Permalänk
Medlem

Ryxen 7800x3d system dog vid omstart

Jag uppgraderade nyligen till ett 7800x3d system med 2x16gb Kingston ddr5 6000 cl 36 (finns med i qlv listan till moderkortet), Asrock b650M pro RS moderkort och behöll mitt vattenkylda EVGA 3080 och Antec 1300W (High current pro, platina) från gamla datorn. Cpu:n är också vattenkyld med ett nytt EK-block. Installationen av w10 LTSC (senaste) på en ny m2ssd (WD SN720 1 tb som bootdisk, finns med på qvl listan, Firecuda 520 2 tb på andra m2-platsen) gick smärtfritt, bios uppdaterades till senaste beta-bioset (1.26.AS01 från 20230626) för att undvika cpu-grillning. Efter ha använt den några dagara ändrades minneshastigheten till Expo-profilen (från default ddr4800 till ddr6000) utan problem. Jag kollade senare i cpu-z att minnena körde i 6000 mhz. Ingen annan överklockning gjord, både cpu och grafikkort kör i stockhastghet / spänning.

Systemet har varit stabilt med allt jag gjort hittills, men jag har inte pressat det särskilt hårt, jag körde en kort cpu-stress för att se temperaturer och hastighet bara. Den har bootats om flera gånger efter windows och drivutinsinstallationerna + uppdateringarna, men under senaste veckan har jag inte inte bootat om utan kollat på youtube och twitch, installerat lite program och spel och låtit den gå ner i energisparläge över natten. Inga problem alls. Men eftersom jag skulle spela så ville jag ha en ren ombootning och den ville göra någon uppdatering innan den startade om, jag gick iväg men när jag kom tillbaka var det ingen bild. Efter ha väntat ett bra tag ifall det var någon uppdatering som höll på så startade jag om med strömknappen,men fick fortfarande ingen bild, den postar alltså inte ens, men skärmen är igång och fungerar (stänger jag av skärmströmmem och sätter på den igen syns Acer-skärmloggan ett tag tills No Signal kommer upp och den går i vila).

Felsökning:
Moderkortet har bara 4 felsökningsdioder (Boot, VGA, DRAM & CPU) och CPU och DRAM dioderna lyser direkt när jag trycker på startknappen, sen händer inget mer. De fortsätter lysa och skärmen reagerar inte överhuvudtaget med att den får någon signal.
Jag misstänkte först att minnena inte ville köra i 6000 mhz längre så jag testade först clear cmos med strömmen avstängd (sladd utdragen ett tag), sen med moderkortsbatteriet uttaget (mätte spänningen på det med, det var 3 V som det ska), sen lät jag även strömmen vara helt av under natten och körde clear cmos igen på morgonen, men utan nåt resultat.
DDR-minnen har jag testat att ta ut och sätta i dem igen, byta plats på dem, köra med en sticka, köra utan någon sticka, köra en sticka på annan plats - ingen reaktion från systemet vid start.
Någon har skrivit att man inte ska spänna vattenblocket för hårt så det hade jag inte gjort vid installationen och det har ju fungerat tills nu, men jag lättade ytterligare på det utan resultat.
Bytt tangentbord, bytt skärm med sin egen dp sladd, testat med cpu:ns innbyggda grafikort med båda skärmarna, även testat att lyfta ut 3080-kortet (svårt för den är i loopen) ur pci-platsen så att det inte ska finnas nå't kort i pci:n medan den inbyggda grafiken var inkopplad, tagit bort alla andra usb saker. Testade att byta till en annan sladd för cpu-strömmen (bägge är avsedda för cpu, en 8pins, en 6+2 pins)
Bytt nätdel till en gammal Corsair hx620 W (bara moderkort, cpu-ström och pump inkopplad) med cpuns inbyggda grafik.

För mig verkar väl som det är ett hårdvaruproblem, kanske att cpu eller moderkortet pajade vid omstarten? Minnena känns mindre sannolika som källa. Några drivrutin- eller biosproblem borde det inte vara eftersom jag inte ens får signal vid start, men det är underligt att ett system som föreföll stabilt bara dör på det sättet?

