Inlägg

Inlägg som Fetskaft har skrivit i forumet
Av Fetskaft

Det beror på var bråcket sitter någonstans. Sitter det så att du skapar tryck på det vid sittande så finns det ingen stol som tar bort trycket. Oavsett om det "bara" är en buktning på disken eller har gått hål så ska du inte irritera området genom att statiskt belasta det. Skulle säga att variation och avlastning är det bästa oavsett. Har du träffat någon fysioterapeut och fått rekommendationer och övningar?

Av Fetskaft

Spelar egentligen ingen roll vilken fiktiv värld det handlar om, utan om det är välgjort eller inte. Tar hellre ett riktigt välgjort spel i en värld jag aldrig hört talas om, än en release av ett Star Wars spel som är skit spelmässigt.

Av Fetskaft
Skrivet av zOlid:

Prova stolar. Tänk efter ordentligt.
Tänk på hur du brukar sitta / vill sitta.
Och försök fundera ordentligt på ergonomiska "fällor". Vad kommer vara skönt och inte.
Man kan hitta vettiga stolar för den pengen, men ska man ha "allt" så sticker det iväg rejält.
Men just armstöden gör jätte skillnad, om du ska sitta bakåtlutad till och från.
Jag köpte en 24h stol av ren nödvändighet eftersom jag har dålig nacke/rygg.
Den gör skillnaden på att jag kan sitta längre stunder vid datorn utan att bli jätte kass.
Så det var en värd investering för min del.

Fast det finns inget som säger att man sitter bättre längre stunder i en 24h stol än någon annan stol. 24h betyder bara att STOLEN ska klara 24 timmars arbetspass, inte att en person ska kunna sitt längre stunder. 24h stol är inte heller likvärdigt med en gigantisk stol i läder lika Kab seating eller liknande. T ex Herman Millers finare stolar som Aeron, Embody, Mirra 2 osv är certifierade 24h.

Man måste prova sig fram till vad som passar en själv. Vad som är ergonomiskt för en person kan vara en pina för en annan.
Finns de som sitter kanonbra långa stunder på en sådan här t ex. Men den passar inte alla.

https://static.ajproducts.com/resize/globalassets/156194.jpg

Av Fetskaft

Ditt ljudkort har 6st utgångar på baksidan och de väljer du i par, 1-2, 3-4 och 5-6 och det är dessa som är märkta U46 Ch12, U46 Ch34 och U46 Ch56. Om du inte har någon enhet inkopplat på dessa utgångar så väljer du bara Högtalare U46. Hörlurarna antar jag att du kopplat in i "Headphone" på framsidan. Mikrofon ska du koppla in via XLR i ingången på framsidan som är märkt "CH 1/2" och "MIC IN", ser till att lilla brytaren med texten "MIC / LINE" står på MIC. Om du har en kondensatormikrofon som kräver 48V så trycker du in knappen märkt "+48V", om du har en dynamisk mikrofon så trycker du INTE in den. Som ingång i Windows väljer du "U46 Ch 12". Har du en mikrofon med 6,3mm kontakt så får du troligtvis skaffa en ny kabel eller adapter till XLR. Din andra ingång på framsidan som är märkt "CH 3/4" och "HI-Z / LINE" är för externa enheter som kopplas in i line level, samt "hi-impedance" enheter som t ex elgitarrer. Det finns en del mikrofoner som har hög impedans och kan köras i hi-z men det är inte vanligt. Berätta gärna vad du har för grejer i övrigt så är det lättare att hjälpa.

Av Fetskaft
Skrivet av mrqaffe:

Markus är bedrövlig som arbetsstol då den är designad likt en fåtölj, tex är den väldigt bred och armstöden är oanvändbara på den och mest i vägen för att man ska kunna komma in mot bordskanten. Jag har en Markus och den använder jag bara om jag ska kolla på en film eller liknade passiva aktiviteter men aldrig om jag behöver använda armar eller händer för den leder till en allmänt dålig ergonomi för arbete vid ett skrivbord men funkar för att halvligga bakåtlutad i.

Oavsett vilket så är Markus utdaterad för de har ju gjort nya förbättrade stolar troligen designade efter kunskapen om Markus brister, de har byggt bort en del av dess fel och brister och det började med Järvfjället och nu har det som sagt kommit ett par stolar till som verkar ännu bättre.
Jag hoppas Ikea nån gång gör en riktig kontorsstol likt Kinnarp, RHm Malmstolen och liknade för nått sånt för bra pris skulle skaka om marknaden och troligen bli en global storsäljare för dem.

Markus är lika bedrövlig eller lika bra som vilken annan stol som helst beroende på om den passar dig eller inte. Med så få inställningsmöjligheter så passar den så klart färre antal människor än om den skulle ha fler inställningsmöjligheter. Passar den så passar den, och då behövs det inte ställas om. Det är bara dumt att generalisera när det gäller ergonomi då alla har olika behov och förutsättningar.

