Inlägg

Inlägg som Timpolanen har skrivit i forumet
Av Timpolanen
Skrivet av MichaSWE:

Asså trodde du skulle fatta vinken när jag inte brydde mig om att svara på ditt förra inlägg. Jag orkar inte bråka med någon arg forumkrigare som uppenbarligen inte ens orkar läsa vad som skrivits i tråden tidigare eller som helt enkelt inte fattar innebörden. Så ge upp! Att du sedan lanserar Behringer som fin hifi är ju mest skrämmande. Om det gör dig lycklig att du i din värld sitter och pumpar infected (trevliga kilar btw har haft nöjet att ha att göra med dem en gång faktiskt på en festival för 100år sen ) på 10Hz så ok hf Om det känns bra för dig så go 4 it. Du behöver ju inte bry dig om vad en sådan nollkoll gubbe som jag flummar om Så fred

Kul att du insett! Se till att läsa lite på faktiskt också, så blire nått av dig med Ep2500 är alldeles utmärkt basteg. OCh om man vill har yttligare lite mindre dist så justerar man bias strömmen.

Av Timpolanen

Musik med Infra:
För att dra några kända exempel:
Infected Mushroom - Avratz
Infected Mushroom - Never Never Land

Ja de du länkar till är ju instrument. All musik görs inte med instrument, de borde du väl veta? Elektronisk musik finns det gott om.
och att folk inte har kraft nog..? Det finns ju sjukt mycket folk som läger enormt mycket pengar på halvdassiga subbar. Så om de bara visst vad de kunde på för pengarna.
Jag driver minna med EP2500 och köpte det för 2500kr, inga pengar alls för ett kompetent steg med massor av effekt. (Dock ska man kolla efter undregränsfrekvens så att steget klara så djup basarna går)

Jag kör med:
Ino piPs
4xSLS10 Basmoduler inomkort blire 4st till.
Aktivtfilter delar 80Hz + LT
Denna setup med lirar gott och väl ned till 20Hz

Av Timpolanen
Skrivet av klasvonklas:

Som studio och ljudtekniker tänkte jag bara flika in med att det finns musik som görs som spelar under 20hz. Visst, inte så mycket musik där man spelar in instrument som basgitarr, sång och så vidare, med undantag för bastrumman i ett trumset och vissa gigantiska golvpukor. Annars har annan elektronisk musik faktiskt ibland information under 20hz, dock inte så vanligt i den "vanliga" musiken som genomsnittet lyssnar på idag. Att folk inte uppfattat att det finns musik som spelar 20hz och neråt är för att deras anläggningar inte klarar av det

++++++++++++10

EN som vet vad han snackar om!!!

SkunkFunk: ÖÖÖÖ... Allt ska låta bra allt ifrån 18 000- 17hz, tycker iaf jag Det ska låta musik också inget annat

Av Timpolanen
Skrivet av MichaSWE:

jaja och det finns hifi muppar som tror på übersata kablar http://www.sweclockers.com/nyhet/12559-hifi-journalist-super-... för bättre ljud med etc etc. Du har ingen aning vad du snackar om Men ok om det känns bättre att tro att du har musik som är mastrad under 20 Hz och att du kommer återge det i något sammanhang som är relevant så go for it gl hf Du kanske borde ta och mäta upp frekvens som du tror är 20Hz btw ^^ Gl hf denna diskussion leder uppenbarligen ingenstans

Det finns visst musik som mastras under 20Hz.... Kanske inte skit mainstream house, men Infected Mushroom, mycket dubstep osv...

Ajdå nu är du ute på djup vatten.... De kablar jag har är i koppar, dvs någon som är smidig att ha bakom bänken. 2x0,75 funkar bra. Signalkablar är blandat med egen knåpade och lite lakrisnören. SÅ kom fan inte å säg att ALLA HiFi muppar har uberkablar å annat jävla hokuspokus....De kan HiFiklubben hålla på med, vi håller på med vetenskap, fakta . slut.

Det forumet jag länkade till har med all säkerhet den mest kompetenta folket inom Ljud och Akustik. Det är abslolut inga kabelbögar, utan de vet vad de sysslar med till skillnad emot de mesta PA-folket. En bra sida som du borde ägna din tid mer åt och många andra PA. Så att vi som står på dansgolvet inte blir mörbultade med skit diskanter och +-10db boost vid 60Hz.

