Inlägg

Inlägg som lucifer579 har skrivit i forumet
Av lucifer579

Jag kände heller aldrig några negativa effekter i magen av snuset.
Men jag slutade ändå, gör det du med

Av lucifer579

Här har vi då min första bil jag köpte själv.
Saab 9-3 Linear. 19k mil när jag köpte den. Har nu rullat 24k mil och går fortfarande fint.
Från och med nu vinterbilen då jag inte kan med att sälja den.

http://i170.photobucket.com/albums/u256/lucifer579/maskar_zps5ff...

Nedan har vi den nya pärlan som inköptes i våras: BMW E90 325i 2009
Tanken är väl att den ska fixas lite med utvändigt. Har köpt ett par svarta njurar.
Eventuellt nya fälgar om jag tröttnar på 18". Tanken är dock att hålla den ganska ren.
Det är trots allt en familjesedan och inte en sportcoupe.

http://i170.photobucket.com/albums/u256/lucifer579/IMG_20170326_...

Av lucifer579
Skrivet av Blomman90:

Igensatta filter torde inte vara ett problem, så länge du då och då är ute och kör lite landsväg eller motorväg. De motorer du pratar om borde enkelt generera den värma som krävs för att rensa filtren. När det kommer till Volvos minsta Diesel (D2), vet jag att den inte klarade av att bränna rent filtren, så den fick lämnas in för byte. Men D3 och uppåt behövdes bara någon mils körning på landsväg/motorväg för att göra det. Jag vet inte om det är samma på BMW/Audi, men känns inte helt osannolikt.

När det kommer till "pigghet" så skiljer sig diesel och bensin åt. En diesel är stark (bra på att dra tunga kärror och släp) samt har bra bottendrag, medans en bensin blir bättre på högre varv. Men beroende på motor så kan de ibland kännas slöa på låga varv (att man behöver växla ner för att få upp varven). Dock så klassas ju bensin som mer "sportigt" än diesel. Båda varianterna kan vara riktigt roliga att köra, så du får helt enkelt prova!

Om du är ung så får du nog börja kolla igenom vad försäkringen går loss på. En sportig BMW/Audi med 3 liters sexa och 240+ hästar kan utan problem gå på ett par tusen i månaden, bara att försäkra. Sedan är en diesel dyrare att försäkra (ca 2000 kr per år dyrare), så du lär köra en del för att ta igen det på förbrukningen.

Exakt. Detta är en av anledningarna till att jag som 26-åring gick på en 325i (vilket förvisso också är en 3 liters sexa). Försäkringsbeloppet lägre. Skatten billig (1400/år). Jag kör under 1500mil om året och skulle inte räkna hem en diesel knappt.

Att växla ner för att få upp varven och därigenom rivet ser jag bara som en fördel

Skrivet av Zånkt:

Tror det kostar mer än det smakar tyvärr.
Den stora skillnaden är innan 4k rpm.
I toppen tycker jag inte det är så stor skillnad.

Mycket möjligt. 20k är ju inte direkt billigt heller. Och det är ju absolut inte pengar man får igen. Kanske är mer värt att lägga några slantar på en ljuddämpare som gör att hon låter lite morrigare... Jag dividerar många olika alternativ. Just nu får det nog egentligen vara bra ett tag.

Av lucifer579
Skrivet av Zånkt:

Som ägare till en e90 330i med sport chassi så är jag kanske inte helt opartisk.
Fantastiskt trevlig sug sexa 👍

Min filosofi är att en sug sexa har betydligt mindre vitala saker som kan gå sönder.

Funderar starkt på om det är värt att "330-konvertera" min 325...

Av lucifer579
Skrivet av Pzykozz:

Alla tjatar hela tiden om att diesel är så mycket piggare etc men har ingen erfarenhet av det. Dock hört att a5s bensinmotorer fått dålig kritik,

Känner du att 325 räcker eller är det värt att gå upp till 330/335?

Skickades från m.sweclockers.com

Diesel piggare... ja den har ju mer vridmoment vid låga varv. Så köper du bil för att vara först iväg från stoppljuset med automatlådan och sedan tvärnita vid nästa?

För min del, som kommer från en gammal saab 9-3 på 150hk räcker min 220hk 325a just nu.
Men mycket vill alltid ha mer. Jag skulle inte vara förvånad om min nästa bil blir en x30 eller x40 då jag med denna bilen har börjat köra bil på ett helt annat sätt... Det händer att jag ger mig ut att köra bil bara för att köra bil, vilket aldrig hände innan. 330 och 325 är väl fortfarande att klassa som "familjebilar med mer motor" medan 335 närmar du dig ju faktiskt riktiga nivåer.

