Telia och Telenor inför barnporrfilter

Permalänk
Medlem

Telia och Telenor inför barnporrfilter

Så då var det dags, ännu ett steg närmare för censur på Internet. Givetvis tycker jag att alla former av övergrepp mot barn samt minderåriga är fel men det här handlar om principer. ISP:er ska sälja Internetaccess, inget annat.

Det riktigt skrämmande är att allmänheten inte förstår principresonemanget kring ingen censur på Internet. Följer man Aftonbladets webbundersäkningar så märker man snabbt att dryga 90% av de röstande är för ett filter.

Filter är ingen effektiv metod, det tvingar dessa kriminella individer som kollar på barnporr att ta till lösningar som VPN-tunnlar, och när de väl gjort det blir det prakiskt omöjligt att filtrera ut avskummen.

Så klart vet ISP:na också om det här, det är ju därför de inte infört liknande filter innan, men med påtryckningar från mindre vetande media som tråkigt nog har ganska mycket inflytaden måste man som företag ge efter.

Den enda metoden för att vinna kriget mot barnporr är att slå till mot roten, dvs alla de maskiner som står som värdar för liknande sidor. Det är tyvärr inget som är möjligt idag då det finns länder där barnporr inte är kriminellt, alt. har lagens arm inte nog med resurser för att ta tag i problemet.

Förra gången denna diskussion var aktuell skickade jag ett antal mail till Aftonbladet, speciellt en äldre kvinna som hjälpt till att hetsa upp denna debatt och det är tragiskt att hon verkar inte förstå ett ord av det jag säger.

Vad har ni för synpunkter kring detta nu införda filter?

Visa signatur

qw q b

Permalänk
Medlem

Jag tycker att det är en felaktig lösning på problemet. Lite som att sticka ner huvudet i sanden och säga "jag ser det inte, alltså finns det inte". Precis som du säger så anser jag att man ska slå till mot källan på direkten.

Permalänk
Medlem

Jag tycker det är en ganska svår fråga. Det finns nog inget jag tycker är vidrigare än övergrepp och sexuellt utnyttjande av barn. Men jag är samtidigt starkt emot en censurering av internet. Hade det stoppat barnporren på internet med detta filter så hade det varit en helt annan sak, men nu är det som du säger att de kommer finna andra säkrare vägar.

Som sagt är det svårt att prata med mycket folk om detta, man blir lätt utpekad som en pedofil eller nåt för att man inte förespråkar denna censurering. Oftast av mindre begåvade personer som har svårt att inse vilket övergrepp det är mot friheten att inskränka i de rättigheter man har. Jag brukar dra till med detta citat för jag tycker det är så bra och sätter fingret på problemet, har tyvärr glömt vem upphovsmannen är. Men det lyder ungefär såhär:

"Den som är beredd att offra sin frihet för säkerhet förtjänar inget av dem"

MVH Wipe

Permalänk
Medlem

Personligen tycker jag det är skit rent ut sagt.
Det kommer inte förhindra spridning utav barnporr.
Det kan på sin höjd hindra "oerfarna barn porrsurfare" om det finns något sådant.. Men jag tvivlar på att majoriten utav dom sjuka människor som kollar på sån här skit är oerfarna.

Telia var som sagt emot alla former utav filter från en början. Sen skrev aftonblaskan en artikel om att Telia hjälpte till att sprida barnporr, och inte gjorde något för att förhindra det.

Vad sjutton ska man göra som företag i det läget ? när varenda tidning i hela sverige ringer ner press jouren, och kundtjänst medarbetare får ta emot hot, och kommentarer som att dom sitter säkert själv och surfar på sådana sidor.

Så Telia fick snällt böja sig, och spendera pengar på att införa ett värdelöst filter...

tack aftonbladet, för att ni hjälper oss att bli mer som Kina!

Permalänk
Medlem

Ja, det är rent ut sagt fördjävligt att dagens sk. "journalister" som jobbar på aftonbladet tillåts producera så mycket smörja. Jag har bara läst en kurs journalistik men om det var nåt jag lärde mig under den så var det att vara EXTREMT nogrann med att ta reda på fakta och ha bra källor. Jag skulle passa mig jävligt noga för att skriva en tidningsartikel, skriva under med mitt namn och sedan låta den publiceras i en av sveriges största tidningar om jag inte visste att varje ord i den var sant.

