Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Jimi84 har skrivit i forumet
Av Jimi84

Apples Air Tags fungerar med Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apple.track...
Men sen om det är lika sömnlöst kan jag inte svara på.

Den stora fördelen med Apples ecosystem är att även om du glömmer kvar den på tåget och den rullar vidare, så hjälper världens övriga Apple enheter med Bluetooth att lokalisera den på ett ungefär. Övriga tillverkare har inget sådant nätverk. Dvs i praktiskt taget kan bara dina enheter lokalisera enheten när den är inom bluetooth räckvidd. Dvs även att åka efter tåget i en Taxi är näst intill omöjligt. Medan Air Tags har stor chans att de hittas.

EDIT: Air Tags fungerar tydligen inte alls bra med Android. Kanske värt att googlas mer på

Av Jimi84

Dilemmat är är väl att den så kallade hårddisken är en del av moderkortet. Och det finns inget enkelt sätt att accessa den.

Frågan är om datorn tillåter USB boot.
https://support.apple.com/en-us/101578 eller om T2 Security Chippet har Secure Boot igång som förhindrar USB enheter.

Då måste helt enkelt få igång installationsmediumet, över internet eller USB för att därinne göra vad du vill med hårddisken, radera/rädda filer etc.. finns väl både terminal och diskverktyg med installationen uppe i menyerna, som du kan använda för att partitionera om hårddisken, eller kopiera filer över till någon annan USB disk etc..

Av Jimi84
Skrivet av smkr:

Snart är Linux minst lika enkelt och mer användarvänlig än Windows, det ordnar Microsoft. Tack för det

Snart? På vilket sätt är det mindre användavänligt idag?

Alla hexadecimal klingon felkoder eller att vi alla förväntar oss att Start-menyn kommer vara högst upp till höger i Windows 13 dot Core , allt för att trakasera användarna så mycket som möjligt.

Man lever på kringtjänster, och fluff som man påstår användarna behöver. Och sen går folk på det.

De erbjuder ju tom sin Defender för linux om man saknar den underbara blåskärmsupplevelsen under linux. Lite som att operera in en rostig peace maker rakt in i kärnan som inte har publiks granskats. Kanske hade ett friskt hjärta fungerat bättre utan?

Av Jimi84

vad säger
hdparm -I /dev/sdc

Är den frozen?

Av Jimi84

Ge upp drömmen om SnABB. Var Muller och konkursen tortyr nog att låta folk leva på hoppet?

Industritillverkning och höga skatter går nog inte ihop, vill man ta sig någonstans så måste man ta bukt med defekten med EU, alla vill gå över staketet där det är som lägst.

Den stora massan kommer inte vilja betala extra för lite blågult när du kan få något rött för 30% billigare!!

Möjligtvis att man kan bevara färgerna och driva det någon brevlåde designbyrå/ skatteparadis och tillverka i annat land, ala Inter IKEA men det är ju inte svenskt för fem öre...!?

Av Jimi84

Om du jobbar med t.ex. att städa på dagtid, är det förutsatt att du även älskar att städa åt andra på fritiden, utan eller nästan ingen ersättning?

Lite riktning kan man ju hjälpa med, vilken typ av mopp eller dammsugare är bra för ett visst jobb/problem. Men hands-on, händer aldrig nuförtiden längre.

Av Jimi84

Det finns lite olika sätt att sätta sina diskar i RAID.

De finns :
* hårdvaru RAID, dvs diskkontrollers som sköter det hela och inte heller belastar processorn.
* BIOS-Raid, som är en kombination av drivrutiner och annan klegga till operativsystemet.
* Operatisystemen har ibland någon RAID funktion i sig. t.ex. linux mdraid

RAID 0 ? som du nämner i rubriken betyder att om du t.ex. har en fil, så kommer den strajpas över samtliga fyra diskar.
Tanken är näst intill parallell få ut filens innehåll från samtliga fyra diskar utan att ett enda läshuvud ska behöva läsa ut en större area.

Det ska ge bättre prestanda vid både skriv och läsning, men då har du också ökat risken för fel med 4 gånger. Gård en disk sönder eller det blir korruption av något slag så är allt innehåll korrupt över hela RAID arrayn.

