Permalänk

FreeBSD 5.3-RELEASE

Äntligen. FreeBSD 5.3 är släppt. Efter flera års väntan så släpptes den första versionen ur 5.x som markerats som -STABLE. Användare av 5.2.1 och tidigare releaser ur 5.X uppmanas att testa 5.3, eftersom förändringarna är massiva. 4.X-användare bör också göra sig besväret att undersöka 5.3. Det senaste släppet ur HEAD som blev -STABLE var i Mars 2000 (4.0), så det har hänt en hel del. 4.10 ligger flera år efter 5.3 i utveckling. Det har varit en lång väntan...

----

5.3 Announcement:
http://www.freebsd.org/releases/5.3R/announce.html

5.3 Release Notes:
http://www.freebsd.org/releases/5.3R/relnotes.html

5.3 Hardware Notes:
http://www.freebsd.org/releases/5.3R/hardware.html

5.3 Migration Guide:
http://www.freebsd.org/releases/5.3R/migration-guide.html

Två svenska mirrors med iso-filer för i386 och amd64 (endast disc1 behövs):
1# ftp://ftp.se.freebsd.org/pub/FreeBSD/ISO-IMAGES-i386/5.3/
1# ftp://ftp.se.freebsd.org/pub/FreeBSD/ISO-IMAGES-amd64/5.3/
2# ftp://ftp5.se.freebsd.org/pub/FreeBSD/ISO-IMAGES-i386/5.3/
2# ftp://ftp5.se.freebsd.org/pub/FreeBSD/ISO-IMAGES-amd64/5.3/

Bittorrent (experiment)
http://people.freebsd.org/~scottl/5.3-torrent

Scott Long om 5.3 och framtiden:
http://lists.freebsd.org/pipermail/freebsd-current/2004-Novem...

Handboken:
http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/ind...

----

Nya prylar, både sedan 4.X och 5.2.1, extremt övergripligt för er som inte orkar läsa den väldigt detaljerade beskrivningen på Engelska:

  • De största förändringarna gäller SMPng, KSE M:N, GEOM, MAC, UFS2, Giant ur nätverksstacken m.m.

  • Nya arkitekturer som stödjs sedan 4.X är amd64, ia64, pc98, och sparc64. Under utveckling finns även powerpc och arm. Mycket av den nya hårdvaran på marknaden stödjs i 5.3. Saker som inneburit problem förut, t.ex. trådlösa nätverk och Bluetooth har förbättrats avsevärt.

  • SCHED_ULE finns fortfarande inte som default scheduler. Flera brister har upptäckts. Däremot har man förbättrat SCHED_4BSD, som nu även inkluderar delar av den förbättrade funktionalitet/prestdana som ULE gav. I mina egna tester gav 4BSD fortfarande bättre prestanda än ULE, så jag ser inte allt för negativt på att ULE inte blev klar. Jeff Roberson arbetar dock på ULE, som förhoppningsvis finns med i 5.4 och 6.0.

  • Introduktionen av TLS gör nu att FreeBSD och Nvidia fortsätter att arbeta ihop med att ta fram drivrutiner för Geforce-korten direkt för FreeBSD. Många av de spel som finns ute för linux fungerar även i FreeBSD, Doom3 t.ex.

  • KDB, ett nytt ramverk för debugging har lagts till.

  • ATA och SATA stödet har förbättrats avsevärt. Många av de SATA-chipset som förut inneburit problem fungerar nu smärtfritt.

  • Nätverksstacken har genomgått flera förändringar som i slutändan ska resultera i högra prestanda. Andre Opperman har intressanta slides på sin hemsida.

  • Stora förändringar har gjorts i dokumentationen, nya kapitel i handboken, fler översättningar, förbättrade man-sidor osv. Glöm inte av att uppdatera er dokumentation kontinuerligt.

  • Vi är nästan uppe i 12000 ports. Det är bara att välja och vraka bland applikationerna.