På faktiskt kan du också lära dig hur ljud och akustik fungerar i verkligheten. Även hur ett element är uppbyggt och hur deras paramertrar fungerar och påverkar varandra. Sedan ska man inte glömma Psykoakustik, om hur människan upplever, hur örats upptagnings förmåga osv.

Citerar en konstruktör: "Högtalare flyttar ju inte bara musiken vidare till en ny apparat senare i kedjan – utan de kommunicerar den – till en människa."

Av Timpolanen
Skrivet av MichaSWE:

låta bra och framförallt funka smärtfritt vid full belastning, nu kommer detta ju inte ske i Mofflans rum men om han är ute och faktiskt trycker på grejerna med ett steg som passar fullt ut. Då är det väldigt lämpligt om lådorna är ordentligt inspelade.

"TEXT"

Ajja orkar inte skriva. Titta in på www.faktiskt.se å lär dig något nytt

Angånde infon under 20Hz så är det sjukt mycket filmer som har det. Även en heldel musik, och det går inte att beskriva när man känner att hela rummets luft förflyttar sig i jättelika vågor som sväller över än, helt sjukt! Det något du borde uppleva

Jag är på G att fixa 4st till SLS-10, en såkallad "hifi" bas. Sluten låda på 42L med 4st hade jag respons ned till 20hz, nu e 4st till på G med LT-filter vilket borde ge med info ned till 15Hz.

Skrivet av Ala_95:

Finlir betyder inte att det inte kan flytta luft. Det finns högtalare med både finlir och ett sjuhelvetes tryck. Mer än någon CV-högtalare klarar.

Kan inte annat än att hålla med..! INO Audios i16s med moduler går att lira fruktansvärt högt, och med så sjukt liten dist..! Och inga 600k inte..:! Runt 40laxar, å då klara det demesta.

Av Timpolanen

ÄÄÄ:..?! Varför skulle man inte vilja det..? Har du någonsin kännt en rejäl basknuff under 20Hz...?

Av Timpolanen

Jo men PA element har oftas ganska stora marginaler vad de gäller talspolgapet och runt om spolen. Brukar även vara bottenlös dvs upphängningen tar i innan talspolen slår i botten. Så desssa element är till för att misshandlas lite. Klart att konen ska röra sig lite annars blire ingen uppmjukning som ni säger, och 4st 18" måste man vrida på lite för att få dem att rör sig.

Dock blir ljudkvaliten väldigt lidande....

Av Timpolanen

ÄÄ så petigt äre inte med inspelningen, speciellt inte på PA. Du kan nog lirar på rätt bra redan ifrån start

Synd att 4x18" tok dör efter 30-35Hz, typiskt PA... Det är ju där det roliga börjar!

Av Timpolanen

Halv ny här, visste inte att det fanns så många scyhssta fotgrafer på Sweclockers

Gjorde inför en tävling i produkt foto

http://farm5.static.flickr.com/4066/4299239388_7100b000f4_z.jpg?...

Vår lilla stadshus

http://farm3.static.flickr.com/2761/4173945689_570b824e97_z.jpg

Klassisk NYC bild

http://farm5.static.flickr.com/4123/4771683049_4e800dba73.jpg

Av Timpolanen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av joar
Vad är det med det här gnället om att spärren slutar fungera som den ska om man byter lurar?! Klart den gör! Men de flesta personer byter faktiskt (otroligt nog) inte lurar, så det här kommer att hjälpa en hel del människor. Dessutom är chansen väl ca 50% att spärren blir hårdare om man råkar byta till ett par mer tungdrivna lurar.

Det är en god tanke som åtminstone kommer att hjälpa vissa. Man kan inte säga nej till bra idéer bara för att de inte håller i 100% av alla fall.

Varför skulle den fungera?! Ska dem förbjuda att byta lurar också...?

Det finns även en uppsjö av lurar som är väldigt lättdrivna. Om man byter lurar som inte är 100% identiska som kommer spärren att fungera som den ska. Tycker att förslaget är helt ogenomtänkt det verkar inte ha någon koll...

