Inlägg

Inlägg som Jimi84 har skrivit i forumet
Av Jimi84

Händer väl titt som tätt på. Mobiler har alltid fuskat, bilderna är färdigbakade. exponering, vitbalans, blänadare, slutartid. Det är vad folk förväntar sig, trycka på knappen och enheten leverar en bild. Även om vissa modeller påstår sig ta RAW så är det ofta bakade också. Ibland tar de fler bilder och bakar ihop dem också för att öka dynamiska omfånget. I grund och botten är det alltid fysik, en systemkamera har en mycket större sensor som ljuset kan landa på, jämfört med en telefons kamera sensor, en liten fjutt som är mindre än lillfingrets nagel. Däremot är mobiltillverkarna mycket mer kreativa att pusha för nya lösningar än traditionella kameratillverkare.

Men systemkamerorna kommer nog aldrig fixa detta.

Det går inte att ta en knivskarp porträttbild och samtidigt ha en knivskarp måne i bakgrunden i samma bild utan att klippa ihop flera bilder. Det går helt enkelt inte att fokusera på två plan samtidigt, en som är ett par meter ifrån och en som är flera hundratals kilometer.

Av Jimi84

Kommer hans ens komma så långt till borrningen?

Räcker med att slinta/skrapa med någon metaldel från t.ex. kylflänsen så är de ytliga lödbanorna på modermodemet brutna och moderkortet är skrot.

Av Jimi84

Inte alltid, däremot om du har nån PC speaker att koppla in så kanske du höra den tjuta en felkod, antal beeps, korta/långa etc..

Men just om fläkten rycker till lite vid strömsättning, tenderar betyda kortslutning eller fel på strömsättningen..

Av Jimi84

Kan vara en distans som ligger fel och kortsluter något på baksidan?

Ta ur det moderkortet ur chassit och kör moderkortet med minimala tillbehör på bordet.

Av Jimi84

Det är exakt samma problem med majoriteten av Android lurarna.
Så länge tillverkaren tillhandlahåller en upplåsningsbar boot loader OCH en ROM säg t.ex. Android 13 så kan i princip vem som helst göra en custom ROM, klipp och klistra lite properitära drivrutiner och baka det som en Custom ROM baserat på Android 13.

Men att få igång det på Android 14 är ett steg svårare om inte tillverkaren tillhandlahåller några Android 14 drivrutiner, antingen kan man i vissa fall hålla tillbaka till en äldre kernel från den äldre firmwaren och hoppas att skiten håller ihop med nyare mjukvaran.

Spolar fram till Android 15, eller säg 17 som ett bättre exempel, det kommer definitivt kräver en 'mycket' senare kernel för att någon funktion i operativet kräver det. Finns det inga drivrutiner så kommer man inte kunna köra hårdvaran.

Däremot OM drivrutinerna funnits i öppen källkod, upp pushade till Linux Torvals kärna? Ja, då hade det inte varit några problem att köra hårdvaran i framtiden heller. 10-15 år till! Men det är ju inte så många som vill dela med sig hur deras slit och släng hårdvara faktiskt fungerar att det skulle bli möjligt.

Av Jimi84

Vart laddar du ner Ubuntu ifrån?
https://wiki.banana-pi.org/Banana_Pi_BPI-M5?spm=a2g0s.imconve... ?

Enkortsdatorer är lite speciella, de har inte på samma sätt standardiserade firmwares och bootloaders som de klassiska x86 datorerna. Utan kan kräva en del moderkortsspeccifika boot inställningar eller till och med drivrutiner för att hårdvaran skall kunna köra på det.

Det är lite kyckligen och hönan race. Hårdvarutillverkarna vill inte spela med öppna kort och arbeta tillsammans i uppström i Linus Torvalds Linux kärna.

Istället arbetar de nerströms långt längre ner i ån med sina egna separata avgreningar och hemliga drivrutiner. De kommer aldrig ifatt för de simmar motströms. Vissa företag är bättre, ibland handlar det om att företaget i sig jobbar rätt, eller bara get ut specifikationer så folk kan skriva drivrutiner. Sen har vi företag som nvidia, broadcom. som bara lägger locket på. Amlogic som din bräda verkar köra är just ett sånt sämre exemplen.

Anledning varför det behövs dessa special images är just att det är ihopbakade remasters av drivrutinsblobbar, dvs de kommer aldrig få klokrent ubuntu eller någon anna linux distribution då de släpar efter, om inte företaget börjar jobba uppströms och tillhandlahåller ett vettigare ekosystem för sina drivrutiner.

Av Jimi84
Skrivet av Mordekai:

Glöm inte att det är marknadens bästa videoencoder också (bortsett från ARC)

Hmm, ingen insyn men slår vad att Final Cut Pro Operativet springer fortfarande cirklar om det handlar om encoding.

Greta blir nog gladare om det var decodingen tog mindre ström, något som 100% av användare har nytta, och inte bara de som streamar.

