Permalänk
Medlem

Vilka arbetar hemifrån?

Hej alla glada,

Nu är vi snart inne i November månad i år 2020, ett katastrofalt år rent ut sagt.

Vilka av er arbetar fortfarande hemifrån? På vilka premisser?
Ni som arbetar hemifrån, vad jobbar ni med och hur tar ni er genom dagarna?

Jag arbetade hemifrån Mars - Juli, och blev igår hemskickad igen med en stor del av företaget.
Nu skall jag arbeta hemifrån denna och nästa vecka, och sedan varannan vecka till årsskifte.

Permalänk
Medlem

Jobbade lite hemifrån när det var ”som värst” i mars. Väldigt tacksam att jag har fått gå tillbaka till kontoret och slippa jobba hemifrån då jag trivs på arbetsplatsen mkt bra.

Jobba hemifrån nångång i månaden - absolut. Men att sitta i veckor, nej tack.

Permalänk
Medlem

Jag jobbar hemifrån sen Mars, vi ska köra året ut preliminärt, men det lär väl förlängas kan jag tänka mig.

Är devops-mupp på ett spelföretag, och trivs som fisken i vattnet att jobba hemifrån, men åker in till kontoret ibland och träffar några få som också är där ibland, så man får sin "fix" av det sociala från jobbaspekten.

Det enda jag behöver för att kunna jobba är en internetanslutning, så jag har satt upp ett litet hemmakontor med surface-dockan bredvid själva hemmadatorn, så det är bara en sladd att skifta när dagen är slut.

Permalänk
Medlem

Vi har sagt att vi kör hemifrån tills myndigheterna säger att det är fritt fram att åka kollektivt igen. Så länge de säger att det är olämpligt eller man bör minimera det stannar vi hemma. Rätt gött faktiskt, har kommit in i lunken totalt nu.

Permalänk
Medlem

Har jobbat hemifrån sedan början av mars och har inga större problem med det. Åker in till kontoret någon gång varannan vecka typ för att kanske få träffa några (i princip hela företaget jobbar hemifrån). Jobbar som systemutvecklare.

Friskvårdstimma en gång i veckan tillsammans med några kollegor gör en hel del också för att behålla lite social kontakt!

Edit: Det är sagt att vi ska jobba året ut (på FHMs rekommendationer). Så jag gissar att det förlängs speciellt hur läget ser ut just nu.

Permalänk
Medlem

Älskar detta med hemmarbete, förstår inte stigmat som har varit mot det innan Corona.

- laga sin egen lunch i sitt eget kök
- slippa pendlingen fram och tillbaka till jobbet, slippa stressen, trängseln, kostnaden
- full fokus på arbetsuppgiften i sig, slippa allt bakgrunds "brus" på jobbet
- den ekonomiska vinningen är stor, tror jag är plus minst 3-4k i månaden pga hemmarbete
- man sparar 2 timmar om dagen som man kan lägga på annat
- stressfaktorn är mycket lägre

med mera!

Permalänk
Medlem

Vi var tvungna att jobba hemifrån när allt drog igång. Men fick möjlighet att efter sommaren gå tillbaka till kontoret. Dock så tyckte alla det var skönt att jobba hemifrån så nu kör de flesta inklusive jag hemma ca 3-5 dagar i veckan.

Permalänk
Medlem

Jag & frugan har kört hemifrån sen mars. Funkar bra för oss - hon är testledare och jag är lösningsarkitekt.

Vi har dock barn i övre tonåren o de gillar varken distansundervisning eller att mammen o pappen är hemma nästan hela tiden

// LZ

Permalänk
Medlem

Jobbat hemifrån i mars fram till semestern och sedan från vecka 40 eftersom det är då och nu spridningen varit värst. men jag saknar verkligen kontoret. Jag har svårt att få arbetsmoralen när jag är ensam hemma.

Jag ser kontoret från sovrumsfönstret, så för mig finns det ingen fördel med att jobba hemifrån med tidsbesparingar eller billigare mat som @LastNinjas pratar om. För mig är det snarare en ekonomisk förlust då både elanvändning, toapapper och mängden kaffe å snacks har ökat dramatiskt.

Längtar tillbaka till kontoret..

Permalänk
Medlem

Det sköna med att jobba hemifrån är att man slipper bli haffad på kontoret av olika funktioner som vill ha hjälp när man försöker arbeta själv
Mindre stress, känner mig mer produktiv.

