Grillclockers - För oss som älskar att grilla kött!

Permalänk
Medlem

Slow BBQ med kamben initsierad
Kan man inte ladda upp bilder direkt i forumet?

Permalänk
Medlem

Två timmar plus lite till, BBQ på 120°C

Nu inlindade i folie och skall köras 2h till..

Permalänk
Medlem

2h plus till i folie.
Nu till slutgrillningen med lite BBQsås på.
Dom faller redan isär bra.
Så om det var lite högre värme eller vattenskål för mer fukt i grillen som gjorde det vet jag inte.
Ser nice ut i alla fall!

Permalänk
Medlem

Sådär, nätta 5-6h för en måltid
Väldigt gott blev det

Permalänk
Medlem

Har nyligen köpt en Weber 57 cm och nu börjat experimentera en del med indirekt grillning. Har kört Webers egna briketter vilka jag tycker fungerar bra. Skulle nu vilja köra lite gammal hederlig grillkol också men har stött på patrull... Köpte en säck från ica och det undre gallret har såpass brett mellan gliporna att en del av kolen bara faller rakt igenom.

Finns det kända kolsorter som har större bitar utan att bli oerhört mycket dyrare? Hittar ju grejer som Kamado Joe Big Block men det kostar ju en del och verkar främst vara tänkt för keramikgrillar.

Kort sagt, vilken sorts kol rekommenderar ni?

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |

Permalänk
Medlem

@daz Norrlandskol på Byggmax är bra tycker jag bland de billigare. Mycket stora fina bitar i de påsar jag köpt. Har brukat vara fyra påsar för hundra. Använder dem på en Weber 57 Master-Touch. Grattis till en bra grill förresten!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daz:

Kort sagt, vilken sorts kol rekommenderar ni?

Man kan nörda ner sig rätt rejält i kol om man vill, vilket sorts kol som rekommenderas beror på vad du vill åstadkomma med det.
Men gissar att det främst är mer värme än briketterna?

Det från Byggmax brukar vara helt ok för det med någorlunda stora bitar. Kamado kol som du kikat på är oftast gjort för att hålla låg temperatur länge likt briketter, funkar såklart bra i en 57 med om det är syftet.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ugga:

@daz Norrlandskol på Byggmax är bra tycker jag bland de billigare. Mycket stora fina bitar i de påsar jag köpt. Har brukat vara fyra påsar för hundra. Använder dem på en Weber 57 Master-Touch. Grattis till en bra grill förresten!

Väldigt nöjd hittills, hunnit med lite indirekt grillning och har just fått hem mina första rökchunks som ska testas sådant som möjligt.

Ska se mig efter Norrlandsoperan nästa gång jag får chansen.

Skrivet av Json_81:

Man kan nörda ner sig rätt rejält i kol om man vill, vilket sorts kol som rekommenderas beror på vad du vill åstadkomma med det.
Men gissar att det främst är mer värme än briketterna?

Det från Byggmax brukar vara helt ok för det med någorlunda stora bitar. Kamado kol som du kikat på är oftast gjort för att hålla låg temperatur länge likt briketter, funkar såklart bra i en 57 med om det är syftet.

Ja det är att få lite mer oompf jag är ute efter för att bränna på fin yta efter t.ex. low and slow tillagning. Ska titta på byggmax framgent

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daz:

Väldigt nöjd hittills, hunnit med lite indirekt grillning och har just fått hem mina första rökchunks som ska testas sådant som möjligt.

Ska se mig efter Norrlandsoperan nästa gång jag får chansen.

Ja det är att få lite mer oompf jag är ute efter för att bränna på fin yta efter t.ex. low and slow tillagning. Ska titta på byggmax framgent

Har du brikettkorgarna så är det smidigt att bara kasta kol ovanpå briketterna medans köttet vilar lite så kommer det närmare gallret med.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Har du brikettkorgarna så är det smidigt att bara kasta kol ovanpå briketterna medans köttet vilar lite så kommer det närmare gallret med.

Faktiskt är det exakt så jag gjort nu

Fick med vad som känns som galna mängder tillbehör till grillen, inte hunnit leka med allting ännu men ska sakta jobba mig igenom dem.

Nu närmast har jag fläsklägg som jag tänkte lägga i salt imorgon och sen köra indirekt på onsdag enligt den här metoden https://bbqlovers.se/schweinshaxe/

Är en av få bitar vi har kvar sen fläskköp i vintras och hade ingen aning om att det gick att göra på det här sättet så ser fram emot att testa.

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |

Permalänk
Medlem

köpte denna https://www.bygghemma.se/tradgard-och-utemiljo/grillar/kolgri...
finns nån snarlik på rusta också!

Otroligt nöjd! Allting jag gör blir supergott. Från hela kotlettrader (fläsk ytterfile) till kyckling.

