Varför kan vi inte förbjuda Nyårsraketer?

Permalänk
Medlem
Skrivet av AmdX2:

Jag förstår helt enkelt inte hur man kan stå och titta på utan att ingripa själv. Zippa ner brallan och leta reda på kulorna och ingrip, vågar du inte göra det själv så ta med grannen eller en bror eller vadsom. man har faktiskt rätt att ingripa vid brott som kan ge fängelse. vill du absolut inte gå fram och ta tag i det hela så följ efter vederbörande medan du pratar med polisen.

Rättegångsbalkens 24 kap. 7 § lyder: "Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman." [1] Det är av stor vikt att den gripne ställs inför polis så snart som möjligt.[2]

Jag tror inte att det är i de bättre bostadsområden som detta händer,och där går du fan inte fram och zippar några byxor

Visa signatur

ENTHOO PRIMO CORSAIR RM 1000W MAXIMUS VII FORMULA 4790K 4.6 1.2V 4x8 CORSAIR 2400 Msi Gtx 1080 TI VATTENKYLD W10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Eazy:

Om du inte röker själv kostar det dig som skattebetalare inte så mycket (om ens något). Det gör vi som själva som röker genom tobaksskatten tycker jag. vi betalar 1,51 kr per cig plus lite från vad handlaren tar.

Så, ett paket om dagen, 20 cigaretter. Säg att personen är lyckligt lottad och klarar röka i 50 år utan att dö, då betalar personen ungefär 550 000kr i tobaksskatt (simpelt räknat). Det är ganska illa gissat att man klarar betala sin egna vård av KOL de sista åren av sitt liv..

För att inte tala om de skattepengar jag är med och pröjsar för att någon ska gå och plocka upp fimparna efteråt, för det är då inget volontärarbete.

Visa signatur

WS: Asus P8Z77-I Deluxe mITX | Intel 3770K@4.6 | NH-U12P | Asus 780 GTX | Corsair 2x8GB 1600Mhz CL9 | Samsung 840 512GB | Ubuntu 16.04.3 x86_64 | Corsair AX750 | 2x Dell U2412M | Puppe.se | NAS: i7 860, 16GB DDR3, GA-P55M-UD4, FD Define R3, 8x2TB Samsung F4EG, Serveraid M1015, EVGA 750W G2 PSU, FreeBSD x64

Permalänk
Proffsmoddare
Skrivet av Hench:

Läste en artikel från nyTeknik där överskriften var att vi svenskar bränner av fyrverkeri för en kvarts miljard.
Så där har vi det mina vänner, precis som med alkohol, cigg och allt annat som troligtvis skulle förbjudas eller starkt regleras om det uppfanns idag.
Det är pengarna som styr, så varje år tvingas jag se min hund lida i dagar före och efter nyår.

Så enkelt, så djävla inihelvetes dumt.

God fortsättning på er.

Och som vanligt så ska alla andra behöva anpassa sig efter er hundägare.

Visa signatur

"Computer games don't affect kids, I mean if PacMan affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching pills and listening to repetitive music." - Kristian Wilson, Nintendo 1989

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av PeCe:

Eller en puckoskatt. 200kr i skatt varje gång en idiot uttalar sig. Idioter kostar säkerligen samhället mer än någon annan grupp.

Bara ett exempel...

Ett besök i Rosenbad skulle vara rena guldgruvan...

Ett problem är nog även att vi ska bo så tätt inpå varann. En fin liten kåk långt ifrån idioter, avgaser och överfulla kommunala färdmedel nära naturen känns tilltalande.

Permalänk
Medlem

Vad som krävs är lite civilkurage. En mob borde samlas kring idioter som skjuter raketer i (närheten av) folksamlingar. Tyvärr räcker inte polismakt och rättsväsende till för att stävja problemet och då är det antingen det eller mer förbud som är vägen framåt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rasmus117:

Lås in dig då så vi normalt folk får ha kul?

Du får givetvis spränga dina pengar i luften hur mycket du vill men betyder det att man måste förstöra för andra för det?

Permalänk
Medlem
Skrivet av DozeN:

Kommer nog bli ett hett ämne inom en snar framtid. Själv är jag dock för rakteter, men emot personerna mot inte kan hantera dem. Det är dem som borde straffas och förbjudas använda raketer...

Känns nästan som att de är lite samma sak med drönarförbudet...

Problemet är att 19/20 personer som fyrar av raketer på nyårsafton och veckorna därikring kan inte hantera dom på ett säkert sätt. Bara att kolla på nyårsafton, hur många tar hänsyn till grundläggande säkerhetsaspekter? På alla ställen jag varit så har dom personerna varit lätträknade.