Man slipper sitta i bil 2 timmar om dagen.

Permalänk
Medlem

Har jobbat hemifrån sen mars och har knappt varit utanför dörren sen dess, har inte satt min fot på kontoret och många av mina kollegor gör likadant.

Jobbar med att sitta hela dagarna i Postman och kolla requests och sätta upp automatiserade tester i Postman för att kontrollera så att allt fungerar som det ska.

Men sitter 50% av dagarna i videomöten med utvecklare och annat folk så är inte helt ensamt.

Hoppas faktiskt att jag aldrig behöver åka in till kontoret igen, får duktigt mycket mer gjort nu och känner mig inte lika stressad som innan.

Har satt upp en egen ”workplace” med docka kopplad till två 27”, tangentbord/mus etc så jag inte är vid min egna dator (som står bakom mig).

Permalänk
Medlem

Är ansvarig över Virtualiserings plattformen hos en statlig myndighet och jag arbetar hemifrån.
Älskar det sålänge inte barnen är hemma från dagis.

Är effektivare i mitt arbete men även så har man effektiviserat sin tid, te.x kan man sätta igång en tvättmaskin och hänga tvätt under raster m.m.

Permalänk
Medlem

100% hemifrån sedan mars, och allt fungerar bättre än kontoret. Dels ingen pendling, men även teamwork är bättre för oss pga skärmdelning och bättre regelbundna möten

Permalänk
Medlem

Vi har jobbat hemifrån mycket sedan i våras. Företaget har ett schema så olika team har tillåtelse att komma in till kontoret vissa dagar, mitt får exempelvis vara där måndag och tisdag. Efter sommarsemestern så var det ett stormöte där de försökte göra det obligatoriskt att komma in de här dagarna men det möttes av kraftiga protester och det är därför det är frivilligt. Men de som gillar att vara på kontoret verkar inte bry sig om schemat utan är där typ varje dag och ingen annan verkar bry sig om det, men det kan ju bero på att det är ganska få som kommer in ens de dagar de får vara där så det är inte någon trängsel att tala om.

Permalänk
Medlem

Arbetat hemifrån sedan jag började mitt nya jobb i våras (det var väldigt annorlunda att vara ny på distans). Arbetar som projektledare, och är på kontoret 1-2 dagar per vecka.

Vanligtvis när barnen är i skolan är det rätt skönt med några hemmadagar per vecka, men nu när höstlovet är här blir det lite knepigt att ha skype-möten samtidigt som man har resten av familjen hemma.

Dock har jag ingen klockren arbetsplats, lite för litet skrivbord och vi får enbart använda IT-utrustning tillhandahållen från jobbet, dvs vi får leva med en sunkskärm...

Permalänk
Medlem

Bara om jag absolut måste. Jobbar som konstruktör med ansvar för CAD. Tycker man tappar mycket av att jobba hemifrån, Teams ersätter inte det sociala. Sedan när man bor i lägenhet så flyter privatliv och arbetsliv ihop på ett sätt jag inte gillar. Nu har tanken länge varit hus och då uthus eller liknande att ha hemmakontor i.

Sen har det säkert många fördelar, jag själv bor så nära att jag går in till jobbet. Blir i princip dyrare för mig att jobba hemma. Men alla som behöver åka in tjänar in denna tiden varje dag.

Permalänk
Medlem

Jobbat hemifrån i ett år nu, även flyttat två gånger under samma period Samma arbetsplats mot samma kund, inga som helst problem. Skönt att få använda sin normala datorplats med den vanliga utrustningen istället för något billigt logitech/HP-skräp på kontoret - och framförallt ljudnivån som är helt underbar i jämförelse.

Att inte heller behöva pendla 7mil enkel väg har bidragit en hel del till ekonomin som mår mycket bättre nu. Ser inte direkt någon anledning till att börja sitta på kontoret igen, förutsatt att kund inte kräver annat.

Permalänk
Medlem

Jobbat hemifrån sedan i april majoriteten av tiden, varit på kontoret kanske 10 gånger sedan dess. Senaste besöket på kontoret var för en dryg månad sedan då trenden sedan vände uppåt igen. Blir inte aktuellt att jobba på kontoret förrän kurvan stabiliserat sig på låga nivåer igen. Föredrar egentligen att jobba på kontoret då det är en cykelresa bort, men nu ser situationen ut som den gör.

