Permalänk
Medlem

Rengöring av kylpasta med T-röd?

Hej,

Undrar om T-röd går att använda för att få bort överflödig kylpasta som är inkletat runt komponenterna som sitter runt GPU utan att riskera att dessa lossnar eller flyter iväg eller att ytbehandling på PCB löses upp?

Permalänk
Medlem

T-röd funkar ok. Brukar själv köra med koncentrerad spolarvätska. Kom ihåg att låta CPUn torka så alla restprodukter avdunstar.

Permalänk
Medlem

Biltema har elektronikrengöring som avdunstar lätt och är bra på att rengöra gällande kylpasta.

Permalänk
Medlem

T-röd borde fungera ypperligt, det är ju ett alkoholbaserat lösningsmedel. Köpte själv en flaska isopropanol på kjell, det är rätt billigt. Annars brukar de flesta ha aceton nagellacksborttagningsmedel hemma. Det viktigaste är som sagt att det avdunstar helt efter att det gjort sitt

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem

@Starric: Aceton kan ju smälta vad som helst om det är fel plast, undvik det.

Permalänk
Medlem

Yes. Jag har gått över från aceton till T-röd eftersom aceton löser upp plast. Glöm inte att dra åt korken på flaskan direkt när du tagit lite så du inte andas in det i onödan.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem
Skrivet av pacc:

@richie.f: Aceton kan ju smälta vad som helst om det är fel plast, undvik det.

Justfan, det är ju nagellacksborttagningsmedel utan aceton man ska ta i så fall, sådant till lösnaglar osv Tack, har rättat till mitt inlägg

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem
Skrivet av thomson:

Biltema har elektronikrengöring som avdunstar lätt och är bra på att rengöra gällande kylpasta.

Det är väl bara vanlig isopropanol? Finns kanske billigare att köpa om man bara söker efter det.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem

Kör själv med kemiskt ren bensin. Fungerat prima i ett par år nu. En 125ml flaska räcker länge

Visa signatur

| EVGA Z170 FTW | i7 6700k | ASUS RTX 3070 | 16GB DDR4 3200MHz | Cooler Master V850 | Samsung 840 Evo 250GB + 2x WD Black 500GB + Seagate 2TB SSHD + Samsung 970 Evo M.2 500GB |

Permalänk
Testpilot

Använder själv T-röd som nödlösning, annars är det rekommenderat att använda så hög alkoholhaltig isopropanol som möjligt.

Nu säljer inte Inet längre, men Kjell säljer 99%'ig 250ml flaska för 99kr (upp till 1000ml för 199kr).
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-kontor-fritid/kontorst...

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < Katana | Leobog Hi75 | Basilisk Ultimate >

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

Det är väl bara vanlig isopropanol? Finns kanske billigare att köpa om man bara söker efter det.

Ja det stämmer, ser att Kjelle är något dyrare än denna på Biltema.
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-kontor-fritid/kontorst...
https://www.biltema.se/bilvard/bilunderhall/underhallsprodukt...

Permalänk
Medlem

Inte bäst, men fungerar. Bäst är isopropanol, kemiskt ren bensin eller rengöringsmedel avsett för just kylpasta. Har du inget annat hemma så kan du köra med T-Röd, ska du köra det mycket så köp en flaska isopropanol.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem

Tröd fungerar alldeles utmärkt, jag har använt det i mer än 10 år, jag har nu på senare tid prövat akasa "Tim cleaner" och det fungerar precis lika bra men luktar bättre. Biltema elektronikrengöring tycker jag fungerar mycket sämre än Tröd dock funkar det nog bättre om du kan spraya av typ grafikkort eller så över diskbänken. Men, Tröd finns ju precis överallt så det är överlägset bäst i mitt tycke

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

AMD Ryzen 5600x | Gigabyte B550 S2H | Gskill Trident Z Neo 2x16 3600cl16-16 | Palit GameRock OC 3070 | Fractal design ion+ 650w | Lian li O11 mini | Samsung Odessy G7 | Sennheiser GSP-670 | ROG Claymore MX Red | ROG Chakram

Permalänk
Inaktiv

En till i kören, T-Röd är alldeles utmärkt till att rengöra kylpasta och det är vad jag har använt sedan jag började bygga datorer. Isopropanol är aningen bättre men etanol är bra mycket billigare och mer tillgängligt.

Permalänk
Medlem

Edit: Såg att bensin nämnts. Min Sweclockers var lite efter..

Visa signatur

MB:Asus B550-I Gaming ROG Strix CPU:Ryzen 5600X RAM:G.Skill Trident Z 32gb@3200 SSD:Samsung 970 EVO Plus 1TB GPU:3080 FE PSU:Corsair SF600 CASE:Louqe ghost s1

Permalänk
Inaktiv

Jag brukar köra med kemisk ren bensin och den va slut nu så tog t-röd, fungerade lika bra.

