Utvecklarna av Aimjunkies gjorde intrång på Bungies upphovsrätt genom att utveckla fusk till Destiny 2. Det slog en jury nyligen fast i ett viktigt, prejudicerande fall i federal distriktsdomstol i Seattle, rapporterar journalisten Stephen Totilo som tidigare har skrivit om stämningsansökan för Axios.

Företaget Phoenix Digital Group LLC och fyra svaranden döms att betala sammanlagt motsvarande cirka 675 000 kronor i skadestånd. Det är väldigt lite i sammanhanget, men om domen får stå kan det leda till att spelstudior får det enklare att stoppa fusk för onlinespel.

Grundaren David Schaefer säger till Stephen Totilo att det lilla företaget kommer överklaga beslutet. Den grundläggande dispyten handlar om huruvida företaget har brutit mot Bungies upphovsrätt. Bungie påstod i stämningsansökan att Aimjunkies utvecklare hackade Destiny 2 och därmed bröt mot den amerikanska DMCA-lagens förbud mot att kringgå DRM.

Det är långt ifrån första gången en spelstudio vinner en stämningsansökan mot en utvecklare av fusk, påpekar Stephen Totilo, men tidigare har det handlar om summariska domar eller uppgörelser. Skillnaden den här gången är juryn, som gör domen prejudicerande.