Nej anställ en journalist som är instatt i IT-frågor och har lite självrespekt på aftonbladet och låt honom skriva artiklar som gäller sån't här. Inte nån gammal avdankad skvallerjournalist som tror han är dataproffs för att han kan infoga en bild i wörd

MVH Wipe

Edit: Lärde mig aldrig stava riktigt på "journalestik"-kursen

Permalänk
Medlem

Har någon nått datum på när det ska införas eller är det redan infört? Säger som er andra, rena principen och att det är helt fel metod.

Permalänk
Medlem

Införs idag, läs mer på www.idg.se

MVH Wipe

Permalänk
Medlem

Wipe: Tack för länken!

Vilka ISP:er är emot det och vilka kommer inte införa det?
Ganska löjligt vad veka Telia är ändå så fort Aftonbladet drar upp någonting.

Permalänk
Medlem

Jag har viss förståelse för Telia, det är som jag sa tidigare, de vill inte framställas som några barnporrspridare. Sån't här startar typ som en artikel på aftonbladet eller liknande av nån "journalist" i en nyhetstorka. Du kan ju förstå själv hur det blir ibland, inget 11:e September, ingen mördad politiker, självmordbombarna har tagit ledigt och varken Madeleine eller Victoria har problem på kärleksfronten. Då måste man hitta på nåt som säljer lösnummer som folk kan "rasa" över. Så då knåpar den duktiga lilla "journalisten" snabbt ihop nåt skandalsusande och sätter rubriken i fet stil storlek 72. Sen sitter det nån person med politiskt inflytande och läser den här artikeln, och självklart så börjar han/hon rasa? Jag menar kan man göra nåt annat? Det är ju inte alltid så lätt att förstå det där nymodigheterna och datatekniska bitarna. Men en sak kan jag tala om för dig! Det är hemskt, ungdommarna kan ladda ner både bomber och olaglig sataniskmusik från "nätet" utan att ens betala för sig. Sån't måste ju stoppas! När jag var liten fick jag minsann inte ens gå i klänningar som slutade över knäna! Då inför vi nåt filter det borde ju stoppa dem? Jag menar filter det är ju typ som när man brygger kaffe hemma, då blir det bara det göttiga kvar och allt dumt stoppas. Det ska vi ha, att inte Telia fattat det tidigare. Måste ju bara jobba inkompetenta pedofiler där? Nej här ska det lobbas, så snackar du lite med fler inflytelserika och förklarar fördelarna med kaffefiltret. För med det blir det inge barnporr på nätet minsann, och inskränksa lite i friheterna har ju inte skadat nån. Vips så får Telia hårda påtryckningar från sig, och vad ska de göra? Det är klart som korvspad de inför filtret.

OBS! Viss ironi förekommer i inlägget ovan OBS!

MVH Wipe

Permalänk
Medlem

Det stämmer såklart det du skriver ovanför, men att Telia lägger sig platt på mage bara så där är väldigt störande. Jag tycker iaf de kan försvara sig emot angreppet att de är barnporrspridare.

Känns som journalisterna bollar väldigt med våra liv på senaste tiden.

Permalänk

Efter jag kollade länken som Wipe skickade så verkar det vara som dem ska spärra 1000 sajter som har barnporr. Att dem ens finns kvar att spärra tycker jag är sjukt.

Men någon som vet vilket sätt det här filtret kommer att fungera och nej jag undrar inte för att jag vill komma åt barnporren.

Visa signatur

///STOLLEN

Permalänk
Medlem

Problemet ligger oftast i vad jag förstått i att sidorna ofta byter adresser och ofta ligger i utlandet där svensk lag inte gäller och polisen inte kan göra nåt. Jag tror inte heller det är förbjudet att titta på barnporr om jag inte missminner mig utan endast att innhava och dela ut. Så det här är ett sätt att komma åt sidorna utomlands som de inte kan ta ner mha. svensk lag.