  • Många integrerade applikationer från 3:e part har uppdaterats, däribland GCC, Sendmail, Bind, OpenSSH, OpenSSL och NTP. FreeBSD skeppas också med massor av uppdaterade paket, bl.a. Gnome 2.6.2 och KDE 3.3.0. PF har importerats från OpenBSD, X.org har ersatt XFree86, GPL'ad mjukvara har ersatts av motsvarande mjukvara med BSD-licens, exempelvis byttes GNU Tar ut mot bsdtar.

----

En intressant sak att notera är att 5.3 och 6-CURRENT är väldigt lika varandra, det har skett en del förändringar, men det var inte länge sedan splittringen skedde, så för den som vill testa de nya prylarna utan att köra 6-CURRENT så kan 5.3 vara ett bra val.

I framtiden har vi att vänta oss ytterligare ett släpp ur 4.X-serien, nämligen 4.11. Sen kommer antagligen både 5.4 och 6.0 någon gång nästa år. Läs mailet från Scott Long som jag länkade till ovan, där står väldigt mycket intressant om framtiden. Det jag reagerar på i första hand är att 6.0 tydligen ska komma redan nästa år och direkt markeras som -STABLE, om inget oförutsett händer (som det visserligen alltid gör när det gäller FreeBSD).

De kodträd som stödjs säkerhetsmässigt är RELENG_4, RELENG_4_8, RELENG_4_9, RELENG_4_10, RELENG_5, RELENG_5_2, RELENG_5_3 och HEAD. Om du har produktionsservrar och förväntar dig säkerhetsuppdateringar, använd en av dessa.

Frågor om förändringar, utvecklingmodellen, uppdateringar, osv kan jag besvara här, buggrapporter/panics och annat skräp skickas till @stable, och om du har en patch, skicka ett PR. Om det är något speciellt begrepp som är luddigt så förklarar jag gärna det närmare.

Någon annan har redan postat en tråd, trots att jag förvarnade. Om inte den här tråden duger så stäng den, just nu orkar jag inte bry mig. Jag tänkte göra det här mer detaljerat, men när jag såg den andra tråden så kändes det inte meningsfullt.

Visa signatur

"Linux is good because it keeps people out of real kernels"

Permalänk
Medlem

Äntligen, dock är det inte allt för revolutionerande för min del så det befogar en omedelbar uppdatering, jag kör 5.1-RELEASE i dagsläget, blir till att installera det vid nästa system-uppdatering/städning, jag håller starkt på "dont fix what's not broken".

Visa signatur

~ When there's no more room in hell, the dead will walk the earth. ~

Permalänk

Sorry, Kent-Mustafa, hade glömt bort din förvarning. Moderatorerna kan hellre stänga min tråd, den här är ju betydligt bättre.

Håller på att uppdatera min bärbara till 5.3 nu och ska snart gå på min ena server.

Permalänk
Medlem

Ska ta och testa det på min laptop har jag tänkt. Får se hur pass bra det fungerar.

Visa signatur

"People who invent random theories which only defend the vendor must have
been beaten as children. Beaten with sticks."
- Theo de Raadt

Permalänk
Hedersmedlem

Julafton.
Btw har inte hunnit lägga in det här ännu. Men jag har tidigare med 5.2.1 försökt installera firefox via ports (efter att ha uppdatera portsträdet via ditt tips i forumet här), men det krånglar alltid med att någon komponent inte funkar. Slutar med att jag manuellt måste uppdatera applikationer eftersom de inte har rätt version för firefox osv.
Vet någon om det med 5.3 bara funkar att slänga in det och installera firefox via ports (som då samtidigt tar hem nödvändiga saker) och inget manuellt jagande efter saker?
Jag kan liksom inte leva utan att firefox är installerat på en dator...