Jag vill grilla varje dag!

OBS! Köp bra kol! Jag köpte 90L björkkol från Vindelen.

En gång köpte jag från Jula som smakade kemiskt. De blandar i lim och grejer i de billiga kolen och bricketterna.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daz:

Faktiskt är det exakt så jag gjort nu

Fick med vad som känns som galna mängder tillbehör till grillen, inte hunnit leka med allting ännu men ska sakta jobba mig igenom dem.

Nu närmast har jag fläsklägg som jag tänkte lägga i salt imorgon och sen köra indirekt på onsdag enligt den här metoden https://bbqlovers.se/schweinshaxe/

Är en av få bitar vi har kvar sen fläskköp i vintras och hade ingen aning om att det gick att göra på det här sättet så ser fram emot att testa.

Det är riktigt gott

Skrivet av Herr Kantarell:

köpte denna https://www.bygghemma.se/tradgard-och-utemiljo/grillar/kolgri...
finns nån snarlik på rusta också!

Otroligt nöjd! Allting jag gör blir supergott. Från hela kotlettrader (fläsk ytterfile) till kyckling.

Jag vill grilla varje dag!

OBS! Köp bra kol! Jag köpte 90L björkkol från Vindelen.

En gång köpte jag från Jula som smakade kemiskt. De blandar i lim och grejer i de billiga kolen och bricketterna.

Den där ska du köra ved i

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk

Idag blev de att grilla till lite högrevsburgare! Fritösen gick också ganska varm.

Visa signatur

Corsair 7000D Airflow > 2x Alphacool NexXxus 420mm Rads > EK Quantum Kinetic TBE 300 >
AMD 5900X > Aorus X570 Master > G.Skill 32gb @ 3733mhz CL14 > 6900XT Liquid Devil Ultimate
Skärmar: > Acer 31,5" 2160p@144hz > 27" 1440p@60hz
Garaget.org > Ford Focus ST mk3 Stage 2

Permalänk

Nu var en Kamado (Habanero) införskaffad kan återkomma med vad jag tycker längre fram om någon är intresserad. Tröttnade på Webers totalt värdelösa support , dåliga kvalité på grill , extremt dyra och dåliga tillbehör.

Kom som nybörjare och köpte Weber för det var kvalité enligt alla. Visst för ett par år sen men vad har hänt egentligen? Hört många som är missnöjda som alltid kört Weber.

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||

Permalänk
Medlem

Hej på er grillmästare!

Har kommit över lite oxfilé och tänkte grilla den, är det något som är okej att göra och behöver man tänka på något? Jag är ingen storgrillare så har inte så bred erfarenhet.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

Hej på er grillmästare!

Har kommit över lite oxfilé och tänkte grilla den, är det något som är okej att göra och behöver man tänka på något? Jag är ingen storgrillare så har inte så bred erfarenhet.

Helgrilla och ha koll på temperaturen.
Vila köttet minst 20min efteråt.
Sen bara njut med lite salt och peppar och valfria sidotillbehör

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bowman99:

Helgrilla och ha koll på temperaturen.
Vila köttet minst 20min efteråt.
Sen bara njut med lite salt och peppar och valfria sidotillbehör

Toppen, tack för rådet!

Tänker att vila köttet, blir det inte kallt eller skall det vara i nån ugn med svag värme?

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

Toppen, tack för rådet!

Tänker att vila köttet, blir det inte kallt eller skall det vara i nån ugn med svag värme?

Är inte ugnen upptagen med gratäng eller annat så är vila i 40-50 grader bra.
Annars duger folie, om du inte skulle ha slaktarpapper hemma, då är det att föredra, gärna med diskhandduk runt också.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Är inte ugnen upptagen med gratäng eller annat så är vila i 40-50 grader bra.
Annars duger folie, om du inte skulle ha slaktarpapper hemma, då är det att föredra, gärna med diskhandduk runt också.

Okej, bra tips. Skall bli intressant att grilla imorgon.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

Toppen, tack för rådet!

Tänker att vila köttet, blir det inte kallt eller skall det vara i nån ugn med svag värme?

Det håller sig varm i lagom värme mycket längre än man tror. 20-30 min inga problem alls.
Så länge det är i normal rumstemperatur, och du har lite "papper" och en handduk runt bara.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

Okej, bra tips. Skall bli intressant att grilla imorgon.

Lycka till!
Glömde skriva att du kan räkna med att innertempen i köttet stiger några grader när det vilar så ha det i åtanke när du ska ta av det från grillen. Jag skulle tagit av det vid 52-54 grader, 58 om ni är kinkiga med blodigt och högre än det så kan ni köpa kotletter istället

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Tack igen alla för tips och råd, det blev fantastiskt gott!

