CAD-program eller liknande för byggen i trä

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Oskarshamn
Registrerad
Aug 2005

CAD-program eller liknande för byggen i trä

Hej

Jag har några hobbyprojekt på gång där jag tänker snickra bl.a en förvaringsbänk och en liten byrå.

Jag skulle vilja hitta nåt program som man kan göra ritningar i. Liknande dessa dessa dessa eller nåt åt det hållet.

Det behöver inte vara superavancerat... jag vill kunna skapa lite rätblock som ska representera brädor oh reglar och sen flytta ihop dom för att representera det som ska byggas.

Nån som har tips på bra program? Gratis om det finns men det är inget krav.

Har provat några "vanliga" CAD-program men det är rätt brant inlärningskurva och de verkar oftast vara gjorda för att göra ETT objekt i stor detalj, inte flera (som flera brädor på rad).

Tacksam för förslag
MVH
Marcus

Fractal Design Define R5 | Corsair RM750X | Gigabyte GA-Z170X-UD3 | Intel Core i7 6700K | Noctua NH-U12S | Corsair Vengeance LPX 16GB 2666MHz | Gigabyte GeForce GTX 960 4GB WFOC | Samsung 850 EVO 250GB x2 | WD Black 2TB | HP LP2475w 24" | Corsair Gaming Strafe RGB Cherry MX Brown | Logitech G5 Mouse | Netgear ReadyNAS NV+ 4x2TB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skaune
Registrerad
Okt 2007

Många datorer.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Karlstad
Registrerad
Jan 2012

vet inte hur det fungerar i andra CAD-program men det vi använder i skolan (creo 3.0) så skapar du först alla delar, för att sen skapa en ny fil där du monterar ihop delarna.

skulle också säga att inlärningskurvan är ganska brant men kommer man bara över den, vilket går ganska fort om man är intresserad så lossnar det, finns ofta bra youtube-guider att följa om man vill också.

MVH/ SchaaSchaa

"Gullet" {Switch 810 vit} {Asus Rampage Formula IV} {Intel I7 3820} {G.Skill Trident X 2400 Cl 10 4X4 GB} {Asus GTX 770 DC2 SC (SLI)} {Evga GTX 460 (PhysX)} {Corsair AX1200i} {Phanteks PH-TC14PE} {Samsung 850 256 GB} {6 TB HDD }

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
~/Karlstad
Registrerad
Dec 2005

Alla "professionella" CAD-program såsom Creo, Inventor, Solidworks, Catia m.m. har en brant inlärningskruva samt att de kostar jäkligt mycket pengar så det brukar inte vara så aktuellt för privatpersoner. Om du ändå får tag på ett exemplar kan jag nog slå ett slag för Inventor eller Solidworks då jag personligen tycker de är lättast att komma igång med.
Sen på enklare grejjer ska man inte underskatta 2d-modellering i AutoCad, extremt kompetent program med hyffsad lätt inlärning om man håller sig till din nivå av ritningar. Tyvärr kostar även detta om än mycket mindre än 3d-programmen.

Fördelen med alla "riktiga" program är när man ska mata ut ritningar med måttsättningar, antal detaljer etc. då de är extremt bra på detta(duh, de är ju skapta för det...)

Google sketchup som förvisso är gratis brister fullständigt när det kommer till ritningar jämfört med de andra. Är väl hyffsat på att göra 3d-modeller iaf och det stora plusset är ju att det är gratis.

Som nämnts ovan så när man ritar i CAD så ritar man detaljer först(parter) och bygger ihop de i en sammanställning(assembly).
D.v.s du ritar en bräda en gång som den ska se ut sen lyfter du in samma detalj flera gånger i en sammanställning på diverse sätt.
Går även att lyfta in en sammanställning i en ny sammanställning.

Får du inte tag på ett riktigt program och vill lära dig grunderna via exempelvis youtube så är nog sketchup ditt enda alternativ. Duger säkert utmärkt för dina projekt tror jag

Byggde en inglasad altan hemma förra sommaren, den ritade jag i Autocad 2d. Hur den än är så är det fruktansvärt skönt att ha ett bra underlag innan man börjar bygga, minimerar ju risken att det blir fel samt att det är ju lättare att räkna på materialåtgång etc..

Sen om man ritar förhand på papper eller i ett CAD-program spelar mindre roll, huvudsaken är ju att man har en bra plan innan man börjar bygga tycker jag.

Bara gammalt skräp...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borlänge
Registrerad
Jan 2009

AutoCAD är ju extremt enkelt och blir väldigt snyggt. Används fortfarande mycket i byggbranschen, främst inom brokonstruktion.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2006

Free cad kanske är ett alternativ. Har inte provat det själv, är opensource.

http://www.freecadweb.org/

CPU: Intel I7 3770K, RAM: 16 GB , Moderkort Asrock Z77 Extreme4,
Grafik Sapphire Radeon R9 390X Tri-X 8GB, Operativsystem: W10 64, Skärm Philips Brilliance 272P4QPJKEB