Av Timpolanen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PippiRull
Jag bryr mig jävligt mycket eftersom det är JAG och alla andra som får betala för deras svindyra läkarvård. Har du en blekaste aning om vad hörapparater med tillbehör kostar? Svindyrt, för att inte tala om själva läkarbesöken.

Tycker det är bra med regler för volym. Folk är ju uppenbarligen så dumma så dom inte fattar att dom förstör hörseln. Dom som nödvändigtvis stör sig oerhört på att inte kunna förstöra sin hörsel kommer säkert komma på nån väg runt och låsa upp spärren ändå.

Men hajjar du inte att om de byter till ett par andra lurar få fungerar inte spärren längre! Så den är meningslös...!

Av Timpolanen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av joar
DU är någon från internet!

Det var ett välkänt problem redan på Sony Walkmans tid att folk som lyssnade mycket på mysik i lurar löpte högre risk för hörselskador - och på den tiden hade man ANALOGT ljud. Lägre kompression än det är svårt att hitta.

Du har inte fel i stort, men "det är sällan själv ljudvolymen har något med det att göra" är ju helt enkelt fel. Klart det har med saken att göra. Det är inte BARA volymen, och det är sant att lägre kompression är bättre, och jag håller med dig om att 80dB är fånigt lågt, MEN du kan fortfarande ha världens sämsta, hackigaste ljud på 20dB utan att skada hörseln - och världens bästa ljud på 140dB kommer att skada dina öron.

Volymen har ALLTID något med saken att göra, men den som riskfaktor väger in mer eller mindre beroende på övriga förutsättningar.

Sedan beror det på i vilka frekvenser spm spelas. Försök att spela sönder öronen med en 11-20hz slinga!

Av Timpolanen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tomten51
Kanske kan det läggas till en funktion i menyn på mp3-spelarna där man kan ange vad man har för ohm osv på sina lurar? På så vis kan spelaren beräkna max dB och om man angiver mer info kan (kanske?) spelarna till och med anpassa ljudet till lurarna för en ännu bättre upplevelse?

En annan tanke som slog mig precis, en sådan funktion skulle vara sjukt trevlig även på datorn, då man ofta sitter och blastar på lite för mycket när en go låt kommer på.. Agree? Indeed.. Mmm.

Njaaa riktigt så fungerar det inte. Det har med elementes känslighet att göra också samt slaglängd, konarea, effektålighet o.s.v. Och att sätta i en riktigt DB mätare kan de bara drömma om, lär väl Mp3:an kosta 2000kr+ till minst.

Av Timpolanen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av anton_mjor
iPod har väldigt bra kvalitet på ljudet, bättre än alla andra spelare jag har prövat i alla fall.

iPod är inte klena, de har bara en jävla cap i europa som inte ens går att låsa upp.

Dom är visst klena! Å bra ljud...? Humm tänkt till en gång till nu. Du har säkert också kvar org lurarna. Rena skit grejjer med snyggt skal, nää iriver ska det vara!

Av Timpolanen

HAHAHAHAHAHAHAAHHAH! Hur fan har de tänkt att begränsa till 80db, snacka om att de har noll koll!!

Okej de kanske kan spärra dem vid 80db med de medföljande pisslurarna, men dom slänger man ut så fort det går. Hur ska de spärra vid 80db när alla lurar är olika tungdrivna...? ipod är redan så klena att man knapp kan driva några vettiga lurar med dem å sedan begränsa ännu , mer tur att man kan låsa upp det iaf.

Roligt att de inte änns verkar veta Ohms lag ^^

Av Timpolanen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av linxz
Inget, skummade kanske igenom tråden för snabbt.

hehe okej såg lite skummt ut

Av Timpolanen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av linxz
Har en 7:e ordningens isobarik med 4x10" i bilen.( Volvo 855 ). Aktivt 250Hz
En 7:e ordningens isobarik med 4x12" liggande i gårdshuset..
En 400 liters låda med 18" i gårdshuset.
5:e ordningens isobarik med 2x6,5 i gårdshuset.
En 12" basreflex låda i gårdshuset.
En Backe´s 15" hybrid baslåda i gårdshuset.
En Backe´s 12" hybrid baslåda i gårdshuset.
Sedan har jag 2 stycken Coral 10K11 liggande.
I gårdshuset. kör jag systemet med gamla 2xXelex steg. ca 200w per kanal.
Mellan och diskant kör jag på en 2x20W gammal panasonic förstärkare över 300Hz, via en 2 vägs aktiv delning och en 12 bandig EQ.
Inne i huset kör jag med 2x12" i fronten och 2x12 till rear,i hemmabion.
Men oftast kör jag med Nad 3020B och ett par små Sonab högtalare.

