Flippat svårt problem med dator/Windows 8/SSD/något

Permalänk

Flippat svårt problem med dator/Windows 8/SSD/något

Hej!

Jag har en webhallen config stationär dator, antagligen en av de första, med P8Z77-V LK moderkort från Asus, 3570k-processor, Asus GTX 660 samt 16gb 1600mhz-ram. Den kom även med en 128gb OCZ Agility (?) eller liknande SSD, men jag har bytt den, nåväl - lite historia:

Fick datorn, använde den felfritt i cirka 6 månader kanske. Inte ett enda problem förutom att SSDn var på tok för liten för mig.
Efter att noga ha kollat runt på en hel del test skaffade jag mig en OCZ Vector 256gb från en lokal butik någon gång under denna sommaren och bytte ut SSDn i datorn, satte den i en laptop, och installerade min nya fina OCZ Vector i min stationära. Allting funkade prima och jag installerade Windows 8 med webhallens medföljande DVDskiva, matade in produktnyckel etc och allting funkade utmärkt. I samband med detta installerade jag även en Samsung Spinpoint F3 1tb, en gammal hårddisk jag har haft i en del äldre datorer som tyvärr är döda, men den disken den lever och frodas (kanske den som är felet?)
Jag började ganska fort att installera samtliga mina spel (wow! 256gb är sinnessjukt mycket, jag kommer aldrig lyckas fylla det! - trodde jag. Men steamreorna hade ett hårt battle med min SSD), och fyllde den ganska fort. Hade väl 50-ish gig kvar på den kanske.

Nu till problemen (ja, ett antal):
Efter en tids användande (1-2 månader?) ploppar det upp en fin tooltip. "Hej, din hårddisk mår inte så bra. Får vi kika på den?"-typ. Tror inte Windows 8's action center var så snälla, men den körde iallafall en chkdsk eller nåt. De insåg iallafall att det var något problem med disken och bad mig starta om. Den fixade felen, och allting flöt på i några veckor till.
Sen började probelemet återkomma, och ungefär här någonstans börjar jag bli förbannad, vilket också betyder att minnena flyter ihop en del, men jag har stött på följande under denna period:

* Fler chkdsk-errors. Ibland har jag inte kunnat komma åt filer och liknande, försökt starta om, filerna funkar fortfarande inte. Har fått öppna upp recovery mode till Windows 8 och köra chkdsk /f manuellt, det har löst problemet temporärt i några dagar men sen förekommer problemen mer frekvent.
* Program som autostartas havererar spontant, dropbox, google drive etc ger mig en hög med konstiga error när datorn startas.
* Vissa program går inte att starta, vägrar reagera, krashar vid start eller fryser hela systemet
* .NET-framework och en massa andra grejer korrupteras, har kört en hel rad med DISM.exe-kommandon och googlat på errormeddelanden som gett mig totalt kanske 10 hits (i.e. det förekommer nog inte särskilt ofta)
* Systemet reagerar inte ibland alls på när jag försöker starta program och dylikt

Allt detta händer efter ett antar dagar från formattering, så en nyformaterad Windows 8 flyter på alldeles utmärkt.

Oavsett vad insåg jag ju ganska fort att "jo, men det måste vara SSDn. OCZ har ju ganska hög faliure rate och eftersom jag har en sjuk jävla otur så är det såklart att jag åker på skiten", tänkte jag. Så jag plockar ut SSDn och skickar in den till min lokala butik som påpekar (aningen bittert, men å andra sidan ser de oftast lite bittra ut alltid så) att de antagligen bara skickar tillbaka SSDn till OCZ och så får jag en ny i handen. Vad bra, tänkte jag, det hade ju varit skönt. (Ska tillägga att jag även påpekade proceduren och att buggarna som dyker upp och att det var därför jag misstänkte SSDn)

Någon vecka senare (2 veckor kanske? 1,5?) hör de av sig, "Hej, ööh, vi har din SSD här..." och jag tyckte att yay, det ska bli kul att få ta hem en sprillans ny SSD, men de hade tydligen inte gjort något annat än att titta på den. "Mjo men vi formaterade den här o den funkar, har även kört en diskkoll och den har inga fel..." så jag förklarade för dem att nej, det var nog inte så stor sannolikhet att de skulle lyckas återskapa problemet och att eftersom jag redan kämpat med detta i några månader så skulle det vara skönt om de bara kunde skicka vidare den till OCZ ändå. (Bitter som kund är jag ju också, men nåja). De sa att jo, de skulle de göra.

