Placering av CPU-heatsinkfläkt: blås på eller sug ovanför HS ?

Permalänk
Medlem

Placering av CPU-heatsinkfläkt: blås på eller sug ovanför HS ?

Hej,
Skulle vara tacksam för lite synpunkter på det följande.
Jag är intresserad av låg ljudnivå snarare än överklockning/optimal kylning.

Ska installera en Megahalems ovanpå min i7 950 i ett Fractal R3 chassi. I normalfallet brukar man ju sätta en fläkt att blåsa på HS i rikting mot bakutsuget. Men eftersom varm luft stiger uppåt och mitt chassi har ett fläkthål precis ovanför CPU:n undrar jag om det kanske vore smartare att skapa ett andra utsug i taket på chassit och inte ha någon fläkt monterad på HS alls?

Tanken är att det blir effektivare att suga varmluften uppåt (den riktning den redan har) än att tvinga den sidledes mot det bakre utsuget.

Men jag kanske tänker helt åt tjottahejti?
Och finns det beprövad erfarenhet av hur ljudnivån skulle påverkas av en sådan lösning? Jag har sett folk skriva att det låter mer från ett utsug i taket än bakpå, men det är trots allt närmare till väggen från det bakre utsuget än vad det är till skrivbordet från det potentiella övre utsuget så jag tänker att ekoeffekten kanske blir mindre och därmed den totala ljudnivån också?

Jag inser att en massa trial and error skulle ge det bästa svaret för min situation, men jag tänkte jag skulle fråga ifall det är så att svaret redan faktiskt är uppenbart och jag kan bespara mig en massa trial and error.

Vad säger ni?

(I övrigt har jag ett insug framtill i chassit.)

Tacksam för alla kommentarer.

/g

Permalänk
Keeper of the Bamse

I ditt fall är det nog rätt enkelt, sätt en fläkt på kylaren och jämför ljudnivån med att ha en fläkt i taget som utblås.
Eftersom du inte ska klocka och ha dig spelar väl 3-4 grader cputemp ingen roll

Visa signatur

i7 10770K, NH-D15. 16GB corsair. RTX 3080. 3TB nvme. Samsung G9. Fractal Torrent Compact. Corsair RM850.
Logitech G pro wireless mouse. Logitech TKL915 wireless. Logitech Pro X Wireless.
Macbook pro M1 (16GB, 512GB). HP Reverb G2.
www.bamseclockers.com