EU vill att Spotify betalar artister mer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Kalle är alltså skivbolag och hobbe är artist.

Jag har som sagt inte sagt att spotify måste öka sina intäkter, eller minska sina utgifter, utan omfördela sina utgifter så att artisterna får en större del av kakan. De skall alltså inte nödvändigtvis skaffa fler kakor.

Sen detta med tre månaders gratis premium... Alltså... Syftet är att locka fler av de som betalar med att titta på reklam till att börja betala med pengar... Men det fungerar inte.

För det första så är alla erbjudanden av typen "Det här är gratis, vi lovar... Men vi kräver ändå dina kortuppgifter så att vi kan dra pengar ifall du skulle glö.... Ifall du skulle vilja fortsätta med premium när gratistiden är slut" jävligt nära gränsen för vad som borde räknas som bedrägeri, och folk ryggar då tillbaka, men även de som nappar fortsätter sällan att ha premium, så konceptet är fånigt. Och det är som sagt inte Spotify som "bjuder" på det utan det är artisterna som får Zilch när någon som har premium gratis streamar. De låter alltså oss ta kostnaden för en "investering" med i bästa fall dålig avkastning. Därför tycker jag att det är en dålig idé både för Spotify och för oss.

De som betalar för tjänster som har reklamfinansierade alternativ hatar antingen reklam eller har någon slags religiös övertygelse att det är så man "gör rätt för sig", så andelen personer som kan "lockas" med "gratismånader" är relativt låg.

Jag är själv artist på Spotify, jag ser själv att intäkterna från premiumanvändare är större än för reklamanvändare men att jag skulle betala för en streamingtjänst med pengar? Aldrig i livet. Om Spotify vore "Premium eller dra åt helvete" så skulle jag välja andra alternativ.

Men är det verkligen spotifys fel att skivbolagen ger för lite till sina artister? Spotify betalar väl bara skivbolagen, sen är det upp till dem att skicka vidare?

Permalänk
Medlem

EU lägger sig i för mycket och borde slimmas ner med 90%
Nu är det en elefantkyrkogård för avdankade politiker

Permalänk
Medlem
Skrivet av nmc:

Spotify har betalat ut motsvarande 400 000 000 000kr sedan starten till rättighetsinnehavare. För Q3 2023 hade Spotify 34 000 000 000kr i intäkter, ungefär 70% av intäkterna idag går till rättighetsinnehavare. Spotify står för cirka 20% av intäkterna globalt i musikbranschen. 226 000 000 användare betalar för Premium, genomsnittlig intäkt för varje betalande användare är ungefär 43kr. 2022 fanns 10100 artister som fick minst 1 000 000kr, 1060 artister fick minst 10 000 000kr. 57 000 artister genererade minst 100 000kr i intäkter, den 50000 mest genererade artisten fick 125 000kr. Du har cirka 2000 månatliga lyssnare, Ronny & Ragge har inte producerat någon musik på 30 år och har ungefär 140 000 månatliga lyssnare. Hur ska du kompenseras schysst tycker du? Hur kompenserades en artist i din storlek för 30 eller 50 år sedan?

Musik är för mig främst en hobby, även om det såklart hade varit trevligt att kunna pyssla med det på heltid och leva på det. Men jag tycker inte det är en "rättighet" att kunna leva på ett visst yrke såsom man hörde vissa artister yttra sig på "Napstertiden".

Men det jag kan säga är att jag inte får det jag borde få för det jag erbjuder.

Spotify skall för det första se till att artister får mer ersättning per stream. Jag begär inte att alla artister ska bli mljonärer. Men alla skall ha mer för samma mängd arbete. Utan oss artister hade varken skivbolag, aggregatorer eller Spotify existerat, så det är dags att de slutar snåla och ser till att vi får lejonparten av ersättningen.

För det andra så borde Spotify göra om sin värdelösa algoritm. Som artist vill jag att lyssnare som baserat på sin musiksmak troligen skulle gilla min musik får den som förslag, och som lyssnare vill jag ha förslag som är relevant för min smak.