Själv är jag rätt kluven vad det gäller fyrverkerier. Å ena sidan är det skoj som bara den, men å andra sidan finns det goda skäl att förbjuda försäljning och användning (med undantag för folk med någon form av tillstånd då).

Sen är det väl så att man inte får skjuta fyrverkeri utan tillstånd, men att det ses mellan fingrarna på just nyårsafton. Att tro att polisen skulle kunna övervaka och lagföra personer som skjuter raketer utan tillstånd är inte rimligt. Polisen är grymt underbemannad och deras möjlighet att verka har i princip förstörts av en tramsig omorganisation. Dom har fullt upp med att prioritera de 10% av morden dom kan utreda, så jag tror knappast dom har någon möjlighet att kolla upp om folk har tillstånd för att skjuta fyrverkeri.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem
Skrivet av zfrigg:

Jag tror inte att det är i de bättre bostadsområden som detta händer,och där går du fan inte fram och zippar några byxor

Menade lite mer att man ska hitta sina kulor = Mod att våga ingripa. samhället idag accepterar vadsomhelst, inte en själ ingriper när det gäller utan alla flyr som bara den, och det förstår jag inte.

Visa signatur

[i7 6700k @4500|Asus Z170 Pro Gaming|Corsair Vengeance DDR4 3200MHz XMP |EVGA GQ 1000W Hybrid Modular 80+|MSI GeForce GTX 1080|Windows 10 Pro Swe|Aoc 28-4K|SSD Samsung 850 evo 250 Gb|

Permalänk
Medlem

Tyckte att raketer var roliga att skjuta när man var yngre, men nu när man har blivit äldre så inser man att det är bara slöseri med pengar och riktigt efterblivet.

Visa signatur

Dator: ASUS ROG Strix B650E-F Gaming | Ryzen 7800X3D | Sapphire Radeon 7900 XT Nitro+ | Noctua NH-D15 chromax.black | Seasonic GX 850W | Kingston 32GB 6000MHz DDR5 | Fractal Design Meshify 2 Compact

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Polisen klagar på att dom blir beskjutna när dom åker ut på utryckningar, VARFÖR förbjuder man inte bara all försäljning av pyroteknik till privatpersoner?

Isåfall föreslår jag att man förbjuder stenar. Att göra innehav av sten olagligt eftersom det är ett betydligt större problem.

Seriöst dock, finns massor av saker som har negativa externaliteter. Förbud är inte alltid den bästa vägen. Andra saker som skulle kunna förbjudas: skräpmat, alkohol, cigaretter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SleepstreameR:

Och som vanligt så ska alla andra behöva anpassa sig efter er hundägare.

Hade du sett hur min hund mår hade du förstått min vän.
Jag kan absolut uppskatta fyrverkerier, tycker det är sjukt coolt med stora sådana ala GP fyrverkeriet i GBG.

För står dock inte vad det är för mening att varenda kotte skall stå där med sina fjuttiga tramsraketer på nyårsfyllan.

Och det är inte en enda djävel som anpassar sig till oss så du kan vara lugn.

Permalänk
Medlem

Jag tycker att fyrverkerier kan ha sin charm men jag klarar mig utan dom. Tycker faktiskt det är rätt onödigt att alla ska ha rätt att köpa fyrverkerier då det förstör miljön och utsätter en massa djur för onödigt lidande. En idé är att kommunen får skjuta fyrverkerier så får dom som vill titta vara där men samtidigt så blir det svårt för dom som inte har möjlighet att ta sig dit.. Svår nöt det där

Hoppas att alla idioter som använder fyrverkerier för att göra en massa skit blir av med några ögon och fingrar

Permalänk
Avstängd

Det är politikernas fel.
Föräldrarna i förorterna skiter i sina barn och barnen gör som de vill.
Gäng relaterade mord varje vecka etc.

För min del kan de gärna göra raketerna olagliga men barnen kommer bara tycka det är ännu häftigare för att de är just olagliga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hench:

Hade du sett hur min hund mår hade du förstått min vän.
Jag kan absolut uppskatta fyrverkerier, tycker det är sjukt coolt med stora sådana ala GP fyrverkeriet i GBG.

För står dock inte vad det är för mening att varenda kotte skall stå där med sina fjuttiga tramsraketer på nyårsfyllan.

Och det är inte en enda djävel som anpassar sig till oss så du kan vara lugn.

Gå en kurs med vovven i skott-träning.

