Permalänk
Medlem

Kameraköp, vanlig SLR

Tänker köpa mig en systemkamera, modell billig. Har kikat lite på både Canon och Nikon, vill helst ha en kamera av endera märket. Har främst kollat på Canon 3000N och 3000V. Dessa säljs i diverse kit med objektiv. På Expert säljs tex 3000V med två objektiv för 3000 vilket låter rätt billigt tills man går dit och känner på skräpet. De skickar inte med Canon-objektiv utan plastiga no-nameobjektiv (Sigma).

Var inne på Fuji Fotocenter i Växjö istället, betydligt seriösare ställe. De hade dels Canon 3000V med två Canonobjektiv för 3500, eller 2200 med ett objektiv. Dels 3000N med ett objektiv för bara 1500 (!).

Nu är 3000N en äldre modell, med tex färre fokuseringspunkter och långsammare autofokus. Men 1500 spänn är billigt, eller har jag fel?

Vill gärna ha lite tips av er lite mer insatta amatörfotografer där ute. (Har även kollat på gaaamla begagnade helt manuella kameror, vilket är skoj, men jag vill ha en modern med AF och full automatik.)

Permalänk
Medlem

Sigma gör bra objektiv, har själv ett sigma objektiv och det fungerar ypperligt bra.

Jag upplever Canon som små och plastiga, dom inger inget gediget intryck! Däremot känns Nikon som en mycket bra och hållbar kamera, har själv en Nikon F70 och är mycket nöjd med den. Rekommenderas varmt!

Permalänk
Medlem

I dessa digitala tider kan man hitta även rätt moderna begagnade analoga kameror nästan gratis. Det kan mycket väl vara ett alternativ. Full Auto (varför i hela friden man skulle vilja använda det) finns sedan rätt länge och autofokusen kan mycket väl vara bättre på en midrangekamera från några år tillbaka än på en ny budgetkamera.

Ang. Nikon eller Canon så beror ju bildkvaliteten på filmen och optiken och inte på huset om man fotar analogt. Så i stort sett kan man väl säga att du bör välja den som KÄNNS bäst.
Jag tycker personligen att känslan är bättre på Nikon, rent generellt, och att de ligger bättre i handen. Jag gillar tex inte att man måste lyfta fingret från avtryckaren för att ändra bländare/slutare, tack vare hjulets placering. Men det är en smaksak naturligtvis.

Canon har däremot mer prisvärda objektiv. Framför allt så har Nikon lite dåligt med objektiv i mellanklassen. Då kan man förvisso köpa objektiv från 3:e part, som tex Sigma eller Tamron som gör mycket bra objektiv. Byggkvaliteten är det ju dock lite si och så med på de allra billigaste objektiven. Även "original".

Nikon F55 och F75 säljs åxå i paket med 28-80 och 70-300.
Kanske EOS 300V kan vara något åxå.

Inte så att man tar bättre bilder med en dyrare kamera nödvändigtvis, men det gör inget om man har lite att växa i heller.

Kanske kommer du att köpa digital systemkamera så småningom? Det kan ju vara bra att väga in hur situationen ser ut på den marknaden. Canon har ett övertag över Nikon för närvarande.

Ställ gärna frågan på fotosidan.se så kommer du säkerligen att få många svar från mer kunniga personer som har bättre koll på de analoga kamerorna än jag har. De kan säkert tipsa om begagnade modeller att hålla koll efter och någon kanske rent av vill lura på dig sin kamera.