Det jag kommer att tänka på är Last.fm's algoritm typ 2005-2007. Den var klockren och perfekt och felfri. Finns många band där som jag lyssnar på idag som jag upptäckte genom Last-fm. Att användare själva kunde tagga en artist med olika saker, eller för den delen en specifik låt... Det är väldigt bra. Spotifys "Andra som lyssnar på X lyssnar också i stor utsträckning på Y" är väldigt grovhuggen och gissar oftare fel än rätt. Så om de gjorde om sin pissdåliga sryggelse till skitdåliga algoritm så skulle alla bli nöjdare, och Spotify tjänaa mer pengar dessutom.

Hur artister som jag kompenserades för 30 år sedan? Inte många som fick betalt för låtar som blev liggandes på en diskett i någon låda någonstans Men så har det för den delen handlat mer om skaparglädje och bekräftelsebehov än om pengar. Folk som blir artister främst för pengarnas skull gör dålig musik tycker jag.

Men hur det är relevant vetefan. "Du har historiskt fått dåligt betalt så du ska för all framtid nöja dig och vara glad för det lilla" är inget som direkt inspirerar till att jag som liten människa borde lägga ner kampen mot stora företag. Snarare tvärt om

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Men är det verkligen spotifys fel att skivbolagen ger för lite till sina artister? Spotify betalar väl bara skivbolagen, sen är det upp till dem att skicka vidare?

Har svarat på samma fundering Här #20341789

Men i korthet så ja, den biten blir lite knepig, för Spotify betalar inte artister direkt utan det är skivbolagen/aggregatorerna som får pengarna och sedan så vidarebefordras en del av pengarna till artisterna beroende på hur avtal ser ut. Så det återstår att se om de menar att andelen som Spotify betalar till bolagen måste öka eller om de faktiskt menar artisterna explicit. I det första fallet finns ju i så fall en risk att artistens ersättning inte baseras på hur stor del av kakan dennes bolag får, och då faller ju hela tanken med lagen. Men så som EU fungerat hittills så lär det ju inte bli tydligt vad som avses förrän ärendet varit uppe och vänt i EU-domstolen. Det om något borde väl genom åren gett en hint att man kanske borde formulera sig mer otvetydigt men tydligen inte

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grumie:

Snälla...

Alla dessa jävla hitte-på-yrken. Förutom de få som lyckas är musiker och konstnärer inget annat än bidragstagare.. Hajar inte varför man anser sig ha rätt att livnära sig på sin hobby.

Och barn borde börja jobba när de lärt sig gå, för det gjorde man förr!

Det är underbart att folk kan leva på det de brinner för. Det är förjävligt med bolag som alltid tror sig ha rätt till största kakan av det andra slitit hårt för att producera.

Visa signatur

+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

"Real stupidity beats artificial intelligence every time." - Terry Pratchett, Hogfather

Permalänk

Även om detta slutar med en dyrare tjänst så ökar det ju inte mina egna inkomster och spotify är inte det viktigaste i mitt liv. Saker som t.ex mat och svindyr elektricitet har högre prioritet för mig. Aja, vi får se vad som händer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Eh.... Ja tack

Edit: Alltså lite mer utvecklat kan man säga att Spotify i princip alltid betalat för dåligt till oss. "3 månader gratis premium" innebär 3 månader där artister, skivbolag etc inte får någon som helst ersättning för streams. Så det tycker jag de kan lägga ner. Sen är det också så att andelen som väljer att fortsätta med premium sedan är ganska låg.

Jag tycker dock inte att prenumeranter ska betala mer eller att de som inte betalar med pengar ska behöva stå ut med mer reklam, utan det skall i så fall främst tas från Spotifys egna marginaler eller skivbolagen. Deras algoritm är dessutom jävligt usel på att pricka rätt vad gäller musik man gillar. Så de får skärpa sig.

