Chassifläktar till Antec "Three Hundred Two"

Permalänk
Medlem

Chassifläktar till Antec "Three Hundred Two"

Har nyligen satt ihop en ny dator och monterat det hela i datorlådan Antec "Three Hundred Two".

http://www.antec.com/product.php?id=704928&fid=115

Det följde med två stycken förmonterade chassifläktar en 120 mm och en 140 mm.

http://www.antec.com/product.php?id=705938&pid=142
http://www.antec.com/product.php?id=2610&pid=142

120 mm fläkten har endast en liten 3-pins anslutning (samtliga tre ledare är anslutna) för anslutning till moderkort.
140 mm fläkten har en liten 3-pins anslutning, men där endast två ledare är anslutna, och har även en adapter för anslutning till en vanlig 4-polig molex-kontakt.

Moderkortet som jag använder är ASUS P8Z77-V DELUXE där det går att ansluta 6 st fläktar varav 4 chassifläktar. Problemet för mig är att chassifläktarna som är förmonterade i Antec "Three Hundred Two" inte fungerar ihop med anslutningarna på moderkortet vilka är av 4-pins typ och anpassade för PWM styrning vilket ingen av Antec fläktarna klarar av.

Testade dock att ansluta de båda fläktarna till moderkortet med resultatet att 140 mm fläkten inte fungerade över huvudtaget, det "ryckte" lite i den ibland men kom inte igång. 120 mm fläkten går igång men snurrar mycket långsamt, vid kontroll i ASUS programvara för övervakning av temperatur där det går att se varvtalet på fläktar som är anslutna via moderkortet ligger varvtalet på ca 300 rpm.

Antec fläktarna har var sin switch som sitter baktill på datorlådan med två fasta lägen för högt respektive lågt varvtal (120 mm: 600/1200 rpm, 140 mm: 800/1200 rpm) men det spelar ingen roll i vilket läge switchen ställs i då 120 mm fläkten matas via moderkortet, hastigheten förändras inte utan ligger hela tiden kvar vid ca 300 rpm.

För att få en någorlunda fungerande chassikylning har jag anslutit 140 mm fläkten till nätdelen (istället för via anslutning på moderkort) via molex-adaptern och då fungerar fläkten som den ska och det fungerar även att växla mellan högt och lågt varvtal via den manuella switchen. När det gäller 120 mm fläkten följde det inte med någon adapter som gör det möjligt att ansluta den direkt till nätdelen.

En nackdel med att ansluta chassifläktar direkt till nätdelen istället för via moderkortet är att man tappar övervakningen av varvtal etc, i ASUS programvara går det tex att sätta larm för lågt varvtal etc.

Funderar på att köpa nya fläktar som kan hantera PWM-styrning via moderkortet. I första hand vill jag byta ut 120 mm fläkten eftersom 140 mm fläkten fungerar som den ska då matning sker direkt från nätdelen.

Vill gärna ha bra tips på tystgående chassifläktar av hög kvalité som ger bra luftflöde och kan hantera PWM-styrning.