Av Fetskaft
Skrivet av Murre5:

Jag har parkettgolv och alltid haft kontorsstol med matta, börjar bli så trött på att ha mattan.
Finns det stolar som har hjul som inte skadar parkett alls?
Finns ju dessa från dxracer https://www.maxgaming.se/sv/hjul/blade-hjul-vit

Dessa passade inte min IKEA Markus stol och jag är inte speciellt sugen på en DXracer. Finns det andra hela kontorsstolar med bättre hjul?

De flesta tillverkare har hjul för både hårda och mjuka golv. När det gäller Ikea så har deras stolar hjul med 10mm tapp medans andra tillverkare använder 11mm, som t ex de dxracer du länkar till. Finns massor med liknande hjul på Amazon med 10mm som passar Ikea.

Av Fetskaft

Det finns alltid de som ska göra tvärtom. 🙂

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/miljo-och-teknik/...

Av Fetskaft

Ovetskapen om hur priserna blir framöver är lite olustigt. Tyckte jag gjorde en bra affär när jag köpte en Cupra Born E-boost 58 med lite extra grejer för 365k efter rabatter och miljöbonus. Får se hur mycket den faller närmaste åren.

Av Fetskaft
Skrivet av GreasusGoldtooth:

Sitter just nu fast vid en laddstolpe mitt emellan mitt arbete och hem, elen i bilen är slut och tydligen finns ingen laddkabel med i bilen? Jag var helt övertygad om att det skulle ingå.
Hyundai kona electric, detta blir första gången jag laddar utanför hemmet, fyfan vad trist detta är

Du menar, första gången du INTE laddar utanför hemmet?
Skämt åsido, ingen snabbladdare i närheten?

Av Fetskaft

Vet inte hur det är för de olika varianterna av id.3, men jag har en Cupra Born e-boost 58 och den är typad för 19" på grund av större bromsar. Skivan är lite större än icke e-boost men oket är galet mycket större av någon anledning. Finns vissa 18" fälgar som passar men det är löjligt liten marginal.

Av Fetskaft
Skrivet av LabradorRetriver:

Hade tänkt köpa en ny gaming/kontor stol

Är 186 o väger 103kg
Behöver sitta mjukt då jag har rygg problem

Varigt på mio o jysk o testat lite stolar ingen jag tyckte om, har ni några förslag?

Budget 5 tusen

Mvh Alexander

Sitta mjukt är inte automatiskt bättre för ryggen. Beroende på problem och hur man sitter så kan mjuka sitsar förvärra ens problem. Det är oftast viktigare att vinklar och stöd är korrekta än hårdhet på dynan. Med din budget så skulle jag kolla begagnat. Kinnarps 6/8000-serien, Herman Miller eller annan känd tillverkare.

Av Fetskaft

Tyvärr så går det inte att säga utan vidare vilken stol som passar dig bäst. Med den budgeten du har så är det inga problem att hitta en stol i bra kvalitet, men det betyder inte att den är perfekt för dig. Du måste prova dig fram, och problemet där är att det kan ta tid för din kropp att anpassa sig till en stol. En stol som är rätt för dig kan kännas obehaglig i ett par veckor för att sedan bli din bästa vän, men det kan även vara så att det blir perfekt på en gång. Alla är olika med olika förutsättningar. Vad som passar mig kanske förvärrar dina ryggproblem. Satsa på välkända tillverkare om du ska köpa begagnad och prova dig fram då det inte blir några direkta förluster att prata om. Oftast lätt att sälja en Herman Miller, Kinnarps osv i bra skick.

Av Fetskaft
Skrivet av atego:

Vad är en "dyr snabbladdare" enligt dig? Jag anser att en "dyr" snabbladdare fortfarande är billigare än bensin?
tex
5kr/kwH, bilen drar 2kw för 1 mil=10kr=1 mil.
18.50kr/1 Liter bensin och i mitt fall drar bilen 0.8L/mil.

Dyr snabbladdare blir i mitt fall fortfarande billigare än tanka besin.
Skulle man sen då Ladda med "billig" snabbladdare alternativt hemma, bör det således blir extermt mycket billigare.

I morgon blir det laddning för 10/öre/kWh + 88 öre i överföring så ca 105öre kWh 2kr/mil då.

Nu kan du sluta. Jag skrev precis som du citerar "Har man inte laddare hemma och bara dyra snabbladdare att förlita sig på så blir det ganska dyrt." I orden "ganska dyrt" så läser du in att jag tycker det är dyrare än bensin och att jag hatar elbilar. Jag har inte jämfört med bensin överhuvudtaget. Jämför man ladda hemma och publika snabbladdare så tror jag de flesta håller med om att det blir "ganska dyrt". Jämfört med ditt pris hemma så är ju snabbladdare till och med otroligt dyrt. Håller du inte med?

