Överföra bild/ljud från Htpc till plasma med endast DVI-kontakt

Permalänk
Medlem

Överföra bild/ljud från Htpc till plasma med endast DVI-kontakt

Har tänkt skaffa en HTPC, men det är en del saker jag måste reda ut först.

Jag har en 42 tums Philips Plasma som är 1 år gammal men den har bara en DVI kontakt och ingen HDMI. Till plasman har jag en hemma-bio reciver kopplad via scart-kontakt och inkopplad i recivern har jag en digitalbox för att se på boxerkanaler. Allt fungerar bra i dags läget - men det är nu problemen börjar...

Om jag köper/bygger egen, HTPC, hur ska jag då på bästa sätt överför bild/ljud till min kära TV-appart? Kan jag på något vis köpa en adapter och överför ljud och bild till tv:ns dvi ingång (alltså fixa ljud och bild i någon sorts DVI till HDMI adapter från datorns grafikkort till TV:n) - eller måste jag göra på något annat vis?

Kan jag till exempel gå runt problement genom att koppla datorn till min reciver som jag använder i dagsläget?

Problemet som uppstår i detta fall ät väl att jag inte kan spela in program på HTPC:n från min digitalbox, eller kan jag??? Köper man ett tv_kort med VIA access plats så är det ju bara att stoppa boxer kortet i HTPC:n och på så vis slippa digitalboxen...

Sen undrar jag även om det är möjligt att skicka ljud från datorns ljudkort till recivern - och då ändå få uppleva det mysiga ljudet fårn hemma-bion å inte bara tv:s ljud , som iofs är helt ok....?

Kan lägga till att tv:n verkar ha en DVI-I ingång och en liten ingång bredvid som heter "DVI audio in" - tusan är det för något - aldrig hört talas om det.
Behöver verkligen reda ut alla dessa frågor innan jag kan gå vidare - fråga om det är något i min problembeskrivning som är otydligt.

Permalänk
Medlem

Angående "DVI audio in" - På min TV är detta helt enkelt en helt vanlig 3.5mm anslutning.
DVI i sig själv har inget ljudstöd.

Permalänk
Medlem

Ok - så då kan jag överföra bild med DVI och ljud med en vanlig 3.5mm . Problemet med detta är ju att jag då bara kan få tv:ns ljud - eller?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av AceCod3r
Ok - så då kan jag överföra bild med DVI och ljud med en vanlig 3.5mm . Problemet med detta är ju att jag då bara kan få tv:ns ljud - eller?

Helt rätt, om du vill koppla till recievern behöver du lite andra kablar beroende på ditt ljudkort (koppla analogt eller digitalt) och receiver (vilka ljudingångar).

Permalänk
Medlem

Ok - eftersom att jag inte har datorn än så blir det ju lite trixigt. Hade däremot i dagarna tänkt att testa hur bra bild (datorbild) min Plasma egentligen kan ge - är ju en grundförutsättning för att ens gå vidare i dessa tankar. Därför hade jag tänkt att bara ta å köpa en" dvi ha till ha " och kolla hur bra bra bilden är - för LCD är väl bättre i dessa sammanhang än Plasma?

Sen är det så att det redan i dagsläget är lite fördröjning mellan ljud och bild från digitalboxen till recivern till TV:n. Ljud och bild är inte helt synkat, och det verkar heller inte gå att fixa utan ny reciver.

Men om jag skulle vilja koppla ljudet från datorn till recivern - vad skulle jag då använda för kablar? Alltså vad är namnen på de olika anslutningar som jag kan tänkas göra mellan en dators ljudkort och en recivers ingångar.??

Permalänk
Medlem

Att köra ljudet genom TV'n var väl ett antal år sen man gjorde sist Kör allt genom förstärkaren istället, mycket smidigare.

"Sen är det så att det redan i dagsläget är lite fördröjning mellan ljud och bild från digitalboxen till recivern till TV:n"

Har du ljudet först till förstärkaren sen ut till TV'n? Direkt till förstärkaren borde det inte vara nån fördröjning.

Antingen använder du optisk kabel(om du har sån utgång på ljudkortet och ingång på förstärkaren) eller så kör en phonokabel och 3,5mm adapter. typ sån här: http://www.netonnet.se/item.asp?iid=44369

Visa signatur

Dator: Antec P183, ASUS M4N72-E, AMD PhenomII X4 940 3GHz BE, 4GB DDR2, Gigabyte GeForce 260+
Kamera: Canon 80D, 10-22/3.5-4.5, Tamron 90/2.9 Macro, Speedlite 430EX II
Media: Playstation 4, Google Nexus 6p

Permalänk
Medlem

Ok - har kollat upp lite saker nu. Köpte en 2 meter lång dvi kabel och testade bilden med en annan dator här hemma. Bilden var ju okej - men jag tycker att det var lite småsuddigt och lite svårt att t.ex läsa text på Tv:n. Var ju nästan tvungen att ändra datorns upplösning till 800x600, för att kunna tyda vad som stod (har inte dålig syn för övrigt). Därför undrar jag om det ska vara så - eller om man ska göra ytterligare inställningar i datorn?

Sen till det andra.
Min reciver verkar ha dessa digitala ingångar:

1. Optical - digital out

2. Optical (AV2) - digital in

3. Coaxial (AV1) - digital in

Eftersom att jag inte har nån HTPC än - så har jag kollat vilka utgångar som finns på de datorer som finns här hemma. OCh då visar det sig att de alla har S/pdif out och in. Hur ska jag då på bästa sett koppla ljudet därifrån till min reciver.

Permalänk
Inaktiv

Du ska kolla upp om din TV pixelmappar via DVI eller de andra ingångarna. Och använd dem. Pixelmapping gör så att rätt pixel i signalen kommer på rätt fysiska pixel på TVn. Många tvs stödjer inte detta, vissa bara via VGA och vissa via DVI/HDMI.

Pixelmapping ger en bild som är MYCKET skarpare och finare!

Kolla: http://pixelmapping.wikispaces.com

Permalänk
Medlem

ok - läste igenom den texten. Det verkade ju mycket smart och man kunde testa hur bra ens tv var med mera med mera. Däremot så verkade det ju inte gälla för plasma screener - dom tjattrade ju bara om LCD???

jag förstår däremot inte vad du menade med hur jag skulle koppla för att få bäst bild? -> Ger inte DVI bäst bild från min dator till min tv? det måste det göra...

Men min förra fråga - ljudet.

hur gör jag?

Permalänk
Medlem

Du skrev att du har coaxial och optisk S/PDIF ingångar i recievern så kör på det beroende vad för S/PDIF utgångar du har på datorn.

Permalänk
Inaktiv

Ah doh du har ju en plasma, sorry lite virrig. :/

Permalänk
Medlem

Testa med några olika upplösningar för att se vad som ger en bra bild. Generellt så ger LCD MYCKET bättre bild från en dator än plasma då upplösningen ofta är högre och plasmorna inte är tänkta för detta ändamål.

Permalänk
Medlem

okej - men då¨går det nog inte att få bättre bild än vad jag redan har. Den är helt okej, men inte perfekt.

Däremot, vad betyder egentligen S/PDIF??? Å hur vet jag om jag har olika sådana utgångar på ljudkortet? - Jag har bara en som det står out på å en som det står "in" på. Vilken sladd ska jag använda då mellan datorn å recivern?