Vad vill du säga med det?

Av Timpolanen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kockski
Hej era bas nollor....

ni verkar inte fattat det ännu, Att effekten på högtalarna har ingen som helst någon roll i uteeffektens värd. Det är fortfarande slutsteget som är den stora avgörande frågan. Ni verkar tro jippi min bas är på 500watt rms ja då spelar den det trots att min förstärkare spelar 50 watt

Svaret på det är NEJ

Jag kan med sannorlik åxå då säga det att jag har spelat ut 1000watt o då snackar vi LAB 1000 http://www.blocket.se/alvsborg/Slutsteg__LAB__JBL__INKEL____H...

(RIKTIGA WATT)
Och mina basar va på endast 250watt i RMS altså 500 i peak(dynamisk)

det levde om det

O ja vist du kan spela högt med en 50 watts förstärkare men skälet till det är att du spelar orent ljud som dina öron uppfattar som mycket högre.

Lite mer info ett steg som är 50watt i ren klass A (dom blir väldigt varma så dom kan man inte ta minste på) dom presterar i den effekt vi snackar om i hemmasterio som ett slutsteg på 150-250watt

Nu kanske ni basnollor blivit lite mera smarta på ämnet.

sen om det finns nån annan som kan tillägga saker får gärna göra det men ingen som svarat i detta galleri är nog inte kapabel att säga till om va jag snackar om.

Vist kan man få ut mycket med 50W(kontinuerlig) det beror helt på elementets uppbyggnad. Känsligheten tex som har med konen tyngd å motron mm.

Att det låter sämre att att distrutionen ökar eftersom steget är på klippningsgränsen. Jag kan spela sjukt högt med 50W kontinuerlig men pikar mot 100-200W.

Det med att en högtalare klara 500W är svårt att säga utan det beror på lådan samt en massa annat. Ett element har växlande impedans så att den tål knappast 500W över hela registret. Det kan sjuka ner åt 30W i vissa lägre frekvenser. Sedan så lär man överstiga xmec innan (max slaglängd). Så när det står 4ohm är det bara ett nominellt värde den kan variera mellan tex 2-20ohm å det bidrar till varför effekten varierar.

Det som skiljer en bilbaslåda mot en hemma är att bilbasar är byggda för att spela i en bilkupé där man får enormt mycket mer basstöd än hemma. Sedan är de allra flesta byggda enbart för att spela högt med störregap vid spolen + en massan annat för att det ska vara svårare att spela sönder. Så bilbasar hemma blir aldrig bra nästan.

Av Timpolanen

Oj vad det öste in kommentarer! Kul!

Tipsaossgärna: Vad är det för fel på den? Tycker det är bland de snyggare till skillnad mot samsungs plats vrak.

Wic: Hela vinden är runt 70m2 till utan, fast det är upp delat i två så det är ett förråd på 20m2.

Rawet: Det är min site jag är inne på Ta en titt: http://timpolanenproduction.se/

klasvonklas: Acoustiken är helt ok måste jag säga. Det finns ju värre rum. Det jag har problem med är basresonanser. Eftersom det inte finns några väggar typ så bildas det deffust bas ljud. Detta ska jag försöka att fixa med absurbenter i form av ett för med dämp massa i. (rätt avstämda å så). Det uppstår även en del reflekioner i taket men inte så mycket att de stör mig. Kom gärna med tipsom du har några jag är bara en glad amatör

Xlex: Okej håller med jag får slänga upp lite data grejjer också Jodin gissning var bättre, runt 50m2 är det.

Catman: Jag har haft borde men jag letar ett nytt som är mycket lägre. Jo det bli varmt om man inte har fönsteröppet

Och tack till alla kommentarer och betyg !!

Av Timpolanen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ozon1337
Z-5500 har ett anpassat basrör som inte är rakt. det är böjt.

Men å andra sidan så är det den sämsta basen!