Permalänk
Medlem

Köpa Mac - Frågor

Jag funderar på att köpa en Powerbook efter att jag jobbat med en i skolan ett tag och tyckte det var grymt mycket skönare än att jobba med en PC.

Min fråga är då hur man ska jämföra hastigheten på processorerna? Var motsvarar en Mac 1GHz om man jämför med en PC? För det är väl inte detsamma, vad jag förstått?

Samma sak med minne osv, är det någon skillnad där med eller är det lika viktigt med mycket minne (över 512Mb) på en Mac som på en PC?

Jag använder mest datorn till att designa och programmera hemsidor samt surfa och kika på lite film. Spelar knappt spel så det är ett mindre bekymmer och tror inte jag kommer sakna det, får spela på xboxen istället.

Skulle gärna vilja höra lite åsikter från föredetta PC användare som gått över till Mac och se vad ni tycker. Både för och nackdelar.

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Powerbook tillverkas inte längre, utan de har ersatts med Macbook pro, som är utrustad med en intelprocessor. Så vill du ha en Powerbook får du leta på blocket. Det borde inte vara något problem att hitta en begagnad Powebook, många säljer nu pga att de ska köpa en Mac med Intelprocessor.

En 1Ghz G4 (processorn som används i Powerbook) motsvara ungefär en P4 2,6 GHz. Det beror mycket på vad du gör med datorn. I vissa fall är Macen snabbare, i andra är den långsammare.

Minne är lika viktigt på en Mac som på en PC. Mac OS X gilalr RAM. helst ska du ha 1GB eller över.

Visa signatur

Medlem i signaturgruppen nyliberala datahakkare med POSIX-kompatibla system.

Permalänk

Köp en vanlig macbook annars.
Fortfarande intel core duo och den kostar bara 10795:- (billigaste varianten)

Permalänk

DU kan få köpa min Macbook som aldrig är upppackad för 10k = Du behöver ej vänta 3 veckor på leveransen

Visa signatur

-: Crestron :-

Permalänk
Medlem

MacBook ,ja va säger man om det!
Pluggar du endast??
Är MAC
kompabilitet ,tillgänglighet,möjligheter,drivrutiner,Xtravaganza!

Permalänk
Medlem

Finns det något sätt att räkna när man ska gämnföra en g4 mot tex en pm eller amd turion?

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Att JÄMFÖRA eller att JÄMLIKA lika processoer, är vad jag ser efter tycke och behov,vad skall du göra med din dator!

Permalänk
Medlem

Ok, ska komma med lite mer information då eftersom det jag skrev inte verkar vara tillräckligt för att förklara vad jag gör.

Det jag i huvudsak gör är att utveckla hemsidor. Då programmerar jag HTML, XHTML, CSS, Java, PHP och ASP med olika program. För det mesta med Macromedia Dreamweaver och Visual Studio. Annars gör jag layouter i Adobe Photoshop och Illustrator.

När jag inte "jobbar" så chattar eller surfar jag.

Jag har kört en del Linux, och gillar hur det fungerar och så. Och eftersom Mac är, vad jag förstått, baserat på UNIX (eller iaf har likheter med det) så tror jag att jag kommer trivas med det.

Så, min fråga är: Är det värt att köpa en Mac bara för att jag gillar utformingen, stilrenheten och funktionaliteten?

Ps. Jag pluggar inte, jobbade med en Mac när jag gick i skolan. Nu jobbar jag, dock inte inom IT-sektorn (än).

Permalänk
Hedersmedlem

*Flyttad*

Visa signatur

🖥️ 13600K • RTX 4080 • 32GB DDR5 • 2TB NVMe • LG C3 OLED 42"
💾 4790K • 16GB DDR3 • 14TB HDD • Plex ❤️
💻 MacBook Air M1
🎮 Xbox Series X

Permalänk
Medlem

jag skulel nog rekomendera i alla fall 1 gb ram. OSX älskar mycket ram.

sen hänger det väll lite på hur mycket du vill spendera, alltså om du ska köpa begagnad eller ny.

att en 1 Ghz G4 skulle vara lika snabb som en P4 2,6 Ghz är nog att ta i lite, även om G4:an är snabb i program som är optimerade för den. dock så skulle jag säga att en 1 Ghz G4 är snabb som en P4 1,8 Ghz eller nått

1 Ghz räcker gott o väl för kodning och kommer fungera tillfredsställande även i photoshop även om det inte kommer vara nått fartmonster. men som sagt, mycket minne är att föredra, speciellt om du ska köra photoshop osv.

men du lär ju även kunna få tag i en 1,33 eller till o med 1,5 ghz till bra pris nu när macbook o macbook pro finns ute. om du nu inte ska köpa nytt, för då är de 2 datorerna att föredra.

o visst kan man köpa en mac bara för att den är estetiskt tilltalande. men osx är oxå en väldigt stor motivering till att köpa en mac. osx är halva grejjen om inte mer.

Visa signatur

Speed kills, but you get there faster!
Apple Macbook Dual Core 2 Ghz, 2 Gb ram, 80+400 gb hårddisk, superdrive

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xCr
Så, min fråga är: Är det värt att köpa en Mac bara för att jag gillar utformingen, stilrenheten och funktionaliteten?

Det tycker jag definitivt. Funktionalitet kan till exempel vara någonting som förhindrar att en människa blir spritt språngande galen. Då kan det vara jättebra att ha en mac istället.

Visa signatur

Ryzen 7 3700x | ROG X470-F Gaming | Corsair 16GB 2666MHz/CL18 | GTX 1070 Ti 8GB | 250 GB M.2, 2TB MLC SSD, 2TB 7200rpm | RM750x | DeepCool Matrexx 55 | AOC 24G2U

Permalänk

Nu har jag ändrat mig Du kan få köpa min Macbook aldrig uppackad för 9800kr. Då har du en dator du klarar dig lååååååååååååååångt med.

Visa signatur

-: Crestron :-

Permalänk
Medlem

Har inte riktigt råd att köpa någon nu, så nej tack.
Tack för alla svar, det lutar åt att det blir en ny macbook i höst.

Permalänk

Kör på en Macbook!

Jag upplevde att min Powerbook G4 på 1.5 GHz och 1.25 GB RAM var ungefär lika snabb som min Athlon XP 2000+ var. Så att en G4 på 1 GHz skulle motsvara en Pentium 4 2.6 GHz är rena drömsiffror, om nu inte en P4 2.6 GHz motsvarar en AthlonFX 2000+ vilket jag inte tror den gör.

Visa signatur

Microsoft Longhorn operating system is going to be Windows Vista. As in “a view into the distance” which surely refers to the prolonged development timeline of the OS

Permalänk
Medlem

skulle säga att G4:orna o G5:orna är liga snabba per klockcykel som Pentium M och arhlon processorerna (som båda är snabbare per klockcykel än P4)

Visa signatur

Speed kills, but you get there faster!
Apple Macbook Dual Core 2 Ghz, 2 Gb ram, 80+400 gb hårddisk, superdrive