Permalänk
Medlem

DIY Tangentbord

Hej

Mitt nuvarande tangentbord har börjat att tappa kontakten med datorn, så behöver ett nytt. Det speciella med det tangentbordet är att det har en usb-hubb, som fungerar väldigt bra till att koppla in mottagaren för musen i. Vill ha lite trevlig RGB och usb-hubb men har inte hittat några vettiga tangentbord att köpa. Så tänkte bygga ett eget.

Tycker att alla gaming tangentbord med RGB är för ljusstarka och ledarna verkar uppdateras med låg frekvens. Så vill ha minst 60Hz uppdatering och 24bit färg för mjukare animationer. Vill också bara ha en kabel till tangentbordet. Usb-hubb och belysning ska gå i samma kabel som själva tangenterna, vilket verkar vara vanligt att det är en kabel för varje sak. Tänkte också ha 1KHz i scanrate på tangenterna då det är den frekvensen som usb driven går i. Fördröjningen för ett tangenttryck borde då bli 1ms.

Krav
- Mekaniska brytare.
- RGB 24bit med över 60Hz uppdatering.
- Endast en kabel till tangentbordet.
- Usb-hubb.
- 1KHz scanrate.

Har programmerat och gjort elektronik projekt tidigare men aldrig ett så stort kretskort som ett tangentbord. Har heller inte använt usb tidigare.

Tänkte börja med att göra el-designen och placera ut brytarna.

Permalänk
Medlem

Har lagt ut brytarna och provar placering av övriga komponenter. Edit: Har satta alla brytarna 180 grader fel.

Till kontroller tänkte jag använda ATxmega32A4U. Den har både Usb 2.0 och Direct Memory Access(DMA).
DMA lär behövas till att läsa in brytarna och till att skicka data till lysdioderna.

Lysdioderna blir APA102-2020. De har 24bit RGB + 5bit nivåkontroll och är endast 2x2mm. De har också SPI kompatibelt inerface som gör att dom går att använda ihop med DMA.

Slänger dit två Usb portar istället för en. Usb-Hubben blir USB2513B som har 3st portar, en behövs internt.

Tänkte inte använda mig av matris scanning för avläsning av brytarna. Varje brytare går istället till en egen ingång på ett shiftregister. Kan då låta en DMA process läsa av hela tangentbordet på ca 100µs. Shiftregisterna blir 14st 74HC597.

Permalänk
Medlem

Kul projekt, blir intressant att följa! Vad kommer du använda för brytare och caps? Stort lycka till!

Permalänk
Medlem
Skrivet av bluppblupp:

Kul projekt, blir intressant att följa! Vad kommer du använda för brytare och caps? Stort lycka till!

Tack!

Har köpt GMMK Gateron Red och Ducky Keycaps PBT Double Shot Svart. Har också köpt Cherry pcb stabilizers.

Permalänk
Medlem

Fortsätter att placera ut komponenterna och se vart allt kan få plats.

Permalänk
Medlem

Har bestämt att lägga kontrollenheten för tangentbordet på ett eget kretskort. För att få en mer modulär uppbyggnad. Ger också bättre möjlighet ifall något inte skulle fungera.

Har lagt ut det mesta som ska vara på styrkortet. Usb hub, microcontroller och support-komponenter. Har också bytt microkontrollerns kapsel från tqfp till qfn för att spara plats.