Någon som vet något annat som bör testas innnan jag kontaktar försäljarna (tyvärr en försäljare för moderkort och en annan för cpu och minnen)?

Visa signatur

Vituð ér enn, eða hvað?

Permalänk
Medlem

Väntat ordentligt om det är minnesträningrn som tjorvar? Läste en tråd där det tog 40min för honom att boota med nya Ryzen. Inte för att det borde vara det när systemet varit igång ett tag, men kan vara värt att testa.

Mitt ASRock B650 bootar inte med trådlösa hörlursdongeln i USB-uttaget men antar du testat dra ut allt sådant vad det låter som.

Testat göra en BIOS flashback? Vet dock ärligt inte om det är värt att riskera. Kanske lika att reklamera eller i alla fall höra med återförsäljaren först.

Visa signatur

I think I'll have myself a beer...

Permalänk
Medlem

Den enda gången datorn har tagit lite tid på sig var första starten, sen dess har den bootat snabbt bra mycket snabbare än mitt gamla system faktiskt. Någon långvarig minnesträning har aldrig funnits med systemet.
Efter problemen så testade att låta den stå på länge och idag fick den stå i säkert 2 timmar utan att den kommer någon vart, så en ev. minnesträning borde inte vara problemet.
Inga usb finns inkopplade förutom mus och tangentbord och bara bootdisk och en m2 disk till är inkopplade, inga sata-diskar . Får jag ingen postning är det väl meningslöst att flasha bios, särskilt som nuvarande bios har fungerat ett tag? Annars finns en äldre som har soc-strömfixen och det kom en ny beta-bios för några dagar sedan.

Visa signatur

Vituð ér enn, eða hvað?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakwetu:

Den enda gången datorn har tagit lite tid på sig var första starten, sen dess har den bootat snabbt bra mycket snabbare än mitt gamla system faktiskt. Någon långvarig minnesträning har aldrig funnits med systemet.
Efter problemen så testade att låta den stå på länge och idag fick den stå i säkert 2 timmar utan att den kommer någon vart, så en ev. minnesträning borde inte vara problemet.
Inga usb finns inkopplade förutom mus och tangentbord och bara bootdisk och en m2 disk till är inkopplade, inga sata-diskar . Får jag ingen postning är det väl meningslöst att flasha bios, särskilt som nuvarande bios har fungerat ett tag? Annars finns en äldre som har soc-strömfixen och det kom en ny beta-bios för några dagar sedan.

att man inte får post gör inte mycket ibland skickas inte post signalen ut till skrämen utan hoppar över direkt till windows, men nu kan det vara så att din gör så och det är fel på windows så den bara står o inte gör nåt, Om lamporna på CPU, och minnerna lyser är det inte bra signal, Det jag hade testat är att sätta in nyaste bios versionen på USB flashdrive då den lär uppdatera även utan cpu och minne, så kan du hoppas att biosen varit corrupt på något sätt. (annars ta ut cpu:en vilket jag kan tänka mig kan vara rätt jobbit med vattenkylning) o titta om CPU:en är bränd under. https://www.theverge.com/2023/4/27/23700688/amd-ryzen-7000-x3...

Hittade en snubbe som skrev så här

Hello, i recently bought a Ryzen 7 7800X3D paired with a MSI Pro B650-P Wifi and Corsair Vengeance DDR5 5600MHz 32GB 2x16GB CL36.

I assembled the entire computer, it turned on correctly the first time without any issues, everything was fine. I entered the MSI BIOS and enabled the EXPO profile.

The RAM clock speed went up to 5600MHz, and I entered Windows. I could see in the task manager that it was running at the correct 5600MHz. I restarted, but it didn't start up. The screen remained blank with the PC turned on, and the RAM light on the motherboard was orange/yellow.

I turned it off, cleared the CMOS, and started again at the default 4800MHz. I set it back to 5600MHz, and it started up correctly again. I used the PC for a while and went to sleep.

This morning, the PC wouldn't turn on, and the CPU light was red. I got quite scared. I removed the RAM, turned it off, restarted, cleared the CMOS again, but nothing worked. I removed the heatsink, took out the CPU, and reassembled everything.

