Inlägg

Inlägg som Aggtroll 1 har skrivit i forumet
Av Aggtroll 1

Tyvärr har du inte rätt.

En del märken kör med olika garantier på olika marknader. Thermaltake ger 5 års garanti i Nordamerika, men vad de inte talar om att du har bara ett års garanti i Europa. Det får du veta den dagen du vill åberopa garantin och agget är mer än ett år gammalt.

Däremot har du enligt konsumentköplagen i Sverige en reklamationsrätt på 3 år. Men det är inte riktigt samma sak som garanti

Av Aggtroll 1
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bknec
Hej jag undrar varför kolumnen "fördelning" och "12V" stämmer ibland och ibland inte. Ex Antec HE550 (3*18 != 42) och Corsair HX520 (3*18 != 40). Man kan ju jämföra detta med Seasonic S12-II 500 där det stämmer (2*17=34). Bara som exempel.

TACK för att ni delar denna informationen med oss!!

För att ge ett lite förenklat svar. Låt oss ta Antec Neo HE som exempel Den totala kapaciteten på +12V är 42A. Det är den maximala kapacitet som agget har på +12V. Agget är sedan uppdelat i 3 linor, där varje lina har ett överbelastningsskydd som ligger vid på 18A (det finns oftast lite marginaler, men det tar vi senare). Överstiger man 18A på en lina slås agget av.

Det betyder att du kan ta ut max 18A per lina men inte på alla tre linorna samtidigt. Du kan aldrig överskrida 42A. Du kan ta ut 18A+18A+6A=42A, men inte 18A+18A+7A=43A. Du kan ta ut 17A+10A+15A=42A men inte 17A+11A+15A=43A.

Vi har insett att det behövs en närmare guide om hur man beräknar fördelningen per lina, samt för och nackdelar med aggregat med en lina respektive flera linor på +12V. Det arbetet har påbörjats, men är inte klart.

Att du har 17A+17A med en maxkapacitet på 34A beror på att man har satt överbelastningsskyddet lågt, det hade kikväl kunnat stå 18+18=34, men det kan finnas förklaringar, vi hoppas att återkomma till detta i guiden

Av Aggtroll 1

Alla ska få sina frågor besvarade, men vi kan inte besvara alla på en gång. En del tar lite längre tid att besvara.

Det är några av er som har frågat efter hur många decibel ett aggregatger ifrån sig.
Det är väldigt svårt att svara på, för att man ska kunna ge ett objektivt bild så måste alla aggregats db vara uppmätta på samma sätt, under samma load, samma avstånd etc. Dessutom är det ganska få aggregat där man faktiskt har uppnått ljudnivån.
Många tester anger typ "Aggregatet är tyst vid 400w belastning, när det kommer upp i 600W börjar det bli högljutt". Många agg är inte ens testade för ljudnivå, då får man gå efter vad hemsidan säger, det vill säga at det säger ofta lika mycket som yxskaft.

Vad gäller effektiviteten så är det som med ljudnivån, det går aldrig att få en objektiv bild. Det beror på hur den är mätt och under under vilka förhållanden. Är den mätt med 115V spänning eller är den mätt med 230V spänning? Ett aggregat mätt med 230V spänning är effektivare än samma aggregat när det körs med 115V spänning (mindre antal ampere = mindre resistens = mindre värme och mindre värmeförluster)
Det bästa man kan göra är att läsa tester och bilda sig en uppfattning. Man kan också se om agget är +80 certifierat, men det säger inte heller sanningen, eftersom många av de +80 certifierade aggregaten är specialversioner som endast säljs till företag, men de har samma modellnummer som retail versionen.