Men personligen har jag mera ont av hundar än av fyrverkerier. Hundskiten, de lösspringande hundarna som hoppar upp på grabben (vovven är ju såååå snäll...) får man dras med hela året, fyrverkerier två dagar. Hundägare är världens sämsta på bild/läsförståelse, det är tapetserat med skyltar på naturreservaten, och även fast jag påminner ibland samma hundägare flera gånger så förstår de inte att hundar inte får springa lösa på naturreservat, eller inte någonstans heller egentligen.

Så kontentan, det är oftast fel på vissa brukare. Vi skulle tjäna mera samhällsekonomiskt på att helt förbjuda hundar utan munkorg utomhus t.ex.
http://www.skk.se/sv/hundagande/fokus-pa/Farliga-hundar/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vingman:

Synd att polisenchefen anser att det är okej att skjuta raketer mot ambulansen.

Detta skulle gå att stoppa på en kväll. Bara att skicka in insatsstyrkan, fungerar inte det så är det militären som gäller.

Som det ser ut idag så är det inte polisen som bestämmer i vissa områden.

De har ju uppenbarligen inte fått tillräckligt många stjärnor än.

Permalänk
Avstängd

Ett stort problem i förorter och andra invandrartäta områden är att många bor mellan 8-10 personer i en minimal lägenhet. Det gör att ungdomarna som inte vill sitta i knä på föräldrarna i soffan blir tvugna att gå ut och dra på stan istället. Tyvärr så hittar de på en hel del satyg där ute som förstör för alla.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Nu har det verkligen eskalerat med raketbeskjutningar mot ambulanser, bussar och civila.
Polisen klagar på att dom blir beskjutna när dom åker ut på utryckningar, VARFÖR förbjuder man inte bara all försäljning av pyroteknik till privatpersoner?
Det ska väl till ett dödsfall innan man utfärdar ett förbud.

Vad skulle ett förbud hjälpa?

Försäljningen av fyrverkerier började väl först den 26:e december? Men hela året runt så hör man smällare/raketer runtomkring här, någon gång ibland.

Permalänk
Medlem

Det är redan förbjudet att avfyra fyrverkerier förutom på nyårsaftons kväll.

Att en viss grupp individer struntar i detta är en annan femma, sen ska vi ju inte ens nämna dom idioterna (som antagligen inte är särskilt gamla) som skjuter mot människor, vilket också är förbjudet; framkallande av fara för annan.
Att gå runt med vapen är också förbjudet, men vissa individer bär vapen ändå.

Jag gillar själv fyrverkerier, men jag köper knappt något nuförtiden. Tittar gärna på andras uppskjutningar på nyårsafton dock.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av MinscS2:

Det är redan förbjudet att avfyra fyrverkerier förutom på nyårsaftons kväll.

Är du säker på det? Informationen är riktigt diffus på Polisens hemsida: https://polisen.se/Service/Tillstand/Fyrverkerier/

Citat:

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Det kan
krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område. För fyrverkerieffekter inomhus, vid till exempel en konsert, krävs tillstånd.

Så som jag tolkar det där ordvalet så verkar det ju i alla fall som att man kan sitta och skjuta ute i skogen som om det vore tredje världskriget om man så vill och är 18 år gammal?

Visa signatur

Den digitala högborgen: [Fractal Design Meshify C] ≈ [Corsair RM850x] ≈ [GeForce RTX 3080] ≈ [AMD Ryzen 7 7800X3D ≈ [Noctua NH-U14S] ≈ [G.Skill Flare X5 32GB@6GHz/CL30] ≈ [MSI MAG B650 TOMAHAWK] ≈ [Kingston Fury Renegade 2 TB] ≈

Permalänk
Medlem

Ta bort dom billiga mindre fyrverkerierna. Gör det för dyrt för ungdomarna att skjuta före och efter nyår

Permalänk
Medlem

Tycker vi borde förbjuda gatstenar också då dom kastas flitigt på blåljuspersonal.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gabriel15:

Det är politikernas fel.
Föräldrarna i förorterna skiter i sina barn och barnen gör som de vill.
Gäng relaterade mord varje vecka etc.

För min del kan de gärna göra raketerna olagliga men barnen kommer bara tycka det är ännu häftigare för att de är just olagliga.

Haha har du hittat hit från Flashback av misstag eller? Varför är det politikernas fel? Hur fick du fyrverkerier och mord gå hand i hand? Gör någonting själv istället. Men jag sätter min vänstra pungkula på att du inte ens vågar titta på tiggaren utanför Coop varje gång du ska handla.

