Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost

Så länge som kortet fysiskt får plats och nätagget har en 8-pin PCIe för ström så borde det inte vara något problem. 4060 drar aningen mer ström än 1650 Super, men inte så mycket att det lär orsaka något problem.

Och ett RTX 4060 borde vara lite mer än dubbelt så snabbt som ett GTX 1650 Super, så det känns som en vettig uppgradering. DLSS har för övrigt bara med grafikkortet att göra, så vad du har för komponenter i övrigt spelar inte så stor roll för den funktionen.

Av perost
Skrivet av OldSchool297:

Verkar vara 24 frames från kortet och 60 i skärmen. HDMI 2.0 and 4K (the standard measure of data transfer used to gauge performance), and it becomes clear that the HDMI 2.0 is the better option. While HDMI 1.4 was introduced to handle 4K of video, HDMI 2.0 delivers a whopping 50 to 60 frames compared to 24 from HDMI 1.4. 24 från kortet måste sänka kvalitén ordentligt.

Det där gäller inte din skärm eftersom du bara har ungefär hälften så hög upplösning som 4K. Med HDMI 1.4 kan du få ut runt 60Hz med 3440x1440 och med HDMI 2.0 runt 100Hz. Med DP 1.2 borde du kunna få ut 120Hz om grafikkortet klarar full bandbredd för DP 1.2.

Sen har bildfrekvensen som sagt ingenting med bildkvalitén att göra utan bara hur snabbt skärmen uppdaterar.

Av perost
Skrivet av r80x:

Kan den 8-kärniga verkligen vara 155W?

Tidigare 8-kärniga Epyc har haft TDP på upp till 180W, så 155W skulle inte vara något konstigt.

Av perost
Skrivet av Bengt-Arne:

Är rätt otroligt att en tillverkare kan få för sig att ändra på en så allvarlig sak som kontakter utan att samtidigt ändra kodningen kontakten, för mig så borde det vara en del av kvalitetstänket hos företaget.

Är på tiden att det blir en standard för kontakter på PSU'er med lösa kablar!
Något som även @sp1k3n skrev om, om det sen är EU, PCI-SIG eller någon annan standardorganisation. PCI-SIG kanske är lämplig.

Det har tidigare varit ett problem med bränd utrustning vid byte mellan olika tillverkare där kontakterna uppenbarligen varit dom samma, men på samma modell av PSU?

Ja, det är rätt ofattbart att alla nätaggstillverkare använder samma typ av kontakt och ändå inte kommit överens om någon standard efter 20 år trots att det orsakar problem för användarna. Bara något enkelt som att t.ex. alltid köra fyrkantiga hål för 12V och avfasade för jord skulle göra det mycket svårare att råka använda fel kablar.

Av perost

Det är som sagt varans egenskaper som styr om den räknas som likvärdig och inte priset, se t.ex. vad Konsumentverket skriver.

Av perost
Skrivet av friArsenik:

Ja, men. Vi pratar om sand! Om jag inte har helt fel, så sand är den absolut vanligaste material/råvara som finns på vår planet.

Vi kan tänka oss en situation:

Vad ska hända när sand denna gruva (i artikeln) tar slut?

Sand består ofta delvis av kvarts, men jag gissar att det är alldeles för dyrt att utvinna kvarts från sand med den renhet som krävs. Sanden de pratar om i artikeln är inte vad de gräver fram ur gruvan utan slutprodukten efter att kvartsen är mald och renad, själva gruvan är som sagt ett stenbrott.

Av perost
Skrivet av JoOngle:

Jag tror det viktigaste här är kompileraren, dvs. den mjukvara som översätter din programkod (alltså om du t.ex. programmerar i C-Sharp. C++. Python etc.) till Maskinkod.

Arm har alltid varit en form ut av RISC processor (som står för Reduced Instruction Set Computer), ARM är en Advanced Risc Machine som är en form av RISC. Dom har blivit mera och mera utvecklade och avancerade över tid, och kan absolut vara ett alternativ till t.ex. Intel och Amd's x86 arkitektur, men då RISC styrka har legat i att vara snabba o effektiva med vissa instruktioner, så är därför arkitekturen mycket annorlunda än en x86 processor, man kan säga att x86 har flera och kraftfullare kommandon som Mikroprocessor, men det går långsammare, medan en RISC processor har mindre kommandon men kan utföra dom snabbare.

