Inlägg

Inlägg som BennyBanjo har skrivit i forumet
Av BennyBanjo

Re: Paj skärm

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Stumpan
Ni killar som har koll på allt..
Var kan jag få tag på en lös, ny eller beg skärm till min pajjade laptop?
Datorn har åkt i golvet utan extraförsäkring.. Den fyngerar (kan se det blåa windows bakom revorna i skärmen)
Tror sambon eller någon polare kan fixa i den bara jag får tag på en billig.

*klappar sin stackars Amilo*

Så du ser gränssnitt etc på skärmen? Är den spräckt eller slutade den "bara" fungera? Om det är som i sistnämnda fallet och du ser bilden, fast väldigt svagt kanske det endast är backlighten (som lyser upp panelen) som lagt av?!? Billigare att byta än en helt ny skärm... Anovo Nordic i Linköping lagar burken åt dig om det blir för komplicerat att göra själv.

Av BennyBanjo

Re: Sökes: Specifikt tangentbord (Chicony)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av BoreWorm
Jag har länge försökt hitta ett Chicony KB-2971 tangentbord i nån svensk datoraffär men har gått bet. Jag har ett som inte fungerar längre som jag köpte i nån liten svensk webshop som jag inte kommer ihåg namnet på och som jag inte hittar igen.
Det måste väl gå att få tag på detta tangentbord i sverige? Känns lite onödigt att köpa ett från USA när det är så billigt.

Bild:

http://www.entaonline.com/prodimages/kb2971mbblack.jpg

EDIT: Ett annat tangentbord som skulle vara acceptabelt är ett HP KB-0133:

http://pcretro.com/~bgtimber75/hp/kb0133.jpg

Det sistnämnda kan du knalla in på närmsta El-giganten och höra med PC-Clinic/supportteknikern om han har ett liggandes som är till salu. Följer med alla Compaq och HP desktop som sålts där senaste åren. Bjud en femtiolapp och en vetekrans... Bara ett tips

Av BennyBanjo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ninfrex
Jag. Annars HP nx6110, inte lika bra, men duger till surfande, den kostar runt 5500 kronor nu skulle jag tro. Den har dock bara 512MB, men egentligen är det bara onödigt med 1Gb om det bara ska surfas på den.

Tycker det är värt en tusing för att få nyaste chipset, processor och bättre batteritid som man får med NX6310... Men som du säger, en 6110 funkar med!

Av BennyBanjo

Re: Bärbar till mamma och pappa

Citat:

Ursprungligen inskrivet av zeus
Dom behöver en dator. Max 10 000:-, gärna mindre då de har låga krav.

-Modem inbyggt då de vill surfa i sommarstugan.
-WLAN då de vill surfa hemma.
-Minst 15" skärm.
-Ej WideScreen.
-1gig minne.
-Bra byggd.

Vad har ni för tips? Bästa förslaget får en kaka (Kommer det inga bra blir det en zepto).

Varför inte en HP NX6310 som man stoppar i en KINGSTON 512MB KTH-ZD8000A/512 MEMORY MODULE

Blir 7663,75kr och det är en business-laptop så byggkvalitet och batteritid är riktigt bra. Själv skulle jag aldrig köpa en s.k. "konsumentlaptop" med jättestor skärm, usel batteritid och chassi byggt av en begagnad instrumentbräda från en Maxda 626 -88...

Andra datorer att spana in är Lenovo/IBM R-serien (på utgående), Lenovo C-serie och Fujitsu-Siemens Amilo Pro. Kan nog garantera att en business-laptop kommer att fungera riktigt bra. De lär ju inte spela spel förutom harpan och att surfa runt kräver ju noll processorkraft. Kolla in lite recensioner på denna eminenta sida

Av BennyBanjo

Har komponerat detta system på Dustinhome. Kommentarer?

Chassi: Antec SLK3700BQE med 350W nätaggregat.
Bra låda (som jag byggt med förut) som är tyst och har lucka på fronten så inga klåfingriga barn kommer åt dvd och knappar.

