Inlägg

Inlägg som Fetskaft har skrivit i forumet
Av Fetskaft

Fick min Cupra Born förra veckan och har redan märkt att det blir lite halvdrygt.när man inte har laddning hemma. Vår förening är inte klara att få till laddplatser men det kommer väl under 2023. Åka iväg och ladda publikt är inte så roligt när batteriet är kallt och man bara kommer upp i mellan 40-50 kW och får pynta ganska hög kostnad för det. VW-gruppen tog bort alla rabatter från från we charge, easy charge och allt vad det heter, precis när jag skulle tecknad abb så känns inte alls attraktivt att teckna något hos dem. En grannförening har parkeringsplatser med publika laddare på 22kW för 5 kr/kWh. Har 11 kW onboard laddare så får väl parkera där några timmar ibland och fylla på. Ser verkligen fram emot att min förening blir klara med platser så jag kan ha min egen. 🫤

Av Fetskaft

En begagnad Herman Miller Sayl för 3150 kr.
https://www.rekomo.se/produkt/kontorsstol-sayl-18380/

Av Fetskaft

Håller med om M43. Finns riktigt bra kameror att hitta som t ex Panasonic Lumix GM1 och GM5. GM1 går ofta att hitta med objektiv för mellan 1000-2000 kr. M43 objektiv är ju billiga sett till andra system när man senare vill bygga ut lite.

Av Fetskaft

En aspekt många inte tänker på är öppna eller stängda lurar. Jag förespråkar öppna lurar till barn så att de fortfarande kan vara medvetna om vad som händer runt omkring dem i verkliga livet. Dels för att inte bli för uppslukad av vad som händer vid datorn men även för föräldrars skull när de ropar att det är dags för mat eller annat. 🙂

Av Fetskaft
Skrivet av Lidodido:

Tror i slutändan definitionen av ljus och mörk är för svajig för att man ska säga att det är den enda parametern. Det man köper på Ica som kallas mellan är något helt annat än vad min lokala rostade kallar för mellan i alla fall, och de mörkrostade bönor jag fått hel i Koppars stora kafferesa ser absolut inte lika svarta och är absolut inte lika spröda som det som benämns som mörkrostat i handeln. Känns som att det råder nån slags mörkhetsinflation.

Utan att jag själv brygger espresso så kan jag tänka mig att det funkar fint med typ Zoegas eller Arvids ljus, men om du går till Drop Coffee och köper en ljus Yirgacheffe med mycket blåbär och citron så kommer det smaka surt och bli väldigt svårbryggt. Sen är det ju inte bara rostgraden som påverkar hur hårda bönorna är, utan odlingshöjd och massor av annat utanför rostningen påverkar ju hur en böna beter sig.

Ja olika bönor har olika egenskaper men alla bönor reagerar så att de blir mer lättlösliga med mer rostning. Det går inte att komma ifrån. Och det är anledningen att det är väldigt mycket svårare att få ut en vettig smak ur en ljust rostad böna vid espresso. Det ställer mycket högre krav på både kvarn och maskin. Det blir väldigt lite felmarginal. Och även om man kör längre extraktionstid för att det ska hinna lösas upp så kommer man få en surare kaffe än med en mellan- eller mörkrost. Just för att en ljusare böna har mer syra i sig. Det är väl i sig egentligen inget mått på kvalitet men det är ju inte många som skryter över sin sura espresso, hur komplex smaken än må vara.
Det är väl bara söka runt lite på nätet för att fördjupa sig lite. Man behöver inte söka länge för att se att det finns en konsensus inom yrkeskåren att en ljusrostad böna är mycket svårare att få till med espresso.

Av Fetskaft
Skrivet av GLaDER:

@gorian, jag håller inte alls med om ovan slutsats. Det går utmärkt att göra espresso på en ljus böna. Det som marknadsförs som espressobönor i daglighandeln är oftast sönderrostat skräp som varken gör sig som espresso eller filterbrygg. Köp några olika kaffesorter och prova dig fram till vad du tycker bäst om.

Om du tycker att det går utmärkt att göra espresso på en ljus böna så är det väl bara att säga grattis. Antar att du experimenterat länge med det och har riktigt bra utrustning? Alla baristas jag läst om när det gäller ljus rostning är väldigt eniga att det är en rejäl utmaning att göra espresso på ljusa bönor, och det gäller att du verkligt gillar syrligt kaffe. Gissar att du tycker en medium rostad mot det ljusa hållet är ljust rostat, men det är ju fortfarande en medium. Vilka ljusa rostningar gillar du att göra espresso på?
Vad menar du med sönderrostat skräp? För mörkrostat? Jag tycker inte man hittar rejält mörkrostat i vanliga handeln. Dåligt kaffe finns det däremot gott om, både medium och mörkt.
Sen kvarstår faktum att ju mörkare rostning desto mer lättlöst. Det går inte att komma ifrån.