It worked, but now every time I set the RAM to 5600MHz, the CPU light comes on, and I have to remove and reinsert the CPU. I know that RAM frequencies can be tricky with the 7000 series, but the CPU light has me worried.

The PC works fine with the RAM at 4800MHz, but I paid for 5600MHz, and I'm completely unable to make it work. I don't know what to change in the MSI BIOS or what to try next.

Permalänk
Medlem

Hmm, tänker också på att montera om CPU, men kanske även testa en annan fläkt på cpu fan på moderkortet, osäker på hur kinkig den är mot det, men värt att testa.

Bäst hade så klart varit att testa cpu på ett annat moderkort om det fortsätter, om möjligheten finns

Permalänk
Medlem

Jag brottades i nästan 3 månader med EXAKT samma problem. Jag gick igenom 4 ärenden i Inets support... det har varit sjukt frustrerande. MEN detta kanske kan hjälpa dig:

Första gången jag fick problemet (samma som dig) så dog datorn efter en omstart i BIOS. Det var precis vid releasen av 7800X3D så BIOSen var fortfarande nya. Tror det var DRAM-lampan som lös då.

Skickar in grejjerna i supportärende och de kommer fram till att RAM:en är trasiga. Antar att spänningsvärdet var stallt alldeles för högt.

Det löste sig... men efter några omstarter så fick jag problem igen. Datorn hänger sig på MSI-loggan och BOOT-lampan lyser. Jag får igång datorn här och där (efter att ha plockat isär den jag vet inte HUR många gånger). Men jag skickar in det igen.

NU till det intressanta. De kan inte återskapa mitt problem alls. Så fort det kom till Inet så kunde de verkligen inte återskapa problemet. De sa till mig att jag inte låtit den minnesträna tillräckligt länge, så de skickar tillbaka grejjerna precis som de var.

När jag får tillbaka delarna så får jag exakt samma fel igen. På första starten så är det exakt samma fel.

Återupprepa samma process 2 gånger till i supporten där de även byter ut VARJE del och testar nätaggregatet. ALLt i goodwill ska tilläggas eftersom de fortfarande inte kan återskapa problemet. När jag får tillbaka allt för 4e gången och startar datorn igen, så kommer samma problem efter första omstarten.

Eftersom jag nu under så lång tid, och så många supportärenden fått samma fel men bara hemma hos mig, där jag testat ALLT och testat olika uttag och liknande, så testar jag att koppla i ur allt förutom tangentbord och mus + 1 skärm. Då hoppar den igång!

Jag kommer snabbt fram till att datorn startar inte när jag har högtalarna i. Ett par äldre USB-högtalare cockblockade booten.

HUR vet jag inte.. Så var det i alla fall.

Så det kan vara värt att testa samma. Kanske är det någon pryl som blockar booten på något sätt. Om det inte funkar direkt, testa ta ur batteri + ram och sen testa igen.

Helt sjukt konstigt problem, men värt att testa. Annars kolla om RAMen är okej!

Visa signatur

FD Define 7 Compact Solid | 7800X3D | RTX 2060 6GB | MSI MAG B650 Tomahawk | G.Skill Trident 32GB 6000MHz CL30 | WD Black SN850X 2TB | Seasonic Focus PX 750W | Be quiet! Dark Rock Pro 4 | Silent Wings 4 | 2st LG 27" 144Hz IPS

Permalänk
Medlem

Hade en del microstutters i bios när ett av barnens handkontroll var inkopplad via USB, sjukt frustrerade var det till jag kopplade ur allt utom tangentbord och det försvann.

Så något med portarna verkar vara förekommande

MSI B650 Tomahawk
7950X3D

Permalänk
Medlem

Intressant med liknande problem, men nu verkar det som Keffmode fick en postning, medan mitt system inte verkar skicka ut en postsignal till skärmen ens.

Nu har jag iofs testat utan usb-saker inkopplade förutom tangentbord och mus, men det skulle ju kunna vara problem med någon usbport elller liknande. Jag borde kanske ha testat med tangentbord och mus i andra portar och inget annat efter ha kopplat bort allt annat och haft ur cmosbatteriet samt clearat cmos.

