Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Köttvärlden
Registrerad
Apr 2011

Automatisk matmaskin

Hej igen!

En ny idé kommer och tänkte bara höra hur ni ser på det.
Maskiner som gör i ordning maträtter som inte är färdiga i maskinen!
Det är nämligen en display på framsidan, möjligtvis touch. Där kunden själv väljer vad som ska finnas i rätten eller mackan. Inne i maskinen kommer allting göras under tiden som kunden väljer tillbehören så att det blir färskt, istället för att färdiggjorda mackor kommer ut. Vi har inte tänkt så mycket på hur maträtterna ska lagas till men vi löser det nog om vi får en någorlunda bra respons.

"En dator"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Dunkel grotta
Registrerad
Feb 2004

min fråga är hur ni ska hålla allt färskt. låt oss säga att ni har gurka som tillval på en macka, men 99 personer av hundra inte vill ha gurka på sin macka hur ska ni göra för att nummer 100 som kommer som vill ha gurka på sin macka får färsk gurka?

Fujitsu siemens Amilo Pi1536 | 1,8 GHz | 2 GB ram | ATI mobility Radeon x1400 | 15,4" @ 1280x800

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stenungsund
Registrerad
Sep 2004
Skrivet av Slayzor:

min fråga är hur ni ska hålla allt färskt. låt oss säga att ni har gurka som tillval på en macka, men 99 personer av hundra inte vill ha gurka på sin macka hur ska ni göra för att nummer 100 som kommer som vill ha gurka på sin macka får färsk gurka?

Gurka är billigt. Man kan ha en ny gurka för varje skiva och så skär den i mitten av gurkan

EDIT: För att faktiskt kommentera på tråden:

Tror det är en rätt sunkig idé när ni börjar tänka igenom det. Kostnaderna för att hålla maskinen ren och maten fräsch går nog över kostnaden för en person som lagar maten. Kan ju själv tänka dig hur mysigt det kommer bli i den maskinen om den ska dispensera köttbullar med mos och brunsås samt lingon. Kladd med kladd, kladd och kladd. Och det är bara till en enda rätt. Sen ska du ha Oxfilé med bea-sås och saltgurka... Då måste du ha fler rör för såserna.

Angående mackor så skulle väl en sunkig ostmacka kunna funka, men om du ska ha nånting trevligare så är det samma där. Här kommer en ostbit flygande, en skinka som droppar salt, majonäs? Och mitt i allting ska du ha en fräsch tomatbit som ska klägga ner halva maskinen. Skulle visserligen kunna skilja dem åt med en tunn plastfilm eller liknande, men det skulle inte bli högkvalitativ mat och kostnaderna för att köpa in den färdigskurna maten skulle förmodligen gå långt över vad folk var villiga att betala för den.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I molnet
Registrerad
Jul 2008

Minns att det stod i metro för några månader om sådana maskiner.

Detta var en maskin som gjorde en pizza på 90 sek direkt från råvarorna, den knådade degen etc.

Den ska tydligen finnas någonstans i Göteborg under en prövaperiod, dock vet jag inte var.

Skickades från m.sweclockers.com

I7 7700k, Asus ROG STRIX Z270i, Geforce GTX 1070 mini ITX, Lian-Li PC-Q04

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Dunkel grotta
Registrerad
Feb 2004
Skrivet av Chobi:

Minns att det stod i metro för några månader om sådana maskiner.

Detta var en maskin som gjorde en pizza på 90 sek direkt från råvarorna, den knådade degen etc.

Den ska tydligen finnas någonstans i Göteborg under en prövaperiod, dock vet jag inte var.

Skickades från m.sweclockers.com

Leta reda på den sedan tycker jag att du kan prova den så får vi höra resultatet

Fujitsu siemens Amilo Pi1536 | 1,8 GHz | 2 GB ram | ATI mobility Radeon x1400 | 15,4" @ 1280x800

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I molnet
Registrerad
Jul 2008
Skrivet av Slayzor:

Leta reda på den sedan tycker jag att du kan prova den så får vi höra resultatet

Verkar nästan som den redan är borttagen. . .