Av Fetskaft
Skrivet av Gorian:

Jag har svårt att bena ut skillnaden mellan kaffebönor och espressonbönor. Kan jag göra espresso på kaffebönor? Och vice versa?

Espressobönor är medium till mörkrostade, och det beror på att ju mörkare rostning desto lättlösliga är oljorna i bönan. Eftersom en extraktion i en espressomaskin är under väldigt kort tid så behöver det vara bönor som är lättlösliga. Filterbrygg med espressobönor går bra, men göra espresso på en ljus bryggböna blir inte bra.

Av Fetskaft
Skrivet av Dreijer:

Är det någon som har en Sayl? Överväger att köpa denna, men det handlar ju om mycket pengar.

https://www.dpj.se/ergonomiska-kontorsstolar/2743-kontorsstol...

Om du inte har något emot begagnat så kan du köpa en röd/vit hos Rekomo för 3150 kr. De har även helsvart för 3500 kr. De lämnar 2 års garanti.
https://www.rekomo.se/produkt/kontorsstol-sayl-18380/

Av Fetskaft
Skrivet av Ario_Nuke:

Det blir inte så mycket billigare att KÖPA samma bilmodell.

Det är ju helt beroende av värdeminskningen. Som det ser ut nu håller ju elbilar värdet väldigt bra.

Av Fetskaft
Skrivet av Cybrus:

Hur lång livslängd har dessa stolar? Tänker att det finns risk att köpa en nedsutten stol som är på sista versen. Vad är bra att känna till när man letar kontorsstol på begagnatmarknaden?

Köp inte osedd för det första. Sedan gäller väl samma för stolar som så mycket annat, att känna av säljaren så man inte blir lurad. Köper du Kinnarps så undvik 9000-serien. Den är katastrof jämfört med deras 6000- och 8000-serie. Det finns många företag som säljer begagnade kontorsstolar och de flesta lämnar någon sorts garanti. Lite dyrare än Blocket men mycket säkrare köp. Några exempel på handlare.

https://www.rekomo.se/produkt-kategori/stolar/kontorsstolar-a...
https://bbsmobler.se/begagnade-kontorsmobler/begagnade-kontor...
https://rp.se/shop/?filters=product_cat[120]
https://www.soeco.se/produkter-i-lager/?swoof=1&product_cat=k...

Herman Miller Sayl för 3150 kr? -> https://www.rekomo.se/produkt/kontorsstol-sayl-18380/

Av Fetskaft
Skrivet av manta_boy:

fick min idag (Pilot Supreme).

Första intryck:
Hög kvalitet
Hård rygg (kanske krävs för 24/7)
Sittdyna (hade velat ha lite mjukare, men det kanske ordnar sig med tiden).

/manta_boy

Hård eller mjuk rygg är inte kopplat till 24-timmars stolar överhuvudtaget. De är bara framtagna och testade för att klara högt slitage på dygnets alla timmar. Det har alltså ingenting att göra med hur länge EN människa kan sitta i den, utan att stolen ska klara användning så länge. Många verkar tro att 24/7 = övervakningsstolar/controllerstolar som man kan sitta i hur länge som helst. Herman Miller Aeron är också en 24/7 stol. Likaså deras Embody och Mirra 2.

Av Fetskaft
Skrivet av MacAllan:

Bonusen har aldrig baserats på det datum den skall betalas ut, den har alltid baserats på det datum bilen registreras och reglerna som gäller då.

Ett bra exempel är ju 700K gränsen, bilar som köptes och registrerades dagen innan gränsen började gälla kommer få sina 70K i bonus men dom betalas inte ut förrän 2023 när där helt andra regler.

Så med vad som hittills är sagt ser jag inga frågetecken om bilen registreras under 2023, då blir det 50K i bonus för en elbil.

Fast nu nämns ingenting om registreringsdatum. De säger istället att bilen ska "uppfylla de regler som gäller vid den tidpunkt när utbetalning ska ske", vilket är tidigast 6 månader efter registrering. Vet du vilka regler som gäller om 6 månader?

Av Fetskaft

Hur ska man tolka detta gällande storleken på bonusen? Ingen skillnad om bilen registreras före eller efter årsskiftet?

Saxat från regeringen.se
"Hur mycket betalas ut efter årsskiftet – är det fortfarande 70.000 kr?"

"Sedan tidigare har regeringen beslutat att från och med den 1 januari 2023 kommer högsta bonusbeloppet för rena elbilar uppgå till högst 50 000 kronor och för laddhybrider som släpper ut högst 30 gram CO2/km kan bonusen uppgå till högst 10 000 kronor. För gasbilar uppgår bonusen till minst 10 000 kronor."