Jag skickade in cpu:n häromdagen, när jag kollade den utanpå kunde man inte se att det var några problem med den åtminstone. De har mottagit den idag, så vi får se vad de kommer fram till. Är det inget problem med den får jag testa igen och sen troligen reklamera moderkortet istället.

Visa signatur

Vituð ér enn, eða hvað?

Permalänk
Medlem

När jag hade mina boot-problem så kom jag inte ens till BIOS. Det stannade antingen på MSI-loggan (innan man dampar sig in i BIOS) eller innan det. Det enda jag såg var ett _ som i en DOS-prompt.

Jag var tvungen att rensa CMOS och byta plats på RAM:en för att ens få igång den alls. Jag var alltså först tvungen att göra om allt, rensa CMOS och byta plats på RAMen. Sen efter det så var jag tvungen att låta högtalarna vara ur för att det skulle funka.

Det var som att högtalarna skitade ner boot-sekvensen, och för att fixa det var jag tvungen att rensa CMOS för att sen skita i att koppla i dom igen. Det har fungerat sen dess.

Jag önskar dig all lycka till. Hoppas verkligen det löser sig! Det är skittråkigt när det krånglar på det här sättet.

Visa signatur

FD Define 7 Compact Solid | 7800X3D | RTX 2060 6GB | MSI MAG B650 Tomahawk | G.Skill Trident 32GB 6000MHz CL30 | WD Black SN850X 2TB | Seasonic Focus PX 750W | Be quiet! Dark Rock Pro 4 | Silent Wings 4 | 2st LG 27" 144Hz IPS

Permalänk
Medlem

Jag har också haft en del skumma problem med USB ibland. Antingen att USB inte funkar förns jag startar om alternativt att datorn inte startar med typ en xbox dongle i. Det var mest på AM4 jag hade dom problemen men hade du inte redan skickat in den så hade jag rekommenderat att starta helt utan USB enheter ipluggade en gång. Dock låter det som ett långskott i det här fallet.

Permalänk
Medlem

Lite uppföljning; processorn är testad utan att ha problem och har kommit tillbaka. Jag har då felanmält moderkortet förra veckan, men har tyvärr inte fått någon reaktion ännu från Computersalg, trots påminnelse. Kanske är det pga semestrar, men vi får hoppas det händer nåt snart.

Visa signatur

Vituð ér enn, eða hvað?

Permalänk
Medlem

Ytterligare 4 veckor senare är det fortfarande inte löst med moderkortet, så är det en frustrerande långsam hantering av detta, vilket kan vara bra för andra att vara medveten om. Hade kanske varit bäst att köpa ett nytt moderkort direkt, men då hade jag väl blvit sittandes med ett extra moderkort senare.

Tidslinjen har varit:
ca 10-11/8 reklamation via hemsidan - ingen respons, registrerades den inte?
17/8 Påminnelse via mejl istället, inkluderade alla uppgifter som behövdes för RMA + hänvisning hit för grundligare beskrivning - fick ett autosvar tillbaka.
24/8 Försökte göra ny felanmälan på hemsidan, men fick felmeddelande vid inskicket som trots flera försök inte gick att fixa (kanske var moderkortet redan registrerat för RMA hantering?). Skrev då i deras chat på hemsidan om felmeddelandet + inkluderade återigen alla uppgifter som behövdes för RMA - fick autosvar.
25/8 Fick jag ett ärende skapat.
28/8 Påminde jag igen via mejl och skrev om ur många gånger jag har försökt med RMA.
29/8 RMA sedel kom äntligen.
31/8 Inskickad av mig på förmiddagen.
1/9 Mottagen på deras lager.
6/9 Returavdelningen mottagit paketet
7/9 Inlämnad hos tillverkaren.

Visa signatur

Vituð ér enn, eða hvað?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakwetu:

Ytterligare 4 veckor senare är det fortfarande inte löst med moderkortet, så är det en frustrerande långsam hantering av detta, vilket kan vara bra för andra att vara medveten om. Hade kanske varit bäst att köpa ett nytt moderkort direkt, men då hade jag väl blvit sittandes med ett extra moderkort senare.

