Trippelnöten - Mini-ITX i massiv valnöt

Har länge viljat bygga ett eget chassi, men aldrig riktigt fått tummen ur.

Blev permitterad i våras och behövde ett projekt för att få dagarna att gå, så startade Autodesk Inventor och började spawna på lite olika idéer.
All hårdvara är hämtad från GrabCad för att spara tid.

Tanken var att återanvända det mesta av min nuvarande hårdvara och endast komplettera vid behov. Min dåvarande burk, en Bitfenix Portal MiniITX, innehöll bl.a. en Ryzen 1500x, ett Gigabyte B350 MB och ett GTX 1070, med andra ord en helt duglig burk.

Målet var att designa ett unikt chassi, med halva volumen jämtemot mitt tidigare chassi (28L).
Jag ville jobba med trä, enklare stål (ej CNC) samt ville ha insyn i datorn (rutor).
Älskar mörkt trä och tycker Noctuas färgschema är urläckert!

Den trekantiga designen det hela landade i gav chassit en volym (utvändig) på endast 14 liter, exakt hälften av mitt gamla chassi.

Formen ger grafikkortet och moderkortet var sin "flödeskanal" med kalluft, då jag har dubbla intagsfläktar på vardera sida. De delar sedan utblås på toppen.
De 4st 60mm Noctua-fläktarna (intag) motsvarar dessutom de två utblåsfläktarna (80mm) flödesmässigt.
Nätaggregatet är riktat nedåt och får alltså sin egen flödeskrets botten-bak.

Mitt GTX 1070 var dessvärre lite väl långt, så bytte det mot ett Gigabyte RTX 2060 Mini ITX OC, som har en bygglängd på endast 170mm, detsamma som ett ITX-moderkort.
Prestandan korten emellan är dessutom snarlik.

Min tidigare vattenkylning byttes mot Nuctuas lägsta CPU-kylare, Noctua NH-L9a-AM4, med en höjd på endast 37mm.
På grund av ändringar i konstruktionen hade jag dock kunnat gå upp till över 60mm, men vid det laget var hårdvaran redan köpt.

Efter ett tiotal timmars modellering i Inventor producerade jag skala 1:1 ritningar, lånade A1-skrivaren på jobbet och satte igång att bygga en prototyp.

Av tidigare byggprojekt vet jag med mig att med Jula-verktyg i 299-kronorsklassen får man räkna med rätt så grova toleranser...Fick göra om vissar delar upp till 5 ggr.

Allt byggdes från början i MDF då detta är både billigt och lättarbetat. Stål- och plastskenor, plåt och hålplåt är allt köpt på Bauhaus. Startknapp är köpt på Kjell å Co.
Främst använt cirkel- och sticksåg, borrmaskin + en jäkla massa sandpapper.
Fastsättning av skenor är gjort med superlim.
Alla invändiga trädetaljer är målade med svart akryl, bakplåt + GFX med sprejfärg.
De tonade rutorna är köpta hos Glasgiganten, måttbeställda.

Efter att ha snickrat ihop en fungerande prototyp skrev jag ut alla ritningar på nytt, samt tog med mig prototypen till Göteborgs Möbel och Marinsnickeri.
Kan lugnt säga att det var det första projekt av detta slag de tagit sig an, men möttes av entusiasm och professionalitet, så en vecka senare hade de producerat ett färdigt skelett i massiv valnöt till ett fantastiskt pris.
Kan varmt rekommendera dem!

Efter att ha limmat fast U-profilerna i aluminium som håller rutorna, skurit ut och bockat några hålplåtar, monterat isär och sprejat om mitt grafikkort i Noctuafärger var det dags att montera ihop allt.
Det hela avslutades med att jag la en RGB-slinga längs med hela bakdelen, för maximalt bling.

Alla fläktar i datorn är Noctua-fläktar (även GFX? ) , men p.g.a. deras storlek samt det faktum att det är en ITX-build med ett grafikkort med en fläkt, så är datorn inte direkt knäpptyst. Det lilla suset är dock inget som stör mig.

Vid rendering + spel igång samtidigt når CPU:n en temp på runt 72° och grafikkortet runt 70°, m.a.o. helt överkomligt. Sällan man gör dessa två grejer samtidigt i vanliga fall ändå

Det svåraste i bygget var bakplåten.
Då chassit är trekantigt med rundade hörn samtidigt som allt invändigt är monterat med 45° vinkel var det omöjligt att mäta in var hålen skulle vara. Det fanns helt enkelt inget att mäta ifrån.

Hela bygget landade på runt 10 000kr fördelat ungefär såhär:

Nytt GFX: 1500kr (mellanskillnad GTX1070)
Fläktar: 2000kr
MDF, stål etc: 1000kr
Glasutor: 750kr
Valnötsskelett: 3000kr
Färg å lim: 500kr
RGB: 500kr
Övrigt: 500kr

Hoppas ni gillar bygget och fråga gärna om ni har några funderingar!