"ÖÖÖÖH MEN DET FINNS JU ANDRA TJÄNSTER OM SPOTIFY INTE PASSAR!!!!1111"

Nej, det gör det inte. Spotify står för 90% av inkomsterna från streaming i mitt fall, och jag tvivlar på att det ser annorlunda ut för andra. Deezer, Tidal, Apple Music etc har helt enkelt så låg andel att det knappt är värt att finnas där. Nu gör jag det ändå för jag har CD-Baby och "allt ingår", så varför inte? Men om jag var tvungen att betala per tjänst så hade det nog bara blivit Spotify för de är så pass dominerande.

Spotify har gjort förlust sedan de började så vet inte vilka marginaler du talar om, om inte spotifybuade investerar i sin plattform hade det inte funnits någon streamingtjänst utan istället piratkopiering.
Det som hänt nu är att artister istället drar in mer pengar på konserter och liknande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Har svarat på samma fundering Här #20341789

Men i korthet så ja, den biten blir lite knepig, för Spotify betalar inte artister direkt utan det är skivbolagen/aggregatorerna som får pengarna och sedan så vidarebefordras en del av pengarna till artisterna beroende på hur avtal ser ut. Så det återstår att se om de menar att andelen som Spotify betalar till bolagen måste öka eller om de faktiskt menar artisterna explicit. I det första fallet finns ju i så fall en risk att artistens ersättning inte baseras på hur stor del av kakan dennes bolag får, och då faller ju hela tanken med lagen. Men så som EU fungerat hittills så lär det ju inte bli tydligt vad som avses förrän ärendet varit uppe och vänt i EU-domstolen. Det om något borde väl genom åren gett en hint att man kanske borde formulera sig mer otvetydigt men tydligen inte

För det första har du fel, för alla artister ligger inte under generella skivbolag utan ger ut sin musik direkt.
För det andra är skivbolag en tjänst som artisten köper. I den tjänsten ingår marknadsföring, finansiering, management osv. Tror du inte artister är kapabla att själva välja vilka skivbolag drömvillan jobba med och vilka avtal de är beredda på att acceptera? Det kostar massor att marknadsföra en artist.

Det låter som du bara gissar utan att ha en aning om hur branschen funkar. Jag har själv varit artist och har också haft skivbolag och musikförlag och det är verkligen inte så enkelt som du får det att låta.

Permalänk

Om något så borde det regleras så att streamingbolagen inte får särbehandla artister och ska betala samma peng per stream till alla.

Fast när jag tänker på det en vända till så vore det kanske bättre att om det för varje prenumerant delas avgiften man betalar in ut proportioneligt till de artisterna man lyssnar på. Dvs om det kostar 119 kr i månaden, -24 kr moms och -25 kr Spotify's andel så är det 70 kr kvar att dela ut till artisterna. Om man då bara lyssnat på två artister så delas dessa 70 kr ut till dessa två artister. På så sätt blir det rättvist mot t ex barnlåtar som står på repeat i flera timmar, men även mot mindre artister som kanske har mer nischade lyssnare.

Eller så kanske systemet där skivbolad/artister förhandlar med streaming-bolagen fungerar ganska bra...

Permalänk
Medlem

Själv lyssnar jag inte på musik längre i stort sett. Det blir nån klassisk bit av nån bra orkester nån gång. Men dom hag jag köpt på blueray och konverterat till APE.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Skrivet av Rödskägg d ä:

Om något så borde det regleras så att streamingbolagen inte får särbehandla artister och ska betala samma peng per stream till alla.

Fast när jag tänker på det en vända till så vore det kanske bättre att om det för varje prenumerant delas avgiften man betalar in ut proportioneligt till de artisterna man lyssnar på. Dvs om det kostar 119 kr i månaden, -24 kr moms och -25 kr Spotify's andel så är det 70 kr kvar att dela ut till artisterna. Om man då bara lyssnat på två artister så delas dessa 70 kr ut till dessa två artister. På så sätt blir det rättvist mot t ex barnlåtar som står på repeat i flera timmar, men även mot mindre artister som kanske har mer nischade lyssnare.

Eller så kanske systemet där skivbolad/artister förhandlar med streaming-bolagen fungerar ganska bra...

