Beehive 'Easy does it'

1.9
16 röster
Skapat
2018-08-16
Senast ändrat
2018-09-19
Visningar
1 786

Sex år efter bygget, har min scratchbyggda vattenkylda maskin gått i graven. Senaste året har jag haft problem med nätverksanslutningen, nu sedan någon månad tappar den ström helt utan förvarning, för att sedan inte gå att starta mer än undantagsvis. Nåja; den har tjänat väl. Och det går ändå inte att spela Wolfenstein II: The new colossus på den, så det var väl dags att byta.

Har suttit och ritat på en ny vattenkyld maskin, baserad på Hex-Gears R80-chassi, men det blir dyrt och kommer ta sjukt lång tid att bygga. Och det är i ärlighetens namn inte så att vattenkylda maskiner blir helt knäpptysta ändå. Det är också väldigt besvärligt att byta komponenter. Slutligen är Hex-Gears chassin konstant restnoterade, och jag behöver det ju idag! Så jag gör en enklare approach istället. Inget fancy-schmancy, men en väl avvägd spelburk i ett rätt snyggt chassi. Faktiskt också billigare än Inets "Taurus Overkill", trots något bättre komponenter. Ska landa på precis under 20.000 för alla komponenter. Och så får man ju glädjen att bygga själv.

Så här blir det:
Chassi: Corsair Carbide SPEC-Omega, vitt (modellen utan RGB, tack så mycket)
PSU: EVGA Supernova G3 750 W (velade länge mellan detta och Corsair RM750X, gick till slut på utseendet)
MB: Asus Prime Z370-A
CPU: Intel Core i7 8700K (förstås)
Kylare: Noctua NH-D15 (Enligt "go big or go home"-principen. Välbeprövat.)
GPU: Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill (2080-serien ska lanseras i dagarna, men jag har inte tid att vänta)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3000MHz 2x8GB (Lågprofil, tror det är en fördel mot den massiva kylaren)
SSD: Samsung 970 EVO Series 500GB (För OS och spel)
HDD: Seagate Barracuda 64MB 2TB

Detta galleri är mer tänkt som en bygglogg, där man får följa utvecklingen över tid. I bästa fall inspirerar det någon annan, på samma sätt som jag blivit inspirerad av alla andra fina gallerier.

Första leveransen har kommit: PSU, RAM och SSD. Kan faktiskt inte förstå hur en 500 GB m2-SSD kan vara både mindre och billigare än 2x8 GB RAM. De är väl ungefär lika snabba. Eller??

Edit: kollade vilka hastigheter det handlar om. SSD:n klarar 2,3-3,4 Gbps, medan RAM arbetar på med runt 20-25 Gbps, alltså runt 10 ggr snabbare. Det kan ju förklara saken.

Leverans från Komplett och Proshop idag; kylare, HDD och chassi. Chassit käns tyvärr lite plastigare än jag trott; hoppades panelerna skulle vara av plåt. Men icke. Kylaren är dock rätt mäktig!

Och slutligen, efter totalt fem dagar, leverans från Mr. PC. Moderkort, CPU och GPU. Dags arr börja bygga, m.a.o!

Underbart välförpackad kylare. Väldigt lätt att montera. Men jag borde monterat CPU-strömkontakten innan själva kylartornet.

Fick till en hyggligt ren insida. Har inte hunnit utvärdera kylningen än, möjligen blir det bättre med ett par fläktar till. Trevligt nog innehåller Bios även belastningsstyrd fläktstyrning av chassifläktar, vilket inte alltid är fallet.

Baksidan blev så här. Lite väl grunt utrymme om ca 20 mm, så inga av de grova kablarna kan korsa varandra.

Och så en liten actionbild. Hade inte förstått att det var RGB på moderkortet, det ser ju för roligt ut. Den bootade iaf direkt utan krångel, och är tystare i idle än min förra, vattenkylda, maskin.

Lyser vitt och fint på framsidan.