Av Jimi84

Eller visst, det snackas lite om metall, silver och så, visst är det bra, påverkar det jordning på cat7, när det är skärmat.

Tar man en titt på gamla 60 tals gitarrförstärkare från Marshall och Fender. Chassits material gör faktiskt skillnad i förstärkarnas responshastighet, men då snackar vi rörförstäkrare, elektronrör, fysik, elektroder förflyttar sig.

Här snackar vi något som skall levereras till en DAC, förmodligen sker leveransen även under under felkorrigerande förhållande, dvs tappar man ett paket så skickas det om.

Av Jimi84

Hur mycket störningar skall man ha för att en överföring på 75cm skulle orsaka nätverks felmeddelanden? problem? Oavsett om man kör TCP eller UDP Då har man nog andra problem med sin nätutrustning om det blir massa korrupta saker.

Det är ändå digital signal, ettor och nollor, som skickas one to one, identiskt 1:1 !
Att man över huvudtaget snackar om distortion i sammanhanget är ju ett tecken att man inte har koll koll. på att signalen skickas digitalt.

Av Jimi84

Är det inte via dconf-editor som nämns i din länk? Det är inte ett screenshot verktyg i sig, utan motsvarande regedit i windows världen, ändrar vissa gnome parametrar.

gnome tenderar vara ganska avskalat inställningsmässigt, lite av deras filosofi. Antingen så anpassar man sig till deras default värden, eller så tar man till detta verktyg för att ändra dessa värden.

Eller så byter man screenshot verktyg, eller desktop hanterare helt och hållet.

Av Jimi84

OnePlus Nord 3490:- införskaffad Augusti 2020.
Får säkerhetsuppdateringar fram till Juli i år.

Får se om det blir något annat eller om det får bli någon custom rom därefter. Telefonen fungerar fortfarande utmärkt men säkerhetspatchar vill man ju inte bli av med.

Av Jimi84
Skrivet av laukan82:

Det va ju sjukt.
Hade jag haft dedikerad yta för ett rack så skulle något sånt vara super.
Tror det hänger på psu:erna som är 90platina på vissa av de där.

PSU'ns verkningsgrad gör säkert skillnad. Men även unika exemplar av processorer inom samma serie som skiljer sig mer på tomgång/idle, det har inget med modellnumret att göra.

Inte förvånad att top of the line CPUn drar mindre än den billigaste i samma serien på tomgång. I praktiken drar de nog samma under Idle, men att man väljer de bättre exemplaren till top of the line modellerna. Det är ju bara topp hastigheten som regleras av modelnumret, L-varianterna är nerstrypta på topp-växeln, så att de vid 100% 24/7 last skall dra mindre och genera mindre värme över en längre period. L-varianterna ger inga extra strömsparande under tomgång funktioner utöver.

Växellådan på Intel CPUer fungerar bra. Under vanlig last ska de hellre snabbt upp i frekvens (Turbo) för att snabbt sedan gå ner i strömsparande lägen än att hålla en högre/strömslukande frekvens och på så sätt dra mindre ström över tid. Alla använder inte processorerna med 100% last dygnet runt. Så L-varianterna är väldigt special.

Intel processorerna drar väldigt lite på tomgång, det tenderar vara bra optimerat på dessa generationer. Däremot drar chipsettet en del, och eventuella kringtillbehör. Du får säkert ner strömförbrukningen under tomgång rejält bara på att välja ett chipset för singel socket istället för dubbel. Ännu mer om man går till den mindre sockeln.

Av Jimi84
Skrivet av stefaneriksson123:

Tack för dina tips men känns lite overkill för mig.

Söker något relativt enkelt att använda.

Tittade lite här nedan, ska försöka mig på Avira (tyskt) annars får det bli Avast.
https://www.techradar.com/best/best-mac-antivirus-software

Lite av poängen, behöver du ens AV?

Vill du köpa trygghet, ta en titt på t.ex. Bitdefender , kan även köras på datorer: https://www.bitdefender.com/solutions/

Folk sitter gärna och betalar en del premium för snabbare datorer? Men sen lägger man ovetandes även på mjukvara som segar ner allting. Scannar filer för kända mönster istället för att faktiskt kolla hur helheten beter sig?

Det finns ingen anledning att sitta och fingerprinta filer efter kända md5-summor längre. De traditionella antivirus mjukvarorna hör till gårdagen.

Av Jimi84

MacOS bör väl ses ett steg bra modernare än hela Windows.

Håller man sitt system uppdaterat och inte tankar ner filer och binärarer hejvilt från suspekta sidor är ju grunden. Så är det betydligt mindre behov av det. Att Windows är en schweizerost betyder inte per automatik att dess 'säkerhets'principer i form av gaffatejp gäller för övriga operativsystem. hela poängen med Anti-Virus håller på och dunstar.