Hur är spelprestandan jämfört med windows (XP/2003)? Om vi tar UT2004 t.ex., som ska fungera under freebsd, och jag har nvidia gf4 ti4200 kort.
Jag har själv aldrig kommit så långt att installera drivrutinerna för grafikkortet i freebsd.
Jag vill veta om det håller sig i samma nivå, eller är mycket under eller över prestandan mot windows bara. Jag tänker på hela UT2004, inte bara dedikerade servern.
Jag låter det här ovan vara kvar och ser vad ni tycker, men jag googlade precis fram det här som jag ska läsa nu: http://www.soulwax.net/nvidia/

edit:
Jag tycker det är bra av nvidia att stödja drivrutinsutvecklingen. Förutom windows så brukar det vara linuxhysteri och andra *nix-varianter glöms bort helt.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Medlem

Woho! Party time, fram med chipsen och ölen.
Synd att jag inte har en dator att installera det på, gah, får vänta till sommaren.

Permalänk
Citat:

Btw har inte hunnit lägga in det här ännu. Men jag har tidigare med 5.2.1 försökt installera firefox via ports (efter att ha uppdatera portsträdet via ditt tips i forumet här), men det krånglar alltid med att någon komponent inte funkar. Slutar med att jag manuellt måste uppdatera applikationer eftersom de inte har rätt version för firefox osv.
Vet någon om det med 5.3 bara funkar att slänga in det och installera firefox via ports (som då samtidigt tar hem nödvändiga saker) och inget manuellt jagande efter saker?

Hm, något säger mig att du gör fel, eller så är du bara lite lätt förvirrad.

Det portsträd som följer med 5.3 är redan gammalt eftersom det sker massor av uppdateringar hela tiden, varje dag. Därför måste du uppdatera ports. Om du håller dig uppdaterad så är det inte svårare än att du knapprar in "cd /usr/ports/www/firefox && make install clean" så har du firefox på burken.

Visa signatur

"Linux is good because it keeps people out of real kernels"

Permalänk
Medlem

Ja det är väl rekomenderat o köra cvsup -g -L 2 /etc/ports-supfile när man har installerat ett nytt system.
Själv håller jag på o installerar, skall bli kul o se vad som har hänt sedan 5.2.1

Visa signatur

MVH Adam
Kulturstrategisk aggregator

Permalänk
Medlem

Jag sparar det här till imorrn, det var kul att tanka med torrent iallafall. Fick maxa min nya lina för första gången 550kB/s

Visa signatur
Permalänk
Hedersmedlem

En stabil Freebsd med komplett integration av pf, veckan kunde inte börjat bättre
Ska försöka uppgradera (fr 5.2.1) så fort jag får tid, kan man göra det via sås som vanligt eller är det bättre att installera om helt?

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

Precis, något speciellt man måste kolla upp mellan 5.2.1 och 5.3?

Visa signatur

Swec @ 2001 / Chalmerist - Javisst!
'Den som har flest prylar när han dör vinner!'

Permalänk
Medlem

Allt man kan tänkas behöva veta inför en uppdatering står i /usr/src/UPDATING.

Visa signatur

"`F' is group reply. This is because `G' is for sort and `g' is for get new mail. And `G' is for sort because `sort' used be called `group', and anyway `S' is for save mailbox and `s' is for file message in folder, because `f' is group reply and `F' is group reply including original text."

Permalänk
Medlem

woho!
jag kan inte ens boota en installationsskiva med 5.X familjen, upptäckte jag nu.
har googlat runt lite på saken, och jag har fått fram att man mer eller mindre ska stänga av DMA - problemet är att maskinen i fråga inte ens har dma.
lite lustigt.

Visa signatur

There are two hard things in computer science: cache invalidation, naming things, and off-by-one errors.

@oscar:prutt.party / monotux@freenode

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kent-Mustafa
Hm, något säger mig att du gör fel, eller så är du bara lite lätt förvirrad.