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk

Har inte blivit mycket grillat i vinter, mer än lite korv på lekplatsen med barnen.
Men en ganska fin burgare slängde jag ihop igår. I stekpannan.
Köpte färdiga högrevsburgare (fryst). Brioche bröd, rostat. "Egen gjord" tryffelmajo (majo på tub och Vit tryffel olja), picklad rödlök, krispsallad, tomat, cheddar, grov sötstark senap. Sen lite tryffelmajo och friterade pommes till.

Visa signatur

Corsair 7000D Airflow > 2x Alphacool NexXxus 420mm Rads > EK Quantum Kinetic TBE 300 >
AMD 5900X > Aorus X570 Master > G.Skill 32gb @ 3733mhz CL14 > 6900XT Liquid Devil Ultimate
Skärmar: > Acer 31,5" 2160p@144hz > 27" 1440p@60hz
Garaget.org > Ford Focus ST mk3 Stage 2

Permalänk
Medlem

Nu har min billiga, ärvda, skräpiga klotgrill rasat samman, och det är dags för att införskaffa sig en ny grill lagom till säsongsstarten(eller snarare, lite efter). Jag skulle dock behöva lite hjälp, för var fasen hittar man fyrkantiga kolgrillar, med höj och sänkbart galler? Antingen hittar jag bara klotgrillar, eller grilltunnor Letar efter en grill i prisklassen runt en tusenlapp(jag vet, jag är snål) ^^;

Edit: Typ en sådan här, fast helst en lite mer robust som inte blåser iväg vid minsta vindpust:

Lade till bild
Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ostbullen:

Nu har min billiga, ärvda, skräpiga klotgrill rasat samman, och det är dags för att införskaffa sig en ny grill lagom till säsongsstarten(eller snarare, lite efter). Jag skulle dock behöva lite hjälp, för var fasen hittar man fyrkantiga kolgrillar, med höj och sänkbart galler? Antingen hittar jag bara klotgrillar, eller grilltunnor Letar efter en grill i prisklassen runt en tusenlapp(jag vet, jag är snål) ^^;

Edit: Typ en sådan här, fast helst en lite mer robust som inte blåser iväg vid minsta vindpust: https://www.pricerunner.se/product/640x640/3000046315/Algon-S2202214.jpg

Några hundra över din budget och det fanns billigare i annan modell.
https://www.öob.se/tradgard/grilla/grillar/grilltunna-everyda...

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Några hundra över din budget och det fanns billigare i annan modell.
https://www.öob.se/tradgard/grilla/grillar/grilltunna-everyda...

Nästan rätt! Det jag letar dock är en grill där det är möjligt att höja/sänka gallret för att styra temperaturen, istället för att ställa temperaturen via tilluft

Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ostbullen:

Nu har min billiga, ärvda, skräpiga klotgrill rasat samman, och det är dags för att införskaffa sig en ny grill lagom till säsongsstarten(eller snarare, lite efter). Jag skulle dock behöva lite hjälp, för var fasen hittar man fyrkantiga kolgrillar, med höj och sänkbart galler? Antingen hittar jag bara klotgrillar, eller grilltunnor Letar efter en grill i prisklassen runt en tusenlapp(jag vet, jag är snål) ^^;

Edit: Typ en sådan här, fast helst en lite mer robust som inte blåser iväg vid minsta vindpust: https://www.pricerunner.se/product/640x640/3000046315/Algon-S2202214.jpg

Skulle bli förvånad om du hittar en sån i "mellanprisklass", finns nog inte mycket marknad för det.
Asadogrillar finns men det är ett rejält steg upp i pris.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Skulle bli förvånad om du hittar en sån i "mellanprisklass", finns nog inte mycket marknad för det.
Asadogrillar finns men det är ett rejält steg upp i pris.

Jo det verkar tyvärr så, vet att det fanns en drös för ett par år sedan för 7-800 på öob, jula mm, men det verkar som att de helt slutat säljas

Visa signatur

Intel i7 10700KF (Noctua NH-D15) | Asus RADEON RX 7900 XTX TUF | 32 GB DDR4 HyperX Fury | Corsair RM1000X | Fractal Design R3 | Arch Linux, Win11

Permalänk
Medlem

Jag har tappat bort tråden för oss som gillar kolgrillat gött, kan någon länka den?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ostbullen:

Jo det verkar tyvärr så, vet att det fanns en drös för ett par år sedan för 7-800 på öob, jula mm, men det verkar som att de helt slutat säljas

Lite nyfiken på varför du vill ha en sån.
Sentimentalitet?
Det går att använda förhöjningsgaller på en klotgrill och vissa grilltunnor har en högre extra hylla.
Man får visserligen jobba med tången istället för att lyfta gallret men ändå

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."