Permalänk
Avstängd

Säkert felaktigt råd, men det funkade för mig iaf, torkade av med papper först, sedan tog jag en aning sprit på en bomullstops, blev rent iaf vad jag kunde se och har i allafall fungerat fint sedan dess.

Bensin tror jag är ok, men aceton kan ibland smeta ut tryck på vita chassin och ge fula fläckar som är riktigt svåra att få bort, på gamla grejer (tex commodore chassin) ger aceton väldigt fula fläckar som inte går att få bort om man har otur, på metall verkar det dock funka, en del plaster tål aceton om det bara är på en trasa för rengöring, antar man helt enkelt får testa på mindre värdefulla saker på någon yta som inte syns...

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Säkrare att använda ren isopropanol.

Permalänk
Hedersmedlem

Det är inte "säkrare" att använda isopropanol, har använt T-röd från och till på alla mina byggen under 35+ år som datorbyggare och får du bara bort det gamla så duger nästan vad som helst förutom sådant som är direkt frätande.

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk
Medlem

Börja med Isopropanol (även kallad IPA), sedan lacknafta, sedan kem.ren bensin - och helst inte alls aceton med tanke på hur det kan ruinera plaster

Ren metanol (och är för övrigt hälsoskadligt att slabba med då det som går in i huden och andas in i ångorna kan räcka för att ge skador i kroppen - faktum är att man helst skall ta ett par rejäla nubbar med brännvin innan någon som helst hantering med metanol... som skydd för giftverkan alltså!! - inte en ursäkt för att ta nubbarna...) skall också undvikas så det också kan matta vissa plaster.

Använd rena, kontrollerad källor som biltemas elektronikspray (som är ren IPA och inget annat) eller köpt IPA på flaska på annan ställe. - lacknafta som _är_ lacknafta och inte någon jäkla lampolja eller spis eller motorfotogen, kem. ren Bensin (ren Heptan) och inte försöker med akylat-bensin eller motorbensin.

T-röd och konc. spolarvätska är högst osäkra blandningar beroende på batch och fabrikat (det har hänt att det är mycket metanol i dessa och i dessa fall kan matta plast) - även spolarvätska kan ha 'fel' saker i som metanol och ketoner (aka. aceton) utöver isopropanol som en del i denatureringen vilket också kan matta plast, och slutligen lämnar de rester efter sig när det torkat - först ganska mycket vatten kvar när det 'torkat' och i dessa färgämnen och denatureringsämnen som inte alltid dunstar bort utan blir kvar som en tunn rest.

Man skall kunna lägga en droppe på en helt blank, dammfri och fettfri glasyta och när det torkat skall det inte finnas ett spår kvar av droppen. (det blir ännu tydligare om man lägger droppen på en antireflexbehandlad yta som moderna glasögon och kameralinser då även en enda molekyllager av rester som är kvar kommer att ses som färgskiftning i vissa vinklar i antireflexlagret...)

Permalänk
Medlem

Jag har alltid kört med kemiskt ren aceton, men jag har hört att dom inte längre får lov att sälja det i vanliga butiker? Eller kan någon rätta mig.

Sist jag köpte var det bara att fråga i kassan på ICA så tog hon fram en flaska.

Permalänk
Medlem

Om det inte ändrar sig nyligen så kan man köpa i halvliters plåtkannor på biltema - det är som sagt väldigt bra lösningsmedel för rätt saker och löjligt ogiftig för oss som hanterar det

(ketonkroppar som aceton kan bildas i kroppen vid ämnesomsättningsfel eller framkallas avsiktligt med självsvält (aneroxia) och är kroppen 'last resort' för energiförsörjningen av hjärnan när blodsockret gått ned till väldigt låga nivåer (tex. vid allvarlig insulin-känning för diabetiker...)

Permalänk
Medlem

Jag är en sådan som "tager vad jag haver" hemma. T-röd har fungerat till det mesta. Stöter jag på någon riktig "cementpasta" åker acetonet fram.

Permalänk
Medlem

För att göra klart lite av termerna:

T-röd innehåller en blandning av metanol, etanol, och bägge formerna av propanol. Det skall vara mest etanol, men innehållet varierar en del mellan märken och batcher. Att det funkat bra för dig en gång är alltså ingen garanti att det funkar nästa gång.

Om man använder etanol eller propanol spelar ingen större roll - etanol är något surare, men det är en liten skillnad. Propanol i handeln är oftast 2-propanol (=isopropanol), men det spelar ingen roll om du skulle få den andra formen. Metanol och aceton (=oxiderad 2-propanol) skall man undvika som rengöringsmedel. Aceton är oxiderande, och metanol är surt. Bägge kan reagera med vissa ämnen - speciellt aceton kan vara ganska elakt mot klar plast. Det finns alltså en liten risk att den T-röd du köper har mycket metanol, vilket kan skada det du gör rent, åtminstone visuellt.