Det portsträd som följer med 5.3 är redan gammalt eftersom det sker massor av uppdateringar hela tiden, varje dag. Därför måste du uppdatera ports. Om du håller dig uppdaterad så är det inte svårare än att du knapprar in "cd /usr/ports/www/firefox && make install clean" så har du firefox på burken.

Verkar inte gå helt smärtfritt.

===> firefox-1.0.r2,1 depends on executable: zip - found ===> firefox-1.0.r2,1 depends on executable: gmake - not found ===> Verifying install for gmake in /usr/ports/devel/gmake ===> Building for gmake-3.80_2 make all-recursive Making all in glob if cc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I.. -I/usr/local/include -O -pipe -MT glob.o -MD -MP -MF ".deps/glob.Tpo" -c -o glob.o `test -f 'glob.c' || echo './'`glob.c; then mv ".deps/glob.Tpo" ".deps/glob.Po"; else rm -f ".deps/glob.Tpo"; exit 1; fi *** Error code 1 Stop in /usr/ports/devel/gmake/work/make-3.80/glob. *** Error code 1 Stop in /usr/ports/devel/gmake/work/make-3.80. *** Error code 1 Stop in /usr/ports/devel/gmake/work/make-3.80. *** Error code 1 Stop in /usr/ports/devel/gmake. *** Error code 1 Stop in /usr/ports/www/firefox.

Radbröt inlägget lite så tråden blir läsbar. /Aphex

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk
Hedersmedlem

Om jag minns rätt så brukar den gnälla på ports/textproc/expat, någon X-server del och lite till
Men som jag sa, jag har inte installerat 5.3 ännu så jag gnäller bara på 5.2.1

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
Verkar inte gå helt smärtfritt.

===> firefox-1.0.r2,1 depends on executable: zip - found ===> firefox-1.0.r2,1 depends on executable: gmake - not found ===> Verifying install for gmake in /usr/ports/devel/gmake ===> Building for gmake-3.80_2 make all-recursive Making all in glob if cc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I.. -I/usr/local/include -O -pipe -MT glob.o -MD -MP -MF ".deps/glob.Tpo" -c -o glob.o `test -f 'glob.c' || echo './'`glob.c; then mv ".deps/glob.Tpo" ".deps/glob.Po"; else rm -f ".deps/glob.Tpo"; exit 1; fi *** Error code 1 Stop in /usr/ports/devel/gmake/work/make-3.80/glob. *** Error code 1 Stop in /usr/ports/devel/gmake/work/make-3.80. *** Error code 1 Stop in /usr/ports/devel/gmake/work/make-3.80. *** Error code 1 Stop in /usr/ports/devel/gmake. *** Error code 1 Stop in /usr/ports/www/firefox.

Det är helt omöjligt att felsöka (såvida det inte är ett känt problem med gmake, jag har inte kollat) om du inte ens bifogar så enkla saker som:
output av uname -a
Information om senaste gången du uppdaterade portsträdet
Innehållet i /etc/make.conf

Visa signatur

"Linux is good because it keeps people out of real kernels"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kent-Mustafa
Det är helt omöjligt att felsöka (såvida det inte är ett känt problem med gmake, jag har inte kollat) om du inte ens bifogar så enkla saker som:
output av uname -a
Information om senaste gången du uppdaterade portsträdet
Innehållet i /etc/make.conf

uname -a

Citat:

FreeBSD mongot.mds.mdh.se 5.3-RELEASE FreeBSD 5.3-RELEASE #0: Fri Nov 5 04:19:18 UTC 2004 root@harlow.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC i386

/etc/make.conf

# -- use.perl generated deltas -- # # Created: Sun Nov 7 20:46:21 2004 # Setting to use base perl from ports: PERL_VER=5.8.5 PERL_VERSION=5.8.5 PERL_ARCH=mach NOPERL=yo NO_PERL=yo NO_PERL_WRAPPER=yo

Jag uppdaterade ports igår kväll.