1-1,5 vecka efter det ringde jag till dem (kände att de borde hört av sig vid det där laget, faktiskt, men så litar jag inte på dem heller så). De hade fortfarande inte gjort något. Jag suckade och bad om att få hämta upp SSDn och prova en gång till.

Sen dess har den legat här, tillsammans med min dator, och samlat damm i en månad, drygt. Kul att vara utan stationär dator så länge? Nope. Fungerar mina laptopar som värdiga ersättare? Inte direkt. Varför pluggade jag inte bara in SSDn och kollade direkt? Jag var sur och bitter och jobbade konstant.

Nu har jag börjat med ett nytt jobb och jobbar en hel del på distans hemifrån som mjukvaruutvecklare, och tänkte att jag skulle uppgradera mig. Spontan som jag är köpte jag in ett gäng nya skärmar, 3st 16:10 skärmar som jag har på höjden för att se mer kod (wooh!), i samband med detta bytte jag kablage mellan den interna 3,5" hdd'n (samsung spinpoint f3) och min SSD för att se om det var kabeln som var problemet (bytte dock inte SATA-port, kan det vara det? hm? Nåväl har inte HDDn haft problem...)

Helt mysko börjar saker och ting flippa ut igen, bara några timmar efter jag kommit igång. Min dator spontanfryste sig, jag försökte göra en restart, den vägrade restarta (hallå, shutdown -r -t 0 och inget händer, wtf?), otålig som jag är försöker jag med shutdown -a och återigen shutdown -r -t 0, hjälper inte. Datorn loggas ut (WAT?) och hela låsskärmen låser sig och ser buggad ut (är för förbannad för att kunna återge detta i detalj, sorry). Försöker trycka på power-grejen i loginskärmen och "Stäng av". Funkar inte. Ingen reaktion. (eller ja, popupfönstret reagerade iallafall, men inte stäng av knappen). Väntar en stund (i min värld var det kanske en kvart, men jag tror vi räknar sekunder egentligen). Sen trycker jag på startknappen (den fysiska), brutalt och hänsynslöst. Jag håller alltså inte inne den, utan trycker bara på den en gång. Då bluescreenar datorn och ger mig ett jättestort sadface (vilket ser ännu löjligare ut när skärmen står i portrait mode, I can tell you), fastnar i bluescreenen jättelänge, säkert en halvtimme (vi snackar alltså åter igen sekunder), innan jag ballar ur. Jag känner igen mönstret, och problemet, och smart som jag är så håller jag väl nere startknappen, tror jag. Vet inte om jag är säker på det. Men oavsett vad,

Den startar inte. Alls. Automatiskt startreparation? Nope. Manuell? Well, chkdsk /f funkar inte (drive is write protected, lulz), bootar från w8-cdn, recovery command prompt, diskpart list disk och inser att båda diskarna tydligen har 0b free (wat? det stämmer dock inte), lyckas köra chkdsk forcerat där, inga fel. Kollar för säkerhetsskull disk och volume attributes och de är inte satta till readonly (trots att chkdsk hävdar det i reparationsläget, eh). Jag klickar runt och kör något "Återställ Windows men behåll alla filer"-grejs (jag var desperat att få spela Battlefield 4, okej? Synd att det bara buggar och kraschar ändå. Typiskt kul liv man har.) Efter ett tag med installationsgrejs och nackspärr (orkade inte flippa tillbaka skärmen till portrait eftersom den står lite intryckt så har alltså under hella installationsperioden vridit en hel del på huvudet.) så ploppar det fina modernui-gränssnittet upp i 640x480 eller vad det nu är för standard i W8 och jag blir sur för att W8 tagit bort _samtliga_ mina "appar" (program, really.) Men det funkar iallafall. En hög med installationer och dylikt senare lirar jag BF4 utan problem.

