Inlägg

Inlägg som Expectrence har skrivit i forumet
Av Expectrence

Ja, det är fortfarande många som spelar! Men eSverige behöver verkligen hjälp från fler aktiva spelare för att återigen bli det största landet i eVärlden!

Jag klistrar in mitt "reklam-inlägg" som brukar få folk engagerade när de läser om möjligheterna med spelet:

Vad är då eRepublik, för er som inte vet?

Jo, eRepublik är, som man kanske kan ana av namnet, ett webbläsarspel där man iklär sig rollen som en vanlig medborgare i valfritt land (förslagsvis eSverige). Nästan alla länder i världen är representerade av allt från 100 till 10,000 medborgare.

"Målet" med spelet, om man nu kan säga att det är ett mål man kan uppnå, är att skapa ett samhälle med allt vad det innebär. Man kan starta egna företag och anställa andra spelare, gå med i försvarsmakten och slåss mot fientliga länder, eller kandidera för att bli president för hela landet - och mycket däremellan! Man kan anställa andra spelare, betala ut löner och sälja sina produkter på en marknad till andra spelare. Det är ett riktigt engagerande finlir att försöka få företaget att gå riktigt bra, och som spelare är det ett bra sätt att bli rik och känd på! Dessutom behöver man inte - om man inte vill - hålla på med bokföring och liknande. Vidare har vi ett försök till en aktiemarknad som vi spelare själva har skapat, där man kan köpa andelar i företag eller organisationer som köper upp företag. Sen kan man tjäna sig en hacka på att köpa och sälja valutor på vår Monetary Market (MM) - mer info finns på vårt svenska forum erepublik.se !

Vi har många socialister, kommunister, borgare och gud vet vad i en hel drös olika partier som tävlar med varandra om att vinna befolkningens röster. Omröstningar sker med jämna mellanrum, och det finns flera nivåer av politisk aktivitet. Allt från kongressmedlemmar till, som sagt, presidentskap. Men ungefär 90% av spelet är vad vi som spelare själva gör det till.

Vi esvenskar har ett eget forum, erepublik.se, där vi själva diskuterar nya lagar (ja, det finns stöd för att rösta fram nya lagar!), tillsätter talmän, ambassadörer (som faktiskt diskuterar med medlemmar från andra länder, främst via IRC), olika ministerposter (ekonomi, utbildning osv), kollektivavtal, minimilöner och mycket, mycket mer.

Det skulle krävas en hel uppsats för att förklara alla delar av spelet, då det finns oerhört mycket att upptäcka - och det roliga är att nästan allt är "user-generated", eller hur man nu ska uttrycka sig. Det är alltså vi som medborgare som själva sätter reglerna!

Spelet är ett oerhört bra tidsfördriv. Man kan lägga ner 2 minuter om dagen om man vill, eller 24 timmar om man så önskar. I vissa kritiska situationer (allianser mellan länder som håller på att spricka eller ekonomiska kriser) har vi dedikerade spelare som lägger ner oerhört mycket tid på att få landet att överleva. Det är många som har valt att påbörja en politisk karriär IRL efter att ha spelat eRepublik som politiker, eller startat egna företag efter att ha varit företagare i eSverige!

Så! Jag uppmanar alla att ge spelet ett försök och utmana er själva. Är det verkligen så lätt att skapa förändringar i ett land eller driva ett lyckat företag? Här har ni möjligheten!

---------------------------

Jag vet inte exakt vad ni anser om ref-länkar, men jag lägger till den ändå eftersom det är det enda sättet att se vilka som är nya spelare (spelet är fortfarande under kontinuerlig utveckling). Jag skickar ett PM till alla som registrerar sig med information om spelet. Om ref-länkar inte uppskattas ber jag ödmjukt en moderator att radera den och lämna originallänken, då jag gärna ser att så många som möjligt börjar spela!

Erepublik - hjälp Sverige att ta över jorden!

Och om den länken raderas fungerar denna (som ni såklart kan använda om ni inte vill använda ref-länken också, huvudsaken är att vi får fler aktiva spelare i landet!)

http://www.erepublik.com

Kom också ihåg att registrera er på http://www.erepublik.se med samma namn som ni väljer i spelet. På forumet får man som nybörjare lite pengar, mat, vapen och liknande av äldre spelare som vill hjälpa nybörjare. Det är också möjligt att få en mentor som hjälper er de första veckorna i spelet då det kan vara lite avancerat (och misstolkas som tråkigt innan man har upptäckt vad som döljer sig under ytan!).

