Inlägg

Inlägg som Bejje har skrivit i forumet
Av Bejje

Jag tänkte direkt på det idag. Blev förbannad över hur tidigt det blev mörkt och mörkare kommer det bli. Mörker är alltid en orsak till depression för mig. Om jag blir deprimerad någon gång under året så är det alltid under vintern då det är som mörkast. Att göra det en timme mörkare på eftermiddagen gör bara saken värre.

Att ställa om klockan i sig är ju inte det jobbiga precis som omega påpekar, för de flesta klockor ställer om sig själva.

Av Bejje
Skrivet av roosterx:

Jag får ut 59,xx ner och 11.xx upp.. med samma abb.

Förresten, har du också modemet Thomson TG789vn?
Vad har du för firmware version?
Vad står det kom du klickar på "bredbandsanslutning" inne på modemsidan?
För mig står det:

Bandbredd (upp/ned) [kbps/kbps]: 4.823 / 45.862

Av Bejje
Skrivet av roosterx:

Jag får ut 59,xx ner och 11.xx upp.. med samma abb.

Det låter riktigt bra! Grattis Jag hade dock nöjt mig med den downloadhastighet jag har och om jag åtminstone fått 6-8Mbit upp, men det här är ju uselt.
Tilläggas är att jag bor så centralt som man bara kan på den ort jag bor. Tittar jag ut genom mitt fönster så ser jag torget och gatan där alla butiker ligger.

Av Bejje
Skrivet av uni4cycle:

Ring o klaga?
Om du inte är nöjd kan du väl gå tillbaka till ditt gamla bredband eftersom dem angett något dem inte har tillåtelse till!

Har tyvärr inget att gå tillbaka till. Jag har nyligen flyttat till helt ny ort. Där jag bodde innan hade jag fiber 100/100 som funkade skitbra. Här kan jag som bäst välja Telia VDSL2.

Av Bejje

Telia VDSL2 60 Mbit, dålig hastighet och fel annonsering

Har precis för ett par dagar sedan fått mitt Telia VDSL2 inkopplat.
På sidan står det 30-60Mbit download vilket var ett krav enligt post och telestyrelsen. Tidigare skrev de i stil med "upp till 60Mbit", men post och telestyrelsen fick så många klagomål att hastigheterna inte upplevdes att de fick sätta en lägsta gräns som man kunde förvänta sig.

Så långt allt bra. Jag får ut Max ca 46Mbit download vilket jag tycker är helt ok ändå. Det är ju trots allt via telenätet och är ändå en hyffsad hastighet.
Det jag stör mig på är hur de annonserar ut upload hastigheten och vad jag får ut.

På sidan står nämligen "upp till 12Mbit" trots att post och telestyrelsen har förbjudit operatörerna att skriva så. Istället borde det stå nåt i stil med 6-12Mbit.
Jag får ut ynka 4Mbit vilket jag inte anser som OK då det endast är 1/3 av Max. Hur ska jag veta vad som anses OK när de inte skriver rätt, d.v.s. ett intervall?

http://www.speedtest.net/result/1563561842.png

Jag har för övrigt kollat mot andra servrar och med http://bredbandskollen.se men det ger ungefär samma resultat.

Av Bejje
Skrivet av defaultusername:

Istället för att byta tidszon, som skulle ställa till med alla möjliga adminsitrativa besvär, kunde väl alla bara komma överens om att gå upp en timme tidigare på morgonen utan att vrida på klockan?

Och tror du inte att det skulle skapa en massa problem då? För att inte tala om kostnader.
Alla butiker med skyltning om öppettider måste skylta om till en timme tidigare. All form av transport där det finns tidtabeller måste göras om. Scheman för vanliga arbetstagare måste göras om och säkert mycket mycket annat.

Av Bejje
Skrivet av Genesis:

Det överensstämmer inte med min bild av situationen. Jag har försökt googla på fakta om när arbetet har börjat om morgnarna historiskt sett, men hittat förvånansvärt lite... (någon som hittar mer?)
Idag är det väl ändå inte så många som börjar klockan 7-8 om de inte kör flex och behöver hämta på dagis? Normal tid att börja arbetet idag tror jag är ca 9. Och för 100-200 år sedan tror jag den tiden var närmare säg klockan 6 på morgonen. Arbetsdagens längd har förkortats markant de senaste 100 åren, och jag känner mig någorlunda säker på att det framför allt blev att folk började senare, snarare än att de slutade tidigare.

Känns det för dig inte det minsta skevt att vilja ändra tidsräkningen i stället för din dygnsrytm? För dygnsrytm är ju egentligen en vanesak, och inte alls så svårt att ställa om. Nu när vintertid kommer så behöver du ju inte anstränga dig alls. Bara fortsätt med samma rytm som innan, så kommer du ligga en timme tidigare än innan.

