IBM patenterar självanpassande skärmtangentbord

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Tanken slog mig faktiskt inte när jag skrev förra inlägget att de kanske bara skyddar sig mot patenttrollen. Good point.

Undrar dock om man får en patentansökan godkänd på idéer som redan är ute och används av flera på marknaden.

Nej det får man inte.

Så fort en idé är allmänt känd eller ens kommunicerad eller levererad till en kund utanför företaget så är den ej längre patenterbar. Ett patent gäller även från den dag man kom på patentet, inte när man ansökte om det.

Om du t.ex. ansöker om samma patent som mig, fast en vecka innan mig, men jag har daterade anteckningar som sträcker sig längre tillbaka i tiden än vad dina gör som visar att jag kom på idén först, samt att det kan bevisas att jag inte kände till att du hade samma idé, så beviljas jag patentet.

När jag jobbade på Ericsson t.ex. så hade alla alltid en blå anteckningsbok med sig som kvitterades ut i receptionen. Där man förde alla mötesanteckningar och generella tankar, gjorde promblemlösning etc, på sidor som man sedan daterade (lite som en dagbok). När boken var full så lämnade man in den för lagring. Skulle något av de interna mötena eller mina egna funderingar senare visas sig generera en patentidé så går man tillbaka i dessa böcker och hittar de första anteckningarna och det är sedan från den dagen patentet kommer att gälla, om det blir godkänt.

Skulle jag däremot t.ex. prata med en kund, innan patentansökan är inskickad, och beskriva en lösning som gör att vår unika idé eller tekniska lösning blir avslöjad så kan jag som sagt inte patentera det längre. Därför var det alltid väldigt viktigt att vi innan vi skickade kod eller mjukvaruppdateringar externt, hade en genomgång av alla nya idéer som introducerats, för att avgöra om någon av dessa var patenterbar eller ej.

Visa signatur

Är du snabbare än en gris? AnimalSpeeder ger dig svaret:
http://itunes.apple.com/se/app/animalspeeder/id551490974?l=en...

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Apple släppte väl sin press release med nyheter 6juni så Windows videon är hela 5dagar före :O, googlar man lite så är dom flesta artiklar som nämnar iOS5 split keyboard efter den 6e så jag antar att dom inte avslöjade det innan. Detta säger iof inget om vem som var först och det är väl egentligen skit samma imo.

Stämmer bra... spelar noll roll vem som kom på iden först. Huvudsaken är hur snabbt du kan förra ut den till en färdig produkt (där lär ju Apple vinna då w8 inte kommer förrän nästa år) och hur bra implementeringen blir.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Artikel:

Det rör sig dock fortfarande om ett traditionellt QWERTY-tangentbord och knapparnas inbördes ordning ändras inte.

Det ska man väl tacka gudarna för! En programvara som dynamiskt flyttar knapparna så man lättast kommer åt dem som brukar användas oftast - mer långtgående än att bara förstora och förskjuta dem en aning - skulle förmodligen ha helt motsatt effekt på inmatningshastigheten. Men för all del, man kanske skulle lära sig att använda ett sådant tangentbord också. När det gäller olika, fasta layouter borde det vara en konfigurationsfråga om man vill utgå från QWERTY, DVORAK, AZERTY, YUDO eller vad man kallar sin egen layout.