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk
Medlem

Kent-Mustafa: Bör man uppdatera till 5.3 från 5.2.1 på en server eller klarar den/man sig utan 5.3 på den? (stora prestanda/säkrehets vinster?)

Visa signatur

.::Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke::.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ilja
<snip> Iljas helt perfekta konfiguration <snip>

Jag har inte hittat någon information om varför gmake fuckar upp sig. Det fungerar perfekt för mig, cleana ut all gammal kod som ligger och skräpar, uppdatera ports och testa igen. Om det inte fungerar så tror jag att freebsd-ports@ är intresserade av att höra lite mer...eller så skickar du ett PR.

En chansning, du har inte exkluderat någon del av ports i din supfile?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av zEvo
Bör man uppdatera till 5.3 från 5.2.1 på en server eller klarar den/man sig utan 5.3 på den? (stora prestanda/säkrehets vinster?)

Läs mitt inledande inlägg och bedöm själv. Om du inte har kompilerat om 5.2.1 så innehåller den en hel del debugkod som försämrar prestandan rejält. Någon gång måste du ändå byta till 5.3, eftersom 5.2.1 inte kommer att stödjas säkerhetsmässigt hur länge som helst, så varför inte göra det nu?

Var dock nogrann med att läsa igenom det som står i /usr/src/UPDATING om du tänker ta steget upp till 5.3 genom att cvsup:a såsen.

Visa signatur

"Linux is good because it keeps people out of real kernels"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kent-Mustafa
Jag har inte hittat någon information om varför gmake fuckar upp sig. Det fungerar perfekt för mig, cleana ut all gammal kod som ligger och skräpar, uppdatera ports och testa igen. Om det inte fungerar så tror jag att freebsd-ports@ är intresserade av att höra lite mer...eller så skickar du ett PR.

En chansning, du har inte exkluderat någon del av ports i din supfile?

Läs mitt inledande inlägg och bedöm själv. Om du inte har kompilerat om 5.2.1 så innehåller den en hel del debugkod som försämrar prestandan rejält. Någon gång måste du ändå byta till 5.3, eftersom 5.2.1 inte kommer att stödjas säkerhetsmässigt hur länge som helst, så varför inte göra det nu?

Var dock nogrann med att läsa igenom det som står i /usr/src/UPDATING om du tänker ta steget upp till 5.3 genom att cvsup:a såsen.

Såhär ser min supfile ut

*default host=cvsup.se.freebsd.org *default base=/usr/local/etc/cvsup *default prefix=/usr *default tag=. *default release=cvs delete use-rel-suffix compress src-all ports-all

Här är min refuse-fil

ports/arabic ports/chinese ports/french ports/german ports/hebrew ports/hungarian ports/japanese ports/korean ports/polish ports/portuguese ports/russian ports/ukrainian ports/vietnamese doc/da_* doc/de_* doc/el_* doc/es_* doc/fr_* doc/it_* doc/ja_* doc/nl_* doc/no_* doc/pl_* doc/pt_* doc/ru_* doc/sr_* doc/zh_*

Är nåt fel där, kanske?

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk

Om din supfile ser ut så där så får du ner -CURRENT av src, inte 5.3.

I vanliga fall brukar jag dessutom avråda från att ha saker i refuse-filen, eftersom det officiellt inte stödjs. Det fuckar upp saker som "make index" t.ex. Men jag tror inte att det kan ha någon betydelse i det här fallet...

Har du testat att wajpa ut allt som hör till gmake (distfiles och crap från tidigare builds) och sedan köra "cd /usr/ports/devel/gmake && make install clean" ?

Visa signatur

"Linux is good because it keeps people out of real kernels"

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kent-Mustafa
Om din supfile ser ut så där så får du ner -CURRENT av src, inte 5.3.

I vanliga fall brukar jag dessutom avråda från att ha saker i refuse-filen, eftersom det officiellt inte stödjs. Det fuckar upp saker som "make index" t.ex. Men jag tror inte att det kan ha någon betydelse i det här fallet...

