Felsökning - m-kort,g-kort eller nätdel?

Permalänk

Felsökning - m-kort,g-kort eller nätdel?

för nån vecka sen kopplade jag i samband med ett åskoväder ur nätsladdarna till mina datorprylar. åskan slog ner precis i närheten ett par gånger. efteråt upptäckte jag att jag glömt dra ur kabelmodemet som nu inte funkade. kopplade in datorn som var ansluten till modemet via nätverkskabel, och den vägrade starta. funderade en stund och tog ut nätverkskortet och startade igen. till min stora förvåning funkade datorn då precis som vanligt. för ett par dar sen kom åskan igen(dock inte i närheten denna gång), jag pluggade ur allt, och efteråt när jag kopplade in allt igen var det samma sak med datorn. datorn hummar igång, tangentbords LEDen blinkar till, hdd LEDen lyser nån sekund, men sen händer ingenting, skärmen är svart, datorn bootar inte, kommer inte ens åt BIOS. nu har jag plockat bort alla kort utom grafikkortet, testat med andra minnen, andra hårddiskar, andra PATA kablar utan resultat. men var ligger problemet? ska jag skaffa ett nytt moderkort, grafikkort eller ny nätdel? kan ett urladdat batteri i moderkortet vara orsaken? har dessvärre inte tillgång till reservdelar, och känner ingen i stan, så jag kan inte låna delar av nån att testa med.
tacksam för idéer och förslag.

Permalänk
Medlem

Får du någon felsignal? Blinkande lysdioder på moderkortet, pip från pc-speaker eller via ljudkortet? Om du får något att gå på, kolla i manualen vad de betyder.

Ett urladdat batteri orsakar inte den här typen av fel, de moderkort jag har testat startar utan problem utan något batteri i ö.h.t. (dock så nollställs bios vid varje omstart). Kör datorn så strippad på prylar som möjligt, reseta cmos och se om den kommer igång.

Att den startar är ju ett tecken på att nätdelen inte är helbränd iaf. Det är svårt att säga om den är hel eller inte, men vi kan anta det.

Att den inte postar kan ju bero på cpu, mb, grafikkort (och nätdel). Det blir svårare att felsöka om du inte har tillgång till prylar att testa med eller får någon form av info från moderkortet.

Visa signatur

Nej är också service.

Permalänk

får inga felsignaler, testade reseta cmos utan resultat.
det blir nog att lämna in den för felsökning.
tack så mycket för hjälpen iaf.

Permalänk

Jag hade ett liknande problem, om jag nu förstått dig rätt. Datorn startar, men skärmen är svart och inga ljud från moderkortet hörs (min buzzer knastrade dock). När jag då testade med ett annat nätagg så startade datorn utan problem och har fungerat sedan dess. Lämnade in nätagget på RMA och fick ett nytt.

Permalänk
Geeks
SweClockers

*Flyttad*

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk

hittade i garderoben både ett gammalt nätagg och ett grafikkort som jag testade. dessvärre kvarstår problemen. ska chansa o köpa ett begagnat moderkort för nåra hundringar.