Permalänk
Medlem

Jobbar som utvecklare och har jobbat hemifrån sen i Mars nu. Åker in till kontoret en gång i veckan ungefär. Jag har funnit tycke för det, har ett kontor hemma som jag kan sitta i och jag är ganska nöjd med att få arbeta i fred.

Jag och min sambo bytte stad i början på året men jag valde att jobba kvar på samma företag då jag trivs väldigt bra.

Om vi nånsin får tummen ur röven och flyttar till hus så kommer jag nog försöka bygga ett kontor separat från huset så att man får mer separation från hemmet, men tills vidare så tycker jag att detta fungerar bra.

Permalänk
Medlem

Frågade chefen om jag kunde jobba hemifrån, men fick ett blank nej. Hon sade att det inte var möjligt som lokförare... Nåväl, jag försökte iaf.

Jag är dock permitterad och jobbar 80% till 96% lön, helt ok deal.

Permalänk
Medlem

Jobbar fortfarande delvis hemifrån, inne på kontoret 2-3 dagar i veckan (om man inte har några symptom). Innan semestern var det 100% hemma men man kunde åka in till kontoret enstaka dagar om man föranmält.

Funkar rätt bra fortfarande men denna veckan har jag fått vara hemma helt på grund av förkylningssymptom.

Permalänk
ModeEEEErator

Jag jobbar hemifrån sen början av mars då jag först blev satt i karantän och därefter stängde vi vårt kontor. Vi började nu för några veckor sedan precis få börja besöka kontoret enstaka dagar med väldigt mycket restriktioner, men ändå en möjlighet att träffa kollegorna. Nu stängde vi kontoret igen efter att det brakade loss i Skåne med våg 2...

Jag uppskattar att inte behöva pendla och jag uppskattar hur mycket högre kvalitet det blivit på våra digitala möten. Jag sparar en hel del pengar som annars lagts på uteluncher och den extra tid jag får med vår lilla dotter som föddes för 2 månader sedan.

Det finns dock baksidor... Jag är otroligt socialt svältfödd under veckorna, helgerna går bra för då kan jag vara på golfbanan men arbetsveckorna är inte kul alls. Gränsen mellan arbete och fritid känns luddig, fler och fler som hör av sig på kvällar vilket gör det svårt för mig att slå av/koppla bort jobbet fullt ut när jag inte jobbar. Vill inte slå av telefonen heller då jag har personalansvar och att de ska kunna höra av sig.

Längtar tills det lugnar ner sig igen så man kan börja vara på kontoret någon dag i veckan iallafall för att få sin dos av socialt umgänge på jobbet och känna att man är inne i verksamheten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tBiorrith:

Frågade chefen om jag kunde jobba hemifrån, men fick ett blank nej. Hon sade att det inte var möjligt som lokförare... Nåväl, jag försökte iaf.

Jag är dock permitterad och jobbar 80% till 96% lön, helt ok deal.

Aja, ditt jobb ersätts väl snart av en dator ändå.

Jobbat hemma sedan Mars. Skönt att slippa pendla 2h om dagen, får mer gjort, mer fritid. Dock är det betydligt tråkigare att vara hemma, saknar att småprata med folk vid kaffebryggaren eller på lunchen. Vi kör en del "pauser" på teams så man kan snacka av sig ibland men det är ju inte samma sak.

Om det inte var Corona hade jag fördragit att jobba hemma 3 dagar i veckan och vara på kontoret 2 dagar, då hade jag nog mått som bäst.

Permalänk
Medlem

Både jag och min fru jobbar hemifrån på heltid sedan i mars. Trivs kanon med det och kommer nog inte vilja gå tillbaka till kontoret fem dagar i veckan efter coronaskiten blåst över. Tiden man sparar på att inte åka till kontoret är ovärdelig, och det blir väldigt mycket billigare att jobba hemifrån eftersom vi inte behöver ha hunden på dagis längre, köper inget månadskort på bussen och tankar bilen var 6:e vecka bara. Jag har riggat upp jobbdatorn på skrivbordet bredvid speldatorn och skaffat en usb switch så att det bara är en knapptryckning att växla mellan jobb och privat. Vi bor i hus så jag har lyxen att ha ett dedikerat rum för detta, tror inte att jag hade varit så positivt inställd om jag varit tvungen att sitta med laptop vid köksbordet i sju månader.