Fin idé, men då har vi ett annat problem istället. De flesta lyssnar på ungefär samma musik och det är musik som blir pushade i playlists eftersom att musikindustrin idag är fast food, in och ut. Alternativt musik som bolagen pushar ut genom playlists i köpcentrum, radio, gym m.m.
Jag vet att bolagen marknadsförde Rihanna för cirka 100 miljoner kr / år under hennes peak.
Normalt sett är det mellan 5-20 miljoner kr / år. Så om prenumerations pengarna ska fördelas baserat på hur mycket vi lyssnar på vad, så kommer det bli ännu värre för alla artister och producenter utanför major bolagen.

Visa signatur

Min musik
@albinloan
Allt vi kan tänka, kan vi skapa.

Permalänk
Medlem

EU borde inte lägga sig i hur privata företag ska fungera, får obehagliga kommunistdiktaturvibbar.
Artister får själva välja om de vill finnas på spotify, det finns andra alternativ.

Visa signatur

CPU: Intel i9 13900K 5.6Ghz, GPU: MSI 4090 SUPRIM X, MB: Gigabyte z790 Aorus Elite, Minne: 32Gb Corsair Vengance 6000mhz, Chassi: Fractal Design 7 Compact, Disk: Kingston kc3000 2tb.

Permalänk
Medlem

Då kan ju EU samtidigt bestämma vad radiokanalerna ska spela för musik.

Visa signatur

Workstation: Intel DX79SI | Intel Core i7-3930K | Cooler Master Hyper 212 EVO | ASUS GeForce GTX 1070 Dual | 6x4GB Kingston HyperX | Samsung 850 PRO 256GB
Server: HP Microserver Gen8 | Intel Xeon E3-1265Lv2 | HP Smart Array P222/512 FBWC | 2x8 ECC Kingston KTH-PL316E/8G | Samsung 850 PRO 256GB | 3x4TB WD Red WD40EFRX
Wii U | Switch 7754-7201-0621 | PS5 Segge81

Permalänk
Medlem
Skrivet av jolu:

Spotify har gjort förlust sedan de började så vet inte vilka marginaler du talar om, om inte spotifybuade investerar i sin plattform hade det inte funnits någon streamingtjänst utan istället piratkopiering.
Det som hänt nu är att artister istället drar in mer pengar på konserter och liknande.

Nu har det redan avhandlats tidigare i tråden att det är en myt att Spotify inte går men vinst. Men även om de gick med förlust... Och? De finns till för att rättighetshavare ska få in pengar, främst då de stora bolagen, och de går ju med vinst så det finns inget problem. Om Spotify's huvudsyfte var att gå med vinst och de ständigt går med förlust så hade de knappast existerat som bolag idag.

Skrivet av jolu:

För det första har du fel, för alla artister ligger inte under generella skivbolag utan ger ut sin musik direkt.
För det andra är skivbolag en tjänst som artisten köper. I den tjänsten ingår marknadsföring, finansiering, management osv. Tror du inte artister är kapabla att själva välja vilka skivbolag drömvillan jobba med och vilka avtal de är beredda på att acceptera? Det kostar massor att marknadsföra en artist.

Det låter som du bara gissar utan att ha en aning om hur branschen funkar. Jag har själv varit artist och har också haft skivbolag och musikförlag och det är verkligen inte så enkelt som du får det att låta.

Citerar du rätt inlägg och rätt person nu? Jag har inte skrivit någo av sakerna du påstår att jag gjort, och definitivt inte i inlägget du citerar. Det var ett svar på hur de tänkt sig att lagförslaget skall se till att artisterna får mer pengar, när det inte är Spotify som bestämmer över den bilen, utan det regleras ju av vilket avtal man som artist har med sitt bolag/sin aggregator.

För min del får EU gärna tvinga skivbolag och aggregatorer att ge mer pengar till artisterna, men det är återigen inget som Spotify får över, därav funderingen på hur det ska gå till.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Segge:

Då kan ju EU samtidigt bestämma vad radiokanalerna ska spela för musik.

Hur skulle det se till att "artisterna" får mer pengar menar du? Och hur relevant är det för det aktuella förslaget. I radio kan de ju bara spela en låt i taget per kanal så det blir ett jävla projekt om det ska bli "rättvist" då.

