Vertikal

Var trött på ljudvolymen, värmen & prestandan på min Razer Blade som ändå aldrig flyttades från skrivbordet så 2021 började jag designa ett chassi från grunden. Alltid drömt om men aldrig faktiskt byggt ett chassi från grunden (påbörjade en gång men kom inte så långt).

Design
Med inspiration från Xbox Series X form & minimala fotavtryck så ville jag bygga ett vertikalt chassi med fokus på hög prestanda, låg temperatur & låg ljudvolym. Det ska också vara lätt att jobba med men ändå har en clean & snygg design. Ogillar vattenkylning så luftkylning är det som gäller. Storlek var längst ned på priolistan, det är nice om det är litet men det fick aldrig vara på bekostnad av de andra punkterna.

Bestämde mig för att göra chassit i två delar, en innerram som håller all hårdvara och ett täckande ytterskal som man trär över toppen av ramen. Då kan jag både ha en snygg yttre design men samtidigt ha ett öppet chassi att jobba med. Ville också ha alla kontakter nedåt istället för bakåt så att jag kunde trycka det ganska nära väggen.

Mitt under bygget så släppte Fractal Design sitt Torrent-chassi och jag älskade designen på fronten. Så jag 'lånade' den designen till fronten av mitt chassi; snälla stäm mig inte Fractal Design.

Resultat
Totala volymen på chassit är ca 28 liter. Temperaturerna vid idle verkar ligga på runt 50° för CPUn & 30° för GPUn. Efter en stund Apex Legends så har CPUn en average på runt 66° och GPUn en average på 63°. Så det ser ut att finnas utrymme att sänka fläkthastigheterna något.

Hårdvara:
CPU: AMD Ryzen 9 5900X
GPU: MSI RTX 3070 Ventus 3X
MB: ASUS STRIX B550-I Gaming
PSU: Corsair SF600 600W
RAM: Kingston 32GB DDR4 3600MHz CL18 Fury
HDD: Adata XPG SX8200 Pro 2TB
CPU-kylare: Noctua NH-U12P SE2
Topp-fläkt: Noctua NF-A20 200mm

Chassi-material:
Innerramen: MakerBeam 10x10 profil
Ytterskal: Clas Ohlson PLA; spacklad, sandad & sprayad svart
Träsidor: laserskuren ek-fanerad plywood & svart ek-fanerad MDF från Cotter