Lacknafta fungerar också bra att göra rent med. Det är ganska nära syntetisk bensin, lite längre kolkedjor bara.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Chromatic:

Jag har alltid kört med kemiskt ren aceton, men jag har hört att dom inte längre får lov att sälja det i vanliga butiker? Eller kan någon rätta mig.

Sist jag köpte var det bara att fråga i kassan på ICA så tog hon fram en flaska.

Jag köpte en literflaska på färghandeln här förut, verkade inte vara några problem då iaf.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av mpat:

För att göra klart lite av termerna:

T-röd innehåller en blandning av metanol, etanol, och bägge formerna av propanol. Det skall vara mest etanol, men innehållet varierar en del mellan märken och batcher. Att det funkat bra för dig en gång är alltså ingen garanti att det funkar nästa gång.

Metanol förekommer inte i säkerhetsdatabladet för T-röd. Om sedan någon annan tillverkare av motsvarande produkt har sådana föroreningar får man väl titta på därstädes.
https://app.ecoonline.com/documents/msds/1000362/17713283_286...

Däremot verkar aceton kunna förekomma i lägre halt.

Tillägg: Spolarvätska innehåller typiskt sett tensider, utöver lösningsmedel, typ etanol osv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ztenlund:

Metanol förekommer inte i säkerhetsdatabladet för T-röd. Om sedan någon annan tillverkare av motsvarande produkt har sådana föroreningar får man väl titta på därstädes.
https://app.ecoonline.com/documents/msds/1000362/17713283_286...

Däremot verkar aceton kunna förekomma i lägre halt.

Då har de bättre ordning på processen numer, för jag är ganska säker på att det var metanol i förr.

Skrivet av ztenlund:

Tillägg: Spolarvätska innehåller typiskt sett tensider, utöver lösningsmedel, typ etanol osv.

Spolarvätska kan innehålla nästan vad skräp som helst. Ibland talar folk fortfarande om "att hälla i glykol" när det blir kallt, trots att det oftast inte är någon glykol i den alls numer.

Skrivfel i en tagg
Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem

Fråga Biltema för några år sedan där företaget som tappade upp fick för mycket metanol i blandningen och det började dyka upp en massa gamla slitna gubbar på akuten (i Norge främst om jag minns rätt), och somliga tom. dog...

Bara för att MSDS säger en sak så är det inte säkert att det stämmer i den här typen av 'blandprodukter' där siktet är lägsta pris på innehållet med tillräckligt funktion för den som sedan köper. (att somliga groggar på T-röd är inte förväntad användningsområde, dock fick dom en del kritik att just T-röd är känt att användas av hårt alkoholiserade och därmed bör innehållet vara av 'livsmedelklass' (dvs. inte bli mer förgiftad än vad etanolen i sig ger) trots alla denatureringsmedel är till för att förhindra just drickande...)

just T-röd, tenol, spolarvätska är allihopa jäkla häxblandningar som inte är lika gång till gång och olika mellan tillverkarna och sälj-kedjorna - medan köper man en flaska med IPA (isopropanol) i färgandeln och i somliga fall även på gubbdagis så är man ganska säker på att innehållet är det som utges att vara.

Permalänk
Skrivet av Yatagarasu:

Använder själv T-röd som nödlösning, annars är det rekommenderat att använda så hög alkoholhaltig isopropanol som möjligt.

Nu säljer inte Inet längre, men Kjell säljer 99%'ig 250ml flaska för 99kr (upp till 1000ml för 199kr).
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-kontor-fritid/kontorst...

Fuck vad dyrt, finns på apoteket för 39kr/ litern

Visa signatur

MacBook Pro | HPE Microserver
iPad | iPhone Apple Watch
AirPort Time Capsule | Apple TV
Nintendo Switch | Playstation 5

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Fråga Biltema för några år sedan där företaget som tappade upp fick för mycket metanol i blandningen och det började dyka upp en massa gamla slitna gubbar på akuten (i Norge främst om jag minns rätt), och somliga tom. dog...

Bara för att MSDS säger en sak så är det inte säkert att det stämmer i den här typen av 'blandprodukter' där siktet är lägsta pris på innehållet med tillräckligt funktion för den som sedan köper. (att somliga groggar på T-röd är inte förväntad användningsområde, dock fick dom en del kritik att just T-röd är känt att användas av hårt alkoholiserade och därmed bör innehållet vara av 'livsmedelklass' (dvs. inte bli mer förgiftad än vad etanolen i sig ger) trots alla denatureringsmedel är till för att förhindra just drickande...)

just T-röd, tenol, spolarvätska är allihopa jäkla häxblandningar som inte är lika gång till gång och olika mellan tillverkarna och sälj-kedjorna - medan köper man en flaska med IPA (isopropanol) i färgandeln och i somliga fall även på gubbdagis så är man ganska säker på att innehållet är det som utges att vara.

Det var de facto inte rätt produkt i flaskorna överhuvudtaget, vilket är något annat. De innehöll 70% metanol.