Alltså tror det har mycket med vad man jobbar med. Jag har jobbat mest med IT, telcom, elteknik och kundtjänst och in samtliga yrken så har standardaen varit 7 eller 8 som man börjar. Numera jobbar jag för kommunen som IT-tekniker och då har vi flextid, men jag försöker att börja kl. 8 för att få en hyffsat normal arbetsdag. Om jag skulle börja kl 9 så måste jag ju sluta runt 18.00 och det är lite för sent för min smak. Att de flesta skulle börja jobba kl 9 tror jag inte på. Tror det vanligaste är runt 8.

Av Bejje
Skrivet av Genesis:

Arbetstider styrs av när folk är vakna. Det tar tid, men dessa förändras för att följa folks vanor. Så om klockan ställs fram så kommer med tiden även folks arbetstider att ställas fram.

Nej det tror jag inte. Folk har börjat kl 7 eller 8 i evigheter. Det kommer fortsätta att vara så i 100 år till eller mer.

Av Bejje
Skrivet av Genesis:

Och om vi nu flyttar fram Sverige med några extra tidszoner, så att de ljusa tiden på dygnet kommer ännu "senare", så kommer du förr eller senare att vänja dig vid det. Och du kommer att skjuta på din dygnsrytm lika många timmar, och sedan kommer du ha kvar samma problem som innan. Ska vi då flytta fram tiden ännu mer igen?

Jag ser inte hur att omdefiniera tidsräkningen är en långsiktig lösning, då folk ju bara vänjer sig vid den nya tidsräkningen. Problemet är att folk idag vill gå och lägga sig senare och senare, och vakna senare och senare. Och lösningen på det problemet är inte att med jämna mellanrum omdefiniera tiden.
Titta tillbaka i tiden, när uttryck som sjusovare användes just om personer som sov så länge som till klockan sju. Nu för tiden så är nästan alla sjusovare om inte mer.

EDIT: Ordet sjusovare har tydligen inte något med klockan sju att göra som jag trott. Men att personer i snitt vaknade tidigare förr i tiden tror jag ändå stämmer?

Nej, man kommer inte vänka sig och allt kommer bli likadant av den enkla anledningen att man fortfarande måste börja jobbet kl 8 eller skolan halv 9 eller liknande. De som kommer vänja sig efter ett tag och inte märka någon skillnad är de arbetslösa, men eftersom majoriteten av folk antingen går i skola eller jobbar så blir det bara till fördel att klockan ställs FRAM.

Av Bejje
Skrivet av Genesis:

Jag tycker hela idén med sommartid bara är dum. Hela grejen med att ändra tid är bara jobbig, och det enda man vinner är att "lura" folk att gå upp tidigare. Vill man skjuta på den ljusa perioden av sin vakna tid så känns det för mig väldigt mycket bättre att man bara går upp tidigare, i stället för att omdefiniera tidräkningen. Det blir ju samma sak i slutändan, bara det att man slipper känna sig gammal för att man går och lägger sig "tidigt", trotts att det egentligen är samma tid.

Och att ta bort sommartid, och i stället byta tidszon, som Ryssland tydligen gjort känns för mig riktigt galet. Det känns lite som att byta namn på måndag till något annat, på grund av att ju alla hatar måndagar. Det är att försöka lösa ett problem i fel ände...
Nej, ge oss decimal tidsräkning, skippa uppdelningen mellan sommar och vintertid, och tvinga länder att använda vettiga tidszoner. Då skulle det bli ordning och reda på tidsräkningen!

Jag kan fortfarande inte förstå er som så gärna vill ha det mörkare tidigare på eftermiddagen. Varför är det så lockande? Älskar ni mörker eller är ni väldigt aktiva tidigt på morgonen så att ni föredrar ljus då? Jag trodde att det var mest yngre folk på Sweclockers och alla som jag känner som är unga föredrar att sova lite längre om man har möjlighet till det och istället utnyttja eftermiddagar/kvällar.

Jag är en nattmänniska och älskar att sitta uppe länge och sova länge om jag är ledig. Därför vill jag absolut inte ha ljuset på morgonen eftersom jag ändå sover bort ljuset. Bättre då att lägga det på eftermiddagen/kvällen då jag är vaken och ledig. Jobbar jag så har jag heller ingen nytta av ljusare mornar eftersom jag ändå ska dra iväg till jobbet. Att åka bil i mörker eller i ljus till jobbet känns som att det kvittar.

Av Bejje
Skrivet av Crippa90:

Fönster släpper in ljus.

Ja och? Strax efter att man har ställt tillbaka klockan så är det ändå så pass mörkt att det ändå är mörkt när man kliver upp på morgonen trots att man har ställt tillbaka klockan. D.v.s. om man kliver upp efter kl 06 som jag gör. Med andra ord helt onödigt att ställa tillbaka klockan.

Av Bejje

Jaa det är ett fönster som det ser ut? Vad menar du?