Men gärna för mig. Om kriteriet för att få spelas i radio är att man aldrig spelats i radio innan så blir det i alla fall lite variation och inte samma skit som spelas jämt. Det minsta man kan begära ät väl att om en låt spelats på en kanal så får den inte spelas igen på 24 timmar.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk

Snackat med en polare på Spotify om detta förut som förklarade att tydligen så är de som lyssnar på mindre artister allätare samtidigt som det finns en stor grupp (majoritet) som bara lyssnar på stora artister. Om man inte viktar modellen utan tar betalt per antal streams så blir det de stora artisterna som tjänar mest, vill man att små artister ska få en större del av kakan så måste det ske på bekostnad av stora artister som säkerligen inte skulle gå med på det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Eclipse:

Oavsett vad man tycker i detta fallet, så måste man väl ändå hålla med om att 1 miljard streams generar 45,000 dollar är i underkant?

Varför är det i underkant? Vad ska värdet på en lyssning vara? Är det i underkant bara för att en miljard är ett jättestort nummer?

Skrivet av renderlessPi:

Snackat med en polare på Spotify om detta förut som förklarade att tydligen så är de som lyssnar på mindre artister allätare samtidigt som det finns en stor grupp (majoritet) som bara lyssnar på stora artister. Om man inte viktar modellen utan tar betalt per antal streams så blir det de stora artisterna som tjänar mest, vill man att små artister ska få en större del av kakan så måste det ske på bekostnad av stora artister som säkerligen inte skulle gå med på det.

Klart att det är så. Tittar du på konsertintäkter så ser du säkerligen samma sak: stora artister tjänar mest. Inte bara för att fler går på deras konserter, utan för att biljetterna är dyrare. Inte betyder det att exempelvis Livenation ska [tvingas] omfördela sina intäkter till mindre artister.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk

Är förslaget verkligen "Spotify måste ge mer pengar till artisterna", eller är förslaget "Mer av intäkterna från streaming behöver gå till artisterna"? Jag har inte orkat läsa mig in på ämnet ännu, men det är ju de stora skivbolagen som äger Spotify, och det är de som tjänar de stora pengarna, som vanligt med oproportionerligt bra avtal, för bolagens del.

Har sett kommentarer om att "EU ska inte bry sig om hur företag sköter sina affärer". Alla lagar handlar om hur vi sköter oss, på ett eller annat sätt, begränsar vad vi får göra med mera. Så det är inget fel att EU lägger sig i hur avtal mellan artister och skivbolag skrivs (vilket ju är en stor del i det hela), sedan är det väl så att Spotify har betydligt förmånligare avtal med de stora skivbolagen, som ju är ägare av Spotify. Komplext är det, och så länge inte Spotify direkt betalar artisterna, vilket jag tycker vore bättre (även om det nog skulle öka Spotifys kostnader, men samtidigt då flytta de kostnaderna från skivbolagen).

Rörigt, osammanhängande och allmänt oförståeligt, som vanligt när jag försöker komma med inlägg

Permalänk
Medlem

Man behöver i snitt 229 streams för att tjäna en dollar. Med detta sagt behöver man 300000 streams varje månad för att känna 1500 dollars i månad då.
Är du duktig, produktiv samt uppskattad av många räcker inte det för att leva bra.

De som argumenterar att de vill inte betala mer än 50-100 spänn för musik men samtidigt lyssnar på många skivor/artister är snåla.

Spotify är inte skurken som skapade den situation. Skivbolagen sålde skivorna för dyrt. När folk fick genom Internet möjligheten att sno musik 80-90% av dem som tidigare köpte slutade göra det.

Det var det som ledde till Spotify/ Apple Music osv.
Det var det eller industrin rasade helt.

Det har också alltid funnits folk som skiter i att stödja artister och som tidigare bara lyssnade på radio.
För de ”Spotify reklam” är perfekt!

Visa signatur

Ryzen 5 7600- 4070S- Alienware AW2723DF- LCD2C
MacBook Pro M1
Everybody has a plan until they get their mouthgard punched out of the ring in the first round!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Kalle är alltså skivbolag och hobbe är artist.