RAID 1 speglar datat så två diskar innehåller exakt samma innehåll. Då får man eventuellt en aning långsammare skrivningar, men snabbare läsningar. Då kan man tappa en hårddisk och datat är intakt på den andra, men det är en ganska dyr variant av redundans då hälften av utrymmet går till spillo för detta.

Sen finns det RAID 5 som man behöver minst 3 diskar till. Då har du paritet och kan tappa en hårddisk, datat kommer vara intakt men köras i ett degraded state.

RAID 6 har dubbel paritet, minst antal diskar är 4. Då kan du tappa två diskar.

Sen finns även RAID10 eller 1+0, där man har fyra diskar. Parvis strajpade i RAID0 och sen är paren speglade i RAID1, men även det är ganska udda. RAID5 + hotspare eller RAID6 brukar vara det mest vanligast förekommande.

Likaså, om ditt Raidsett är byggt med en hårdvaru kontroller och den går sönder kanske du behöver köpa en från samma märke för att montera ihop datat igen.

moderkortsbaserade BIOS Raid tenderar vara det sämsta alternativet. De är hack och ibland inte ens kompatibla genom samma tillverkare/chipset eller något annat än identiska moderkort.

Linux MDRaid är bäst för de flesta, inga konstigheter, presterar bra och är hyffsat robust. Om det inte är total härdsmälta går det alltid att hitta en ersättningslinux för att komma åt sitt data igen.

Men lite är RAID konceptet utdöende koncept. Många tenderar vilja flytta logiken av spegling och redundans ner till filsystemet eller filerna/objekten i sig. T.ex. filsystemsom btrfs/ZFS ska kunna skrubba innehållet och detektera innehållets konsistens att det är intakt. Och det är känns lite mer logiskt att ha ett feltollerant filsystem än RAID som replikerar sektorer i blindo.

Nästa steg upp är objekt orienterad storage där man skräddarsyn man policyn för varje fil/objekt än hela lagringsytan/filsystemet. T.ex. denna fil ska finnas på minst 3 datacenter spegla, runt på två olika kontinenter. Men då pratar vi enterprise, eller google drive, microsoft onedrive som vanliga konsumenter nuddar på object storage.

Av Jimi84
Skrivet av Lidodido:

När det är rejält med snörök och kolsvart ute brukar det inte räcka med defroster, och kamerorna brukar bli täckta också. Finns många rapporter om teslor (och andra bilar som dock har torkare bak som fallback) som visar area 360-vy som bara är grå. Man vill inte heller komma ut till en bil med igenfrusna platta flärphandtag med en unge i ena armen och börja banka is i -25.

Värdesätter en bil där allt så långt som möjligt bara funkar. Räckvidden spelar liten roll om den känns som en trafikfara.
UX = user experience, lite buzzword inom IT just nu. Hur bra är en produkt att använda? Förstår man vad knapparna betyder? Är de logiskt placerade? Eller använder man swipe-gester och är de logiska? Därav att jag är osäker på om t.ex en bakruta som ej går se ut igenom kan klassas som UX, eller att behöva gå in i en touchskärm och trycka på knappar för att öppna frunken är det bra eller dålig UX.

Ingen aning, defrostern har värmt upp hela bilen när det behövs. Iaf inga problem med -17C.

Kamerorna fryser inte märkligt nog, vette fan om det beror på coating eller om de är på (och genererar tillräckligt med sensorvärme). Har inte 360, men har laser på min, combon fungerar även när kamerorna blir grå skitiga vid slask. Ändå bra oh ha en sprayflaska med spolarvätska så att man blåser rent kameran bak då och då.

UX är exakt vad det heter, användarergonomi så länge det fungerar i praktiken. Sen om det är annorlunda? Ja givetvis, men man anammar det på några timmar, och byter ut flera års vana är det inte dåligt.

Behöver man ha hastighetsmätare bakom ratten? eller räcker det med en Tesla display? Någon sa att det var närmare vägen med Tesla displayen, ingen aning om jag ska vara ärligt men det fungerar väldigt bra i praktiken.