Detta kräver egen kod för RISC arkitekturen, och om man vil t.ex. programmera i C-Sharp (C#) så går det utmärkt att kompilera för båda arkitekturer.

TL:DR; det kommer mycket mera an på programmeringsmiljön, alltså att det finns en översättare (Compiler!) som översätter till ARM Maskinkod (RISC) såväl som x86 Maskinkod smärtfritt och effektivt. Och att det finns ARM spelmotorer som också finns till x86 arkitekturen.

RISC vs CISC har väl inte varit särskilt relevant på 30-40 år i alla fall? Dagens arkitekturer är snarare hybrider och blandar RISC:iga och CISC:iga instruktioner friskt. Men olika instruktionsuppsättningar kräver olika kodgenerering oavsett, det har ingenting med RISC vs CISC att göra.

Men problemet är inte så mycket kompilatorer, det finns ARM64-kompilatorer för det mesta nu för tiden, utan alla tredjepartsbibliotek som spelen ofta använder. Det är en sak att kompilera om sin egen kod, men det kan vara svårare att övertyga andra att göra samma sak. Kör man istället på lösningen som Apple och nu även Microsoft använder med binäröversättning så undviker man det problemet.

Av perost

Det är ingen fara, minnesstickor med större kapacitet är inte annorlunda på något sätt annat än att de har mer minne så det värsta som händer är att datorn vägrar starta.

Ryzen 7840HS har för övrigt stöd för upp till 256GB minne enligt AMDs spec, så som du säger klarar datorn sannolikt mer än vad Lenovo påstår att den gör.

Av perost
Skrivet av revolt_III:

Ok, men det låter ju betydligt bättre. Jag vill ju helst klara mig utan docka.

Det jag var orolig för var om datorn var begränsad på något sätt utan adapter.

Nej, det är tvärtom, adaptrar/dockor begränsar oftast bandbredden. Med en docka kan man få fler portar än datorn i sig har, men ofta blir man lov att kompromissa på något sätt.

Skrivet av revolt_III:

Men låt säga då att jag kopplar in ena skärmen via hdmi och den andra via usb-c/dp. Då behöver jag väl någon adapter från usb-c till fullstor displayport som det är på skärmarna?
Som tex den här: https://www.inet.se/produkt/8901216/microconnect-usb-c-displa...

Ja, en sån kabel ska fungera i teorin i alla fall. Tänk bara på att om du vill köra 4K@120Hz+ så är en kort kabel att föredra för att undvika signalproblem, så om du inte faktiskt behöver just 3m så skulle jag rekommendera att välja 2m eller kortare.

Av perost
Skrivet av Kopen:

Har man rätt att begära ut ett samtal om det spelats in av motparten? i så fall borde det gå att bevisa den vägen?
Tänker då en hel del av dessa operatörer har någon automatiskt röst som meddelar när man ringer in att samtalet kan spelas in för utbildningssyfte och allt vad det är.

Ja, beroende på omständigheterna så verkar det som att man kan göra det, se t.ex. lawline.

Av perost

Datorn i sig ska klara två 4K@120Hz+-skärmar eftersom den har en HDMI 2.1 och en DP 1.4 (via TB4). Dockan klarar dock max 4K@30Hz med en skärm och 1080p@60Hz med två skärmar enligt Belkin.

DP 1.4 klarar precis 4K@120Hz utan DSC, så vill du köra två skärmar varav minst en 4K@120Hz så behöver du nog tyvärr koppla in minst en av skärmarna direkt i datorn istället för att använda en dockningsstation.

Av perost
Skrivet av m3tr0:

Det går inte om det blir en 512-bitars minnesbuss. Antar att det blir 32 GiB eller 64 GiB.

JEDEC specar både 3 GB- och 6GB-kretsar för GDDR7, och 3GB ska redan vara på väg. Så 48GB och 96GB är absolut en möjlighet om det faktiskt kommer grafikkort med 512-bitars buss.

Av perost

Enligt telekområdgivarna (som finansieras av flera stora operatörer) så är löften givna av säljare bindande, men bara om man faktiskt kan bevisa löftena. Så tyvärr kan det nog bli svårt att få rätt såvida ni inte har samtalet inspelat.