Jag har som sagt inte sagt att spotify måste öka sina intäkter, eller minska sina utgifter, utan omfördela sina utgifter så att artisterna får en större del av kakan. De skall alltså inte nödvändigtvis skaffa fler kakor.

Sen detta med tre månaders gratis premium... Alltså... Syftet är att locka fler av de som betalar med att titta på reklam till att börja betala med pengar... Men det fungerar inte.

För det första så är alla erbjudanden av typen "Det här är gratis, vi lovar... Men vi kräver ändå dina kortuppgifter så att vi kan dra pengar ifall du skulle glö.... Ifall du skulle vilja fortsätta med premium när gratistiden är slut" jävligt nära gränsen för vad som borde räknas som bedrägeri, och folk ryggar då tillbaka, men även de som nappar fortsätter sällan att ha premium, så konceptet är fånigt. Och det är som sagt inte Spotify som "bjuder" på det utan det är artisterna som får Zilch när någon som har premium gratis streamar. De låter alltså oss ta kostnaden för en "investering" med i bästa fall dålig avkastning. Därför tycker jag att det är en dålig idé både för Spotify och för oss.

De som betalar för tjänster som har reklamfinansierade alternativ hatar antingen reklam eller har någon slags religiös övertygelse att det är så man "gör rätt för sig", så andelen personer som kan "lockas" med "gratismånader" är relativt låg.

Jag är själv artist på Spotify, jag ser själv att intäkterna från premiumanvändare är större än för reklamanvändare men att jag skulle betala för en streamingtjänst med pengar? Aldrig i livet. Om Spotify vore "Premium eller dra åt helvete" så skulle jag välja andra alternativ.

Alright, tror jag nöjer mig med att vi ser på detta väldigt olika. Otydligheten i det du skriver gör det för egen del bara grumligare. Däremot tror jag att jag förstår din ståndpunkt.

Skrivet av Ozzed:

Nu har det redan avhandlats tidigare i tråden att det är en myt att Spotify inte går men vinst. Men även om de gick med förlust... Och? De finns till för att rättighetshavare ska få in pengar, främst då de stora bolagen, och de går ju med vinst så det finns inget problem. Om Spotify's huvudsyfte var att gå med vinst och de ständigt går med förlust så hade de knappast existerat som bolag idag.

Att gå med vinst ett enskilt kvartal är inte att gå med vinst, annat än i den enskilda perioden. 2022 gick de back 4,5 miljarder svenska kronor vilket inte säger så mycket mer än att perioden är större och att de gick just back. Spotify har tagit in 21 miljarder kronor över 12 investeringsrundor sedan 2007 och man har nog inte gett någon större avkastning där ännu. Går man då med vinst? Att säga att Spotify går med vinst är nog som att begära en Michelin klassad burgare på McDonalds. Spotify finns inte till för att några rättighetsinnehavare ska få in pengar, de finns till för att själva tjäna pengar med en plattform för rättighetsinnehavare. Självklart kan förlustbolag existera, frågan är hur uthålligheten ser ut.

Edit: Lägger till Spotifys resultat sedan 2009

Permalänk
Medlem
Skrivet av VinceAkStyle:

Man behöver i snitt 229 streams för att tjäna en dollar. Med detta sagt behöver man 300000 streams varje månad för att känna 1500 dollars i månad då.
Är du duktig, produktiv samt uppskattad av många räcker inte det för att leva bra.

De som argumenterar att de vill inte betala mer än 50-100 spänn för musik men samtidigt lyssnar på många skivor/artister är snåla.

Spotify är inte skurken som skapade den situation. Skivbolagen sålde skivorna för dyrt. När folk fick genom Internet möjligheten att sno musik 80-90% av dem som tidigare köpte slutade göra det.

Det var det som ledde till Spotify/ Apple Music osv.
Det var det eller industrin rasade helt.

Det har också alltid funnits folk som skiter i att stödja artister och som tidigare bara lyssnade på radio.
För de ”Spotify reklam” är perfekt!

