Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Schumplan
Bara en totalt oberoende fråga som dök upp, vatten skulle ju frysa vid minusgrader (celsius skalan) men blir isen hårdare om den är kallare? eller blir den bara skörare?

Eftersom vatten är en dipolär molekyl så blir den sprödare ju lägre temperatur den har (?).

Schysst kylare btw

Visa signatur

=)

Permalänk
Medlem

Termodynamik, experter?

Jaha, så det är alltså omöjligt att kyla vatten till en lägre temp än rumstemperaturen? Fel!
Använd VÅT KYLA, d.v.s sprya vatten på kylbatteriet/kylaren så får du ner temperaturen ytterligare. Energin för att få vattnet (sprayat) att dunsta till vattenånga kommer att tas från kylbatteriet d.v.s kylvattnet. Det är en vanlig teknik som används i kylanläggningar i byggnader då det är extra varmt ute. Dessa anläggningar har vanligt destilerat vatten med glykol i som kylmedia (för att inte frysa på vintern...). Fungerar säkert även för detta ändamål. Iallafall i teorin...
En viktigfaktor är även luftens fuktinnehåll från början, ju torrare luft desto bättre går det att kyla med våt kyla.

Nu kaske det är lite Overkill för att kyla datorn, men det går att komma ner under rumstemp utan jätteavancerade metoder med flytande väte och sånt...

Permalänk
Medlem

Vattenkylning är bara en förlängd teknik av vanlig luftkylning, det är inget magiskt. I slutändan är det luftens temperatur som bestämmer vattnets eftersom radiatorn använder omgivande luft för att kyla ner vattnet.

Nej det är inte omöjligt att kyla ner vatten under rumstemperatur, bara sätt in ett glas vatten i kylskåpet så ska du se på grejor.

Säg mig, hur får du ett glas vatten kallare som står framme på bordet utan att lägga i is eller använda frysspray?

Permalänk
Medlem

Ja det är gammal teknik, vi som jobbar med detta vet om det. Du kan prova att stoppa en sak i sommar, stoppa en öl i en raggsocka, doppa den i vatten och ställ den i skuggan. Det går inte snabbt men den kommer att vara svalare än utetemperaturen. Det går snabbare om det blåser en del också.