Det du ska fråga dig är ju hur mycket pengar som ska läggas kontra hur mycket du kör. Du tittar ju på bilar som lär ligga i nivån 150-200k. Slå ut vad bilägandet kommer kosta dig med olika modeller och ta en funderare.

Av lucifer579

Jag ser inte riktigt kopplingen till att du säger att du vill ha en roligare bil med bra körkänsla och sedan säger diesel. Men det kanske bara är jag som är helt insnöad på det där med att köra en 6-cylindrig bensinare.

Jag kör en E90 325i. Helnöjd med den. Ljudet när man pressar den över 4-5k varv, piggheten. Körkänslan.

Är du, som du säger, ute efter körkänsla är ju sportchassi/fjädring ett givet val. En otrolig skillnad när man trycker på lite i kurvor.

Jag har aldrig kört en A5, sneglade också på den innan mitt bilköp. Det jag kom fram till i mitt internetgasande är att den är lite för stor och dyr för vad det är. Men visst, kör du på en 3.0 så finns det ju en del att hämta från motorn säkerligen.

Cost of ownership... det är begagnade bilar och kan så klart variera. Beror även på hur mycket du är beredd att göra själv. Men min känsla är inte att det är avsevärt mycket dyrare med servicar osv. Det som blir dyrare med lite motorstarkare bilar är ju framförallt skatt och försäkring. Kör du en bensinare så går bränslekostnaderna upp lite. En diesel tror jag inte det blir mö dyrare än din passat.

Det du verkligen ska tänka på är ju din budget. Använd inte alla sparpengarna för att köpa bilen. Behåll till underhåll och ev. saker du vill göra med bilen.

Av lucifer579
Skrivet av Gainsgoblin:

Förutom bokföringsmässigt för de båda företagen. Blir en hel del extraarbete att bara föra över som du säger men det är saker folk inte alls tänker på.

Han tänker dock väldigt snett då han tror att bara för att två företag har samma ägare så går det att kasta summor hursom mellan dom. Revisorn hade sågat dom stenhårt om dom inte gör det rätt vilket är mycket mer jobb än att bara skicka ut två fakturor någon månad.
Tycker du det är så himla jobbigt att scanna två OCR-nummer kanske du ska sluta köpa elektronik på kredit?

Exakt vad är problemet bokföringsmässigt då?
Givetvis behövs det en del transaktioner, men det är ju knappast någon "kreativ bokföring" som behövs?
Därav "det borde inte vara så svårt" - men kanske tidskrävande då.

Jag sade aldrig att det inte innebar extra-arbete eller att man kunde kasta summor hursom. Men nog måste det underlätta att SIBA och NoN sitter under samma tak? När ett företag gör en sådan omfattande omställning som att stänga ner ett varumärke och satsa helhjärtat på ett annat kan jag tycka att extra arbete krävs för att vårda kunderna. Men det klart. Det är en marginaltuff bransch och alla kostnader måste så klart ses över, jag är bara en naiv konsument.

Även om jag har läst redovisning så har jag inte jobbat med bokföring, så ska väl inte gapa och skrika för mycket om detta.

Men grundpoängen kvarstår: Borde inte NoN och SIBA tillsammans kunna "gå den extra milen" för att göra det sömlöst och smärtfritt för sina kunder i en situation likt denna när flertal varuhus i hela landet byter varumärke?

Av lucifer579

Jag kan ju hålla med TS om följande:
SIBA och NoN har samma ägare och drivs parallellt, båda använder Resurs Bank som kreditgivare (som för övrigt finns innehav i). Det borde inte vara så svårt att föra över en kunds kredit från ett konto till ett annat och därigenom samla allt på en faktura - det borde ju till och med ligga i resursbanks intresse att göra så.

Av lucifer579
Skrivet av nikitalord:

Just nu ligger detta fynd ute KASTRULL OCH TRAKTÖRPANNOR, 3 delar, bland annat Polaris, Nils Johan 20 minuter kvar och ännu inga bud https://auctionet.com/sv/596374-kastrull-och-traktorpannor-3-...

Såg att fler fynd fanns på deras sida någon helt oanvänd Nilsjohan, 2 l.
Demeyere, diam 23 cm. https://auctionet.com/sv/71624-kastrull-demeyere-silvinox-och...

Blev lite sugen, men beskrivningen är ju värdelös.