Tidslinjen har varit:
ca 10-11/8 reklamation via hemsidan - ingen respons, registrerades den inte?
17/8 Påminnelse via mejl istället, inkluderade alla uppgifter som behövdes för RMA + hänvisning hit för grundligare beskrivning - fick ett autosvar tillbaka.
24/8 Försökte göra ny felanmälan på hemsidan, men fick felmeddelande vid inskicket som trots flera försök inte gick att fixa (kanske var moderkortet redan registrerat för RMA hantering?). Skrev då i deras chat på hemsidan om felmeddelandet + inkluderade återigen alla uppgifter som behövdes för RMA - fick autosvar.
25/8 Fick jag ett ärende skapat.
28/8 Påminde jag igen via mejl och skrev om ur många gånger jag har försökt med RMA.
29/8 RMA sedel kom äntligen.
31/8 Inskickad av mig på förmiddagen.
1/9 Mottagen på deras lager.
6/9 Returavdelningen mottagit paketet
7/9 Inlämnad hos tillverkaren.

Hej. Undrar om du har något uppdatering. Jag gick igenom en liknande läskig process som du hade då jag trodde CPUn var död. Efter mixtrande med RAM-stickorna fick jag det att funka igen. Problemet är att lamporna lyser rött på CPU och gult på RAM varje gång jag startar. Den dröjer också kvar 4-5 sekunder på detta innan lampan slocknar och BIOS loggan syns.

Detta gör mig orolig, och undrar om det är fel på moderkortet. Första gången jag startade upp satt en ARGB kabel fel, den satt på en JRGB port, och då hörde jag ett litet sprak samt bränd lukt. Stängde såklart av snabbt och åtgärdade, men förbannar mig själv o hoppas innerligt att jag inte bränt någon krets pga detta.

Jag kör med lite äldre nätagg som bara har 1st CPU 8-pin kabel. Moderkortet har 2st portar. Har läst lite online att man inte behöver både sålänge man inte överklockar eller har CPU med hög förbrukning. Men lite orolig att detta också skapar problem?

Visa signatur

i5 9600K / 2x8GB Vengeance Pro 3GHz / ASUS TUF RTX3080 / STRIX Z390-F / Intel 660p 512GB / NZXT H500 + Corsair 2xML120, 1xML140 / RM650x v2 /
- Acer Predator XB27HU / Schiit Fulla 2 + Sennheiser/Massdrop 58X + XTZ Tune 4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vlademil:

Hej. Undrar om du har något uppdatering. Jag gick igenom en liknande läskig process som du hade då jag trodde CPUn var död. Efter mixtrande med RAM-stickorna fick jag det att funka igen. Problemet är att lamporna lyser rött på CPU och gult på RAM varje gång jag startar. Den dröjer också kvar 4-5 sekunder på detta innan lampan slocknar och BIOS loggan syns.

Detta gör mig orolig, och undrar om det är fel på moderkortet. Första gången jag startade upp satt en ARGB kabel fel, den satt på en JRGB port, och då hörde jag ett litet sprak samt bränd lukt. Stängde såklart av snabbt och åtgärdade, men förbannar mig själv o hoppas innerligt att jag inte bränt någon krets pga detta.

Jag kör med lite äldre nätagg som bara har 1st CPU 8-pin kabel. Moderkortet har 2st portar. Har läst lite online att man inte behöver både sålänge man inte överklockar eller har CPU med hög förbrukning. Men lite orolig att detta också skapar problem?

Borde inte vara något problem. Av vad jag vet så gör min detsamma. Det lyser precis när man startar och sen slocknar det.

Har inte kollat på ett tag nu men det är så jag minns det

Visa signatur

FD Define 7 Compact Solid | 7800X3D | RTX 2060 6GB | MSI MAG B650 Tomahawk | G.Skill Trident 32GB 6000MHz CL30 | WD Black SN850X 2TB | Seasonic Focus PX 750W | Be quiet! Dark Rock Pro 4 | Silent Wings 4 | 2st LG 27" 144Hz IPS

Permalänk
Medlem
Skrivet av Keffmode:

Borde inte vara något problem. Av vad jag vet så gör min detsamma. Det lyser precis när man startar och sen slocknar det.