Har du testat att wajpa ut allt som hör till gmake (distfiles och crap från tidigare builds) och sedan köra "cd /usr/ports/devel/gmake && make install clean" ?

Ska jag sätta 'tag=5.3-RELEASE' istället för 'tag=.'?

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk
Medlem

RELENG_5_3

Permalänk
Medlem

Jag kör för tillfället 4.10-STABLE på min server med tjänster som webb/ftp/mail/VoIP m.m. Allt fungerar bra men bör jag sopa rent i burken och köra in 5.3 istället (är ju trots allt en del arbete bakom det)?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gein
Jag kör för tillfället 4.10-STABLE på min server med tjänster som webb/ftp/mail/VoIP m.m. Allt fungerar bra men bör jag sopa rent i burken och köra in 5.3 istället (är ju trots allt en del arbete bakom det)?

Jag kan inte säga åt dig vad du bör göra. Behöver du det som 5.3 har att erbjuda? Saknar du något i 4.10? Det är upp till dig att bedömma. Säkerhetsuppdateringar kommer att fortsätta komma till 4.10 under en lång tid framöver, så där förlorar du t.ex. inget (än så länge) på att stanna kvar vid 4.10.

Däremot kan det vara bra att göra sig mer familjär med FreeBSD 5 och 6, skillnaderna är trots allt väldigt stora mot 4.

Visa signatur

"Linux is good because it keeps people out of real kernels"

Permalänk
Hedersmedlem

Hurraa.. nån liten demon hade tydligen bestämt att min ata0 (primary IDE channel) inte stöds längre! andra kanalen fungerar utmärkt, men försök att leta enheter på ata0 falerar med det putslustiga meddelandet " FAILURE - ATA_IDENTIFY timed out".
spelar ingen roll vilka diskar som sitter där, samma diskar fungerar på ata1. Har testat både med min hemkompilerade kernel och med generic från floppy. båda ata# hittas dock med samma irq osv som förut, lite längre upp.

laddar jag kernel.old (5.2.1) bootar datorn naturligtvis som den ska. Rackarns stabilt..

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

Äsch! Jag blir så frustrerad att jag skulle kunna gråta!
Hur jag än gör är det flera program som vägrar installeras. Jag installerade om FreeBSD 5.3 helt och hållet. Direkt efter installationen var klar blåste jag ports-trädet och uppdaterade det med 'tag=.'. Src uppdaterade jag med 'RELENG_5_3'. Därefter gick det utmärkt att installera Firefox m.fl. Problemet är att nu går t.ex. inte Valknut att installera.
Det är ju för att slippa sådana här problem som jag kör FreeBSD.

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk

Valknut har alltid varit problematiskt (fast det gick ju under annat namn förut), och är tyvärr en av de ports som har varit BROKEN en jäkla massa gånger. Är det själva valknut som inte vill kompileras, eller är det en dependency?

Visa signatur

"Linux is good because it keeps people out of real kernels"

Permalänk
Hedersmedlem

Har fått igång firefox nu. Körde som jag brukar i inlägget Kent-Mustafa skrev åt mig förut. tag=.
Är det som gör att man får CURRENT? Tog det iaf, testade med RELENG_5_3 men det stod att den deletade massa. Tänkte att det kommer ta en jäkla tid att ladda ner allt det igen så jag avbröt.
Efter lite manuellt fipplande med pango och atk så hade jag installerat firefox. Dock ville det inte starta, för det letade efter filer som tillhörde gamla versionerna av pango och atk. Men jag har mitt eget lilla (idiotiska ) sätt att lösa det. Jag letar upp vart filen ligger, ser att en nyare fil finns där *.so.xxx där x:na är ett nummer. Så skapar jag en länk med filnamnet på den äldre versionen
Hittills har det fungerat iaf.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk

Jag tror att det är dags för en genomgång av konfigurationsfilen för cvsup (ännu en gång). För er finns det endast två "collections" som ni behöver bry era små huvuden med; src & ports.