Av Fetskaft
Skrivet av atego:

Skulle säga även med de förutsättningarna är jag rätt säker på att det fortfarande är billigare att ladda med el

Men visst, drar din beinsare 0.2L/mil, vilket den säkert gör. Och du har bundet elavtal på 900öre + moms och överföriungsavgift så går det ju såklart inte ihop sig Alternativt att du laddar på MER chargers, för 8.90/kWh

Annars går kalkylen ganska lätt ihop, vanlig bil 0.7/mil besin, vs ladda hemma up till 400 öre spotpris på moms, alternativt månads abu på ionity 4.3/kWh, fortfarande billigre än att rulla på besin 0.7/mil.

Så vad är problemet? El är billigare än bensin även om du hatar elbilar

Btw kör elbil, så vet vad det kostar att ladda, har en sunkig Subaru 2018 AWD, och en Kia 64kw MY22.

Edit, såg Fertskaft hade 2 likes på sitt inlägg till mig.. tar gärna några fler än han

Edit 2. Sen får man ju fixa sina förutsättningar... sj har man råd med elbil har man råd med laddstople som är SMART, samt solceller. Körde 800 mil för 300 kr. Det tyckte jag va billigt.

Sålänge spotpriset är under 480 öre + moms + överföringsavgfit + moms på det, så är det billigare att ladda "dyrt" är att köra subarun. Bor desutom i SE med timspotpris.

Vem hatar elbilar? Jag har elbil. Om du hade brytt dig om att läsa vad jag skrivit tidigare så hade du vetat mer vad du kommenterar istället för att göra antaganden.

Av Fetskaft
Skrivet av atego:

Svar nej. Du har FEL! Fortfarande betydligt billigare att LADDA med dyr laddning än att tanka bensin/diesel.

Oj! Sitter du inne med så absoluta sanningar att du kan skrika ut det så här? Så det har ingen betydelse hur användningen ser ut? Vad landar man på för kostnader när det har varit -15 grader och bilen används många korta körningar så förbrukningen hamnar på 2,5-3 kWh/mil och man bara kan ladda på snabbladdare?

Av Fetskaft
Skrivet av NisseG91:

Det var dyrt redan innan krisen också. Hade man det i sin kalkyl från början så ser jag inte problemet där heller
räknade man däremot på 1kr/kwh och bara vara 7kr/kwh-laddare att tillgå så är det klart att det blev dyrare än man tänkt sig

Beställde bil i mars och då höll min brf på att fixa med laddstolpar men sen körde det till sig med tillstånd från Lantmäteriet och nu står det helt stilla. Haft bilen i ca 2 veckor och fått ladda publikt och det är klart det svider lite när man hade förhoppning att allt skulle vara klart här hemma. :\

Av Fetskaft
Skrivet av NisseG91:

December I år har vi laddat 500kwh i bilen för 1632kr. Obundet via tibber

Sedan tillkommer nätavgiften på dryga kronan per kwh. Säg 2200 per för 500kwh.

Bilen, en ev6, har snittat 2kwh/mil.

Det är alltså 2200/500=4,4kr vi betalat per kwh vi laddat bilen för.

8,4 kr milen.

Detta är dyraste månaden på hela året. Dyraste elmånaden typ någonsin. Inga påhittade eller gissade siffror.

Men du har rätt. Det är typ fyra gånger så dyrt nu som innan krisen. Men långt ifrån katastrof
Ser inte varför någon skulle ladda bilen för 7kr/kwh hela tiden i december bara för att priserna är däruppe mitt på dagarna vissa få dagar.

Edit: bor i elprisområde 3 och har tibber.

Har man inte laddare hemma och bara dyra snabbladdare att förlita sig på så blir det ganska dyrt.

Av Fetskaft

Hur gör folk här med laddkablar och stöldskydd? Hur säkert är det med låsningen i bilen och i stolparna? Är det väldigt olika mellan olika bilar? Har ni några bra lösningar för att säkra upp era kablar? En kätting runt stolpen och hänglås runt kabeln? Hur gör ni?

Av Fetskaft
Skrivet av SUMITOMO:

Min bil drar 0.55 liter bensin/mil i 90km/h.
Kr 10.25 per mil. (18.64 literpris)
Hur mycket billigare blir det med elbil om man betalar 7kr/KWh?

Åker du konstant i 90 km/h? Min förra bensinare drog 0,8 blandad körning, och min bensinare innan den drog 0,95. Blir billigare med el för 7 kr i båda fallen. Onödigt att göra dessa jämförelser mellan random bilmodeller. Går alltid att hitta exempel som är extrema åt både det billiga och dyra hållet. Blir ganska skevt om man står där och jämför elbilar med en liten VW Lupo eller något liknande. 🫤

Av Fetskaft
Skrivet av vinylens:

Du kan skaffa Elli för 165:- i månaden kan du ladda på Ionity för 3,30 Kwh
4,30 för AC på andra ställen och 4,95 DC på andra ställen.
Hade jag inte haft så jag kunde ladda hemma hade jag kört med det men då har jag ca 4Km till närmaste inonity

Jag har ca 35 km till närmaste Ionity. 🫤