Applikationerna i MacOS är dessutom bättre isolerade i standardutförande. Systemet frågar ju t.ex. om användaren vill tillåta tillgång till t.ex. vissa mappar, screen recording, mikrofon etc. Får man upp frågor som man inte kan relatera till ska man ju inte tillåta dem.

Finns även en del argument även varför man inte ska låta främmande företag komma in i peka i operativets kärna, bara det äventyrar stabiliteten, kvalitetskontrollerna är inte alltid på plats på Souphos på samma nivå som Apple och Microsoft har. Det har väl även hänt ett par gånger att de lyckats introducera hål som inte fanns i operativet utan något det har blivit nya fenomen när 3e parts antivirus lagts på, som sitter och pekar i kritiska minnesregister som de inte har något att göra med. Därför rekommenderar även Microsoft själva sin egna lösning istället för andra främmande företags.

Skulle nog hellre rekommendera på någon typ av övervakning på nätverket istället, t.ex. en tarpit/låtsasfälla. Den skall se intressant och sårbar ut och meddela användaren när någon/något spårar ur. T.ex. opencanary (gratis men kräver en del manuell konfiguration), eller netgear bitdefender(betaltjänst). Börjar någon scanna nätverket eller något spårar får användaren t.ex. ett mail. Att enhet 192.168.1.231 håller på och scannar eller bruteforcar... då kan man ju lätt identifiera att denna enhet håller på med saker som förväntas av den. Sen om det är din SmartTV eller en gammal laptop är väl sak samma, man vill inte ha skadlig mjukvara alls på sitt egna nätverk.

Av Jimi84

Finns det någon logisk förklaring varför man fortfarande spottar ut dessa hexadecimal-klingon koder till användarna ?

Känns ju inte så givande. Världen hade varit en mycket bättre plats med felmeddelanden i text format, visst är det svårt att adressera allt, men kollar man på t.ex. en linux stack trace, så får man iaf med berörda kernel moduler och ett hum vad det är för mjukvaro komponenter som spårar ur och de intill.

Men dessa anonyma hexkoder på en produkt som miljarder människor använder? Jösses vad deprimerande att man inte tar till sig tiden och investerar lite i detta skit.

Av Jimi84

Snåljåp som inte har råd med guld kanske?

Men, Nej, det betyder inget, utan är helt personlig preferens. Har man andra accessoarer, halsband, ringar, eller t.ex. en klocka i silver. Så vill en del inte blanda, det sticker ut mer. Många som håller helt till silver eller helt till guld, antingen eller.

Av Jimi84

decoding är på automatik inte samma som encoding
Men ingen koll på denna mjukvara

Av Jimi84

Finns inget annat än OpenWrt, man slipper så mycket krångel när källkoden finns upstream och man vet att den kommer att gå att kompilera ihop fungera flera år framåt i nyare versioner.

Allt annat är hack, ihoplimmade med properitära blobbar, drivrutiner, remix ihopkok från tillverkarnas properitära firmwares, de kan fallera vid nästa update. Likaså kan tillverkarna sluta stödja hårdvaran när som.

En fascinerande sidonotis är att de flesta tillverkare bygger sina hemmarouter firmwares ovanpå OpenWrt operativet. Det är helt enkelt den enda sunda källan. Till och med Broadcom prylarna som man skall undvika snor OpenWrt, och lägger sin hemliga drivrutinshög ovanpå. Men det bidrar inte till ett hälsosamt eko-system. Tillverkarna/utgivarna så som Netgear, tp-link, you name it, därefter på sitt egna webtryne. Så t.ex en Netgear router ser alltid ut som en Netgear ut mot användaren.

Av Jimi84

Wireshark ?
-Om man vill borra ner sig istället för att spekulera.

Av Jimi84

Njae, jag menar är att marginalerna varierar. För de flesta så väntar processorn mer på användaren än vad användaren väntar på processorn.

Men det är lite som att chiptrimma bilen, visst kan få bättre resultat om någon verkstad tunar det för just ditt exemplar. Men inte en garanti att man man får samma resultat som någon annan. Eller att det håller för Nurburgring, beroende på hur långt man drar det. Allt beror på användningsområde, och det är finlir dit.

Det är skillnad, slösurfar man och kör Nurburgring med låga varv, så marginalerna större än att pressa processorn till det yttersta i timmar.

Hur verifierar man undervoltning på bäst sätt? Vet inte vad man kör på Windows, men OCCT m. AVX2 ? För att sätta press på processorns last och strömbudget, eller nån typ av videoencoding?

Tillverkarens prefensvärden är iaf stabila/verifierade. En del överklockar, en del undervoltar och sen får de konstiga bekymmer. På något sätt vill man ju ha ett kvitto att det blev bättre, eller iaf lönt besväret att hitta det optimala värdet? Enligt mig är just den marginalen mindre idag på processorer (och tillhörande chipset) än vad det var på t.ex. Core2 tiden.