Har ägnat mig lite åt överklockning. Följde först Sweclockers klistrade tråd https://www.sweclockers.com/forum/trad/1138840-overklocknings..., men den kändes lite utdaterad. Och det var svårt att hitta vilka inställningar man skulle ändra i BIOS. Sökte mig till <i>Tuben</i> och hittade då istället den här killen: https://www.youtube.com/watch?v=EQ15NW1qaxs, som också använder ett ASUS Z370-MOBO, och följde den. Det var ju inte så svårt i slutändan. Började safe och körde 4,7 GHz @ 1,29 V, på 4,8 GHz kom jag till en ganska stabil klock på 1,285 V. För 4,9 GHz fick jag kliva upp till 1,33 V, och klarade då 5 min i Prime 95 med temp 76-78 grader. 5,0 GHz failade på första försöket på 1,35 V, högre ville jag inte gå. Stannade på 4,9, och lägger AVX på 3. Tyvärr verkar det som att det är ett par kärnor (core #1 och core #3) som alltid går ner i load före de andra.

Tyckte det kändes lite varmt ovanpå datorn, just ovanför CPU-kylaren, så jag tänkte att det skulle vara bra med ett extra utblås där. Dessutom går det inte att varva ner chassifläktarna lägre än ca 60 % med Bioskontrollen. Om man inte byter till 4-pinsfläktar med PWM. Och eftersom jag gillar Noctuas fulsnygga design, tänkte jag att jag byter rubbet. Det blir en 120 mm bak, en 140 mm i taket, och två 140 mm i fronten. Borde också ge grafikkortet lite bättre ventilation.

Hittade alla utom en 140 mm på mitt lokala NetOnNet, den sista har jag beställt. Upptäckte under monteringen att 1) den förinstallerade fläkten bak var monterad i fel riktning, blåste in ist f ut... Kan förklara varför det blev så varmt ovanför CPU-kylaren. Och 2) att takfläkten inte alls fick plats utanpå övre gallret som jag trodde. Fick skruva loss CPU-kylaren två gånger för enbart detta montage. Försökte linjera upp fläktarna så snyggt som möjligt, blev rätt bra. Nu ligger chassifläktarna på 500 rpm i idle (knappt hörbart) och 800 rpm i full load. Och tempsen under Prime blev flera grader bättre!

Lyckades faktiskt klocka upp stabilt till 5,0 GHz på 1,32 V efter att jag bytt fläktarna. Genomsnittstemp efter 5 min Prime 95 26.6: 66-71 grader, med maxtemp 75-84 grader. Inga helt dåliga siffror, men lite störande spridning mellan kärnorna.

Efter att ha finkammat nätet på info om delidding, bestämde jag mig för att köra på! Det såg inte så svårt ut, tar inte så lång tid, blir (nästan alltid) bättre och är inte så dyrt (om man inte pajar processorn). Köpte Der8auers verktyg, bra paketpris tillsammans med Conductonaut på Inet.

Processorn efter att jag tagit bort kylpastan, men innan rengöring. Tjock silikonkant som måste bort.

Silikonskrapandet tog längst tid, kanske 20 minuter. Använde ett avklippt plastkort, funkade väldigt bra. Nöjd! Rengjorde själva kontaktytorna med isopropanol från Kjell. Köpte också ett nagellack för att täcka över de få exponerade kontaktpunkter som finns på 8700:an. Better safe than sorry. Och så på med flytande metallen. Man behöver verkligen otroligt lite, går nästan inte att ta för liten droppe.

Ok, datorn bootade som den skulle. Fick dock lite hicka när det stod "new processor detected", men det var ju inget konstigt, och alla inställningar var kvar i Bios. Hur blev det då? Jo, såhär:

Efter 5 min Prime 95 26.6: 62-64 grader (4-7 grader bättre), med maxtempar på 67-69 grader (8-15 grader bättre).

En av förklaringarna till den lilla förbättring står att finna här. Passade samtidigt på att sätta hastighetsreducerande motstånd på CPU-fläktarna, vilket gör att de snurrar mycket långsammare.

Jag vet, man ska inte göra flera förändringar på en gång, svårt att utvärdera. Men det är så knepigt att komma åt kablarna när kylaren är monterad, så jag körde så här. Under full load snurrar alltså CPU-fläktarna i behagliga 820 RPM, mot 1100 RPM innan delid.

Sammantaget, utvärdering av delid: Svårt? Nej. Läskigt? Lite. Stor förbättring? Nej, men jämnare temp över kärnorna, och faktiskt lägre temp trots lägre hastighet på fläkten. Sannolikt hade jag väl ett ganska bra exemplar från början. Nu tror jag det skulle gå att klocka ännu högre, om jag vågar!