Av Fetskaft

Blir spännande att se under nästa år hur det blir med utbetalningar av bonus, även på bilar som registreras innan årsskiftet. Gillar inte alls formuleringen "uppfylla de regler som gäller vid den tidpunkt när utbetalning ska ske". Betyder ju att de kan sätta vilka regler som helst fram till dess. Kan ju bli allt mellan oförändrad bonus till ingenting. Jag tippar på ingenting efter någon månad in på 2023.

Av Fetskaft
Skrivet av noobs:

Beställd ska räcka om jag förstår det rätt. Hur har du lyckats beställa utan att betala?

Som några redan påpekat, skrivit avtal vid beställning av bil. Hur man finansierar den kan man avgöra senare. Tänkte leasa först men ändrar till köp men ännu inte skrivit köpavtal eftersom bilen ännu inte finns för leverans.

Av Fetskaft

Om bilen är beställd långt före idag men avtal för finansiering skrivs på efter idag, påverkar det bonus/inte bonus?

Av Fetskaft
Skrivet av mrqaffe:

att koppla in en elgitarr direkt i ett vanligt ljudkort ger ofta inte bra ljud pga impedansmissmatch.

Fast detta ljudkort är anpassat för både mikrofoner och instrument så det är bara att plugga rakt in.

Skrivet av izzie:

När jag spelade CS för ungefär sjutusen år sedan fanns det någon inställning som gjorde att man hörde eller inte hörde sig själv prata i hörlurarna. Låter som att du letar efter något liknande. Inte så mycket att gå på, men du kanske kan googla dig vidare från det? Enable output of input eller något sådant.

Skrivet av bjorn_m_eriksson:

Se om du kan öppna egenskaper för det interface du använder i windows inställningsmeny för ljudenhetee och se om du kan välja ”lyssna på den här enheten” och se om det fungerar.

Det är som en monitorfunktion, och även ett sätt att kunna spela upp tex en aux-signal in till en dator.

Ursäkta kass beskrivning, för sent just nu, men googla lite runt det där så kanske du får napp.

En annan var inne på samma spår tidigare i tråden.

Fast det blir helt fel i detta läge. Det är inte intressant att höra gitarren i Windows utan den ska höras i en DAW eller ett standalone gitarrprogram med stöd för ASIO så det bli låg latency. Om man aktiverar "lyssna på den här enheten" så kommer den torra gitarrsignalen höras hela tiden även om man kör en förstärkarsimulering vilket skulle ge en väldigt oönskad effekt.
TS behöver bara sätta sig in i lite nya programvaror så lossnar det nog sen.

Av Fetskaft
Skrivet av vadhettehaaan:

Så min slutsats är om denna stolen håller i över 5år så kommer den definitivt vara värt pengarna.

Det är ju 12 års garanti på samtliga delar av stolen så går något sönder inom den tiden så är det ju lugnt. Och det är väl dessutom 12 år med 24/7 användning så 5 år ska inte vara några problem. 🙂

Av Fetskaft

Antar att det är Ableton Live Lite som du installerat? Finns många kom igång videos på youtube så mitt förslag är att kolla där. I Live måste du på ett audiospår välja ingång (troligtvis 1 eller 2) och sedan aktivera "monitor in" på det spåret för att höra gitarren.

Edit
Ska tilläggas att i detta läge får du bara en torr gitarrsignal in och sedan får du använda plugins för att få simulerat förstärkarljud och effekter. Du har fått med ett antal plugins med ljudkortet och det ska finnas någon Marshall plugin från Softube med där. Om denna går att köra som standalone eller måste laddas som plugin i en DAW(i ditt fall Ableton Live) vet jag inte.

Av Fetskaft
Skrivet av Neon:

Att glida ner i stolen efter ett tag tror jag man aldrig kommer ifrån men man hör ofta om folk som menar på att de kan sitta längre i vissa "bättre" positioner med en Aeron stol. Om det är bra eller inte vet jag inte, själv är jag mer av åsikten att ju mer man ändrar position ju bättre men det är såklart bra om en stol är mer gynnsam i de "bättre" positionerna.

Nu har jag inte läst på super mycket men annonsen verkar gälla classic och inte remaster och söker man på nätet så säger vissa att det passar rakt av medan andra menar på att man måste modifiera vilket kommer påverka garantin. ex :

https://www.reddit.com/r/hermanmiller/comments/grl9xb/getting...
https://www.reddit.com/r/hermanmiller/comments/peoob1/can_i_g...

Kanske en fråga värt att ställa till återförsäljaren.

Edit : passa också på att fråga vad posterfit SL kostar att köpa i efterhand, her sett klart högre priset än 1500 kr.

Menar du att annonsen på dpj skulle vara classic? Mig veterligen så säljs väl inte classic nya längre efter remastered kom 2016? Det är iaf remastered på deras bilder.