Av lucifer579
Skrivet av Chris_Kadaver:

Fick precis min invite... Och nu står det att beta-testningen stänger idag?!

Det var beta förra helgen också!
Så min gissning är att det kommer till nästa helg med

Av lucifer579
Skrivet av FlashGordon:

Frågan är inte om utbildade människor är bättre på sina yrken än outbildade för det vet vi redan svaret på.

Om du dyker upp på en fest eller promenerar på horstråket så tror jag chansen är liten att du kan avgöra någons intelligens enbart utifrån sin utbildning. Däremot är det inte sagt att många finner rädsla över människor som har högre utbildning och framställs som bättre människor, det är så det fungerar i Stockholm framförallt.

Ja alltså titta på vad personen förmedlar och inte vad han äger eller har. Edit: Kognitiva funktioner.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger-effekten

Det fetstilta hänger jag inte riktigt med på. Är det elitism du syftar på?

I övrigt håller jag med.
Dunning-Kruger-effekten är ju intressant. Den går ju applicera på flera situationer i vardagen.

Av lucifer579
Skrivet av FlashGordon:

Det med utbildning förstår sitt yrke bättre än gemene man, resten är enbart spekulationer och med tanke på hur många akademiska nötskal man ser inom bla politiken så bör man vara försiktig.

En annan sak man inte får glömma är att man förväntar sig mer av utbildade människor vilket också är fel eftersom man återigen blir bra på det man gör. Dom sakerna du räknade upp skulle du kunna lära dig på 2 veckor om du skickades ner för att kriga i Syrien för att nämna ett extremt exempel.

Grundregel är att undvika någons meritlista och fokusera på vad som kommer ur munnen. Akademiker i min värld saknar ofta stake, egna åsikter och framförallt mod att stå för dom utanför sitt arbete. Där har vi mycket att lära av utlänningar.

"En annan sak man inte får glömma är att man förväntar sig mer av utbildade människor vilket också är fel eftersom man återigen blir bra på det man gör. Dom sakerna du räknade upp skulle du kunna lära dig på 2 veckor om du skickades ner för att kriga i Syrien för att nämna ett extremt exempel. "

Varför ska man inte förvänta sig mer från utbildade människor? Visst blir man bra på det man gör. Men ofta leder ju egenskaperna man hämtat från utbildningen till att man kan anamma saker i sitt yrke snabbare. I alla fall är det känslan kring mig själv. Detta då statistiskt sett, självklart finns det undantag från både utbildade och outbildade människor. Men jag tror å andra sidan den stora nyckeln är drivkraft. Har du viljan, motivationen och därmed jobbar hårt kommer du göra ett bra jobb och bli belönad för det.

"Grundregel är att undvika någons meritlista och fokusera på vad som kommer ur munnen. Akademiker i min värld saknar ofta stake, egna åsikter och framförallt mod att stå för dom utanför sitt arbete. Där har vi mycket att lära av utlänningar."

Grundregel till vad? Anställning? Om du är en intelligent person? Om du menar det, absolut. Vi kan inte definiera människor utifrån deras utbildning och meriter utan utifrån vad de går för. Enig.

Intressant det där med stake, åsikter och mod. Berätta gärna mer. Det jag framförallt inte förstod är "mod att stå för dom utanför sitt arbete" - Menar du att akademiker tenderar att ha olika åsikter i sitt yrke och utanför det? Jag kan hålla med om att flera från länder utanför Skandinavien har ett annat självförtroende och driver gärna sina åsikter på ett annat sätt.

Av lucifer579
Skrivet av SeF.Typh00n:

Jodå, helt OK ös.
Men fy fasen vad jag inte står ut med att de har en brud som bara står och dansar.
Samt den jävla synthen.

Av lucifer579

Fast de med utbildning förstår ju mer om världen, i sitt område, än gemene man. Det är ju det som är utbildning. Det handlar inte direkt om att man är smartare och definitivt inte bättre. Jag kan säga att intelligensnivåerna på utbildningar i Sverige varierar enormt - på ekonomiutbildningen finns där folk som har jättesvårt med t.ex. matematik medan andra har svårt för konceptualisering och teorisering. Det finns inget som säger att bara för du har en utbildning så är du smartare, men ditt bibliotek är större.

Vad har utbildning gett mig?
1. Kritiskt tänkande
2. Verktygen för att attackera utmaningar och problem från olika vinklar.
3. Utvecklad analytisk förmåga (från min egen baslinje).
4. Fördjupad förståelse i mitt forskningsområde.

Samtliga har hjälpt mig i arbetslivet. Och kommer troligen fortsätta göra.

