Kraschad Hårddisk,hur rädda den??

Permalänk

Kraschad Hårddisk,hur rädda den??

Tjena
Har ett problem med en hårddisk.
Kan inte säga att jag tänkt helt rätt, men jag gissar på att master boot record är borta eller skadad.
Kan via Gparted i Ubuntu se att det finns msdos på disken men inget är allokerat till partitioner, så all partitions information saknas.
Går det att rädda innehållet på disken??Det är av extremt värde för mig men även konfidentiellt och får ej ses av någon annan änn mig därav vill jag helst av allt slippa skicka iväg den till nån firma.

MVH Micke

Permalänk
Medlem

Är det viktig information så är det firma som gäller, visst kan du ge dig på att försöka med diverse program själv men om du misslyckas så minskar du även chansen för en firma att lyckas.
Bästa du kan göra är att plugga ur disken fysiskt så att ingenting kan försöka skriva till den då varje skrivning till disken kan förstöra det material du vill ha tillbaka för gott.

Visa signatur

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Permalänk

Det är extremt viktigt information men som sagt konfidentiell.
Jag antar att en firma måste öppna filer,bilder,dokument m.m. för att kunna återställa disken??
Enligt ahlbergdata kan dom omöjligen verifiera datan utan att titta på den.

Recovery.se däremot skriver följande
"Vi tittar normalt ej på informationen som vi räddar, vi har mjukvarorsom verifierar om datan är inakt.
Troligen är det mediaskador på hårddiskens plattor. Detta medför attdelar av hårddisken är ej läsbara genom normala metoder. Vi harmöjlighet att återskapa data även fast detta har skett, priser kanvariera lite beroende på hur allvarliga mediaskadorna är."

Jag har som ni ser kontaktat en del firmor men med ett pris på mellan 4-16.000:- exkl. moms samt att ev.lagring och frakt tillkommer.
Jag tycker det är helt sinnes sjuka priser,vad är det som gör det så dyrt??
Nog för att infon på disken är ovärdelig och kanske får man bita i det sura äpplet men 16.000:-??
De firmor jag fått svar från är bl.a. recovery.se ,Ahlbergdata.se, samt Aurora IT System.
Det är dock bara Recovery jag fått en prisuppskattning från ännu,ahlbergdata väntar jag svar från angående sekretess avtal och Aurora ska jag ringa personligen imorgon.
Har nån några fler tips på pålitliga firmor som kan vara aktuella??
Givetvis är disken urpluggad och kommer så fortsätta vara.

Permalänk
Medlem

Vilken status hade disken vid krasch, har du hårda eller mjuka fel?
1. Snurrar den igång?
2. Syns den i BIOS?
3. Hur uppenbarade sig felet?

Har du kört tillverkarens analys/diagnosprogg eller HD Tune's erroranalys?

Om du bara har mjuka fel kan du själv högst sannolikt att rädda allt.

Först diagnos sen medicin.

Permalänk
Medlem

Du kan testa olika recovery program. Det nämns några i den klistrade tråden i Windows delen av forumet. Söker du i forumet hittar du massor som jag och andra har rekommenderat. Det du INTE får göra är att spara på samma hårddisk. Reparera är också en risk men du är upp till dig om du vill vara ta risken (dvs vara lat) eller noggrann.

Priserna är så höga för att det är hårdvara så krävs det speciell utrustning, renrum osv pga dammkorn som annars sabbar. kolla på Tex Ahlbergdata hemsida så ser du i detalj vad de gör vid olika priser så det är bara att läsa.

Priserna du fått är normala men jag trodde det alltid var inkl moms för privat personer. För myndigheter, firmor och företag är det nästan 5000kr dyrare än för privat personer. De flesta verka dock ha höjt den nedre prisgränsen från 4000kr till 6600kr vid hårdvarufel. Antagligen för att priset aldrig hamnade så lågt ändå. Den övre gränsen är fortfarande 10000-16000kr.

Enda gångerna det är billigare än 4000-6000 är mjukvarufel som du kan fixa själv men då hamnar priset ändå på ett par tusen.

Permalänk
Medlem

Om du själv vill försöka rädda datat från disken skall du först göra en kopia av disken med ddrescue (linux).
http://www.forensicswiki.org/wiki/Ddrescue
http://www.gnu.org/s/ddrescue/manual/ddrescue_manual.html
http://www.gnu.org/s/ddrescue/ddrescue.html
Alla försök att återställa partitioner och filer skall göras på kopian.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

man kan ju passa på att ställa sig frågan varför det inte finns backup på "extremt viktigt information men som sagt konfidentiell"?

Visa signatur

Detta meddelande skrevs på en porrfylld dator, av en elak skitstövel. Det innehåller ingen praktisk eller användbar information, och skrevs faktiskt enbart för att förvilla och föra dej bakom ljuset.

Permalänk

Hejsan
Tack för svaren

1.Ja den snurrar
2.Ja den syns i BIOS
3. Jag skulle koppla in den och lägga över allting på min nya dator då denna disken har funkat som backup under databyte och då hittas den inte i Windows.Så min bror som är duktig på dator hjälpte mig och det vi kom fram till är det som står i första inlägget och där är jag nu.

Tack för tipset om ddrescue,ska göra en kopia på disken i vilket fall som helst med det.

MVH Micke