Sen under kvällen får jag för mig att installera windows updates, and then my problems start again. I skype säger jag "brb, vi kan lira bf4 om en stund, mina windows updates blev precis färdiga så ska bara reboota och gå på toa". När jag kommer tillbaka möts jag av ett errormeddelande i stil med "Din dator har fått ett allvarligt fel och startats om. Vill du skicka en rapport?" Men icke, ingen rapport kan skickas. Varför? Drivrutinerna för nätverket har kajkat ihop. Fast de finns ju där, eller? Det är precis som att datorn kopplar upp sig till nätverket, kopplar ifrån sig igen. När jag kollar i nätverkssatatistiken mottager den ingen IP - ingenting. Förutom 217 packets. 217 packets som den inte svarar på. 0 svar. 0 skickade packets.

Och då är vi åter igen vid problemed där vissa program inte startar, man får trycka flera gånger, samt en del andra buggar. Men datorn går finfint att starta/stänga av, men vid reboot så bluescreenar den och får någon form av "ntskrolasdskadhuwsdk9jjö.exe"-error enligt bluescreenview. Jag har provat det mesta nu, efter att ha googlat kan det vara memoryfel, AHCI/SATA-drivrutinsfel, idioti, antivirusprogram som strular, fläktar som är igensatta osv - men har aldrig hittat just "detta" problemet. Nåväl så laddade jag ner alla drivrutiner som jag skulle kunna tänka mig är värda något i denna studie till ett USB-minne, stoppade över den i datorn, installerade dem och försökte starta om datorn. Nope, bluescreen igen. Så jag stängde av och startade datorn. Fortfarande bara klödd. Jag kan inte köra driverscanners /etc eftersom jag inte har något internet. Och mitt tålamod är nu ganska illa.

Samtidigt som jag sitter här och skriver detta går jag igenom allt jag någonsin lärt mig, kör en hel del extratester och nu senast pillat med SFC /scannow

Jag har under hela min tid som datornnörd aldrig haft ett problem av dess like. Jag behöver därför hjälp. Mina teorier är:

* SSDn är det fel på och jag borde försöka RMAa den igen eller nåt (suck)
* Windows 8/ASUS/OCZ har en drivrutin i windows update-pipelinen som är faulty och fuckar upp en massa skit
* Något tungt program ballar ur systemet (Origin? CS6 Master Collection? AV var inte installerat nu sist, så det tror jag inte på)
* Ett memoryfel på RAM eller Grafik-RAM?
* Att jag bara är korkad och missat något jättefundamentalt

Ska bara påpeka att ja, min SSD kör senaste firmware, och ja, mitt BIOS kör senaste versionen (sist jag kollade var dock typ en månad sen, så kan kolla igen, men ändå).

Problemet är precis som att, nyss, så började datorn funkar igen efter att spontant ha avinstallerat en hög med windows update-grejer relaterat till .NET samt kört sfc /scannow men jag har ingen som helst aning om den kommer funka felfritt nu resten av mitt liv (doubt it). Det här händer alltså precis när det inte borde hända.

Teorier? Tankar? Hatbrev? Allt är uppskattat. Möjligtvis. Utom hatbrev. Jag behöver seriöst hjälp här, även om jag kanske beskriver det halv humoristiskt och desperat.

Permalänk
Medlem

Kolla dina RAM-minnen med Memtest.. Är de okej, skaffa en SSD av ett annat märke. Förslagsvis Samsung eller Intel.

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Skrivet av DaBone:

Kolla dina RAM-minnen med Memtest.. Är de okej, skaffa en SSD av ett annat märke. Förslagsvis Samsung eller Intel.

Ganska sugen på att testa samsung's EVO 500gb, men jag är ganska fattig och tyckte att 2,3k var ganska väl att bränna på en SSD. Har inte lust att bränna 3k till. Möjligtvis om jag kan sälja min nuvarande för en slant, men jag menar, ingen kommer vilja köpa den som defekt, och med min tur är det säkert något annat det är fel på.

Tvivlar dock starkt på att det är RAMet som är fel eftersom den funkade felfritt 6 månader, men du kan ju ha rätt. Får kika på det imorgon, mitt hirensusb vill inte funka nu. Tack förresten!

Permalänk

Rolig läsning! Speciellt biten med skärmen som var stående, såg det framför mig och skrattade inombords. Kan skatta mig lycklig med mina bagatellartade tech problem i relation till det här. I texten fanns många akronymer jag ej testat eller vet vad de är. Men om du har en liknande fungerande rigg kan du ju ta ut del för del och testa dem i den fungerande riggen.