Av Bejje

Ganska jämnt i röstningen ändå. Jag hade gissat på stor majoritet för sommartid, men det är nästan lika många som helst vill ha vintertid kvar. Jag gissar på att det är folk som älskar att kliva upp tidigt och utnyttja ljuset på morgonen. Själv tycker jag att det ska vara mörkt på morgonen eftersom man ska sova så länge man kan, åtminstone tills man inte har något val längre och måste dra iväg på jobbet

Av Bejje
Skrivet av Zartax:

Poängen är att det är omöjligt att ta sig upp om det är mörkt ute. Jag som är kvällsmänniska skulle hellre se trippel vintertid. Dvs, att vi ställer tillbaka klockan 3 timmar så när klockan visar 6 är den egentligen 9. Då vaknar man ju ändå av sig själv.

Jag är kvällsmänniska jag också men tänker precis tvärt om. För det första tar jag mig upp ändå även om det är jobbigt, så då har jag hellre ljus på eftermiddagen/kvällen då jag är ledig. Jag kan gärna tänka mig att ställa fram klockan 2 timmar.

Av Bejje
Skrivet av a4magkar:

Samma här, sommartiden är ok fram till och med första halvan av september efter det känns tiden... fel.
Morgnarna blir så helsike sega.
Att det blir mörkt tidigare på dagen stör mig inte alls pga av allt ljus som vi människor bidrar med. Men morgonljuset är så viktigt för att överhuvudtaget komma igång.

Morgonljuset har man ju absolut ingen nytta av då man kliver upp, är inomhus och äter frukost och sen sticker man till jobbet för att fortsätta att vara inomhus. Dessutom sent på året så är det ändå mörkt när man drar till jobbet trots att man har ställt tillbaka klockan, so whats the point?

Av Bejje
Skrivet av Derox:

Solen går ned under sommaren? Tycker det är ljust dygnet runt under sommaren.

Njae det är det ju inte riktigt. Visst, det blir väl aldrig riktigt svart som på vintern och speciellt inte längst norr i Sverige, där går väl solen aldrig ner, men längre söderut så går den ner, dock så är det ju ändå betydligt ljusare under sommaren.

Av Bejje
Skrivet av Sambuccashake:

Ryssarna kör sedan i år konstant sommartid så du har medhåll!

http://www.vasabladet.fi/Story/?linkid=148930

Kul att det finns fler som känner som jag gör. Och som någon annan skrev så känns det omodernt att hålla på att ställa om klockan. Jag önskar att även Sverige går samma väg och behåller konstant sommartid.

Av Bejje
Skrivet av Derox:

Även om vi inte skulle vrida tillbaka klockan så skulle solen gå ned runt 4 istället för 3 (om vi kollar i December), dvs skulle det inte bli något ledig timme med sol där heller. Däremot håller jag med om att hålla på att ställa om ger inte så mycket i ett modernt samhälle, men vi skulle lika gärna kunna skippa att ställa fram klockan till sommartid.

Håller inte med om det senaste du skrev då det är väldigt trevligt på sommaren att sitta ute länge innan solen går ner. Hade jag fått bestämma skulle klockan vara en en timme före normalt på vintertid och två timmar före normal på sommartid. D.v.s. när jag nu skriver detta inlägg så hade det varit trevligt om klockan var 9.08 istället för 8.08.

Av Bejje
Skrivet av Derox:

Men om vi ställer tillbaka klockan så blir det ju ljusare på morgonen...

Ja men varför skulle man vilja det? Visst, det finns kanske dom som har nytta av det, men jag och de jag känner har alltid bara stört oss på att under vintern få dra iväg när det är mörkt på morgongen och sen när ljuset kommer så är man ändå inomhos, så man får aldrig nytta av den där ljusa extratimmen, men även om jag skulle få det, så skulle jag hällre vilja ha den på eftermiddagen. för är man ledig så kan det vara kul att kunna vara ute i ljuset en timme mer. På morgonen sover man ändå när ljuset kommer när man är ledig, så ingen nytta där.

Av Bejje

Vintertid, vem vill ha det egentligen?

Till helgen ska vi återigen ställa tillbaka klockan en timme för att få vintertid. Varför varför varför? Varför kan vi inte hålla oss kvar vid sommartid året runt? Som bekant så blir det ju mörkare och mörkare ju senare på året det blir och det är ju helt klart trevligare när det är ljust kl 9 på kvällen än när det är mörkt redan kl 3 på eftermiddagen.

Genom att ställa om klockan till vintertid så gör vi det en timme mörkare när det redan automatiskt blir mörkare. Om solen skulle kunna hålla sig uppe till kl 4, varför skulle någon då vilja att ställa om klockan så att den går ner kl 3 istället? Det är ju riktigt jobbigt att kliva upp på morgonen och gå till jobb/skola när det är mörkt för att sedan dra hem igen när det är mörkt. Otroligt deprimerande!

Vad tycker ni? Borde vi ha sommartid året runt eller kan ni finna någon fördel med att ställa tillbaka klockan?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}