Det är ofta fler på kakan. Textförfattare, kompositör, musiker, bandmedlemmar m.fl.

1989 tjänade en upphovsperson för text, musik och produktion (exempelvis Springsteen och Madonna) 9:- för var såld LP.
En tia per såld skiva ungefär. Under förutsättning jag skrivit både text och musik.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem

Jag blir fundersam att branscher ska särbehandlas på olika sätt med stöd och regleringar och dylikt. Det här är rena avtals- och konkurrensdiskussioner som EU borde vara tysta om. Monopol är allt som oftast av ondo men just streaming är inte längre en monopolmarknad.

Att musiker ska få mer ersättning må vara helt i sin ordning men till syvende och sist är det inte något staten eller andra bör hantera. Artist vs skivbolag.

Vill man prompt tjäna pengar på individnivå kan vi ta öppen källkod; jag och många hundratusentals människor donerar vår tid och pengar till utveckling, support, design och allt möjligt utan ett rött öre betalt. Har vi tur så är det vi gör uppskattat, men mer än så kan vi inte begära och vi får själva stå för den hårdvara och annat vi måste ha för "jobbet" om man inte har en hittat en mecenat. Det finns anställt folk runt om i världen som får betalt för OSS men de är inte många. Även idrott fungerar så här.

För mig är det en insats att vara involverad i OSS. Jag trivs med det. Jag kan också själv bestämma VAD jag gör och när. Ska man däremot tjäna pengar på det får man anpassa sig till en marknad, kanske inte göra det man själv vill utan vad andra är villiga att betala för.

Skulle min givna tid ge mig monetär ersättning är det en bonus, men det är inte ett krav, kan inte vara ett krav. Det är inte en rättighet. Folk andra än mig tjänar pengar på sådant jag skrivit, som exempelvis delar av programvara som används av företag (och troligen även av musiker), men det är så det är. Alternativet vore att jag inte lägger min tid på det här alls utan sätter mig i rabatten och fotar småkryp men det är inte för mig. Och jag vet att skulle OSS försvinna ens till hälften skulle samhället och människorna i det i princip gå sönder. Lite som en värld utan kultur.

Visa signatur

[Atari 400|600XL|800XL|XEGS|ST|STe|Mega ST|Mega STe|Portfolio][Commodore VIC20|64|116|128|+/4|8032|Amiga 500|Amiga 1200][BBC Micro][Sinclair QL|ZX81][TI 99/4A][Sord M5][Spectravideo 328|728][Cambridge Z88][ABC80][MFP-II][IBM RS/6000 59H][Apple LCII][Zaurus SL5000D][PDP 11/34][...massor av bråte...]

Permalänk
Medlem

Man kan faktiskt förstå båda sidorna.. finns inget rätt eller fel. Det man måste fråga sig är dock hur mycket "lagen" skall bestämma och lägga sig i? Det börjar att man gör saker i "rättvisans" namn, och sedan börjar man bestämma och styra med intäkter. Det kan vara lite farligt. Hur skall man tolka rättvisa? "jag satt full en kväll och kom på en låt... nu blev den så bra att jag och hela min familj borde kunna leva livet ut på den.." Vad skall då gatuarbetaren, uppfinnaren, läkaren etc. etc. tänka sig? Räddat ett liv, borde man ju få väldigt bra betalt eller? Nu drar jag detta till absurdum, men ni förstår, VEM skall bestämma värdet av ens jobb? Tyvärr marknaden, och där kommer vi till bolagen och tjänster. Även fast man säger att det finns många olika inkomstkällor för artister, så är det tyvärr inte lika många som vill donera, eller gå på konsert utan tycker att Spotify sköter det bra/enkelt. Sedan när de är "rika" då tycker man inte de förtjänar mer, blir lite snedvridet snabbt och är frågan är svår från ALLA håll egentligen.

Permalänk

Men varför ska Spotify betala mer när det är skivbolaget som tar alla pengar? Även om Spotify betalar ut 100% så får artisten för lite. Men artisten har väl också godkänt att skivbolaget agerar som en mellanhand?

