Permalänk

[PHP/MySQL]Hur mycket jobb?

Hej!
Det gäller en webbsida som skall rapportera omsättning/fakturaunderlag.
Mjukvaran som genererar indata finns redan. Dock vill en 'person' ha detta tillgängligt på ett snyggt sätt i en webbsida.
Jag har tillgång till databasen via lan och får ut rapporter som jag vill, men antagligen kommer man att vilja ha detta tillgängligt även i wan miljö.
Detta ställer dock högre krav på säkerhet är min känsla man behöver lösenord till webbsidan, även om den inte finns med i googles listor kan den mycket väl komma på villovägar.

Min fråga är då bör jag ta åt mig ett sådant åtagande då jag tidigare inte syslat med varken php eller mySQL,
Är det ens möjligt att få detta bra, har programmerat lite java vilket det finns likheter med, men känslan spontant säger mig att
jag kommer att ta mig vatten över huvudet.
Hur som om 'personen' fortfarande vill att JAG skall göra det, hur lång tid är rimlig att säga att det kan ta att ordna detta?
1dag/vecka/år.
Snälla inga "hur långt är ett snöre" svar.

Permalänk
Medlem

4-5 veckor. Men det är ju bara för att jag inte får säga "hur långt är ett snöre".

Permalänk
Medlem

Om du bara ska presentera data som redan finns kan du fixa ihop något på en dag med jQuery och Bootstrap.

Men eftersom du är helt grön så är det svårt att uppskatta hur lång tid det tar.

Visa signatur

AW3423DW QD-OLED - Ryzen 5800x - MSI Gaming Trio X 3090 - 64GB 3600@cl16 - Samsung 980 Pro 2TB/WD Black SN850 2TB

Permalänk
Medlem

Har du/ni tittat på en färdig lösning?
Jag skulle rekommedera att göra det först, finns färdiga saker man kan köpa in för just detta.
Helt onödigt att implementera hjulet igen när det finns färdiga saker redan.
Dock kostar det ju en del.

Visa signatur

Corsair 16GB (4x4096MB) CL9 1600Mhz | Asus P8Z77-V PRO |
Samsung SSD Basic 830-Series 256GB | Intel Core i7 3770K 3,5Ghz |
Asus Xonar Essence STX | Noctua NH-U9B SE2 | Antec Performance One P280 | Corsair HX 850W 80+ Gold Modulär | MSI GTX 770

Permalänk
Medlem

Så som beskrivits, visa färdig data och inga ytterligare funktioner ska inte behöva ta mer än ett par timmar. Men känns som du inte diskuterat exakt vad kraven är så det är det första du måste göra. Fråga dem exakt vad de vill kunna göra på den sidan, ska det sorteras, ska man kunna ändra, behövs login och hur löses det isåfall, har de en säkerhetslösning redan ? ..etc

Det viktigaste är kundens krav, inte vad du tror kommer behövas.

Permalänk
Medlem

jag skulle nog ta i och säga 8-10 veckor, mest för att du inte ska få en massa gnäll om du inte blir klar på 4-5 veckor som föreslogs tidigare. På PHP's hemsida kan man läsa många exempel som du rakt av kan sno för att bland annat inloggning, hämta grejjer ur databas och skriva ut dom i en table osv. Så hur lång tid det tar beror på hur fort du lär dig. Mitt första riktiga php+mysql projekt var en manageringssida för SIP-konton kopplade mot Asterisk som läste användardatabasen ur MySQL. Tog ett par veckor att få till det så att det funkade att söka på nummer/konto/telefonnummer osv. Och då byggde jag även med inloggningssida.

En sak dock, och det här är viktigt, många exempel tar grejjer rakt ur $POST och $GET variablerna IN i databasen: gör så att du bygger lite logik runt allt som filtrerar ur onödig skit så du inte blir ägd av en sql-inject.

Visa signatur

Cisco - Linux - VMWare
-- Citera mig om ni vill få återkoppling --

Permalänk
Medlem

Frågan är väl hur duktig du är på webutveckling redan? Jag skulle aldrig anlita en utvecklare att skriva en webtjänst med känslig information som är åtkomlig från Internet (så som jag tolkar din text), om personen inte är bekant med språket. Känner du till hur du ska validera input till tjänsten för att inte orsaka säkerhetshål eller SQL injections? Jag har jobbat med heltidsanställda webutvecklare som inte förstår dessa grundläggande koncept, och som orsakat dess kunder och det egna företaget väldigt dålig publicitet.

Permalänk
Medlem

Om du inte känner dig mogen för att göra uppgiften, be då då din arbetsgivare att avvakta så du kan plugga på lite saker programmering, PHP och MySQL.

Kolla OWASP PHP guide där står det mycket nyttigt!

Har du tillgång till https annars kan det vara gott att kryptera data som skickas fram och tillbaka!

Visa signatur

~. Citera så jag hittar tillbaka .~

Permalänk

Förtydligande från dagens möte.
Det gäller att ta ut fellogg som rapporteras, detta kommer bara att rapporteras i en tabell vilket är väldigt lätt ordnat.
Det andra är en omsättningsrapport som kommer att genereras från databasen.
Man skall välja 2 datum start och slutdatum och räkna samman summan. Det bör väl inte heller vara några större problem med enbart vanlig php?
Samt göra en flagga att man gjort en omsättningslista.
Utöver detta skall den enbart vara på ett lokalt nätverk som endast ägaren har tillgång till, dvs inga lösenord eller krypteringar behövs till en början.
Om man skulle vilja ordna detta i nästa steg går det då att bygga ut funktionerna eller är det något som bör implementeras från start?