MVH Wipe

Permalänk
Medlem

Fan, det känns inget vidare det där.

Som Flagel skrev tidigare; ISP:erna vet ju såklart att det på sin höjd är "att sopa problemen under mattan" så att säga, men vad ska de göra när mobben går.

Nog för att barnpornografi är avskyvärt, men det här är inte någon bra lösning. Eller ens någon lösning överhuvudtaget.

Visa signatur

Jag drar.

Permalänk

Telenor har haft det här filtret en längre tid vad jag vet iallafall. När jag jobbade på Telenor så var det folk som ringde inn och ville stänga av filtrert. Det kunde vi ju naturligtvis inge göra, då vi inte har möjligheten att styra filtret till varje person.

Tycker själv att det är fel sätt att göra det på.. Hur svårt är det att spärra andra sidor sedan? Kanske vi ska få telia att spärra aftonbladet?

Visa signatur

- "ZyberZone är min nya hjälte." - LazyDroog, 2004-09-12 13:23
- "Saying that Java is nice because it works on all OS's is like saying that anal sex is nice because it works on all genders"

Permalänk
Medlem

Kan bara instämma med era tankar om att det är att undvika problemet.
Folk _tror_ att man genom filtret åtgärdar problemet, eller vill de skydda folk
mot att träffa på dessa sidor? Exempelvis skydda sina barn från barnporren.

Hursomhelst tycker jag att det är fel med ett filter. Att komma åt källan löser problemet. Vilket man inte kan eftersom det inte är olagligt i alla länder.

Permalänk
Medlem

En alldeles utmärkt lösning ju! Det behövs en person som är lite insatt i hur datorer och internet fungerar för att alla som vill ska kunna kringgå filtret (då det antagligen bara blockar IPn och med regelbundna intervall kollar ifall de IPn som kopplats till domännamn ändrats och då uppdaterar ipfiltret).

Jag ser verkligen fram emot att den här listan med de blockade sidorna läcker ut, för då kan även de som är nybörjare inom området ta del av alla sidor polisen känner till.

Visa signatur

"A good discussion is like a miniskirt; Short enough to pertain interest and long enough to cover the subject"
何回やっても何回やってもエロゲが終わらない

Permalänk

Får dom verkligen censurera så här?
Barnporr är ju inte olagligt att titta på. Riktigt knasigt är det iaf, när filtrena väl är igång kommer det ju bli bra mycket enklare att filtrera annat också.

Permalänk

tycker det är helt fel. Anser att dem hindrar oss kunder från att utnyttja den tjänst vi betalar för. Vill nån kolla på barnporr så varsågod gör de. Det är ju upp till dig vad du vill se.

Visa signatur

Firewall 1 och 2: obsd Filserver: fbsd Mediaserver till Atv: debian Testserver: debian Produktionsserver: debian Desktop: os x, svorak

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av metalworker
tycker det är helt fel. Anser att dem hindrar oss kunder från att utnyttja den tjänst vi betalar för. Vill nån kolla på barnporr så varsågod gör de. Det är ju upp till dig vad du vill se.

Så långt skulle inte jag vilja sträcka mig, men jag förstår hur du tänker. Personligen tycker jag det är så vidrigt att utnyttja barn på det sättet, och genom att kolla på det skapas ju det även en marknad för bilderna. Det som är sjukt är ju att det inte är förbjudet att titta på barnporr (rätta mig om jag har fel någon) och då är det väldigt vågat av ett privatägt företag med vinstintresse att på något sätt säga åt kunderna vilka värderingar de ska ha. Något som du var inne på. Men som jag sagt tidigare så förstår jag Telias beslut och reaktion med tanke på häxjakten på den i aftonbladet tidigare och de påtryckningar de lär ha fått från folk med politiskt inflytande.

MVH Wipe

Permalänk
Medlem

dom får väl filtrera vad dom vill? om man inte tycker om filtret tar man väl ett annat internetbolag? eller? jag tycker att det är fel att filtrera. det är upp till var och en men det ni snackar om att använda VPN-tunnlar (vad nu det är) och liknande är väl inte nåt som herr "jag tittar på barnporr" vet hur man gör? jag har ingen aning om hur man gör och chansen att nån gammal slusk (notera generaliseringen) som tittar på barnporr vet hur man gör är väl ganska liten.