Nu ett år senare, backar jag in i komplexa radhusgränder med enbart kamerorna, kanske för snabbt till och med om man frågar utomstående personer. Bakrutan vette jag fan fortfarande inte vad man gör med, utöver att komplementera/upptäcka att när blåljus ligger bakom. Missförstå inte, vissa bilar behöver verkligen bakrutan när de inte har mjukvaran för det. Model Y klarar sig utan den.

Av Jimi84
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Dessa två begrepp tror jag inte riktigt är kompatibla. Det är troligare att de allra flesta inte bryr sig tillräckligt för att störas av det. Vi som accepterar att ha det lite jobbigare i vissa avseenden för att inte vara beroende av Microsofts påhitt är försvinnande få.

De flesta som provar heroin vet inte heller bättre. Ballmer kallade de öppna mjukvarorna för cancer. Självklart talar inte langaren illa om sin produkt oavsett vilka lögner som behövs för att få kunderna att prova, sen får man dem att fastna. Även om första var gratis, det kommer så småningom.

Av Jimi84

Jösses, som sagt, Internet Exploder 4.01 remake? Det var ju just där som fick bägaren rann över.

När ska folk genomskåda Microsoft's EEE https://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend,_and_extinguish gång efter gång så tillåter de att man pissar användaren i ögat. Och konsumenterana vill ha mer? Så jävla tröttsamt.

Kan inte alla göra en tjänst för mänskligheten och byt till mjukvaror som gillar att fungera med och för användarna!
Linux, firefox, openoffice m.m.

Av Jimi84

Instant Pot är non-stick befriad som standard, tror de har nån non-stick som tillval.
Nåja, kanske ingen dedikerad riskokare, men de kan koka ris väldigt bra, med lite manuell tajming (tryck-release-timer). Plus att det går att använda maskinen till annat också.

Av Jimi84
Skrivet av ronnylov:

Jag tycker personligen inte att ECC är nödvändigt men alla håller inte med. Verifierar man sin backup och får samma checksumma som originalet då känns det väldigt långsökt att det bara skulle vara en slump. Å andra sidan kan ECC hindra att filer blir korrupta och göra systemet mera stabilt.

Det är väl bara en liten del att jämföra backupen.

Hur vet du att originalet är intakt? Det kanske redan blev fel initiala "Sparandet"/nerskrivningen.
Har du feltolerant filsystem? Scrubbing?

Av Jimi84

Innan SSDs kom var det ju WD velirapotor som var de snabbaste. Tills någon kom på att man kunde en vanlig 'större' hårddisk och lågnivå formatera för att köra på den inre spåren, för nästan intill samma prestanda för halva priset.

De är inte lågnivå formaterade på nåt knasigt sätt bara? Men visst håller med, bort med RAID kontrollern först och främst, koppla in diskarna till moderkortet direkt. Hur stora är det då? Att felsöka med en RAID controller är hopplös. slår vad om att desktop diskarna inte ens är certifiera att fungera med den? Vill inte gnälla, men är rädd att vid minsta fördröjning, t.ex. småvibrationer som gör att disken stannar av en stund för att skydda sig själv. Så kommer en hårdvaru RAID controller som förväntar sig enterprise diskar slänga ut desktop diskarna ur RAID settet.

Nåja jag skulle nog ta en en valfri modern linux liveUSB distro (t.ex. ubuntu) och kolla hur stor disken där är.
därefter googla på: +hdparm "ATA Secure Erase"

När du kört igång secure erase ritualen, vänta, vänta, vänta. tills det verkligen är klart, vissa tar väldigt lång tid på sig och det är fullt normallt att det spottas ut kernel fel under tiden.. men därefter en reboot med samma linux för att se hur stor disken är.

Av Jimi84

Om inte Dell svarar så t.ex. https://www.ebay.com/itm/143568265352 kanske finns fler,
Sen om det kostar 230kr + 500kr frakt? ingen aning, (kontakta försäljaren), men i min mening mer värt att göra det rätt och korrekt än lägga hundringar på klisterlappar som lossnar, flyttar på sig och lämnar knapparna klibbiga.