Processor: AMD Athlon64 3200+ Box
Duger säkert ett bra tag

Moderkort: Asus A8N-VM CSM
M-ATX med gott om minnesplatser och firewire

Minne: DIMM DDR 1GB PC3200/400MHZ CL3 KIT (2X512MB)
En gigabyte räcker ju nu, och moderkortet har ju fyra minnesplatser. Hade gärna sett två gig direkt, men då går jag över budgeten

Grafikkort: 3DFUZION GEFORCE 7600GS 256MB PCI-E
Verkar vara 7600GS som gäller i budgetklassen efter vad jag läst mig till. Eftersom detta är mitt svagaste område hoppas jag ni säger till om jag valt fel

Hårddisk: SEAGATE BARRACUDA 7200.9 200GB 7200RPM SATA/300
Hyggligt tyst och storleken duger gott

DVD: LG DVD±RW/RAM 16X DL INTERN IDE BULK SVART
Helt ok, antar jag. LG krånglade sällan då jag var supporttekniker

Skärm: LG L1780Q 17# TFT TCO-99 SVART
Verkar vara en riktigt bra skärm!

Mus/tangentbord: MICROSOFT WIRELESS OPTICAL DESKTOP 1000 USB

Programvara: MICROSOFT WINDOWS XP HOME SP2 SVE CD#OEM

TOTALT: 9530kr fraktfritt, och allt finns i lager. Är detta ett vettigt paket?

Av BennyBanjo

PA2522U1BRS tror jag. Gå in på någon lokal firma som säljer Toshiba... Eller åk in till Borlänge och hör med El-Giganten. Går ju även att få tag på "icke-original", tex MicroBattery MBI1402 skall passa.

Av BennyBanjo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zeroqp
Det handlar inte alls mycket om ms (speciellt dom falska). Det har mycket med andra funktioner att göra. Minst lika mycket som ms. Varför skulle du rekommendera 25ms för hans fall? Är högre ms lika med sämre hög? Det är lika fel som att säga "Det handlar mycket om minne i grafikkort, men i ditt fall skulle jag rekommendera ett med bara 128mb". Det finns skärmar som kostar väldigt mycket (och är bra) som har 25ms. Med andra ord, din "rekommendation" är inte värd mycket. Skriv hellre ner några förslag.

Jag tycker själv att en dator för surf och spel i prestandaklass med RA ska kosta mindre än 10 000kr. Lägg ca hälften av dom på själva datorn och resten på tillbehör så blir han nog nöjd. T.ex. kan datorn optimeras med en grym skärm och/eller bli helt nedtystat.

Hittade en skärm som jag tyckte var mycket intressant. LG 1780, riktigt tunn design med smidig fot och dvi. Angående ms så kvittar det ju. Sitter på en tft från 2004 som är på 20ms och som duger bra åt mig (kostade dock 8000 då), så det är som de säger mycket annat som spelar roll. De panelerna som bla Hercules använde till sina plattskärmar låg ju också på 20ms och ansågs vara det bästa som fanns även när uppdateringshastigheten var nere på 12ms hos andra tillverkare.

Zeroqp, du missuppfattar mig lite angående spelen. Han kommer ju säkert att skaffa bättre spel än så... Som jag skrev i första inlägget så vill jag ändå ha en dator som startar alla spel, däremot behöver det som sagt inte flyta med allt på max i exempelvis Oblivion. Så ett 7900 som folk rekommenderar är ju riktigt overkill. Den viktigaste frågeställningen jag hade var om man behöver upp i 1500-1700kr eller om man kan köpa exempelvis ett X1600 för tusenlappen (kanske t.o.m. räcker med ett 7300?!).

Och om ni kommer med förslag (vilket gör mig jätteglad), tänk på att det är en familj som skall ha den och min svåger är över trettio... Inga fönster, 250mm-fläktar eller plastkrom, tack

Av BennyBanjo

Köpråd till min svåger

Hallå. Skall bygga dator åt min svåger och har lusläst forumet på sistone för att uppdatera mig så gott det går. Men det finns ju inga hundraprocentiga svar i trådarna så jag gör en ny om just detta planerade bygge.

Han vill lägga 8-10000kr och jag tänkte försöka lösa det med så bra dator som möjligt för pengarna.