Visa signatur

MBP: 13" - M1
Stationär: Win11 - Ryzen 5900X - 128GB - GTX 4080
Server: Ubuntu - i5 4670k - 32GB - 4x5TB Raid-Z
Server: Rpi4 8GB, 1TB USB SSD

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tifius
dom får väl filtrera vad dom vill? om man inte tycker om filtret tar man väl ett annat internetbolag? eller? jag tycker att det är fel att filtrera. det är upp till var och en men det ni snackar om att använda VPN-tunnlar (vad nu det är) och liknande är väl inte nåt som herr "jag tittar på barnporr" vet hur man gör? jag har ingen aning om hur man gör och chansen att nån gammal slusk (notera generaliseringen) som tittar på barnporr vet hur man gör är väl ganska liten.

Som jag tidigare skrev, det krävs att EN person vet det för att skriva en guide som vilken idiot som helst kan följa. Jag tror även du underskattar dessa personer, de är nog mycket väl medvetna om vad som skulle hända om de åkte fast och har nog därför lärt sig både det ena och det andra om hur de ska förhindra att det händer.

Visa signatur

"A good discussion is like a miniskirt; Short enough to pertain interest and long enough to cover the subject"
何回やっても何回やってもエロゲが終わらない

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tifius
dom får väl filtrera vad dom vill? om man inte tycker om filtret tar man väl ett annat internetbolag? eller? jag tycker att det är fel att filtrera. det är upp till var och en men det ni snackar om att använda VPN-tunnlar (vad nu det är) och liknande är väl inte nåt som herr "jag tittar på barnporr" vet hur man gör? jag har ingen aning om hur man gör och chansen att nån gammal slusk (notera generaliseringen) som tittar på barnporr vet hur man gör är väl ganska liten.

Tror nog att de vet ganska väl hur man handskas med datorer och hur man ska hålla sig undan från att bli sedd för det är faktiskt något olagligt de sysslar med, iaf om man har bilder själv, eller hur är det?

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av k0rkad
Tror nog att de vet ganska väl hur man handskas med datorer och hur man ska hålla sig undan från att bli sedd för det är faktiskt något olagligt de sysslar med, iaf om man har bilder själv, eller hur är det?

Exakt, och även om de själva faktiskt inte begått ett brott så är det nog illa nog om polisen skulle komma och plocka deras datorer med misstanke om att de innehåller barnpornografi, även om de sedan inte blir fällda för det (Och vad jag förstått är det just innehav och distribution som är olagligt, aftonbladet skrev ju om en domare som åkte dit men att polisen bara kunde använda bilderna han själv medvetet sparat som bevismaterial).

Visa signatur

"A good discussion is like a miniskirt; Short enough to pertain interest and long enough to cover the subject"
何回やっても何回やってもエロゲが終わらない

Permalänk
Glömsk

Ahh vad bra, vi fixar en "great firewall" som i Kina också. När vi passar på kan man ju förbjuda Google också eftersom det kan användas för att hitta både porr och terroristinfo. Sen tycker jag vi förbjuder bandspelare och tejp, och Posten, eftersom de kan användas för olagliga aktiviteter. Till sist förbjuder vi åsikter och inför ett enda parti som alla röstar på, annars blir man arkubeserad.

På ett sätt tycker jag att detta är bra, eftersom ju mer som censureras desto snabbare kommer anonyma, decentraliserade, krypterade, darknets (välj några) utvecklas, typ Tor, I2P, Freenet etc.

också det obligatoriska: nej jag har inget övers för pedofiler, men censur är fan värre i längden, eller fel sätt att lösa problemet. Edit: Eller förresten, jag har inget emot pedofiler, jag har däremot något mot våldtäktsmän sen vad de går på skiter jag fullständigt i.

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.

Permalänk
Medlem

Hittade detta i en artikel på aftonbladet

Citat:

Filtret fungerar också för den som köper sitt bredband av bland andra Spray, Glocalnet och Bredbandsbolaget, som samarbetar med Telenor.