Av lucifer579
Skrivet av Jerkanftw:

Jag kollade försäkringen på en 318, den låg på 926kr om jag kommer ihåg rätt, medan det skulle vara 436kr om den stog på farsan. Från vad jag vet så brukar de flesta "unga" låta sin förälder stå på försäkringen, men tex @Karaff sa att man inte skulle göra det. Någon speciell anledning till att jag borde stå på den?

Börjar även luta mer mot att jag väljer en 320. Jag får även många mixade svar angående detta, bör man köpa från en bilhandlare eller går privatperson lika bra? Eller är det mest en tumregel att bilhandlare brukar vara bättre?

926kr i månaden är ju mao över 11k om året.
Det är mer än vad jag betalar för min 325 som är betydligt dyrare att försäkra.
Beror så klart helt på din ålder.

Angående bilhandlare.
Det kommer vara svårt för dig att köpa bil från bilhandlare med given budget.
Om du inte går till mindre firmor. De stora jobbar inte med bilar som är 8 år gamla / gått för långt.
Med en så pass gammal bil har du heller ingen större vinning av att köpa av en handlare i min värld.
Det beror ju lite på hur kunnig du och din far är om bilar, det är mycket man kan och bör kolla som spekulant på en begagnad bil vid privat affär. En firma tar ju "generellt" bara in bilar som ser bra ut, men är ingen garanti för att de är finfina i motor och låda.

Av lucifer579
Skrivet av Andreaz1:

Som sagt stämmer inte detta längre, i generationen E90 använder både 318 och 320 den fyrcylindriga N46-motorn på 2 liter. 325:an har den sexcylindriga N52 på 3 liter.

N52-motorn i 325i (E90 pre-LCI) är en 6-cyl på 2,5L som jag förstått det.
N52 är väl en erkänt bättre motor än N53.

Jag själv har just köpt en -09 325i E90 (N53) och är än så länge nerkärad i den.
Men då är det fortfarande smekmånad och jag har inte fått några problem.
Som jag har förstått det så kan jag räkna med en del kostnader - vilket jag visste innan köp.

Som någon annan sa, läs på om bilen du tänkt dig.
Tänk även på att inte lägga alla dina pengar på köpet - generellt så tillkommer kostnader i ägandet av en bil som du måste ha i kassan.

Med tanke på din budget skulle jag dock kolla på 320 eller 318.
Många 325or i den prisklassen är 1. Äldre 2. Gått långt.
Dessutom dyrare i underhåll.

Av lucifer579
Skrivet av Chris_Kadaver:

Är man smart så köper man föregående års flaggskeppsmodeller till halva priset av vad årets kostar. Det brukar alltid dyka upp någon kampanj med fastprisabbonemang om man håller utkik. Prisskillnaden är helt enkelt inte motiverbar som det ser ut i dagsläget om man jämför förra årets modeller med årets.

Instämmer.
Skulle jag spekulerat på telefon idag hade jag köpt S7 alla gånger.
5490:- och under 5k på kampanj.

Finns ingen mening att ha det senaste ur prestanda och funktionalitetssynpunkt.

Av lucifer579

Den där lappen säger ju ingenting rörande avtalet du uppger, tyvärr.

Ser ju ut som att de har slagit ett återköp på 9367kr som krediteras dig.
Vilket de säkert gjort för att få med din gitarr som en lagerförd artikel för att kunna sälja den.

Om något specificerar alltså detta att butiken köper gitarren av dig för 9367kr och vad som händer efter det spelar ingen roll - du ska ha pengarna.

Obs! Lekman!

Av lucifer579

Om man jämför alternativen på en dagsfärsk färdigbygd PC från detaljhandeln för 6 braxar i en brax-ask får du ju jävligt mycket för pengarna med denna datorn. Aldrig i livet att du får motsvarande spec?

Visst, med en ny från butiken får du ju lite garantier och annat skräp som sällan nyttjas.
Visst, en begagnad eventuellt kanske smäller sitt nätagg eller modermodem snart - men det går ju byta ut det med.

Av lucifer579
Skrivet av caligo:

Men vänta nu, köpte inte svenska Expert typ hälften av OnOffs butiker när de sistnämnda gick i konkurs 2011? Och det höll i typ ett år? *snabb googling* Jo då, typ så. Så varför skulle det gå bättre den här gången?

Troligen eftersom Expert i Sverige var franchise-drivet med väldigt individuella butiker.
Om power går in gissar jag att det blir centralt styrt och därigenom stora kostnadsfördelar.