Inlägg

Inlägg som Fetskaft har skrivit i forumet
Av Fetskaft
Skrivet av Roggo:

Vet någon här om G.SKILL Crystal Crown Keycaps någonsin kom med ISO nordiclayout?

Jag stötte på dom i en YouTubevideo idag och tyckte dom såg läckra ut och gillade den bokstavligen lysande ramen runt varje tangent: https://www.gskill.com/product/347/349/1602504434/Crystal-Cro...

Pudding keycaps. Steelseries och säkerligen andra har sådana i nordisk ISO.

Av Fetskaft
Skrivet av Lidodido:

Jo det är samma, förklarade det tidigare i diskussionen Trycker man löst så ökar den 1km/h, men trycker man hårdare så vibrerar den haptiska feedbacken till igen och så ökar den 10km/h. Rätt smart, men tyckte det blev störande att stega från typ 50 till 90 genom att behöva trycka "dubbelhårt" fyra gånger. På Enyaq (och förmodligen Q4 E-tron) rör man ju spaken upp/ner för 10km/h och använder set/resume för 1km/h.

Blir dock rätt ointuitivt då ena knappen är på sidan av spaken och andra kommandot sker genom att dra spaken emot en. Vill man smyga upp några km/h för att kompensera för fel rullomkrets så drar man alltså spaken emot sig några gånger, kanske ändå hyfsat lätt att komma ihåg, sällan man vill justera ner hastigheten någon enstaka km/h utan då blir det väl ner till närmaste 10-tal.

Tycker själv det funkar jättebra, ser inte behovet med lägre än 10-steg. Trycker man bara Resume utan att ha satt någon hastighet innan så kan dom där bilarna dessutom hoppa direkt till hastigheten som gäller för vägen.

Stega från 50-90? 😂 Då är det väl bra mycket lättare att trampa på gasen? 😉

Av Fetskaft
Skrivet av bacardi_avt:

Då har du väl inte valt Pilot L (PZC paketet) eller?

Nej, har bara Beats Audio som tillägg. Beställde bilen i mars.

Av Fetskaft

Fått produktionsvecka för min Cupra Born e-boost 58 så den kommer innan årsskiftet. Lägger om finansieringen från privatleasing till köp genom VW Choice. Efter rabatt och miljöbonus så kostar bilen ca 365k vilket känns bra. Nu måste jag bara hitta lämpliga vinterdäck med fälg. 🙂

Av Fetskaft
Skrivet av Tommy:

Varför man skulle lägga 15kkr på en sån här plojstol istället för t.ex. en ordentlig 24/7-stol från KAB är bortom mig.
Eller gå ner hälften i pris och få motsvarande stol från en vanlig stoltillverkare som Kinnarps.

Och vad gör en 24/7-stol bättre än denna?

Av Fetskaft
Skrivet av BizitaKyu:

Ny gamingstol från Herman Milller, https://segaming.hermanmiller.com/products/vantum-gaming-chai...
Ser lite billig ut jämfört med deras Embody och Aeron. En nackdel är att man inte kan låsa den i lutad position, det går endast ställa in motståndet.

Om den får fina recensioner så kommer jag nog köpa denna. Sitter just nu på en noblechairs epic som jag tröttnat på, speciellt sätet som är för hårt.

12 års garanti som de flesta andra modeller från Herman Miller, så kvalitetsmässigt lär den hålla måttet. Tycker nackstödet ser skumt ut på den modellen. Ingen justering i djup?

Av Fetskaft
Skrivet av Eyeless1983:

<Uppladdad bildlänk>

Garderob 🙃

Nice! Visst är det en Herman Miller Mirra 2? Jag sitter också i en garderob med en Mirra 2. 😂 Bilder kommer senare

Av Fetskaft
Skrivet av Lidodido:

Enda vitsen jag skulle se med 22kw AC-laddning hade varit om fler publika långsamladdare kunde leverera den effekten, så att t.ex ett besök på Ikea i 3 timmar faktiskt hade kunnat ge en stor del av batteriet tillbaka utan att behöva nyttja snabbladdare (och springa ut och flytta bilen mitt i allt). Problemet där antar jag väl dock är att det skulle bli för krävande för systemet lokalt att kunna leverera 22kw samtidigt till många bilar, och ska man då stärka upp med sån kapacitet så kanske man satsar på DC direkt.

Har dock inte tänkt på hur vanligt 22kw är i det publika nätet, men jag kan tänka mig att man sällan faktiskt får ut den effekten. Hade varje lyktstolpe gett 22kw AC hade det nog varit en game changer men dit skulle vi nog aldrig kunna nå.