Ports kan man bara ange med tag=. eftersom man alltid vill ha den senaste versionen av ports-trädet. Src däremot kan ha en mängd olika värden, bl.a:

tag=. (Ger dig FreeBSD 6-CURRENT. Använd endast om du vet vad du gör) tag=RELENG_5 (Ger dig FreeBSD 5.3-STABLE. Här finns allt som hänt i 5 efter 5.3) tag=RELENG_5_3 (Ger dig 5.3 + endast säkerhetsuppdateringar) tag=RELENG_5_2 (Ger dig 5.2.1 + endast säkerhetsuppdateringar) tag=RELENG_5_1 (Ger dig 5.1 + endast säkerhetsuppdateringar) tag=RELENG_5_0 (Ger dig 5.0 + endast säkerhetsuppdateringar) tag=RELENG_4 (Ger dig FreeBSD 4.10-STABLE Här finns allt som hänt i 4 efter 4.10) tag=RELENG_4_10 (Ger dig 4.10 + endast säkerhetsuppdateringar) tag=RELENG_4_9 (Ger dig 4.9 + endast säkerhetsuppdateringar) tag=RELENG_4_8 (Ger dig 4.8 + endast säkerhetsuppdateringar) tag=RELENG_4_7(Ger dig 4.7 + endast säkerhetsuppdateringar) ...

Exempel på hur det kan se ut

Om jag vill använda FreeBSD 5.3, med säkerhetsuppdateringar och ett uppdaterat ports-träd:

*default tag=RELENG_5_3 *default host=cvsup.se.FreeBSD.org *default prefix=/usr *default base=/var/db *default release=cvs delete use-rel-suffix compress src-all ports-all tag=.

Om jag vill använda FreeBSD 4.10, med säkerhetsuppdaterigar och ett uppdaterat ports-träd:

*default tag=RELENG_4_10 *default host=cvsup.se.FreeBSD.org *default prefix=/usr *default base=/var/db *default release=cvs delete use-rel-suffix compress src-all ports-all tag=.

Om jag vill leva farligt och använda mig av det senaste i FreeBSD 5, samt ett uppdaterat ports-träd:

*default tag=RELENG_5 *default host=cvsup.se.FreeBSD.org *default prefix=/usr *default base=/var/db *default release=cvs delete use-rel-suffix compress src-all ports-all tag=.

Om jag vill leva farligt och använda mig av det senaste i FreeBSD 4, samt ett uppdaterat ports-träd:

*default tag=RELENG_4 *default host=cvsup.se.FreeBSD.org *default prefix=/usr *default base=/var/db *default release=cvs delete use-rel-suffix compress src-all ports-all tag=.

Om jag vill leva jävligt farligt och är den typen av människa som gillar att få psykotiska utbrott eftersom systemet brakar ihop titt som tätt, all data blir korrupt och datorn börjar brinna:

*default tag=. *default host=cvsup.se.FreeBSD.org *default prefix=/usr *default base=/var/db *default release=cvs delete use-rel-suffix compress src-all ports-all tag=.

Om jag inte vill röra både src och ports samtidigt, då kan man dela upp det i två filer, t.ex så här

*default tag=RELENG_5_3 *default host=cvsup.se.FreeBSD.org *default prefix=/usr *default base=/var/db *default release=cvs delete use-rel-suffix compress src-all

*default tag=. *default host=cvsup.se.FreeBSD.org *default prefix=/usr *default base=/var/db *default release=cvs delete use-rel-suffix compress ports-all

Förhoppninsgvis missade jag inget nu. Btw, kan ingen gossemjuk moderator ändra i inlägget som förstör hela jäkla rabrytningen i den här tråden...

Visa signatur

"Linux is good because it keeps people out of real kernels"