Och eftersom de flesta nybörjare gör samma misstag kan jag säga direkt:
1. Börja inte kriga direkt! Då tappar ni wellness och har svårt att få upp den igen
2. Skaffa ett jobb direkt, börja tjäna pengar
3. Försök träna/jobba varje dag om möjligt, det tar inte mer än 2 minuter.
4. Regga er på det svenska forumet (erepublik.se) med samma namn som i spelet
5. Tigg lite pengar i nybörjartråden http://www.erepublik.se/viewtopic.php?f=137&t=274
6. Kom in på IRC för fan! http://chat.erepublik.se eller irc.quakenet.org (#erepublik.se) om ni har en klient.

Väl mött! Vi ses i eSverige!

Av Expectrence

Vad sägs om detta? (14 k)

Hittade ett datorpaket på microshop av alla ställen för 14000, och tänkte höra om det är något som är värt att fundera på:

CPU: Intel Core 2 Quad Q9300 6MB (45nm), 4-Kärnor
Grafikkort: ATI 3870X2 1GB DDR-4 2xDVI + HDTV
Minne: 4GB DDR-II 800MHz
DVD-Brännare: 16x +/- Dual layer
Hårddisk: 750GB SATA-II
Modem: Nej
Nätverkskort: Gigabit
Ljudkort: Int. 7.1 surround med SP/DIF
Högtalare: Subwoofersystem
Mus & TB: Trådlöst med lasermus
Operativsystem: Köps separat
Skärm: Köps separat
Office ready: Ja

Grafikkortet ser ju i alla fall riktigt fint ut, eller har jag fel angående det? Har inte hunnit lästa någon recension om den ännu. Paketet är en aning dyrt, och jag antar att man kan plocka ihop något likvärdigt, om inte bättre, för samma peng eller? Fördelen här är ju att allt ska funka direkt och jag slipper bygga ihop den själv, lat som man är ^^

Obs! Man kunde även välja på en likadan dator för samma pris, men skillnaden var att GPU byttes ut mot AMD Phenom X4 9600, 4-Kärnor, som enligt dom själva är sämre än Intels:

Intel CPU Benchmark: 2841 / 100%
Xenon CPU Benchmark: 2200 / 77%

Vad sägs egentligen om det där paketet, är det ens värt att fundera på?

Av Expectrence

Ser riktigt bra ut, tror jag tar samma paket när alla frågor besvarats. Det jag är mest orolig över är samma som dig - huruvida man ska ta 4 gb RAM och då köra på 64-bitars Vista och riskera att inte kunna spela massa spel utan att installera XP, eller "bara" ha 2 gb och köra med XP tills allt har löst sig med vista.

Totalsumma på det där?

EDIT: plockade ihop samma på datorbutiken, men jag utelämnade skärm, högtalare/headset och allt annat du ska köpa annorstädes. Landade runt 16 000, vilket var mkt billigare än jag trodde det skulle bli faktiskt! Blev dock lite nervös när det poppade upp rutor så fort jag valde hårddisk där jag fick förslaget att köpa till massa S-ATA-kablage och liknande; är det något som behövs för att kunna bygga ihop det eller är det bara ett försök att tjäna lite extrapengar av db?

Av Expectrence

THCE ZQMU;ICEK BVR:OXWN F:OXW JMUMU_PS :OVRCEVR THCE LAZQY D:OGS

Compaq 6910p inbyggt tangentbord. Verkligen illa ^^

Av Expectrence

Processorn skulle jag nog ha funderat på till att börja med, där kan du skrapa bort flera tusenlappar utan att tappa alldeles för mycket prestanda. Beroende på grafikkortet är det ju dessutom onödigt att ha en alldeles för bra processor om grafikkortet inte når samma höjder. Vänta till prissänkningen 22 juli så har du ju förhoppningsvis en q6600 för 2500 eller så, mycket billigare men fortfarande väldigt bra. Om du ens behöver en quad, kanske räcker med 2-kärnig, beror väl på hur mycket du vill lägga ut och hur mycket du vill pressa datorn.

Av Expectrence

Allright! Har ändrat nu, slutsumman lade sig på nätta 19000 exkl frakt, men efter prissänkningen kan jag ju hoppas på att landa nån tusenlapp billigare. Nu vet jag i alla fall vad jag ska ha, tack så mycket.

Av Expectrence

EDIT: du svarade mer eller mindre på allt du missat med din edit ^^ tack så mycket, nu tror jag allt är mer eller mindre löst. Jag skrev dessutom att inköpet tidigast blir slutet av juli/början av augusti, så det ska inte bli några problem!

Av Expectrence

Speldator till en oerfaren!

Tjenare allihopa, jag har glott runt lite på sidan här ganska länge nu och bestämde mig för att det är dags att uppgradera min 3-åriga burk som nu officiellt är den sämsta i min vänskapskrets, och det är ju inte så kul.