Lite behovsanalys: "Skall egentligen bara surfa, men får inte vara slött eller dålig kvalitet". Jag vet att han spelar lite spel emellanåt, men sist jag kikade in så var det Red Alert Firewire behövs, då de har en dv-kamera och två små knattar hemma som de filmar hela tiden. DVD-brännare och XP Home samt mus, tangentbord och skärm (17 eller 19" kvittar, dock gärna med DVI) skall också räknas med. Högtalare etc kvittar, för det går att lösa i efterhand eller med deras stereo. Antivirus och brandvägg kvittar också eftersom de prenumererar på detta via sin bredbandsoperatör.

Troligtvis blir det nog s939, en Athlon64 och en eller två gigabyte ram. En gig räcker säkert ett bra tag till med tanke på deras primära användningsområde, men om man lyckas klämma in två gig i budgeten så är det inget att snåla på. Hårddisk blir väl en 160-250GB, då den inte fylls ändå och inte behöver vara snabbare än slöast...

Mitt problem är främst kring grafikkort. Är riktigt dålig på att lista ut vad som behövs, dels eftersom jag har mindre och mindre tid till att hålla mig uppdaterad och dels eftersom jag själv knappt spelar alls. Men jag vet ju att det är riktigt frusterande att lägga ut tiotusen på en dator som inte ens startar upp nya spel, så ett någorlunda bra kort behövs säkert. Det som verkar vara på allas läppar just nu är x1800gto (1600-2000kr), men jag är lite tveksam till om det är värt pengarna i detta fallet. X1600PRO kostar ju strax över tusenlappen och sedan finns ju X1300, Nvidia 7300, 7600GS m.fl. Vad kan man säga om dessa kort? Tänk inte på att det skall vara 8973xAAF, 1600x1200 och minst 100fps, utan vad behövs för en medelsvensson? Han lär inte gå in och ställa in särskilt mycket i inställningarna till varken kortet eller i själva spelen, så tänk 1024 eller 1280 och medium på grafiken... Kan tänka mig att det blir bilspel, rts typ AoE, kanske fotboll och lite fps-spel... Min gamla burk har ett X800Pro och jag tycker det räcker mer än väl till sådana ting. Vad är motsvarande idag? Känns som om jag hellre tar mellanskillnaden på ett X1800GTO och ett X1600 eller 7600 och spenderar på bättre chassi, mus, skärm och annat som påverkar ergonomin. Trots allt sitter du ju inte framför datorn egentligen, utan framför in- och utdataenheterna.

Skulle vara jättekul om ni vill hjälpa mig plocka ihop några paket med kompletta datorer mellan 8 och 10.000. Har suttit och plockat själv såklart, men alltid nyttigt med inspel från andra. Anledningen till att jag inte rekommenderat färdigbyggt är jag suttit som supporttekniker på en elektronikkedja sedan 2003 och sett alla märken falera hur som helst. Känns som om det alltid finns en svag länk i dessa där tillverkaren snålat in. Plus att jag hatar det faktum att det är recoveryskivor och tolv gigabyte förinstallerade program.

En sak till!!! Eftersom det finns småttingar hemma hos dem vore det bra med en låda med lucka på fronten, typ Sonata.

Tack på förhand
/Mikael

Av BennyBanjo

Om det står "S.M.A.R.T. fail" kanske det är läge att köra en diagnos? Låter ju som om någon disk skulle kunna vara skadad eller så?! Tyvärr tror jag någon disk kan vara kaputt. Tycker inte servermoderkortet skulle bry sig om smart var aktiverat eller ej.

Av BennyBanjo

Saxat från Intels hemsida:

-----------------------------------------------------------------------------

The following desktop operating systems are not recommended for use with Hyper-Threading Technology. If you are using one of the following desktop operating systems, it is advised that you should disable Hyper-Threading Technology in the system BIOS Setup program:

* Microsoft Windows 2000 (all versions)
* Microsoft Windows NT* 4.0
* Microsoft Windows Me
* Microsoft Windows 98
* Microsoft Windows 98 SE

-----------------------------------------------------------------------------

Så det verkar vara en god idé att köpa en uppgradering till XP

Av BennyBanjo

Testa att fråga Anovo Nordic i Linköping. De kan ha möjlighet att hjälpa dig. Även Powermill kanske?

Strax kan du glömma...

