Microsoft är inne på sluttampen av utvecklingen av årets stora Windows 11-uppdatering, version 24H2. Den första release candidate-versionen har lagts upp till medlemmar i Insider-programmet, och skarp version väntas på höstkanten.

Uppdateringen innehåller inte speciellt stora nyheter i form av nya funktioner. Microsoft har istället fokuserat på att effektivisera och städa upp i systemet. Delar av Windows kärna har skrivits om i Rust för att bli säkrare, och Microsoft tar bort flera gamla välbekanta funktioner. Att Wordpad går till de sälla jaktmarkerna har vi skrivit om tidigare.

Den gamla röstassistenten Cortana säger också farväl. Då den redan mer eller mindre helt ersatts av chattboten Copilot, som är mer kapabel och numera bland annat kan göra många inställningar i datorn, lär Cortana inte saknas av speciellt många. En annan Windows-applikation som försvinner är Tips.

Spela in steg, en funktion som handlar om att samla in diagnosdata för problem med datorn, kommer också försvinna. Microsoft inleder också arbetet med att ta bort skriptmotorn VBScript från Windows, men tills vidare kommer de som vill fortfarande kunna aktivera det.