Har inte kollat på ett tag nu men det är så jag minns det

Ah okej, ser att du har samma setup som jag, MSI B650 Tomahawk. Då får vi höras senare om vi stöter på trubbel Har du två CPU sladdar inkopplade eller? Kan du testa med bara en (om du vågar) och se om nåt går snett? Det borde ju inte kunna skada nåt, kanske att man får BSOD vid belastning?

Visa signatur

i5 9600K / 2x8GB Vengeance Pro 3GHz / ASUS TUF RTX3080 / STRIX Z390-F / Intel 660p 512GB / NZXT H500 + Corsair 2xML120, 1xML140 / RM650x v2 /
- Acer Predator XB27HU / Schiit Fulla 2 + Sennheiser/Massdrop 58X + XTZ Tune 4

Permalänk
Medlem

Har någon av er fått de här felkoderna:

Fick dem innan jag försökte installera windows. Sen dess har de inte dykt upp. Kanske kan indikera fel? Jag hittar inget tydligt på nätet.

Visa signatur

i5 9600K / 2x8GB Vengeance Pro 3GHz / ASUS TUF RTX3080 / STRIX Z390-F / Intel 660p 512GB / NZXT H500 + Corsair 2xML120, 1xML140 / RM650x v2 /
- Acer Predator XB27HU / Schiit Fulla 2 + Sennheiser/Massdrop 58X + XTZ Tune 4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vlademil:

Ah okej, ser att du har samma setup som jag, MSI B650 Tomahawk. Då får vi höras senare om vi stöter på trubbel Har du två CPU sladdar inkopplade eller? Kan du testa med bara en (om du vågar) och se om nåt går snett? Det borde ju inte kunna skada nåt, kanske att man får BSOD vid belastning?

Jag kör 2st 8pin men har testat med en bara och det funkar med. Den andra är egentligen helt onödig. Kollade på buildzoids video om kortet och inte ens en dyngöverklockad 7950X3D kommer ens i närheten att utnyttja en 8pin. Så det borde vara lugnt.

Funkar datorn så funkar den ju.

Angående bluescreens vet jag inte faktiskt.

Visa signatur

FD Define 7 Compact Solid | 7800X3D | RTX 2060 6GB | MSI MAG B650 Tomahawk | G.Skill Trident 32GB 6000MHz CL30 | WD Black SN850X 2TB | Seasonic Focus PX 750W | Be quiet! Dark Rock Pro 4 | Silent Wings 4 | 2st LG 27" 144Hz IPS

Permalänk
Medlem

Nä, det har inte löst sig ännu, inga svar från affär eller tillverkare om det är fel på moderkortet, så i helgen tröttnade jag på dem och beställde ett nytt moderkort och begärde att de ska häva köpet. Finns en passus i konsumentköplagen om att de ska fixa reklamationer inom skälig tid, jag vet inte om detta är att räkna som skäligt men personligen tycker jag det.

Hur som helst, jag fick det nya moderkortet idag, ska se om jag hinner få ihop datorn imorgon.

Visa signatur

Vituð ér enn, eða hvað?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakwetu:

Nä, det har inte löst sig ännu, inga svar från affär eller tillverkare om det är fel på moderkortet, så i helgen tröttnade jag på dem och beställde ett nytt moderkort och begärde att de ska häva köpet. Finns en passus i konsumentköplagen om att de ska fixa reklamationer inom skälig tid, jag vet inte om detta är att räkna som skäligt men personligen tycker jag det.

Hur som helst, jag fick det nya moderkortet idag, ska se om jag hinner få ihop datorn imorgon.

vilken jävla mardröm hoppas det fungerar med nya moderkortet håller tummarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Keffmode:

Jag brottades i nästan 3 månader med EXAKT samma problem. Jag gick igenom 4 ärenden i Inets support... det har varit sjukt frustrerande. MEN detta kanske kan hjälpa dig:

Första gången jag fick problemet (samma som dig) så dog datorn efter en omstart i BIOS. Det var precis vid releasen av 7800X3D så BIOSen var fortfarande nya. Tror det var DRAM-lampan som lös då.