Någon som vet ifall det stämmer?

Visa signatur

"A good discussion is like a miniskirt; Short enough to pertain interest and long enough to cover the subject"
何回やっても何回やってもエロゲが終わらない

Permalänk
Medlem

meningslöst åtgärd,,, typisk aftonbladet jublar helt i onödan eftersom det tekniskt sett e helt verkningslös åtgärd. Enda som kommer hända är att man kommer blockera legala prylar.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Psionicist
Ahh vad bra, vi fixar en "great firewall" som i Kina också. När vi passar på kan man ju förbjuda Google också eftersom det kan användas för att hitta både porr och terroristinfo. Sen tycker jag vi förbjuder bandspelare och tejp, och Posten, eftersom de kan användas för olagliga aktiviteter. Till sist förbjuder vi åsikter och inför ett enda parti som alla röstar på, annars blir man arkubeserad. Sieg Heil.

På ett sätt tycker jag att detta är bra, eftersom ju mer som censureras desto snabbare kommer anonyma, decentraliserade, krypterade, darknets (välj några) utvecklas, typ Tor, I2P, Freenet etc.

också det obligatoriska: nej jag har inget övers för pedofiler, men censur är fan värre i längden, eller fel sätt att lösa problemet. Edit: Eller förresten, jag har inget emot pedofiler, jag har däremot något mot våldtäktsmän sen vad de går på skiter jag fullständigt i.

Då är det mao. fritt fram att diskutera olagligheter är på SweC. nu då, så vi inte går detta som beskrivs i ditt inlägg tillmötes?

Eller du är för ett regelverk & följer man inte det så stängs man av & kanske IP-bannas precis som Telia & Telenor gör för människor/sajter som inte följer deras regelverk?

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 4x8GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk

Klart att det ska upp ett filter!!

Vem säger att pedofilerna inte redan sitter i VPN nätverk? De blottar säkert inte sin IP adress hur som helst..genom o surfa på vanliga hemsidor

genom ett filter så kanske man kan stoppa "nya" pedofiler. Hur ska en "vanlig" porrsurfare skaffa sig barnporr om man har ett shysst filter.. och hur ska han/hon? kunna komma in i dessa fula nätverk?
Jag gissar på att personen inte kommer in om inte han har något att dela med sig av....
Så var det iallafall enligt en dokumentär på fyran, när de intervjuvade nån inlåst pedofil...

varför ska man vara så principfast när det gäller filter på internet?

Det finns ju filter/censur i tidningar, radio och tv för tusan!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kurtfield
genom ett filter så kanske man kan stoppa "nya" pedofiler. Hur ska en "vanlig" porrsurfare skaffa sig barnporr om man har ett shysst filter.. och hur ska han/hon? kunna komma in i dessa fula nätverk?
Jag gissar på att personen inte kommer in om inte han har något att dela med sig av....
Så var det iallafall enligt en dokumentär på fyran, när de intervjuvade nån inlåst pedofil...

varför ska man vara så principfast när det gäller filter på internet?

Det är ganska simpelt, till att börja med måste vi förutom dessa 1000 siter filtrera bort alla usenetproviders i hela världen, och sen även P2P nätverken freenet, winny och share, och då har vi fortfarande inte censurerat mer än 1000 hemsidor, men mängden information som helt plötsligt inte längre är tillgänglig har stigit enormt.

Visa signatur

"A good discussion is like a miniskirt; Short enough to pertain interest and long enough to cover the subject"
何回やっても何回やってもエロゲが終わらない

Permalänk
Glömsk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
Då är det mao. fritt fram att diskutera olagligheter är på SweC. nu då, så vi inte går detta som beskrivs i ditt inlägg tillmötes?

Eller du är för ett regelverk & följer man inte det så stängs man av & kanske IP-bannas precis som Telia & Telenor gör för människor/sajter som inte följer deras regelverk?

Jorå, du får diskutera hur mycket "olagligheter" (laddat ord) du vill här men du får ta konsekvenserna i efterhand. Vi har inget filter som automatiskt tar bort inlägg som innehåller vissa ord.

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.