Kollar man i ChargeFinder så är det väldigt många 22KW laddare i de flesta städer. Ser mest ut att vara i anslutning till p-hus och parkeringsytor. Vad de sen kan leverera vet jag inte.

Av Fetskaft

Visst har väl nya Renault Mégane 22KW?

Av Fetskaft

Funderar på att lägga om finansieringen från privatleasing till köp och funderar över VW Choice kontra traditionellt billån. Någon som har bra insikt vad som är att föredra?

Av Fetskaft
Skrivet av JBerger:

Och samtidigt är det många sjukgymnaster som säger att man ska stå upp vid höj/sänkbart bord, som sedan visat sig att kanske inte vara så bra det heller.
Enkel tumregel är; Känner du dig avlastad i hela kroppen så som du sitter och även efter 10-18h+ pass, så sitter du nog ok. Rör du på dig mycket i stolen å vrider å vänder dig så sitter du inte bra.
Nu är det ofrånkomligt för mig att sitta länge vid datorn (liksom i många yrken idag) och då får man göra vad man kan, personligen tror jag en zero-G stol hade varit helt rätt för mig men de finns knappt. Men som sagt, för vanligt kontorsarbete med 1-3h förmiddag + 1-3h eftermiddag fungerar nog vilken kontorsstol som helst ok till.

Rörelse är det som är viktigt. Att stå helt stilla hela tiden kan göra att du belastar dig själv fel, speciellt om du är svag och har "dålig" hållning. Om man absolut måste jobba länge vid ett skrivbord så är variation det absolut bästa. Stå 30 minuter och sitt sedan 30 minuter osv. Att sitta länge är det värsta man kan göra och jag skulle nog påstå att sitta avslappnat länge är mer skadligt än att sitta och vrida och vända på sig. När stora muskelgrupperna i kroppen aktiveras frigörs ämnen som kallas myokiner vilka är livsnödvändiga för att våra organ ska fungera bra. Lägre halter av dessa bidrar bl a till ökad fettinlagring runt våra organ vilket ställer till stora problem. Stillasittandet bidrar också till låga halter av lipoproteinlipas, som bl a har som uppgift att sänka nivåer av blodfetter (triglycerider), och man får då ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Om man sitter måttligt och annars tränar mycket så kan man kompensera för stillasittandet, men ju längre sitt-sessionerna blir desto svårare blir det att kompensera. Och har man ingen regelbunden träning alls så blir det ännu viktigare att variera sig under dagen med pauser och rörelse.

Ursäkta om det låter allvarligt med det jag skriver men det är absolut inga överdrifter utan detta är ett allvarligt ämne. Som fysioterapeut träffar jag dagligen människor i olika åldrar med olika sjukdomar och krämpor till följd av en inaktiv livsstil, och de flesta kan bli bättre med ganska enkla medel.

Av Fetskaft
Skrivet av Snudge_B:

Vad var det för bil?

Cupra Born.

Av Fetskaft

Ingen bra vecka för mig som väntar på min bil jag skulle fått i augusti. Först ringer säljaren och säger att de inte har fått något startdatum för produktion och kan inte lova att den kommer innan nyår vilket kommer innebära en höjd leasingavgift på 600-700 kr / månad. Han undrar om jag vill avboka bilen eller vänta. Jag nämner att det inte står någonting i avtalet som skrevs i mars om höjd avgift på grund av utebliven eller ändrad miljöbonus. Jag hör nästan på säljaren att han är väl medveten om detta och säger att han ska kolla upp det och återkomma.

Sedan blir jag kontaktad av en som sitter i styrelsen i min bostadsrättsförening som har ny information om hur det går med laddstolpar på parkeringarna. Vår förening delar parkering med en annan förening och en förvaltare av ett hyreshus. Ingen av dem ska ordna med laddplatser just nu men har inga bekymmer med att vi gör det så det har alltid varit fritt fram har det verkat som. Nu har föreningen fått reda på att om man har en gemensam yta för parkering så måste lantmäteriet godkänna att vi ordnar laddplatser, även om alla som delar på ytan är överens. Och få ut lantmäteriet för att göra sin bedömning tar flera månader och kommer kosta någonstans mellan 50 000 - 100 000. En kostnad som föreningen inte kan ta så klart när det just nu handlar om laddplatser för fem personer, och lägga ut kostnaden på de fem personerna blir ju också helt galet. Härligt när staten tycker vi ska bygga så många laddplatser hemma som möjligt och sedan sätts det byråkratiska käppar i hjulet från myndigheter som blir mer kostsamma än bidragen ger tillbaka.