Skickar in grejjerna i supportärende och de kommer fram till att RAM:en är trasiga. Antar att spänningsvärdet var stallt alldeles för högt.

Det löste sig... men efter några omstarter så fick jag problem igen. Datorn hänger sig på MSI-loggan och BOOT-lampan lyser. Jag får igång datorn här och där (efter att ha plockat isär den jag vet inte HUR många gånger). Men jag skickar in det igen.

NU till det intressanta. De kan inte återskapa mitt problem alls. Så fort det kom till Inet så kunde de verkligen inte återskapa problemet. De sa till mig att jag inte låtit den minnesträna tillräckligt länge, så de skickar tillbaka grejjerna precis som de var.

När jag får tillbaka delarna så får jag exakt samma fel igen. På första starten så är det exakt samma fel.

Återupprepa samma process 2 gånger till i supporten där de även byter ut VARJE del och testar nätaggregatet. ALLt i goodwill ska tilläggas eftersom de fortfarande inte kan återskapa problemet. När jag får tillbaka allt för 4e gången och startar datorn igen, så kommer samma problem efter första omstarten.

Eftersom jag nu under så lång tid, och så många supportärenden fått samma fel men bara hemma hos mig, där jag testat ALLT och testat olika uttag och liknande, så testar jag att koppla i ur allt förutom tangentbord och mus + 1 skärm. Då hoppar den igång!

Jag kommer snabbt fram till att datorn startar inte när jag har högtalarna i. Ett par äldre USB-högtalare cockblockade booten.

HUR vet jag inte.. Så var det i alla fall.

Så det kan vara värt att testa samma. Kanske är det någon pryl som blockar booten på något sätt. Om det inte funkar direkt, testa ta ur batteri + ram och sen testa igen.

Helt sjukt konstigt problem, men värt att testa. Annars kolla om RAMen är okej!

Tror dig, men sjukt ändå.

Visa signatur

7800X3D
4090 G OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hattifnatten:

Tror dig, men sjukt ändå.

Ja, det var sjukt jävla frustrerande. Särskilt när man verkligen hade hållt ut över ett år för att kunna köpa X3D-varianten på nya AM5, då jag ville investera i en nyare plattform. Nya drömdatorn blev nya mardrömsdatorn.

Det hjälpte inte heller att jag gav bort min gamla dator till min polares grabb i samma veva som jag fick min nya dator. Så jag fick åka och låna den datorn här och där för att kunna ha en dator alls under en 3-månaders period..

Visa signatur

FD Define 7 Compact Solid | 7800X3D | RTX 2060 6GB | MSI MAG B650 Tomahawk | G.Skill Trident 32GB 6000MHz CL30 | WD Black SN850X 2TB | Seasonic Focus PX 750W | Be quiet! Dark Rock Pro 4 | Silent Wings 4 | 2st LG 27" 144Hz IPS

Permalänk
Medlem
Skrivet av Keffmode:

Ja, det var sjukt jävla frustrerande. Särskilt när man verkligen hade hållt ut över ett år för att kunna köpa X3D-varianten på nya AM5, då jag ville investera i en nyare plattform. Nya drömdatorn blev nya mardrömsdatorn.

Det hjälpte inte heller att jag gav bort min gamla dator till min polares grabb i samma veva som jag fick min nya dator. Så jag fick åka och låna den datorn här och där för att kunna ha en dator alls under en 3-månaders period..

Jag gjorde mig av med min gamla dator först nu. Väntade också in AM5, men köpte in direkt på launch.

Visa signatur

7800X3D
4090 G OC

Permalänk
Medlem
Skrivet av Keffmode:

Ja, det var sjukt jävla frustrerande. Särskilt när man verkligen hade hållt ut över ett år för att kunna köpa X3D-varianten på nya AM5, då jag ville investera i en nyare plattform. Nya drömdatorn blev nya mardrömsdatorn.

Det hjälpte inte heller att jag gav bort min gamla dator till min polares grabb i samma veva som jag fick min nya dator. Så jag fick åka och låna den datorn här och där för att kunna ha en dator alls under en 3-månaders period..

