En faktor som påverkar är lösligheten på bildade kalciumsaltet - citronsyra är effektiv i att den kan binda upp till 24% av sin massa i kalk - men saltet är halvsvårlösligt och det går mycket vatten för att lösa ut saltet då lösligheten på kalciumsaltet ligger på 0.95 gram/litern
Trots att fosforsyra är en av de vanligaste beståndsmedel i saluförda avkalkningsmedel (tillsammans med oftast mer eller mindre stor andel citronsyra) så ger det en ganska svårlöslig kalciumsalt med 0.2 gram/litern och kräver mycket vatten för att sköljas bort.
vinsyra har samma bekymmer med sitt kalciumsalt knappt 0.4 gram/litern
Använd _inte_oxalsyra_ om man råkar få tag det - dels för att den är högradigt giftig (dvs handskar, skyddskläder och andningsskydd) och upplösta kalket löser sig enormt dåligt i vatten i 0.67 mg/litern - det går nästa 2 kubikmeter med vatten för att lösa upp en gram av kalciumsaltet...
Det som ger väldigt lättlöslig kalciumsalt är att använda askobinsyra där saltet kan lösas med 500 gram/liter vatten.
Ättiksyra löser också kalk och ger lättlöslig kalciumsalt med hela 374 gram/litern och är ättiksyran tillräckligt koncentrerad så tar det också oljor, typ kaffeoljor ur bryggtratt och termos och termoskorkar (inte som en syra utan då som en lösningsmedel).
ättiksyra, eftersom den är flyktig, är en syra som inte lämnar avlagringar om tex. droppar av denna torkar upp
---
hett vatten och bikarbonat och målarsoda påverkar också oljor i tex. glastermos och tvålar upp dem och därmed lossnar och försvinner från ytorna - klassisk lösning med maskindiskmedel och hett vatten och lite tid gör också rent (det är ännu mer alkalisk lösning och tvålar fetter ännu snabbare - dock avkalkar det inte.