Permalänk
Medlem

Dator som 1000H med bättre kräm?

Behov
Jag skulle behöva lite råd om en ny bärbar dator. Idag har jag en Asus 1000H som jag använder främst för att kunna ha med mig till och från skolan för att kunna arbeta med skolarbete, surfa på nätet, maila, programmera i PHP, arbeta med MySQL och även ibland med Gimp (eller Photoshop).

Bakgrund (Den som är lat kan hoppa detta, detta är mer tänkt som fördjupning av de behov som jag har)
När jag först skaffade datorn trodde jag att den skulle passa mina behov perfekt, men snart konstaterade jag att jag hade missbedömt mina behov. När jag har enstaka programfönster öppna så flyter det på bra, men när jag jobbar med projekt eller skolarbeten så blir det lätt att jag är tvungen att ha många fönster öppna och då blir datorn rejält seg. Jag har försökt att uppgraderat ram-minnet till 2 gig och även byta till Ubuntu. Datorn blev snabbare, men det tar inge lång stund innan jag känner att jag behöver rensa fönstren eller till och med starta om datorn. Att hålla på stänga ned fönster hela tiden och öppna upp igen för man igen ville titta på en sak är både besvärligt och stjäl tid för mig.
Jag har annars tillgång till en stationär dator som fungerar väldigt bra för mig och har inte alls de problem som jag har på min bärbara dator (se spec i signaturen). Dock så kan jag inte bära runt på den tyvärr och speciellt inte ta med mig hem den på tåget när man ska bo eller hälsa på hos päronen.
Till på råge på allt börjar datorn ge ifrån sig från missljud som är rätt irriterande (jag tror att det är fläkten). Då bestämde jag att det var nog och nu vill jag byta ut skithögen. Även om jag säkerligen kan få datorn fixad på garantin så klarar jag inte längre att den är så seg.

Så att jag vill ha en dator med följande krav:
I grund och botten vill jag ha en 1000H men med BETYDLIGT bättre kräm, så att med andra ord:

1. LÅÅÅÅÅNG batteri-tid, minst 6 timmars batteritid.
2. Bättre prestanda överlag. 4 gig ram och minst en två-kärnig processor som inte är en Intel Atom eller motsvarande.
3. Lätt ska den vara, min smärtgräns rör sig vid 2 Kg.
4. Skärmen ska vara minst 10"
5. Budget på ca 14 000, men kan gå upp lite om det är en dator som har något extra.
6. Kvalité! Nuvarande dator har lite skavanker, speciellt en fläkt (troligtvis) som numera ger irriterande missljud ifrån sig.

Plus i kanten
1. Inbyggd SD-kortläsare (tar en del bilder med kameran).
2. 802.11n Trådlöst nätverk (har en router som har det och vill fortsätta utnyttja det).
3. Strömsnål (Nog inget problem med dagens bärbara med jakt på bättre batteritider)
4. Läsare av fingeravtryck (skönt att slippa lösenord, men man dör inte för det)

Eget förslag
Jag har kommit fram till att billigaste Macbook Pro 13" (med uppgradering av minne till 4 gig) passade på pappret väldigt bra för mig. Dessutom har jag aldrig haft eller använt Mac tidigare (förutom ett par gånger i butik) och är väldigt sugen på att köra Mac OS X. Sedan att det följer med till synes bra program för exempelvis ordna bilder och likande är inte fy skam. Dessutom får jag alla plattformar som man behöver tänkas ha som privatperson (Windows, Linux samt Mac). Skulle Mac bli pest och pina går det att köra Windows (eller linux om det nu går) istället.

Nackdelar
Främst är det att den kunde ha varit lättare, längre garantitid samt fler USB-portar även om jag bara max använt två anslutningar åt gången så vet man aldrig hur det blir i framtiden.
Den är också lite dyr för min smak, men smakar det så kostar det. Blir jag nöjd med datorn och tycker att det fungerar bra så kan det vara värt de extra tusenlapparna.
Angående om det inbyggda batteriet är jag generellt emot sådana dumheter, men är det som krävs för bättre batteritid och öka livslängden på batteriet så är det en bra kompromiss. Sedan så läste jag att byta ett batteri var inte så farligt dyrt om man lämnar in den hos Apple heller (ca 1 500, inklusive batteri och arbete) och när garantitiden går ut så verkar det vara väldigt lätt att byta batteriet själv .

Övrigt
Jag har studentkortet, vilket innebär att jag får rabatter för utvalda modeller av vissa datorer. Några av HPs datorer är en av dem, men även också Apple (där jag kan få 10% den tänkta datorn, vilket är nice).

Permalänk
Medlem

Prisjakt ledde mig till den här http://www.ggsdata.se/laptops/mobinotem735tp9500.html
Vet inte hur det är med batteritiden :<

Permalänk
Medlem

God morgon på dig.
Jag har tidigare kollat prisjakt, och det var egentligen på det sättet som jag kom fram till det jag föreslog tidigare i inlägget.

Men jag kollade på datorn i fråga och den verkar vara väldigt bra. Dock 210 minuters batteritid (3,5 timmar) är för tokt dåligt. I och för sig var det en 4-cells batteri, men frågan är om hur ett större batteri med minst 5 timmars livslängd kostar. Med 5 timmar menar jag 5 timmar som man kan jobba med datorn i normal belastning. Så som surfning, skriva och likande, och inte den tid en dator kan stå på oanvänd om man stänger av all funktionalitet för att spara ström.