Av BennyBanjo

Dell är absolut inte skit! Möjligvis för 3DMark-nördar eller folk som vänder på slantarna. Med tanke på ditt användningsområde låter det som ett klockrent köp, särskilt då du lär baka in tre års snabb service etc i hempc-priset. Generellt är dessutom deras vanliga stationära datorer mycket tysta.

Skulle satsa på 1024 i ram och gärna en P4 med HT eller DualCore, men det beror på belastningen och prisskillnaden mot CeleronD. Skall den endast stå som filserver eller blir det "bruksdator"? Just nu är det bra erbjudanden på modellerna Dimension 3100 och 9150 med bla 2x minne, fri frakt och lite rabatt på priset!

Av BennyBanjo

Det batteri som levereras med datorn har (såvitt jag vet - kolla det själv) fyra celler och en kapacitet på 2000mAh (motsv A000113200, 2.0Ah). Ett batteri med 4Ah (4000mAh) skall teoretiskt sett hålla din dator vid liv dubbelt så länge. Så du kan ju räkna ut själv hur lång driftstid de olika batterierna har om du vet din nuvarande batteritid! Det bästa batteriet är det på 4.4 Ah, sedan det på 4.0 Ah och sist kommer det på 2 Ah

Av BennyBanjo

Låter som en Easynote R9201. Kostade nog 11990 ny, bra skärm, inte alltför stor och tung.

Av BennyBanjo

Gå till EET och välj med hjälp av deras konfigurator. De artikelnummer som passar är A000112800 (Packard Bell Battery 6 Cell Li-Ion 4.0Ahr), A000112900 (Packard Bell Battery 6 Cell Li-Ion 4.4Ahr) och A000113200 (Packard Bell Battery 4 Cell Li-Ion 2.0Ahr )

Av BennyBanjo

Brother utan tvekan. Så skönt med ett riktigt pappersmagasin så att man slipper att skrivaren drar papper snett! Både Brother och Samsung hör till de som levererar högst byggkvalitet/hållbarhet i den lägsta prisklassen. Bra mycket bättre än mer kända märken som HP och Lexmark (de är däremot oslagbara om man går upp ett par prisklasser). Till dig Rolex säger jag bara HL-2070N. En Brotherskrivare med nätverksanslutning och PCL6.

Av BennyBanjo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av olirc
Varför ska du betala för frakt till Frankrike för när du har garanti på den och då ska det inte kosta dig något utan lämna in den till stället där du köpte den så får dom ta hand om det sedan. Sen om den stod på högkant och välte ner mot bordet så är väl det i sig ingen ovanlig händelse så det bör den tåla tycker jag för den har ju inte direkt ramlat ner i golvet ifrån bordet för det tål lär den däremot inte tåla.

Men se även min länk till Konsumentköplagen om vad som gäller.

Du kan ju inte åberopa KKL om garanti/reklamationsrätt inte gäller... Garanti och reklamationsrätt täcker "ursprungliga fel" (dvs allt man själv inte kan påverka vid normal användning). Om det inte finns något fel på apparaten så ska ju inte Lacie/Åf behöva stå för omkostnaderna då man ej kan åberopa reklamationsrätt på en felfri vara eller en vara som har blivit felaktig på grund av oaktsamhet/missvård. I så fall skulle man ju kunna skicka in sina saker på verkstad en gång i kvartalet bara för att se om det finns fel på dem.

Givetvis tycker man att den borde tåla att välta - vilket den säkerligen gör 9 av 10 gånger - men det är enligt mig oaktsamhet/felaktig användning att välta den. Måhända upptäcker den auktoriserade verkstaden att åverkan har skett, men om en lödpunkt har lossnat etc kan de likaväl förutsätta att det kan ha varit en dålig lödning och reparerar den/byter ut den på garanti.

Av BennyBanjo

Åk in till stan och beställ en via El-Giganten till exempel. De kan beställa hem sådana

Av BennyBanjo

Amilo M1437 skulle väl passa dig såvida inte 15.4" är för stort.

Av BennyBanjo

Vilken Amilo? Finns Amilo A/D/L/K/M... Har du förresten kollar på deras Supportsida där man fyller i serienumret på datorn för att få fram alla drivrutiner som behövs?