Jag har också lärt mig den hårda vägen att alltid ha en extra dator tillgänglig när man bygger ny. Är egentligen enda stora anledningen att jag köpt en laptop privat.

Säg till när du testat nya moderkortet!

Visa signatur

i5 9600K / 2x8GB Vengeance Pro 3GHz / ASUS TUF RTX3080 / STRIX Z390-F / Intel 660p 512GB / NZXT H500 + Corsair 2xML120, 1xML140 / RM650x v2 /
- Acer Predator XB27HU / Schiit Fulla 2 + Sennheiser/Massdrop 58X + XTZ Tune 4

Permalänk
Medlem

Jag hade jätteproblem i början när jag körde DisplayPort kabel , så fick köra med hdmi tills jag fått ordning på bios inställningarna

Permalänk
Medlem

Såja, nu är datorn äntligen körandens igen med nya moderkortet, så det var nästan helt säkert gamla moderkortet som var problemet. Jag pallade inte ominstallera windows med alla program, jag installerade om drivrutinerna för chipset, lan och audio och hoppas det räcker med det.

Nu ska jag bara få tillbaka pengarna för det gamla moderkortet också.

Visa signatur

Vituð ér enn, eða hvað?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakwetu:

Såja, nu är datorn äntligen körandens igen med nya moderkortet, så det var nästan helt säkert gamla moderkortet som var problemet. Jag pallade inte ominstallera windows med alla program, jag installerade om drivrutinerna för chipset, lan och audio och hoppas det räcker med det.

Nu ska jag bara få tillbaka pengarna för det gamla moderkortet också.

Kul att det löst sig!

Visa signatur

FD Define 7 Compact Solid | 7800X3D | RTX 2060 6GB | MSI MAG B650 Tomahawk | G.Skill Trident 32GB 6000MHz CL30 | WD Black SN850X 2TB | Seasonic Focus PX 750W | Be quiet! Dark Rock Pro 4 | Silent Wings 4 | 2st LG 27" 144Hz IPS

Permalänk
Medlem

Har liknande problem. Asrock pg lightning x670e moderkort, 7800x3d och corsair 6000 ddr 5 minnen. De två största problemen är ett låser sig vid cpu/minne. Problem två den lyckas tappa bort min boot manager typ varannan uppstart så jag har inte lyckats få in win 11 ännu. hittar den inte boot managern så restorerar den win 10 vid nästa uppstart. Vet inte ens om det går installera win 11 då varannan uppstart blir ett fiasko men det positiva är att jag nu har fem omstarter utan att behöva dribbla med att rensa cmos och rotera runt ram minnen. DDr slot 0 har jag aldrig haft någon lycka med annars sägs det ju att de närmast cpuerna ska va säkrast.

Jag fick en blåskärm en sväng när jag höll på att rensa hårddisken för att få plats med win 11 så jag vete gudarna hur stabilt det är ännu...

Jag är helt grön på amd har kört intel i alla herrans år så vet inte om jag missar något självklart i bios man bör ändra. Nu kör jag bara 1 sticka men det enda jag försökt ändra är att köra expo inställningar på minnena. Nu körs stock. cpu temp idle är 37 grader har vattenkylning så tycker inte jag borde ha problem med temp.

Visa signatur

Corsair A850W
Intel I7-7700K Kaby Lake
Asus Z270H GAMING
16 gb RAM
msi 3080 suprim x

Permalänk
Medlem

Reseta bioset, rör inget gå in i bioset lägg till din sticka som Boot och installera windows 11, då antar jag att du har nyaste bios för din bräda, annars får u updatera till nyaste det går göra utan CPU RAM eller nåt igentligen följ instruktionerna fungerar inte det så är det nåt som inte fungerar tillsammans kanske minnen som bökar. Lycka till

Permalänk
Medlem

Bioset är uppdaterat det hjälpte inte. Hört det ska va stabilare installera os på m2 istället gör de reguljära SATA slotsen?

Uppgraderar från win 10 men får månne köpa en win 11 licens istället

Visa signatur

Corsair A850W
Intel I7-7700K Kaby Lake
Asus Z270H GAMING
16 gb RAM
msi 3080 suprim x