Permalänk
Medlem
Skrivet av VinceAkStyle:

Man behöver i snitt 229 streams för att tjäna en dollar. Med detta sagt behöver man 300000 streams varje månad för att känna 1500 dollars i månad då.
Är du duktig, produktiv samt uppskattad av många räcker inte det för att leva bra.

De som argumenterar att de vill inte betala mer än 50-100 spänn för musik men samtidigt lyssnar på många skivor/artister är snåla.

Spotify är inte skurken som skapade den situation. Skivbolagen sålde skivorna för dyrt. När folk fick genom Internet möjligheten att sno musik 80-90% av dem som tidigare köpte slutade göra det.

Det var det som ledde till Spotify/ Apple Music osv.
Det var det eller industrin rasade helt.

Det har också alltid funnits folk som skiter i att stödja artister och som tidigare bara lyssnade på radio.
För de ”Spotify reklam” är perfekt!

Hur många artister kunde leva på skivförsäljning före internet? Inte många. Idén att man ska kunna leva enbart på strömmad musik bara för att många lyssnar på den är en tankevurpa.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk
Medlem
Citat:

Man behöver i snitt 229 streams för att tjäna en dollar

Något känns förbaskat skevt här. Om en användare t.ex lyssnar på 30 låtar (jag brukar snitta under det) per dag, ~900 spelningar i månaden. Det blir lite över 2.5$ per månad. Vart går resten av pengarna?

Ta en del av det jag betalar i månadsavgift och dela upp den summan mellan bolagen/artisterna *jag* lyssnat på.
Uff, nje lutar mer och mer åt att börja fokusera mer på Bandcamp/Deezer/Qobuz etc. Köpa album/singlar och arkivera själv. Dyrare visst, men i betydligt fler fall så hamnar pengarna i rätt ficka.

Visa signatur

MLG Lurker

Permalänk
Medlem
Skrivet av Edd1e:

Något känns förbaskat skevt här. Om en användare t.ex lyssnar på 30 låtar (jag brukar snitta under det) per dag, ~900 spelningar i månaden. Det blir lite över 2.5$ per månad. Vart går resten av pengarna?

Ta en del av det jag betalar i månadsavgift och dela upp den summan mellan bolagen/artisterna *jag* lyssnat på.
Uff, nje lutar mer och mer åt att börja fokusera mer på Bandcamp/Deezer/Qobuz etc. Köpa album/singlar och arkivera själv. Dyrare visst, men i betydligt fler fall så hamnar pengarna i rätt ficka.

Spotifys årsredovisning finns tillgänglig, bara att läsa: https://s29.q4cdn.com/175625835/files/doc_financials/2022/ar/...

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD R9 290
Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Edd1e:

Något känns förbaskat skevt här. Om en användare t.ex lyssnar på 30 låtar (jag brukar snitta under det) per dag, ~900 spelningar i månaden. Det blir lite över 2.5$ per månad. Vart går resten av pengarna?

Ta en del av det jag betalar i månadsavgift och dela upp den summan mellan bolagen/artisterna *jag* lyssnat på.
Uff, nje lutar mer och mer åt att börja fokusera mer på Bandcamp/Deezer/Qobuz etc. Köpa album/singlar och arkivera själv. Dyrare visst, men i betydligt fler fall så hamnar pengarna i rätt ficka.

Bra fråga. Om Premium kostar 119kr går 30kr på moms till staten. Då är det 90kr kvar.
Löner, utveckling, marknadsföring, skatter, legals, utbetalningar med mera går säkert att fylla upp där emellan. Funderar på om man inte beräknar att man behöver cirka en halv miljard användare för att nå ett break even.

Permalänk
Medlem

Det finns gränser för hur långtgående detaljstyrningen kan vara och samtidigt upprätthålla sken av fri företagsamhet. Till sist blir det absurt och då kan allting lika gärna förstatligas.

Visa signatur

Citera för svar :)

Permalänk
Medlem

Spotify är precis som Youtube, det som inte passar deras agenda trycks ner från sökresultaten och topplistorna.
Rätt eller fel går ju diskutera men inget jag önskar stödja.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället