Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

https://photos.smugmug.com/Other/Junk3/n-B7RZSv/i-fLDHWM5/0/9ee3408d/X2/i-fLDHWM5-X2.jpg

Hade tänkt brygga en ljus lager men det var slut på mjölksyra så jag hällde i 400g vardera Carafa II och svartrostat, omältat korn till 10kg pilsnermalt och 1 kg munich. Mätte pH 5.6 så lite i överkant men inte katastrof. 30g Magnum som bitterhumle, 40g Ariana vid 5min för lite fruktaromer om det går bra. Fick nästan mina planerade 65 liter i jäskärlet och hällde i 3 påsar Saflager W34/70. Rumstemperaturen brukar ligga runt 17° C. Trycksatte till 0.8 och justerade mottrycksventilen tills den bubblade precis lite. Borde vara full blås i byttan imorgon!

https://photos.smugmug.com/Other/Junk3/n-B7RZSv/i-sBPKdmr/0/b5aaf72b/X2/i-sBPKdmr-X2.jpg

https://photos.smugmug.com/Other/Junk3/n-B7RZSv/i-jV4PJkS/0/a29cd92a/X2/i-jV4PJkS-X2.jpg

Blir ca 4%, kanske 4,3 om den jäser ut riktigt torrt. 3 fat av sånt kan ju vara bra att ha i juletider.

Trevligt, det blir typ en schwarzbier alltså? Låter som att den kan passa fint till julens saltade feta mat. Jag brukar aldrig ta upp trycket direkt när jag jäser under tryck, det får jästen lösa själv.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Trevligt, det blir typ en schwarzbier alltså? Låter som att den kan passa fint till julens saltade feta mat. Jag brukar aldrig ta upp trycket direkt när jag jäser under tryck, det får jästen lösa själv.

Jag har för mej jag läste nånstans att mestadels av jästsmakerna kommer när jästen förökar sej och det är väl mest i början av jäsningen så om man får undertryckt det kanske, tänkte jag. Sen om det ens gör nån skillnad vete fåglarna, men kostar ju inte mycket att blåsa i lite co2.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Jag har för mej jag läste nånstans att mestadels av jästsmakerna kommer när jästen förökar sej och det är väl mest i början av jäsningen så om man får undertryckt det kanske, tänkte jag. Sen om det ens gör nån skillnad vete fåglarna, men kostar ju inte mycket att blåsa i lite co2.

Det var väl lite det som Brulosophy också såg, det gjorde ingen skillnad att jäsa under tryck. Men jag gör det ändå, varför? För att jag kan och då minimerar risken att få in syre efter avslutad jäsning. Jag kanske ska testa att ta upp trycket direkt någon gång också för att se om man märker någon skillnad.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Det var väl lite det som Brulosophy också såg, det gjorde ingen skillnad att jäsa under tryck. Men jag gör det ändå, varför? För att jag kan och då minimerar risken att få in syre efter avslutad jäsning. Jag kanske ska testa att ta upp trycket direkt någon gång också för att se om man märker någon skillnad.

Det gör åtminstone ingen skada det var full aktivitet i blowoffen redan igår morse, och peakade igår kväll typ. Börjar redan sakta in lite men har inte tillräckligt många tomma fat så det kan bli en väldans ölig helg.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

Det gör åtminstone ingen skada det var full aktivitet i blowoffen redan igår morse, och peakade igår kväll typ. Börjar redan sakta in lite men har inte tillräckligt många tomma fat så det kan bli en väldans ölig helg.

Oj låter som att det vankas bakfylla deluxe 😅.
Men det är en skön känsla att ha de mängderna du har på jäsning. Då vet du att även om ryssen kommer, vattnet slås ut, elen slås ut osv, så kan du alltid dricka öl!

Jag har nu haft min lager i jäskärlet i 10 dagar. Det har slutat jäsa redan igår men jag brukar lämna den någon dag extra för att bli av med fisdoften. Sedan blir det kall krasch och därefter gelatin i något dygn. Den här gången vill jag ha en riktigt blank öl. Varför? För att det går såklart!

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Oj låter som att det vankas bakfylla deluxe 😅.
Men det är en skön känsla att ha de mängderna du har på jäsning. Då vet du att även om ryssen kommer, vattnet slås ut, elen slås ut osv, så kan du alltid dricka öl!

Jag har nu haft min lager i jäskärlet i 10 dagar. Det har slutat jäsa redan igår men jag brukar lämna den någon dag extra för att bli av med fisdoften. Sedan blir det kall krasch och därefter gelatin i något dygn. Den här gången vill jag ha en riktigt blank öl. Varför? För att det går såklart!

Jo, sen har jag ju ett par-trehundra flaskor i kylrummet med här går ingen törstig!

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Nu är det höst igen. Det innebär ett nytt försök att brygga cider. I fjol gjorde jag misstaget att kombinera övermod med oerfarenhet. Egna äpplen. En dålig juicepress. Panikköp av tysk äppelmust. Tveksam hygien. Obefintlig syresättning. Jäststopp och eftersötning. Summan av kardemumman blev en cider som smakade tvåsvett.

I år blir det således ett avsevärt mycket enklare recept. Rent av banalt.

10 liter Bravo äppeljuice
2 dl Finnerödja lingondrycks-koncentrat
2 dl Bob fläderdrycks-koncentrat
60st Candaral-tabletter (aspartam, ska ge samma sötma som 240g socker)
1 påse Safale US-05

OG ca 1.050 enligt mätaren, men ~1.045 enligt mina kalkyler.

Lingon = tanniner
Fläder = lite doft
Koncentrat = öka sockermängden

Hade tänkt kasta i jästnäring också, men den var slut. Brukar gå bra ändå, men hade velat ösa i lite för att vara på den säkra sidan.

Återkommer med resultat om några månader. Och kanske ett provsmak vid flaskning.

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem

Första tjuvsmak. Anmärkningsvärt god för 4 dagar gammal, rumstempererad lager.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem

Är det inte potentiellt farligt att brygga sin egna öl? Att man kan tappa synen av metanol och eventuellt dö om en "batch" blev dålig under tillverkningen? Hur vet man att det är säkert att dricka?

Visa signatur

Why would a dragon hoard gold? Because the dragon represents everything that you’re afraid of. What’s embedded in everything you’re afraid of? Absolutely everything that you need to find. Run from what you’re afraid of, run from exactly what you need to find. Dragons hoard gold because the thing you most need is always to be found where you least want to look. What happens if you go after the dragon? - Jordan Peterson

Permalänk
Medlem
Skrivet av s3ns3n:

Är det inte potentiellt farligt att brygga sin egna öl? Att man kan tappa synen av metanol och eventuellt dö om en "batch" blev dålig under tillverkningen? Hur vet man att det är säkert att dricka?

Nja du behöver stora mängder cellulosa i för att få ens mätbara mängder metanol så det är inget att oroa sej för. Vissa fruktdrickor som jästs med frukten i kan ha högre mängd men fortfarande inte så det borde göra skada.

Edit: pektin, inte cellulosa

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av s3ns3n:

Är det inte potentiellt farligt att brygga sin egna öl? Att man kan tappa synen av metanol och eventuellt dö om en "batch" blev dålig under tillverkningen? Hur vet man att det är säkert att dricka?

Det värsta du kan råka ut för är en infekterad öl. Och om du lyckas dricka en infekterad öl, ja då har du antingen inga smaklökar, eller ett psyke av stål. Det är ofarligt men smakar i bästa fall spya 😅. Smörsyra och blöt kartong är vanliga felsmaker. En annan är att det blir surt (mjölksyrebakterier). Gott? Nej, farligt? Nej.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappySatan:

Nu är det höst igen. Det innebär ett nytt försök att brygga cider. I fjol gjorde jag misstaget att kombinera övermod med oerfarenhet. Egna äpplen. En dålig juicepress. Panikköp av tysk äppelmust. Tveksam hygien. Obefintlig syresättning. Jäststopp och eftersötning. Summan av kardemumman blev en cider som smakade tvåsvett.

I år blir det således ett avsevärt mycket enklare recept. Rent av banalt.

10 liter Bravo äppeljuice
2 dl Finnerödja lingondrycks-koncentrat
2 dl Bob fläderdrycks-koncentrat
60st Candaral-tabletter (aspartam, ska ge samma sötma som 240g socker)
1 påse Safale US-05

OG ca 1.050 enligt mätaren, men ~1.045 enligt mina kalkyler.

Lingon = tanniner
Fläder = lite doft
Koncentrat = öka sockermängden

Hade tänkt kasta i jästnäring också, men den var slut. Brukar gå bra ändå, men hade velat ösa i lite för att vara på den säkra sidan.

Återkommer med resultat om några månader. Och kanske ett provsmak vid flaskning.

Nyfiken varför du inte använder cider jäst? Mangrove jack har en fin ciderjäst annars. I den ingår även jästnäring i påsen.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlyingFinn:

https://photos.smugmug.com/Other/Junk3/n-B7RZSv/i-gvsVbpR/0/93b21462/X2/i-gvsVbpR-X2.jpg

Första tjuvsmak. Anmärkningsvärt god för 4 dagar gammal, rumstempererad lager.

Ser ut som en lovande julöl! Min pilsner är i ett kylskåp i 1+ just nu med tillsatt gelatin. Ska tappa över till fat imorgon.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Nyfiken varför du inte använder cider jäst? Mangrove jack har en fin ciderjäst annars. I den ingår även jästnäring i påsen.

Jag gjorde det enkelt för mig och körde på vad jag hade hemma, och det var öljäst. Läste på någon på ett brittiskt forum som tyckte att det blev bra smak med Ale-jäst, därav US-05an och inget annat.

Nästa höst kanske jag lyxar till det med riktig ciderjäst

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem

Apropå cider så har jag två på jäsning just nu (första försöken) sedan förra helgen. Första är 10 liter julcider gjord på kiviks äppelmust + 2 kanelstänger. Jäser den med SafCider TF-6 med jästnäring tillsatt. Den har puttrat på som en kulspruta fram till för någon dag sedan då den lugnade ner sig.

Den andra är en gjord på Kiviks måltidsdryck, Hallon & Persika. Den jäses med US-05, men den verkar inte riktigt ha kommit igång. Misstänkte att jästen var lite för gammal så hällde i lite mer från ett nytt paket och lade till jästnäring men det är ingen aktivitet i jäsröret. Skakar man om hinken puttrar det på någon minut för att sedan avta helt igen. Antingen häller jag ut den eller avvaktar till nästa helg och tar ett prov i samband med flaskningen av julcidern.
Misstänker att den bara är att hälla ut och då får det bli ett test med något annat från koncentrat och ett jästpaket Mangrove Jacks M02 som ligger i kylen och väntar.

Hade egentligen tänkt göra lite öl, men det får vänta. Frugan som inte dricker öl visade intresse för att testa göra egen cider och då måste man ju haka på!

Visa signatur

Stationär: Fractal Design Meshify 2 Compact, Ryzen 7 5700x, MSI MAG B550 Tomahawk, Kingston HyperX Fury 32GB 3600Mhz CL18, Sapphire Radeon RX 5700 Pulse, Kingston KC3000 1TB, Kingston A2000 1TB, Seasonic Focus GX 650W, Noctua NH-U14S

NAS: Fractal Design Define R5, Ryzen 3 1200AF, Asus Prime B450M-A, 32GB ECC DDR4 @ 2133Mhz, 5x WD Red 4TB (Raidz2), WD Red 2TB (stripe), TrueNAS 12.0

Permalänk
Medlem
Skrivet av Peking:

Apropå cider så har jag två på jäsning just nu (första försöken) sedan förra helgen. Första är 10 liter julcider gjord på kiviks äppelmust + 2 kanelstänger. Jäser den med SafCider TF-6 med jästnäring tillsatt. Den har puttrat på som en kulspruta fram till för någon dag sedan då den lugnade ner sig.

Den andra är en gjord på Kiviks måltidsdryck, Hallon & Persika. Den jäses med US-05, men den verkar inte riktigt ha kommit igång. Misstänkte att jästen var lite för gammal så hällde i lite mer från ett nytt paket och lade till jästnäring men det är ingen aktivitet i jäsröret. Skakar man om hinken puttrar det på någon minut för att sedan avta helt igen. Antingen häller jag ut den eller avvaktar till nästa helg och tar ett prov i samband med flaskningen av julcidern.
Misstänker att den bara är att hälla ut och då får det bli ett test med något annat från koncentrat och ett jästpaket Mangrove Jacks M02 som ligger i kylen och väntar.

Hade egentligen tänkt göra lite öl, men det får vänta. Frugan som inte dricker öl visade intresse för att testa göra egen cider och då måste man ju haka på!

Det jag gillar med M02 är att den inte jäser ut det så satans torrt. Jag har gjort cider på champagnejäst och där stannade den väl på 1.002 typ. Toksträvt. M02 däremot skapade en fyllig cider, så den kan jag verkligen rekommendera. Nu gjorde jag iof min cider på egna äpplen och vindruvor, men det blev helt klart gott om man gillar cider.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Peking:

Apropå cider så har jag två på jäsning just nu (första försöken) sedan förra helgen. Första är 10 liter julcider gjord på kiviks äppelmust + 2 kanelstänger. Jäser den med SafCider TF-6 med jästnäring tillsatt. Den har puttrat på som en kulspruta fram till för någon dag sedan då den lugnade ner sig.

Den andra är en gjord på Kiviks måltidsdryck, Hallon & Persika. Den jäses med US-05, men den verkar inte riktigt ha kommit igång. Misstänkte att jästen var lite för gammal så hällde i lite mer från ett nytt paket och lade till jästnäring men det är ingen aktivitet i jäsröret. Skakar man om hinken puttrar det på någon minut för att sedan avta helt igen. Antingen häller jag ut den eller avvaktar till nästa helg och tar ett prov i samband med flaskningen av julcidern.
Misstänker att den bara är att hälla ut och då får det bli ett test med något annat från koncentrat och ett jästpaket Mangrove Jacks M02 som ligger i kylen och väntar.

Hade egentligen tänkt göra lite öl, men det får vänta. Frugan som inte dricker öl visade intresse för att testa göra egen cider och då måste man ju haka på!

Spännande, du får rapporta hur det går med båda. Julcidern låter på pappret riktigt trevligt, något liknande måste jag nog testa i framtiden.

Ang. Kiviks hallon och persika verkar den innehålla citronsyra. Sådan används ju som konserveringsmedel, så eventuellt skulle den kunna sätta käppar i hjulen? (Ska dock sägas att jag inte vet hur känslig jäst är för just citronsyra. Men det är min spontana tanke.)

Skrivet av ingenjören:

Det jag gillar med M02 är att den inte jäser ut det så satans torrt. Jag har gjort cider på champagnejäst och där stannade den väl på 1.002 typ. Toksträvt. M02 däremot skapade en fyllig cider, så den kan jag verkligen rekommendera. Nu gjorde jag iof min cider på egna äpplen och vindruvor, men det blev helt klart gott om man gillar cider.

Här sade du något som fick mig att plocka fram anteckningsblocket (well, Notepad). Har läst att många ciderjäster läser väldigt torrt, vilket inte är helt i min smak. Så nu blev jag väldigt sugen på M02 till nästa cider.

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappySatan:

Ang. Kiviks hallon och persika verkar den innehålla citronsyra. Sådan används ju som konserveringsmedel, så eventuellt skulle den kunna sätta käppar i hjulen? (Ska dock sägas att jag inte vet hur känslig jäst är för just citronsyra. Men det är min spontana tanke.)

Ja, det är något som slagit mig också. Läste att man ska undvika E-ämnen så gott det går. När jag stod i affären googlade jag lite och då fick jag fram att lite citronsyra till och med kunde vara bra. Men eftersom det inte verkar ha blivit som jag tänkt mig utgår jag nästan från att den kan ha varit boven.

Visa signatur

Stationär: Fractal Design Meshify 2 Compact, Ryzen 7 5700x, MSI MAG B550 Tomahawk, Kingston HyperX Fury 32GB 3600Mhz CL18, Sapphire Radeon RX 5700 Pulse, Kingston KC3000 1TB, Kingston A2000 1TB, Seasonic Focus GX 650W, Noctua NH-U14S

NAS: Fractal Design Define R5, Ryzen 3 1200AF, Asus Prime B450M-A, 32GB ECC DDR4 @ 2133Mhz, 5x WD Red 4TB (Raidz2), WD Red 2TB (stripe), TrueNAS 12.0

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Det jag gillar med M02 är att den inte jäser ut det så satans torrt. Jag har gjort cider på champagnejäst och där stannade den väl på 1.002 typ. Toksträvt. M02 däremot skapade en fyllig cider, så den kan jag verkligen rekommendera. Nu gjorde jag iof min cider på egna äpplen och vindruvor, men det blev helt klart gott om man gillar cider.

Det låter lovande. Min fru tycker inte om torr cider, därav anledningen att jag körde på TF-6 nu då den ska vara för söt cider. Kanske häller ut den som verkar ha misslyckats och kör med det paket M02 jag har här hemma 🙂

Visa signatur

Stationär: Fractal Design Meshify 2 Compact, Ryzen 7 5700x, MSI MAG B550 Tomahawk, Kingston HyperX Fury 32GB 3600Mhz CL18, Sapphire Radeon RX 5700 Pulse, Kingston KC3000 1TB, Kingston A2000 1TB, Seasonic Focus GX 650W, Noctua NH-U14S

NAS: Fractal Design Define R5, Ryzen 3 1200AF, Asus Prime B450M-A, 32GB ECC DDR4 @ 2133Mhz, 5x WD Red 4TB (Raidz2), WD Red 2TB (stripe), TrueNAS 12.0

Permalänk
Medlem

Efter avslutad kall krasch och gelatinbehandling tryck pilsnern över till ett fat som redan var fullt med kolsyra från jäsningen. Ska bli intressant att testa denna om några veckor!

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Nu är den lite kolsyrad men jag tror inte det ska göra så enorm skillnad efter 45 min typ. Jag har iaf lyckats skapa mig en folköl. Lite över 4 % blev den. Planerat var 1.008 och 5 %

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Peking:

Ja, det är något som slagit mig också. Läste att man ska undvika E-ämnen så gott det går. När jag stod i affären googlade jag lite och då fick jag fram att lite citronsyra till och med kunde vara bra. Men eftersom det inte verkar ha blivit som jag tänkt mig utgår jag nästan från att den kan ha varit boven.

Vet inte om du trollar, men E-ämnen är helt vanliga saker. Citronsyra som du nämner heter till exempel E330:
http://www.food-info.net/uk/e/e330.htm

E-ämnen i sig är verkligen inte farliga, vissa kanske är mer tveksamma, men att det sitter ett nummer i sig är inte farligt…

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Vet inte om du trollar, men E-ämnen är helt vanliga saker. Citronsyra som du nämner heter till exempel E330:
http://www.food-info.net/uk/e/e330.htm

E-ämnen i sig är verkligen inte farliga, vissa kanske är mer tveksamma, men att det sitter ett nummer i sig är inte farligt…

Varför skulle jag trolla? Jag har inte gjort cider förr och läser därför bara hur andra gjort. Rekommendationen jag läste mig till var att undvika E-ämnen så gott det går, antagligen för att det finns så mycket man själv egentligen inte vet vad det är, antagligen för att inte råka få med något som gör att jästen inte trivs.

*edit*
Citronsyran var i det här fallet antagligen inte boven då jag sett några recept som har det med. Något var problemet i alla fall. En flädercider är satt på jäsning nu istället, med lite extra tillsatt socker och M02 som jäst.

Visa signatur

Stationär: Fractal Design Meshify 2 Compact, Ryzen 7 5700x, MSI MAG B550 Tomahawk, Kingston HyperX Fury 32GB 3600Mhz CL18, Sapphire Radeon RX 5700 Pulse, Kingston KC3000 1TB, Kingston A2000 1TB, Seasonic Focus GX 650W, Noctua NH-U14S

NAS: Fractal Design Define R5, Ryzen 3 1200AF, Asus Prime B450M-A, 32GB ECC DDR4 @ 2133Mhz, 5x WD Red 4TB (Raidz2), WD Red 2TB (stripe), TrueNAS 12.0

Permalänk
Medlem
Skrivet av Peking:

Varför skulle jag trolla? Jag har inte gjort cider förr och läser därför bara hur andra gjort. Rekommendationen jag läste mig till var att undvika E-ämnen så gott det går, antagligen för att inte råka få med något som gör att jästen inte trivs.

*edit*
Citronsyran var i det här fallet antagligen inte boven då jag sett några recept som har det med. Något var problemet i alla fall. En flädercider är satt på jäsning nu istället, med lite extra tillsatt socker och M02 som jäst.

Väldigt mycket av det som finns på listan är helt naturliga saker som finns i frukt och bär, citronsyra är bara ett exempel

Inget med ’e-ämnen’ är nödvändigtvis artificiellt eller konstigt, bara ett enklare sätt att skiva ingredienser på en innehållsförteckning. Många av ämnena är inget att oroa sig för

Inte alls meningen att göra ett påhopp, ber om ursäkt för det. Ville bara poängtera att det inte blir mycket kvar att äta om ditt mål är att undvika dem. Kroppen själv skapar många av dem i dig just nu, undvik vissa ämnen, inte alla e-ämnen

E-ämnen är bara de som är testade och vanliga att använda inom livsmedel… c-vitamin är också ett e-ämne:
https://en.wikipedia.org/wiki/E_number

Permalänk
Medlem
Skrivet av Peking:

Varför skulle jag trolla? Jag har inte gjort cider förr och läser därför bara hur andra gjort. Rekommendationen jag läste mig till var att undvika E-ämnen så gott det går, antagligen för att det finns så mycket man själv egentligen inte vet vad det är, antagligen för att inte råka få med något som gör att jästen inte trivs.

*edit*
Citronsyran var i det här fallet antagligen inte boven då jag sett några recept som har det med. Något var problemet i alla fall. En flädercider är satt på jäsning nu istället, med lite extra tillsatt socker och M02 som jäst.

Jag funderar på om citronsyran kan göra miljön tråkig för jästen, dvs att det blir för lågt pH. Håller man pH under 4 har man ju en shelf stable matvara, dvs ingen kommer vilja växa i den.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Väldigt mycket av det som finns på listan är helt naturliga saker som finns i frukt och bär, citronsyra är bara ett exempel

Inget med ’e-ämnen’ är nödvändigtvis artificiellt eller konstigt, bara ett enklare sätt att skiva ingredienser på en innehållsförteckning. Många av ämnena är inget att oroa sig för

Inte alls meningen att göra ett påhopp, ber om ursäkt för det. Ville bara poängtera att det inte blir mycket kvar att äta om ditt mål är att undvika dem. Kroppen själv skapar många av dem i dig just nu, undvik vissa ämnen, inte alla e-ämnen

E-ämnen är bara de som är testade och vanliga att använda inom livsmedel… c-vitamin är också ett e-ämne:
https://en.wikipedia.org/wiki/E_number

Ja, och det är jag mycket väl medveten om. Men eftersom jag inte vet vilka e-ämnen som är vad och vad som potentiellt kan vara bra eller dåligt för jästen så blev det som det blev. Som du märker är det ett stort mått med osäkerhet inblandat i det här för min del

Skrivet av ingenjören:

Jag funderar på om citronsyran kan göra miljön tråkig för jästen, dvs att det blir för lågt pH. Håller man pH under 4 har man ju en shelf stable matvara, dvs ingen kommer vilja växa i den.

Ja, det är möjligt att det var just mängden av det som gjorde att jästen inte klarade av det. Får hoppas M02 trivs bättre i den sats med fläder som är på g nu. Förhoppningsvis har den dragit igång imorgon.

Visa signatur

Stationär: Fractal Design Meshify 2 Compact, Ryzen 7 5700x, MSI MAG B550 Tomahawk, Kingston HyperX Fury 32GB 3600Mhz CL18, Sapphire Radeon RX 5700 Pulse, Kingston KC3000 1TB, Kingston A2000 1TB, Seasonic Focus GX 650W, Noctua NH-U14S

NAS: Fractal Design Define R5, Ryzen 3 1200AF, Asus Prime B450M-A, 32GB ECC DDR4 @ 2133Mhz, 5x WD Red 4TB (Raidz2), WD Red 2TB (stripe), TrueNAS 12.0

Permalänk
Medlem
Skrivet av Peking:

Ja, det är möjligt att det var just mängden av det som gjorde att jästen inte klarade av det. Får hoppas M02 trivs bättre i den sats med fläder som är på g nu. Förhoppningsvis har den dragit igång imorgon.

Jag håller tummarna för dig!

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Peking:

Ja, och det är jag mycket väl medveten om. Men eftersom jag inte vet vilka e-ämnen som är vad och vad som potentiellt kan vara bra eller dåligt för jästen så blev det som det blev. Som du märker är det ett stort mått med osäkerhet inblandat i det här för min del

Ja, det är möjligt att det var just mängden av det som gjorde att jästen inte klarade av det. Får hoppas M02 trivs bättre i den sats med fläder som är på g nu. Förhoppningsvis har den dragit igång imorgon.

Bra bra! Som sagt tidigare: inget illa menat, ville bara informera

Permalänk
Medlem

pH är inte så svårt att mäta.

5 meter pH mätare

Visa signatur

I've somehow been WASDing my whole life

13th Intel 8P@6GHz E-cores off Kraken X73 360mm DDR5 m.2@7000MB/sek Gigabyte Z690
Alltid över AMD 3D med överklocking i fakefikans (swefaker) grafer med intel :)

Permalänk
Medlem

Sen när har el-goliat börjat med marknadsplats? Samma pris direkt hos källan i alla fall:
https://www.24.se/hem-fritid/sasongsprodukter/helhetshalsa-ph...