Värmen som ett aggregat utvecklar, är beroende på ett antal olika faktorer. Värme alstras av det motstånd som strömmen orsakar.
-Ju mindre antal ampere som går genom aggregatet, ju mindre värme.
-Ju effektivare ett aggregat är, desto mindre värme. Effektivitetsförlusterna i ett aggregat är ett av måtten på värmeförlusterna.
-Ju kraftigare aggregat, desto mindre värme, eftersom komponenterna är anpassade efter höger strömstyrka

Vi inser att dessa frågor måste förklaras närmare vid nästa uppdatering av guiden, så hang on gubbs och tants, det kommer mer

Av Aggtroll 1
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gorian
Superbra
Dock stämmer inte värdet på "FSP Bluestorm 350W" (gick nyss ifrån det, då jag sålde det ihop med datorn.).
Enligt er lista så har det 10-15A på respektive +12V.
Men enligt "klisterlappen på sidan" ska det ha 18 respektive 20A på +12V (om jag minns rätt).

Är det jag som tänker galet?

//Gorian

Du behöver inte alls tänka galet. Det är precis sån här info som vi är tacksamma för.

Just när det gäller FSP så är det svårt att hitta helt tillförlitlig info. Vi har sett Bluestorm II på nätet med beteckningarna FSP350-60GLN, FSP350-60THN, FSP350-60TNP är inte helt säker på att jag kommer ihåg den tredje helt rätt). På FSP's hemsida är det inte så lätt att hitta rätt info, där finns inte Bluestorm II nämnt, men däremot kan man hitta de 3 FSP beteckningarna som jag nämnde

Av Aggtroll 1
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Qaztaz
Naturligtvis är dessa saker tidsödande. Jag skulle nog säga att ett mindre omfattande material med källor är bättre än ett större utan, men det beror ju på hur man värderar uppgifter. Hursom, all extra beskrivningar och alla källor som läggs till kommer ju att lyfta materialet, även om det inte är fullständigt.

Kan hålla med dig att källorna är viktiga. Det vi tagt fram är en första version, med de fel och brister som finns.

Sweclockers har inte bett oss att ta fram materialet, det är ett material som till stora delar fanns framme innan vi informerade Sweclockers. Vi bara frågade Sweclockers om de var intresserade. De sade ja. Så det var faktiskt inte menat som ett arbete som skulle publiceras.

Nu lyssnar vi på era kommentarer och förslag till förbättringar. Sedan får vi diskutera vad som skall göras.

Det som är publicerat nu har inget med arbete eller skola att göra, det är helt av eget intresse där vi använt vår lediga tid.

Av Aggtroll 1
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HazZarD
Grymt bra jobb men varför vara anonyma jag förstår inte när ni gjort ett sånt bra jobb ?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Alienware
Vem är de då?

Det finns orsaker till att vi vill vara anonyma. Den kunskap vi har är till för alla. Vet man vilka vi är, så kommer många att fråga i PM, forumet är tll för alla, det är där frågor skall ställas och det är där som frågor skall besvaras.

Sedan är det alla medlemmars på Sweclockers lista, inte bara något som två har gjort, vem vi är spelar ingen roll.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Qaztaz
Feedback:

Beskriv metod/tillvägagångsett tydligare. Precisera varifrån uppgifter kommer (gärna för varje uppgift eller grupp av uppgifter).

Det vore också lämpligt att lista aggregat som inte är med i listan med motivering till att de "har för dålig kvalitet", eller vad det kan vara. I märkeslistan står det någon kommentar förutom "undvik", men inga närmare motiveringar och inga källor.

Ett omfattande material som kan bli mycket bättre med källor och motiveringar.

Tillvägagångssättet kan beskrivas tydligare, det kan jag hålla med om. Tyvärr om alla uppgifter skall anges med källa så skulle det inte finnas någon lista på sweclockers ännu. Jag kan lova; Det är riktigt riktigt många källor, ibland kan man inte heller entydigt ge en källa, det är en helhetsbild som visar sig. För att ge ett exempel, (inga märken nämnda, men det är autentiskt):

-Väldigt få känner till märket vid namn, en del har läst att det finns på prisjakt.
-Antal tester/recensioner på nätet =0
-Specifikationer på hemsidan = Nej (om det nu finns en hemsida)
-Antal tester =0
-OEM = okänd
-Specifikationer på butikens hemsida = N
-Pris; en tredjedel av vad motsvarande billigt kvalitets aggregat med motsvarande effekt kostar

Jag skulle inte köpa agget.

Att ange alla källor skulle tyvärr ta lika lång tid som att producera materialet som nu är publicerat.