Trasig dator behöver råd nu. Budget runt 15K

Permalänk
Medlem

Mina erfarenheter

Jag lägger ingen korg på produkter för det ser jag att många redan gjort.
Men det jag tycker du ska tänka på är att ha 32gb i ram om du använder många flikar och kanske inte startar om datorn varje dag. Jag sitter med ca. 90-110 flikar uppe samtidigt i min webbläsare och det är kanske extremt men 16gb kan i vissa fall komma att börja tryta om du börjar få liknande ovanor som mig och samtidigt vill köra igång Photoshop eller något mer krävande. Ram är dessutom billigt just nu så det är dumt att gå på 16gb.

Det andra jag reagerade på är att alla som skickat bilder på prylarna är att alla valt ett väldigt litet nätagg. Inte litet ur den aspekten att det inte räcker till utan mer förhållande mot vad du har för specifikt behov vad gäller ljudet.
Min erfarenhet är att små nätagg drar fläkten igång på om du börjar få någon belastning, medans större ofta klarar av att kyla passivt. Jag kan ha fel här och finns det någon med andra erfarenheter så feel free to comment. Men om du ändå har budget skulle jag köpt ett kraftfullare agg just för ljudets skull. Kan säga att jag tror aldrig mitt Corsair AX860 har använt sin fläkt, någonsin. Kollade dammfiltret under datorn och det fanns inte ett dammkorn i filtret och jag har inte kollat det sedan jag köpte detta agget, vilket säkert är 2 år sedan eller mer. Mina andra filter däremot får jag rengöra rätt som det är så jag bor inte i något dammfritt hus ^^

Vet inte om jag har rätt här heller men jag undrar ju om inte en vanlig SSD 2,5" är att föredra framför M.2-produkterna om du tänkt köra "standard"hastigheterna 520-550mb/s. Väljer du värstingarna funkar ju inte 2,5". I min värld är det svårare att kyla en M.2-sticka eftersom de ligger slickade mot moderkortet och generellt tenderar att ha en högre temperatur också för att de ligger mot en annan varm komponent. Precis som att hårddiskarna inte mår bra av att vara helt fulla så mår de heller inte bra av värme så M.2 är helt och hållet till för att spara plats och möjligen för att slippa en synlig kabel i lådan. Vilket jag misstänker inte är något problem. Du lär inte ha något problem oavsett vad du väljer men M.2 är några kronor dyrare och lite sämre alternativ i min värld om man ändå tänker köra standardhastigheterna som SATA klarar av. Och jag tror dessutom standardmodellerna räcker för ditt ändamål. Du kommer inte ha någon märkbar effekt med värstingmodellerna på det du håller på med låter det som.

Lycka till!

Visa signatur

Fractal North, Corsair AX860, ASUS TUF Gaming Z790-Plus WIFI, Intel Core i7-13700K, Noctua NH-U12A, Corsair 64GB DDR5 6000MHz, ASUS 4080 TUF Gaming, Kingston Fury Renegade 4TB M.2, Samsung 850 EVO 500GB M.2 + Corsair Force GT 240GB + 3st Mekaniska tot. 16TB

Permalänk
Medlem

Hej

https://www.inet.se/produkt/2212930/intel-nuc-kit-i7-8809g-rx...

Är det inte exakt en sånhär med 32 gig minne och 2 st m.2 ssd-er som man skulle ha för en arbetsdator?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ojoj:

Har inget att marknadsföra. Vill socialistmoderatorer blocka mig så fine. Önskar bara hjälp och uppskattar hjälp. Tänkte skänka en julklapp som tack men med den attityden så kanske jag ska avregga. Forummedlemmar gör er inget mer besvär jag kontaktar någon i tråden och tackar för hjälpen!

I´m out

De har ju regler att gå efter. En del modereringar kanske kan tyckas tveksamma men man får ta det med en klackspark. Du bröt ju trots allt mot en paragraf.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Medlem

@Ojoj:
Kan tillägga att "julklappen" inte varit en lockelse. Tvärtom. Jag har fått mycket hjälp, tips idéer härifrån forumet utan kostnad. Nu återgäldar jag bara det genom att bidra tillbaka utan kostnad.

Vad gäller reglerna så har jag alltid ett val.

Visa signatur

Sometimes you can't pay it back, so you just have to pay it forward.