Om inte dessa grejer löser sig till det bättre inom ganska snar framtid så blir det nog till att avboka bilen jag väntat på sedan i mars och fortsätta åka bensinare.

Av Fetskaft
Skrivet av Salvion:

Jag letar med ljus och lykta efter en stol och har tittat mycket på Herman Miller och då Embody men tyvärr aldrig provsuttit den (kanske någon som vet var man kan göra det?)

Min fråga är bortsett från reklamen på Logitech versionen är det något alls som skiljer i utförande? material, funktion osv?

Det ska tydligen vara skillnad i tyg och även stoppning både i sits och ryggstöd. Googla embody logitech vs regular så hittar du lite info.

Av Fetskaft

Finns massor av begagnade Kinnarps på Facebook marketplace och Blocket.

Av Fetskaft
Skrivet av tehTarik:

Hoppas du blir nöjd med GM1, lär iaf vara otroligt smidig att ta med dig, tar nästan ingen plats. Har själv en GM5 (är väl i stort sett som GM1 fast med en pytteliten EVF inbyggd) som jag använder som komplement till en G80. Brukar kunna pressa ner båda husen och tre objektiv i en liten kameraväska. Perfekt när man reser, och det är väl det som är systemets styrka. Det man kan önska skulle vara mindre brus på högre iso... En annan sak som är lite irriterande är att fokuspeaking vid manuellt fokus fungerar ganska dåligt, iaf om jag jämför med en Sony (Nex-5 är det jag provat).

Btw, har ett extra Panasonic 15mm 1.7 till salu, ifall du är intresserad

Har ett Lumix 14mm f2.5 men Leican lär vara lite vassare. PM:a ett prisförslag så kan jag fundera lite.

Av Fetskaft

En 24-timmars stol behöver ju absolut inte vara bättre ergonomiskt, eller skönare/bättre att sitta i än en 8-timmars stol. Den är ju inte gjord för att EN person ska sitta i den i 24 timmar. Den har bara högre krav på hållbarhet för att klara av att flera personer använder den under dygnets alla timmar. Sedan har de oftast också fler inställningsmöjligheter för att passa flera typer av kroppar, och detta kan ju även ses som en nackdel. Om du är den enda personen som använder den så är det mest troligt att du ställer in det mesta en gång och sedan inte ändrar någonting. Man får betala för en flexibel stol som man inte ens utnyttjar flexibiliteten på. Det bästa är om man kan hitta en stol med så få inställningsmöjligheter som möjligt som passar en själv. Det blir billigare och det är färre saker som kan gå sönder. Köpa en 24-timmars stol för att sedan nyttja den 4-5 timmar om dagen är ju total overkill. Sen om det är den enda stolen du kan hitta som du sitter bra i, ja, då är det väl så, men då har man nog inte testat tillräckligt många stolar.

Av Fetskaft

Tack för alla tips. Nu landade första inköpet på en begagnad Panasonic GM1 med tillhörande kit objektiv 12-32 mm för 1500 kr. Den är i absolut nyskick med enbart 250 exponeringar. Köpte ett begagnat 14/2.5 pannkaksobjektiv idag så nu klarar jag mig ett tag. Gillar M43 väldigt mycket och kommer hålla mig kvar där nu. Blir en till kamera lite senare, något lite större för mer planerade tillfällen. Denna lilla rackare är perfekt att släpa runt i jackfickan.

Av Fetskaft
Skrivet av SuperDuperKillen:

Dubbfria är bättre på alla väglag förutom is.

Och även på is så skiljer det väldigt lite idag (givet att man köper kvalitet).

För 10 år sedan var det större skillnad, så väldigt många tror det är likadant fortfarande.

Och om man åker norr om skåne se till att man köper nordiska friktion och inte europeisk friktion. STOR skillnad på både snö och is.

Av Fetskaft
Skrivet av sorcgsdf:

Kan med stor värme rekommendera den kameran jag använder sony a6400. Liten och behändig, kan filma 4k 24 fps, samt att den har både sökare och blixt. Går ofta att få begagnad för under 10k inklusive objektiv, ett litet varningens finger för att bara köpa med det (ofta) inkluderade kitobjektivet med brännvidden 16-50mm det är rätt dåligt.

Håller span efter begagnade Sony och då gärna med ett par objektiv. Drar iväg i pris att köpa nytt.