Lyckades klocka stabilt upp till 5,1 GHz vid 1,35 V, men 5,2 GHz verkar vara knivigare. Har inte vågat gå högre än 1,38 V, och temperaturerna är inget problem, men det blir BSOD efter 4 min Prime 95. Kan vara moderkortets VRM:er som throttlar, efter vad jag läst mig till. Men man kan väl inte sura över 5,1 GHz, enligt Silicon lottery är det bara hälften av 8700K som når det.

Nu är det dags för nästa lilla uppgradering! Har fått ett välfyllt paket med personlig hälsning från Firma Papke i Bad Wörishofen!

Har kommit en bit på sleevingen. Kör MDPC-X rakt igenom. 15-AWG-kabel för extra overkill, XTC-sleeve i tre färger, inspirerat av Noctua. Varför inte? Det är ungefär lika svårt som jag trodde. Dvs, man gör ungefär som P0pe i sin video (https://youtu.be/i-xk86Iebco), men mycket långsammare. Det kommer nog ta hela veckan, men det är egentligen inte så tekniskt svårt. Än. Måste också hitta på ett sätt att splitta kablarna i PSU-ändan till mitt EVGA, eftersom de kör med dubbla försörjningar till vissa pins.

Färdig med 24-pin-kabeln. Här ser man färgtemat tydligt. Har insett att det är jäkligt viktigt att märka upp kontakterna tydligt i sitt schema. Och särskilt - note to self: vara väldigt konsekvent med vilken sida av kontakten man avser. Tre gånger fick jag flytta alla stift i denna kabel, och var nära att ge upp och kasta all sleeving i soptunnan. Då är det tur att man har ...

.. det här! MDPC-X:s fantastiska Molex pin remover. De gör otroligt bra verktyg. Och detta är som synes bara mitt!

Även denna crimptång är grymt bra. Lagom stor för att hålla med en hand, lagom trög, och dessutom centreras det som ska crimpas automatiskt, så att det alltid blir rätt. Bra verktyg gör halva jobbet.

Dags för GPU-kablar. Använder även MDPC-X:s kabelkammar. Borde beställt några 14-hålskammar också, men det här blev ju rätt bra också. Tyvärr är de här plastkammarna dock ganska sköra, lyckades knäcka två av 24-pinskammarna.

Nu börjar det likna något! Färdig med GPU-kablarna. Det tar ju ändå rätt lång tid, alltså. Tror jag lagt 5-6 timmar bara på detta kabelpar. Men de funkade å andra sidan direkt!

Och så vidare till SATA power-kablar. Använder något tunnare 17 AWG till dessa. Lite pilligare att crimpa, men det var ju väldigt lätt att pilla in blecken i kontakten. Behöver lyckligtvis bara två av dessa; en till 3,5-tummaren, en till belysningen på chassits framsida.

Det mesta på plats. Rätt bra förbättring ändå, men det är ju egentligen inte klokt att lägga så här mycket tid på något som inte fyller någon större funktion. Dessutom är ju inte detta någon utställningsmaskin direkt. Men nu hade jag några lediga dagar, och var lite sugen på att lära mig något nytt, och dessutom på att få revansch efter att ha misslyckats med sleevingen på förra bygget.

Nu är det bara 8-pins CPU-kontakten kvar. Trodde dumt nog att en 8-håls ATX-kontakt skulle passa, men det gör den alltså inte. Det måste tydligen vara två separata 4-pins. Får nog slakta en av de medföljande. Kommer nog inte bry mig om att ge mig på alla fläktkablar och andra småkablar som det ser ut just nu.

Så här blev baksidan med allt på plats. Lite svårt dra allt som man vill, eftersom det är så trångt.

En hel del kablar som ska in i nätagget. Som tur är gick det att flytta HDD-buren lite till höger, så allt fick plats. Men visst är det rätt schysst finish på dessa sleeves?

CPU-kabeln färdig också. Det funkade ju visst med en 8-pins ATX-kontakt!

Och så en avslutande bild. Känner mig rätt nöjd. Nu är det dags att börja använda den istället för att bara hålla på och greja!