Själv så tycker jag att alla affärer endast borde få sälja fyrverkerierna på nyårsafton mellan 08:00-20:00. Då minskar väl bruket av smällare innan nyårsafton, men då kanske de ökar efteråt? Visst handlar det om eget ansvar vid användning av fyrverkerier. Det betyder alltså att rikta dom mot himlen och inte mot andra för att skapa rädsla. Men är man i de yngre tonåren (majoriteten av de som köper/använder fyrverkerier är väl det) så är det väl populärt att jävlas med raketer. Brukade själv smälla av folks brevlådor, ha raketkrig med polarna (i vårt lugna villaområde) och så vidare. Som många i tråden påpekat är det inte allas fel för att en del gör fel. Resten av er måste va ensamma jävlar som känner behovet av att gå på tå runt alla och påpeka vad dem gör fel. Det handlar alltså om cirka 5-7 dagar om året det smälls.

Visa signatur

● Active

Permalänk
Rekordmedlem

Det är väl skoj när ungdomarna roar sig utan att skrämma djur ?

Under onsdagskvällen observerade en man vid Apollofjärilen på Lextorp ett gäng med 8-9 ungdomar som sköt raketer mot en fastighet. När han gick dit för att säga till vände de sig om och besköt honom i stället.
http://www.ttela.se/nyheter/trollh%C3%A4ttan/lextorpsbo-beskj...
Väktare attackerades med raketer
Vid 22:30-tiden på onsdagskvällen fick polisen larm om att Sylteskolan i Trollhättan hade vandaliserats av ett ungdomsgäng. En grävmaskin i miljonklassen brändes också upp.
Ett 40-tal fönsterrutor på skolan har krossats och en grävmaskin fattade eld.
Ungdomarna ska ha kastat smällare... och en stund senare ska väktare ha attackerats med raketer.

https://www.ttela.se/v%C3%A4ktare-attackerades-med-raketer-1....

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Gå en kurs med vovven i skott-träning.

Men personligen har jag mera ont av hundar än av fyrverkerier. Hundskiten, de lösspringande hundarna som hoppar upp på grabben (vovven är ju såååå snäll...) får man dras med hela året, fyrverkerier två dagar. Hundägare är världens sämsta på bild/läsförståelse, det är tapetserat med skyltar på naturreservaten, och även fast jag påminner ibland samma hundägare flera gånger så förstår de inte att hundar inte får springa lösa på naturreservat, eller inte någonstans heller egentligen.

Så kontentan, det är oftast fel på vissa brukare. Vi skulle tjäna mera samhällsekonomiskt på att helt förbjuda hundar utan munkorg utomhus t.ex.
http://www.skk.se/sv/hundagande/fokus-pa/Farliga-hundar/

Har jag redan gjort men det fungerar inte, hade höga förhoppningar men det bet inte.

Ok du gick dit alltså, ja men då kör jag vidare här, ungar borde förbjudasl.
Smutsiga äckliga skrikiga jobbiga, ska alltid fram och klappa min hund, kladda och ha sig..............

Ska vi sluta tönta oss nu?

Om du vill kan jag ta bort min kommentar om min hund, det verkar skapa för mycket irritation.
Gör jag det har jag svarat på frågan om varför fyrverkerier existerar och säljs och så kan vi gå och lägga oss sedan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sisyfos:

Är du säker på det? Informationen är riktigt diffus på Polisens hemsida: https://polisen.se/Service/Tillstand/Fyrverkerier/

Så som jag tolkar det där ordvalet så verkar det ju i alla fall som att man kan sitta och skjuta ute i skogen som om det vore tredje världskriget om man så vill och är 18 år gammal?

Det är kommunen som bestämmer reglerna kring fyrverkerier. De flesta jag har sett tillåter endast fyrverkerier nyår påsk och valborg.

Permalänk
Inaktiv

Smällare förbjöds ju 2001 så det kommer säkerligen ett förbud på raketer och liknande snart.

Permalänk
Medlem

Ja, förbjud allt kul. Cykel får enbart framföras med motorcykelhjälm. Knivar slutar säljas och det tillåts bara laga mat med en specialmaskin med sensorer från 14 håll som känner av om en människa är närmre än 4 meter ifrån den. Hastighetsbegränsningen bör så klart vara 25 Km/h på motorvägen. Någon kan ju skada sig annars. Trappor förbjuds och byts ut mot hissar med säkerhetsfaktor 400, man kan ju trilla ner för trappen och hissen kan ju ramla ner. Gärna sockerskatt så tjockisarna inte dör också och mitt godis blir svindyrt.

Nåja, rant over. Om det inte skjuts raketer mot ambulanspersonal så kastar man sten istället. Hade det varit dåligt med sten hade man väl hittat på något annat jävla påhitt. Sluta hålla på och låt mig som "obergåvad" (som någon i tråden skrev) skjuta av lite jävla raketer på nyårsafton. Det är problem med visst folk, inte nyårsraketer i sig.