Här är dock länken till företaget som har dessa maskiner

Let's Pizza

I7 7700k, Asus ROG STRIX Z270i, Geforce GTX 1070 mini ITX, Lian-Li PC-Q04

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Dunkel grotta
Registrerad
Feb 2004

verkar som att jag får sätta mig i bilen och åka till växjö då ^^

Fujitsu siemens Amilo Pi1536 | 1,8 GHz | 2 GB ram | ATI mobility Radeon x1400 | 15,4" @ 1280x800

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2003
Skrivet av ohoy:

Hej igen!

En ny idé kommer och tänkte bara höra hur ni ser på det.
Maskiner som gör i ordning maträtter som inte är färdiga i maskinen!
Det är nämligen en display på framsidan, möjligtvis touch. Där kunden själv väljer vad som ska finnas i rätten eller mackan. Inne i maskinen kommer allting göras under tiden som kunden väljer tillbehören så att det blir färskt, istället för att färdiggjorda mackor kommer ut. Vi har inte tänkt så mycket på hur maträtterna ska lagas till men vi löser det nog om vi får en någorlunda bra respons.

Vad ger det för fördelar för konsumenten jämfört med en vanlig maskin där man kan köpa färdiggjorda mackor? Eller en vanlig butik/restaurant för den delen? Just mackor finns det ju massvis med företag som gör, distribuerar och säljer, och de smakar inte nämnvärt sämre efter en eller två dagar i hyllan jämfört med helt nygjorda. Riktiga maträtter i maskin är nog mer häftigt än lönsamt, den där pizzamaskinen såg ju cool ut och så men marknaden är nog väldigt begränsad. Dels är det en väldigt avancerad maskin (och troligtvis svindyr) som lär kräva massa underhåll och service så kostnaden lär skena iväg ordentligt och är nog inte ekonomiskt konkurrenskraftig i dem flesta miljöer, och dels föredrar nog de flesta en pizza bakad av människor med hemmagjorda ingredienser. Den enda fördelen för konsumenten utöver coolhetsfaktorn är väl att det bara tar under tre minuter, men att spara in fem-tio minuter jämfört med en pizzeria känns inte som det finns så mycket efterfrågan på, har man riktigt bråttom köper man väl liksom en färdig macka eller något, eller väntar med att äta. Och då är det bara en maskin som enbart bakar pizzor, ska man ha andra rätter och fler valmöjligheter måste man ju ha en ännu mer avancerad maskin som klarar av att steka/koka/hacka osv, tänk dessutom på den hygieniska biten...

Något mer realistiskt hade väl kunnat vara en maskin som består av en kyl med färdigrätter och en mikrovågsugn. Man väljer en rätt, betalar, och rätten värms upp på några minuter för att komma ut tillsammans med plastbestick och en servett (drycker kan ju samköras). Inga avancerade och superdyra komponenter krävs och rätterna kan lagas i ett stort centralkök med mer "äkta" ingredienser och hårdare kontroller gällande hygien och kvalitet för att portioneras och köras ut till maskinerna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Köttvärlden
Registrerad
Apr 2011
Skrivet av WaR:

Vad ger det för fördelar för konsumenten jämfört med en vanlig maskin där man kan köpa färdiggjorda mackor? Eller en vanlig butik/restaurant för den delen? Just mackor finns det ju massvis med företag som gör, distribuerar och säljer, och de smakar inte nämnvärt sämre efter en eller två dagar i hyllan jämfört med helt nygjorda. Riktiga maträtter i maskin är nog mer häftigt än lönsamt, den där pizzamaskinen såg ju cool ut och så men marknaden är nog väldigt begränsad. Dels är det en väldigt avancerad maskin (och troligtvis svindyr) som lär kräva massa underhåll och service så kostnaden lär skena iväg ordentligt och är nog inte ekonomiskt konkurrenskraftig i dem flesta miljöer, och dels föredrar nog de flesta en pizza bakad av människor med hemmagjorda ingredienser. Den enda fördelen för konsumenten utöver coolhetsfaktorn är väl att det bara tar under tre minuter, men att spara in fem-tio minuter jämfört med en pizzeria känns inte som det finns så mycket efterfrågan på, har man riktigt bråttom köper man väl liksom en färdig macka eller något, eller väntar med att äta. Och då är det bara en maskin som enbart bakar pizzor, ska man ha andra rätter och fler valmöjligheter måste man ju ha en ännu mer avancerad maskin som klarar av att steka/koka/hacka osv, tänk dessutom på den hygieniska biten...