Permalänk
Medlem

Jag har jobbat hemifrån sedan början av mars. Har fixat ett hyfsat ordentligt hemmakontor, jag har tur på så vis att vi hade ett rum som inte var särskilt välanvänt. Den sociala biten är såklart värst, att sitta ensam hemma 8 timmar om dagen framför en datorskärm är tärande för psyket, trots diverse online-möten. Som @vargeEEEEn nämnde så suddas gränsen mellan arbetsliv och privatliv ut mer och mer.

Jag har smygit in tilll kontoret ett tiotal gånger under tiden och sett 3-4 andra kollegor på vårat våningsplan som normalt håller ca 200 pers.

Permalänk
Medlem

Jobbar fortfarande hemifrån 100%.
IT-tekniker 3rd line SCCM.
Ingen återgång till kontoret i sikte.
Jag är varslad och slutar till nyår så det kan väl kvitta nu.

Permalänk
Medlem

Jobbat hemifrån sedan mars, fungerar toppen, vi fick en engångssumma på 10k extra i somras för att kunna köpa in ex en stol eller skärm om man behövde så man har fått fixat en rätt skön arbetsplats. Jag trivs toppen med att jobba hemma, slippa alla jävlar som går sjuka till jobbet och hostas och nyser överallt och allt liv, vi har ett öppet kontorslandskap på kontoret och hatar det, ingen privacy och folk stör titt som tätt. Sjukt obekväma stolar valde de med inför flytten. Men jobbar heltid hemma som sagt, vi har ett möte varje morgon för att gå igenom priolista osv, sedan kan man lugn och ro lägga upp sitt arbete utan att bli störd, ett teams meddeleande är rätt lätt att ignorera om det är något oviktigt man inte orkar med. Sociala får jag från hunden och sambon men tränar också där jag träffar mina vännner. Negativa är väl det att spelsuget brukar vara rätt minimalt då man jobbar och spelar på samma plats så blivit en del annat istället. Jag har även lagt upp schema så när kontoret väl öppnar kommer jag få 2 dagar hemma i veckan, jag fungerar mycket bättre att jobba hemma och får gjort så mycket mer. Att sedan slippa pendla, sitta i kö osv är ju fantastikt med och minska den kostnaden. Jag hade nöjt mig med en dag i månaden på kontoret typ. Jobbar i casinobranschen så det går bra för företaget med vilket är ett +.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Vi har jobbat hemifrån mycket sedan i våras. Företaget har ett schema så olika team har tillåtelse att komma in till kontoret vissa dagar, mitt får exempelvis vara där måndag och tisdag. Efter sommarsemestern så var det ett stormöte där de försökte göra det obligatoriskt att komma in de här dagarna men det möttes av kraftiga protester och det är därför det är frivilligt. Men de som gillar att vara på kontoret verkar inte bry sig om schemat utan är där typ varje dag och ingen annan verkar bry sig om det, men det kan ju bero på att det är ganska få som kommer in ens de dagar de får vara där så det är inte någon trängsel att tala om.

Samma företag skulle jag tro, vi är dock rekommenderade att sitta hemifrån helt även om schemat med de två dagarna finns.
Var inne för första gången sen mars i tisdags, mer folk än jag trodde på plats, men inte många.

HR har tydligen gått ut i media och sagt att vi ska jobba 45% hemifrån även efter corona.

Låter utmärkt för min del

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Samma företag skulle jag tro, vi är dock rekommenderade att sitta hemifrån helt även om schemat med de två dagarna finns.
Var inne för första gången sen mars i tisdags, mer folk än jag trodde på plats, men inte många.

HR har tydligen gått ut i media och sagt att vi ska jobba 45% hemifrån även efter corona.

Låter utmärkt för min del

Jo, det var ju en stor ändring från tidigare då vi knappt fick jobba hemifrån alls.

Jag gillar att jobba hemifrån, men varje dag börjar bli segt nu. Jag saknar det informella, snacka med kollegor man kanske inte jobbar med just nu och liknande.

Permalänk
Medlem

Är arbetslös sedan snart 3 år, har aktivitetsstöd och jobbar via dator hemma, lite jobbigt just nu eftersom de är svårt att få komma ut och jobba nånstans, är specifikt administrativa jobb jag är ute efter en praktikplats, helt fel tid helt enkelt eftersom i stort sett alla sådana jobb sköts hemifrån just nu, men vi får se, har ett år kvar så jag hoppas de blir bättre framåt våren, klagar inte på att få vara hemma.