Av perost
Skrivet av Ethnic:

Jo det var min första tanke också, men känns även som P2P då jag faktiskt kollade min nedladdning / uppladdning och den skickar upp löjliga mängder data så fort du laddar ner någonting. Men läste även att den kollar så att du faktiskt får ner rätt paket. Men tycker fortfarande det inte stämmer överens med den stora mängd data som skickas upp hela tiden.

/Daniel

Själv ser jag ingen större ökning i uppladdning när jag laddar ner något med Steam. Men oavsett så begränsar Steam inte nedladdning baserat på uppladdning, om det skulle vara fallet så skulle det ju vara allmänt känt med tanke på hur extremt många som använder Steam med asymmetriska internetanslutningar.

Av perost
Skrivet av Ethnic:

Hej igen!

Jag kollade på den routern du skickade och den har specs som följande: Dataöverföringshastighet: max nedladdning: 1000 Mbit/s, max uppladdning: 100 Mbit/s och max WiFi-hastighet: 773 Mbit/s.

MAX uppladdning på 100mbit/s och du sitter på 500/500.

Nu tänker jag bara lite högt.. men om jag inte missminner mig så använder steam sig av samma teknik som torrenter, dvs du plockar lite verifierad data(spelen dvs) från massvis av användare.

Undrar om det kanske är så att din nedladdning blir strypt av att du bara kan ha max 100mbit uppladdning.. att det du skickar inte matchar det du tankar hem.

Någon får gärna rätta mig om jag har totalt fel

EDIT - För din nedladdning matchar ungefär det du kan tänka dig få ut av din uppladdning..

Jag skulle nog försöka låna en annan router och se hur den beter sig då, sen så är aldrig dessa comhem routrar inte speciellt mycket att hänga i julgranen.

2nd EDIT - Jag provade nu själv och som jag trodde så skickar steam massa data samtidigt som man laddar ner någonting.

/Daniel

Nej, Steam har ett CDN-nätverk som filerna laddas ner från. Om Steam skulle ladda ner data från andra användare så borde man ju se att Steam laddar upp när som helst och inte bara när man laddar ner spel själv, annars skulle systemet inte fungera.

Av perost

Något du kan testa är att göra en kopia av t.ex. en av spelmapparna och se om det också tar lång tid, då vet du att det i alla fall inte är nätverksrelaterat.

Men annars är det ett känt problem att vissa SSDer hanterar långvarig skrivning som t.ex. att ladda ner spel via Steam väldigt dåligt. Och i alla fall WD Green 2018 var en rejäl nedgradering jämfört med WD Green 2017, som redan var en rätt dålig SSD. Jag vet dock inte riktigt var din modell passar in, den har samma modellnummer som 2018 års modell men med B i slutet istället för A (bara ny revision kanske?).

Av perost
Skrivet av BOR-I-LICH:

Det finns inget jag kan göra åt det då? Med det minnet jag köpt?

Du kan kolla i BIOS om det finns några minnesinställningar, men det brukar tyvärr aldrig finnas på märkesdatorer som Dell utan de kör bara på standardprofiler.

Av perost

Datorn har troligtvis bara stöd för standard SPD-profiler, och vanliga minnen från t.ex. Corsair brukar bara ha en SPD-profil för 2133 och sen en XMP-profil för t.ex. 3200. Så t.ex. Kingston ValueRAM borde fungera om du vill köra 2666, specen för dem anger att de har en SPD-profil för den frekvensen.

Av perost
Skrivet av Krawlezt:

Tack för svar.
Jag har kollat bios och testat ändra fram o tillbaka utan resultat. Jag har även testat standard inställningarna.
Beställde en Y kabel och antar jag löser det så men känns konstigt att kontakten på själva moderkortet är trasigt då allting är relativt nytt

Ja, trasiga fläktkontakter är relativt sällsynt. Du kan förstås försöka reklamera moderkortet, upp till dig om du tycker felet är värt det.

Av perost

Kolla QFan Control i BIOS och se hur fläktkurvan är inställd. Standard-inställningen borde fungera oavsett fläkt, men du kanske råkat ändra fläktkurvan så att den är för lågt inställd.

Skulle det visa sig att kontakten ändå är trasig så kan det gå att lösa med en Y-kabel och koppla alla tre fläktar till CHA_FAN2 istället, men då ska alla tre helst vara PWM och ungefär samma varvtal. Om den gamla fläkten är en 3-pin-fläkt så kommer den annars köra full fart hela tiden om du kör så.