Permalänk
Medlem

Lite funderingar kring att bygga colakyl

Funderar lite på att bygga en colakyl till datorn i frigolit och kyla med en peltier, har sett en del inlägg från dom som har gjort det.
Vad jag förstått borde en 80 wattare räcka till en liten colakyl.
Men vet någon om jag kan köra den på mitt 360 watts chieftec nätagg? Vad kan jag då ha för delar på ett ungefär i datorn?
Sen undrar jag oxå hur mycket kylning som krävs fäör att peltiern ska klara sig, kan jag köra med en vanlig cpu fläkt eller måste jag dra in vatten å lådan?
Ljudnivån spelar inte så stor roll då det mest är tänkt att ha på LAN och sånt

Permalänk
Avstängd

Vore väl lättare att fixa ett mini-kylskåp? typ sånt som "truckers" har i sina riggar... Finns väl lite överallt tycker jag...

Visa signatur

Registrerad: 2002-11-26
Http://www.norrlandsguld.nu - Om du vill vara dig själv för en stund
Uppför man sig som en idiot så är risken stor att man är en...

Permalänk
Medlem

sök på "minikyl" så kommer du hitta svaret, denna frågan har varit uppe många gånger... men jag kan lika gärna besvara din fråga ändå då.

en 80W peltier går bra att kyla med en kraftig processorfläkt, men vill du ha bättre temperaturer så rekommenderas vatten. om du skulle sätta i en peltier på mer än 80W så måste du övergå till vattenkylning om du vill ha någon kyleffekt.
om du kan få tag på en peltier med mindre effekt så är det bra, lättare att kyla och håller nere temperaturen bra.

det rekommenderas att ge peltiern ett eget nätagg på ca 300W, en pelt kan dra många ampere och det brukar inte datorn tycka om.
det finns speciella nätagg som lämnar 15V och en hel del ampere som är perfekt för att driva en peltier