Filminstitutets VD Anna Croneman vill att streamingbolagen ska beskattas för att i sin tur kunna finansiera svensk filmproduktion. I en intervju med Ekot säger hon att det är det enda alternativet som finns kvar för att hålla svensk film vid liv. Förhoppningen är att kunna använda pengarna för att öka kvaliteten på inhemska filmer och locka den publiken till att titta på mer på svensk film.

Jag tycker att det är rimligt att de som visar svensk film också ska vara med och bidra till den allmänna infrastrukturen, det vill säga talangutveckling och utbildning för filmarbetare. – Anna Croneman.

Den så kallade Netflix-skatten är en avgift på streamingbolag som redan finns i länder som Frankrike och Danmark. I Danmark har skatten, som höjde streamingavgiften med mellan 2 och 3 procent, gjort att det finns 20 procent mer pengar för att finansiera den inhemska filmproduktionen nästa år.

Samtidigt började vissa streamingtjänster lämna Danmark under det senaste året, men enligt bolagen av andra anledningar än skatten. Anna Croneman ser därför en risk i att förlita sig för mycket på streamingbolagen för finansiering då de kan enkelt dra sig ur den svenska markanden.

"Vi ligger så långt efter"

Idag ligger det statliga anslaget till svensk film på 62 kronor per capita medan i Dankmark ligger det på 163 kronor per capita. Netflix-skatten är ett förslag i regeringens filmutredning som förväntas vara klar till början av nästa år. Även kulturminister Parisa Liljestrand (M) har sagt sig vara öppen för att diskutera skatten.

Vi ligger så långt efter så det är självklart att det är svårt att satsa sig ur ett dödläge utan resurser så jag tycker att den här finansieringsfrågan är kolossalt viktig. – Anna Croneman.