Av Jimi84

Hade det ändå inte varit värt besväret att kontakta deras support och fråga? I majoriteten av laptops är tangentbordet är EN modul. Man byter inte ut alla knappar utan hela brädan. Tenderar även vara skillnader mellan ANSI och ISO layouterna.
https://www.parts-people.com/blog/2019/04/08/dell-xps-13-9370...

Det här med klisterlappar och limmande på slitage delar brukar inte vara värt besväret. I min mening enklare att träna sitt muskelminnet än hålla på och klegga.

Av Jimi84
Skrivet av Ricerunner:

Jojo, men i vissa fall är det ändå acceptabelt att saker tar lite mer plats med fördelen att det blir färdigt för att använda snabbare.

Har skrivit ett CRM-program på 70MB.
Det är lite väl stort mot vad det egentligen gör, då jag är rätt säker på att det i ett riktigt optimerat fall bara skulle kräva 1-2MB, men jag slipper istället pyssla i flera veckor med att ordna en installation wizard som ordnar alla nödvändiga komponenter på både windows och mac.
Istället valde jag att baka in alla nödvändiga komponenter i EXE-filen, bara så det är att tuta och köra på de flesta moderna datorer.

Och mitt nästa favoritknep som högst professionell utveckare:
Lägg in några Thread.Sleep(5000) här och var vid första utkastet av ditt program.
Chefen blir sedan jätteglad när du slitit i flera dagar på att göra det snabbare.

Jo, men 70MB är väl en nästan typisk GoLang "Hello world" binär, inga konstigheter. Intel's C kompilator gör väl samma då, extremt viktigt att en linux binär kan visa en MsgBox i Windows att binären inte stöd på denna platform.
Därefter så tar inte några sleeps i maskin kod upp många byte, och det blir som man förväntar sig.

Nu har jag ingen koll på denna drivrutinspaket. Men jag undrar vad de fyller det med? är det liknande nvidia telemetry, update nagscreens etc? Kort och kott ska välväl drivrutinen vara ett abstraktionslager för att kommunicera med hårdvarans firmware.

Om man sen behöver baka in en docker container för att köra NodeJS med en drös linux libbar i en Windows dator för att sin telemetry toolbar skall fungera? Ja då är det inte inte förvånande att det hela sväller.

Av Jimi84

Eeh, vad är det för fyllning egentligen?
Vill minnas att Windows NT4 var på ca 100MB installerat på disk. Ett helt operativ!

Det har på nåt sätt blivit standard med addonware och extra fluff.

Av Jimi84

Ingen koll på blåskärmsoperativet, men något linpack baserat brukar visa svagheterna snabbast. och framförallt när den får prioritet att köra så att man inte har massa andra störande program som antivirus och internet exploder toolbars igång samtidigt.

OCCT kanske, https://www.ocbase.com/
Finns lite förklaringar verkar finnas här på olika scenarier https://www.tomshardware.com/reviews/stress-test-cpu-pc-guide...

Av Jimi84

Kanske det, men det är ju på tvären, fungerar kanske bättre nu när airshrouden(den transparenta hårdplasten) är borta, en öppnare miljö, så slipper man styra luften till rätt sida av insuget, och ut från andra hållet. Eller hur blir det nu.

Nåja, har själv stött på problem i liknande projekt där de låga passiva kylflänsarna inte fick tllräckligt med cirkulation, chipsettet i sig överhettade. Det ledde till lite märkliga låsningar. Airshrouden har ett syfte att skapa ett tryck, i mitt fall hamnade den även emellan två fläktar.

Likaså nån mega RAID controller som också väldigt mycket varmare. Fick vinkla lite plastkåpor för att replikera det som airshrouden gjorde, komprimera/vinkla ner helt enkelt en del av luften.

Av Jimi84

Men frågan är, blir det bra nog för hög last i långa perioder?

Noctua må vara tysta men de flyttar inte alls samma mängder luft som högljudda serverfläktar gör. Kanalerna hjälper iofs att skapa ett bättre tryck. Men det är ju inte riktigt samma om man behöver prestandan.