Något mer realistiskt hade väl kunnat vara en maskin som består av en kyl med färdigrätter och en mikrovågsugn. Man väljer en rätt, betalar, och rätten värms upp på några minuter för att komma ut tillsammans med plastbestick och en servett (drycker kan ju samköras). Inga avancerade och superdyra komponenter krävs och rätterna kan lagas i ett stort centralkök med mer "äkta" ingredienser och hårdare kontroller gällande hygien och kvalitet för att portioneras och köras ut till maskinerna.

Sumpa idén med mackor, finns ju precis som du säger redan en hel del liknande grejer. Vi vill gärna skippa mikrovågen, för det blir en blöt och äcklig uppvärmning, tänkte att en ugn står på hela tiden ( så att man slipper tiden då den ska dra igång ) och låta maten köra igenom på ett rullband eller något liknande. Då blir det en mycket trevligare rätt som kommer ut.

Vi har diskuterat lite i min grupp, och kom fram till att detta är mer en event maskin, dvs en maskin som endast används under t.ex Dreamhack. Där kan maskinen bli servad hela tiden tills den skickas tillbaka till fabriken som hyr ut den.

"En dator"

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2003
Skrivet av ohoy:

Sumpa idén med mackor, finns ju precis som du säger redan en hel del liknande grejer. Vi vill gärna skippa mikrovågen, för det blir en blöt och äcklig uppvärmning, tänkte att en ugn står på hela tiden ( så att man slipper tiden då den ska dra igång ) och låta maten köra igenom på ett rullband eller något liknande. Då blir det en mycket trevligare rätt som kommer ut.

Vi har diskuterat lite i min grupp, och kom fram till att detta är mer en event maskin, dvs en maskin som endast används under t.ex Dreamhack. Där kan maskinen bli servad hela tiden tills den skickas tillbaka till fabriken som hyr ut den.

Problemet med en vanlig värme-ugn är ju att det tar mycket längre tid och energiförlusten är mycket större. Att dessutom ha på ugnen hela tiden skulle nog öka problematiken dels gällande det och dels på ytterligare punkter, bland annat tror jag det krävs mycket robusta och dyra element om de skulle vara på flera dygn i sträck, och allmänheten lär inte vara så positiv till en energislukande ugn som står på utan att värma något i dagens energi-fokuserade värld. Det är nog bättre att effektivisera mikromaten och/eller mikrovågsugnen så att rätten inte blir lika blöt och äcklig - främst kommer jag att tänka på att göra det genom att använda sig av kyld mat istället för fryst som sagt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Andorra
Registrerad
Nov 2002
Skrivet av WaR:

Problemet med en vanlig värme-ugn är ju att det tar mycket längre tid och energiförlusten är mycket större. Att dessutom ha på ugnen hela tiden skulle nog öka problematiken dels gällande det och dels på ytterligare punkter, bland annat tror jag det krävs mycket robusta och dyra element om de skulle vara på flera dygn i sträck, och allmänheten lär inte vara så positiv till en energislukande ugn som står på utan att värma något i dagens energi-fokuserade värld. Det är nog bättre att effektivisera mikromaten och/eller mikrovågsugnen så att rätten inte blir lika blöt och äcklig - främst kommer jag att tänka på att göra det genom att använda sig av kyld mat istället för fryst som sagt.

Man kan skaffa en ugn med kombinerad mikro och grill. Typ som dom värmer mackorna i på Subway.

oj oj oj

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Stockholm såklart!:)
Registrerad
Maj 2009

Kanske - om idén fungerar så why not!:)

Here at Sweclockers we are all colleagues with each other! Those of us who just love Apple, we go beyond the: "We are all colleagues with each other"-talk! We ARE The iFamily!(F) Because we iTalk Apple! Simple as that! I am a proud member of The iFamily!<3
R.I.P. Steve Jobs!<3 See you in the iCloud!(F) I feel iSad...:'(
iFamily Sweden!