Brb, gå och vaddera alla bordshörn, kan ju göra för jävla ont om man går in i dem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ziddie:

En annan sak som är roligt och farligt är alkohol! Det kan skada både individen och andra människor men ett förbud mot allt farligt vore helt och hållet absurt.
Vanliga skötsamma människor ska inte behöva straffas för att några få personer som blev tappade som spädbarn inte kan bete sig.

Det är inte bara några få som inte kan hantera fyrverkerier. 9 av 10, om inte fler, hanterar dem helt utan respekt både för fyrverkerierna som sådana och för människor/djur runt omkring.
Jag har firat nyår i områden med hyreshus, där det gärna blir en del folk ute runt 12-slaget, på ett flertal olika ställen och jag vistas ogärna utomhus då eftersom raketer flyger kors och tvärs både längs marken och upp i luften. Att det sedan ofta är alkohol inblandat gör ju inte riskerna mindre.

Eg är det ju inte så mycket positivt som kommer ur att kreti och pleti får skjuta raketer på nyårsafton. De allra flesta är ganska fjuttiga och inte så mycket att ha, dvs är inte så mycket fröjd för ögat och de bidrar till att folk blir skadade, att djur blir rädda, att människor som har trauman från krig mår dåligt, att lägenheter och hus börjar brinna, att miljön förstörs och att det ser jävligt skräpigt ut i flera veckor efteråt osv.

Om man leker med tanken att man slopade raketerna så skulle det säkert bli lite "Jaha, och nu då?", vid 12-slaget de första åren, men sedan skulle man hitta på något annat eller bara vänja sig. Jag är övertygad om att det, som med så mycket annat, är så att man skjuter raketer bara för att det "ska vara så", precis som med Kalle på julafton eller snapsen till sillen på midsommar osv. Skulle man ta bort det skulle ingen sakna det efter ett tag.

Ska man se krasst på det så är det ju samma sak med alkohol. Det är inte heller någon mänsklig rättighet och det för mycket skit med sig. Det skulle förmodligen vara en mycket större grej att förbjuda alkohol dock eftersom det på ett helt annat sätt finns invävt i våra sociala mönster osv.
Sedan tror jag personligen (jag har inget belägg för det eg) att alkohol för mer positiva saker med sig än vad fyrverkerier gör. Säkert för med mer skit med sig åxå, på sista raden, men där är min känsla att det där du säger om att det bara är några få som inte kan hantera det stämmer lite bättre än med fyrverkerierna.

Andra saker som folk varit inne på, tex bilar, finns det ju en stor nytta med, även om de är farliga och smutsar ner, så den jämförelsen haltar ju lite. Sen behöver de bli färre och mer miljövänliga, men det är en annan fråga.

Permalänk
Medlem

Jag vill förbjuda raketer för stackars djurens skull som tar illa av smällarna. Finns hundar som dör

Visa signatur

Coca Cola missbrukare Förbjuden dryck för mig pga diabetes
AMD älskare
Katt älskare

Permalänk
Avstängd
Skrivet av rj45:

Haha har du hittat hit från Flashback av misstag eller? Varför är det politikernas fel? Hur fick du fyrverkerier och mord gå hand i hand? Gör någonting själv istället. Men jag sätter min vänstra pungkula på att du inte ens vågar titta på tiggaren utanför Coop varje gång du ska handla.

Själv så tycker jag att alla affärer endast borde få sälja fyrverkerierna på nyårsafton mellan 08:00-20:00. Då minskar väl bruket av smällare innan nyårsafton, men då kanske de ökar efteråt? Visst handlar det om eget ansvar vid användning av fyrverkerier. Det betyder alltså att rikta dom mot himlen och inte mot andra för att skapa rädsla. Men är man i de yngre tonåren (majoriteten av de som köper/använder fyrverkerier är väl det) så är det väl populärt att jävlas med raketer. Brukade själv smälla av folks brevlådor, ha raketkrig med polarna (i vårt lugna villaområde) och så vidare. Som många i tråden påpekat är det inte allas fel för att en del gör fel. Resten av er måste va ensamma jävlar som känner behovet av att gå på tå runt alla och påpeka vad dem gör fel. Det handlar alltså om cirka 5-7 dagar om året det smälls.

Tråden handlar inte om att folk stör med fyrverkerier utan att de skjuter på civila och polis med raketer och ingen gör något åt saken.

Hur kan du inte tycka detta är helt sjukt och det är nog ingen som påstår att det är tiggarna som är ute och springer omkring på stan på kvällarna.