Hursomhelst, jag har faktiskt inte speciellt mycket koll alls på datordelar, visst har jag hängt med en del och vet ungefär vad jag vill ha; men det svåraste är nog för mig att se till att allting passar, främst gällande moderkort. När jag läser beskrivningen av ett sånt står det bara stilla i huvudet. Jag vet att pci-e är bra att ha ^^ men det är ändå inte alls samma sak som att titta på RAM där 2048 är 2 gig, alltså bra, punkt slut (mer eller mindre).

OBS! Min budget är obestämd, helst inte över 20k då jag är hyfsat säker på att man kan få en rejält bra speldator för under det priset, plus att jag slipper vänta ytterligare en månad om priset inte blir alldeles för högt. Över 10k räknar jag kallt med, 15-17 blir väl mest troligt. Säg 20 som gräns för att vara säker.

Det jag har tittat på hittills är följande (ursäkta formateringen, sitter på bärbara nu och har ingen mus så det blir lite copy paste tyvärr):

Gigabyte GA-P35-DS3 iP35 4DDR2-DIMM 3PCI 4PCIe SATA Raid Audio GB-LAN Socket775 ATX
GIGP35-DS3 1 295:- 1 295:-

Corsair XMS2-6400 TWIN2X2048-6400 5-5-5-12 Xtreme 2x1024MB (tot. 2GB) DDR2 PC2-6400 800MHz with Heatsink
2GBTWXD2800 860:- 860:-

Intel Core 2 QUAD Q6600 Quad Core 2.4GHz 8MB(2x4MB) FSB1066 Boxed (with cpu-cooler!) Socket 775
IQ6600R 4 370:- 4 370:-

Samsung DVD SH-S182D Dual-Layer +RW/R -RW/R 18X DVD+R 8X DVD+RW 16X DVD-R 6X DVD-RW 48X CDR 32X CDRW BLACK/SVART RETAIL IDE
SAMSH-S182DBL 339:- 339:-

Aerocool T40 Miditower SILVER without PSU/utan nätagg
ACT40SI 849:- 849:-

Western Digital Raptor WD740ADFD 74GB 10000rpm 16MB cache S-ATA
WD740ADFD 1 300:- 1 300:-

Western Digital Caviar XL WD5000AAKS 500GB 7200rpm 16MB SATA2
WDC5000AAKS 970:- 970:-

Scythe Quiet Drive SQD-1000 hårddiskkylare/ljuddämpare
SQD-1000 349:- 349:-

Asus Extreme GeForce 8800GTX 768MB DDR3 TV-out HDTV DUAL DVI SLI-ready RETAIL PCI Express
ASN88GTX 5 090:- 5 090:-

Windows Vista Business 32-bit DVD Svensk OEM
WINVB32SE 1 395:- 1 395:-

Totalt pris: 16817:-

Blev väl inte så farligt fult ändå hoppas jag! Mina huvudfrågor skiljer sig som sagt inte så mycket från det vanliga; passar allt? Vad kan jag lägga till/ta bort? Funderar dessutom på om jag behöver fler fläktar då chassit jag vill ha (kan diskuteras) inte har så många.

Jag har inte tänkt klocka den nämnvärt, om jag nu gör det alls. Det ska vara en riktig gamerdator hade jag tänkt, vill slippa uppdatera på åtminstone 2 år, vilket känns rimligt med det där grafikkortet.
Funderar även på om man ska ta 4 gig RAM och köpa 64-bitars OS, men det jag har läst om det gör mig tveksam, i och med att inte så många spel verkar funka på 64-bitars (har XP nu, så steget till vista är stort nog, vet inte ens om jag borde köpa XP istället för vista?)

Vad mer, vad mer... Jag köpte en sån där hårddisk-ljuddämpare också, är totalt ovetande om den kommer passa i chassit etc. men den där raptorn känns som att den kan komma att låta en hel del annars.
Jag ska såklart vänta till någon gång i slutet av juli/början av augusti som tidigast med att köpa detta, så jag hoppas på att spara några hundralappar efter prissänkningen, därför jag valde Q6600. Hoppas inget här är overkill eller så.

Hmm.. tror jag glömde nätagg också, men där slänger jag väl in en 500-600 W som ser fin ut, dom brukar väl inte krångla alltför mycket hoppas jag. Känns som att jag borde kunna pressa ner priset ännu mer utan att tappa någon nämnvärd prestanda.. grafikkortet är det enda jag är säker på att jag vill ha.

Ojoj vad jag skrev nu ^^ Men lika bra att få med allt på en gång så jag slipper skapa 3 trådar till senare. Hoppas jag inte har missat något uppenbart nu, väldigt(!) tacksam för svar!