Inlägg

Inlägg som sba74 har skrivit i forumet
Av sba74
Skrivet av Ozzed:

Ni drar saker till sin spets och ser saker svart eller vitt. Det är helt fel. Om Microsoft vill införa automatiska uppdateringar som är bortom räckhåll för användaren så har det inte på något plan med staten eller statens förhållande till medborgaren att göra.

Ni gullar om "frihet" men Microsoft som är ett privat företag skall tydligen inte ha "frihet" att göra som de vill med sin egen produkt?

Jag vägrar att leva i ett svartvitt samhälle där allt är draget till sin spets. Varför får man inte ha en åsikt längre utan att utsättas för halmgubbar och orealistiska skräckscenarier?

Microsoft är ett privat företag och har rätt att utveckla vilka produkter dom vill.
Men om dom tar fram produkter där man gjort val som kunderna uppfattar som negativa så kommer dom inte att köpa det nya.
Det är fallet med Windows 10.

I stort sett inga företag har uppdaterat till Win10 och det är till stor del för att det inte går att stänga av automatiska uppdateringar eftersom dom kan påverka befintlig funktionalitet i system eller programvara som är verksamhetskritisk.

Till och med jag som privatperson har drabbats av det.
Av den anledningen så kommer jag inte att uppdatera till Win10 så länge som det inte finns någon möjlighet att stänga av automatiska uppdateringar.
Däremot har jag och vill ha notifieringar om när det finns uppdateringar så att jag manuellt kan köra uppdateringarna och sedan se till att testa så att inget viktigt påverkats.

Av sba74
Skrivet av Mithras:

Du argumenterar för något som jag adlrig sagt emot. Jag har aldrig sagt nej till automatiska uppdateringar. Det får gärna vara påslaget, och standard. Att man inte får välja att slå av den däremot, är alltid fel och kommer alltid att vara fel.

Sådär kan du bara säga om du inte gör annat med datorn än att surfa lite på internet och läsa mail i stort sett.
Det händer lite då och då att uppdateringar av misstag påverkar funktionalitet i diverse programvara.
Jag har själv råkat ut för det vid några tillfällen att vissa saker plötsligt slutat fungera efter en uppdatering.
Följden är att jag måste se till att göra lite tester av funktioner och program som jag anser är viktiga direkt efter att jag gjort en uppdatering för att eventuellt kunna utreda vilken uppdatering som ställde till med problemet och därför backa just den uppdateringen tills en fix finns.

Av den anledningen så måste jag ha automatiskt uppdateringar avslagna så att jag själv kan välja när jag släpper igenom uppdateringarna så att jag kan köra mina tester på direkten.
Det betyder inte att jag är säker på att allt alltid fungerar och det betyder att jag inte kan dra benen efter mig och vänta hur länge som helst. Men jag måste ha koll på när uppdateringarna trillar in så att felsökningen blir lättare och jag har dessutom behov av att kunna blockera vissa uppdateringar under en tid för att slippa problem.

I stort sett samma scenario gäller många företagsdatorer där man gjort anpassningar i klienterna för att vanliga användare inte skall ha tillgång till vissa funktioner då man anser att det är en säkerhetsrisk. Sådana anpassningar kan tyvärr medföra att en viss uppdatering ställer till med problem. Dessutom sitter man i många fall på en massa programvara som kanske kan påverkas av uppdateringar och man behöver därmed ha kontroll på när uppdateringar går ut till datorerna för man måste ha hunnit testa så att inget påverkas innan man släpper uppdateringarna. Några timmars stillestånd i IT systemen kan väldigt fort bli väldigt kostsamt.

Så uttalanden som ditt att det alltid är negativt om man kan stänga av automatiska uppdateringar är något som inte hör hemma i verkligheten där majoriteten av oss lever och arbetar. Det hör nog snarast hemma i Nangiala eller något annat sagoland.

Sorry. Såg nu att jag råkat svara på ditt inlägg men det var meningen att jag skulle svara på samma som du svarat på.

Av sba74
Skrivet av gimnyr:

Datorn är ca 11 meter från modemet, och det är fri sikt, inga väggar emellan. När jag flyttade datorn ca en meter (i samma rum), ja, då blev det –54 dBm.
I ett annat rum, med väggar emellan, så är det runt –70 dBm.

Det stämmer, det är inte så många runtomkring här, jag ser 4-5 till när jag tittar på inSSIDer.

Fråga till andra 5G användare.
Vilka kanaler har ni tillgång till? Samma som jag har (36, 40, 44, 48), eller andra eller fler?
Mitt modem Compal vill gärna välja kanal 52 eller 100.
Är det någon som kör på t.ex. kanal 52 eller 100?
Använder ni USB-dongel? I så fall vilken?

Tittar på Compal Neighbor APs och inSSIDer och noterar följande för en och samma 5G-användare:
Compal visar kanal 42
inSSIDer visar kanal 36+40
Hur kommer det sig att Compal och inSSIDer visar olika kanalnummer?

Jag har tillgång till 36, 40, 44 och 48 på min DLINK 880. Det är standardkanalerna i Låga bandet, U-NII-1, som är fritt att använda hur som helst. Det kan innehålla 4 st 20MHz kanaler, 2 st 40 MHZ kanaler eller 1 st 80 MHz kanal.
Har någon låtit sin router varit default så kan det hända att den väljer att köra 80 MHz kanalbredd och då tar dom upp hela det bandet. Det gör exempelvis min granne verkar det som så jag måste försöka ta ett snack med dom för att komma överens om att dela upp frekvensområdet.
Det är inte säkert att det går att ställa in router eller accesspunkt på 5 GHZ bandet så att den bara tar 20 MHz bredd. För 2,4 så tror jag i stort sett alla går att ställa till 20 eller auto 20/40.
För 5 Ghz bandet så är det många routrar/accesspunkter som bara har alternativen auto 20/40/80 eller auto 20/40. enligt min erfarenhet så innebär det om man ställer auto 20/40 att dom oftast tar 40 MHz. Då får man bara tillgång till 2 icke överlappande kanaler i 5GHz bandet. Åtminstone om man vill välja manuellet.

Vad gäller övriga kanaler så finns
Mellanbandet, U-NII-2, (50, 56, 60, 64). Innehåller 4 st 20MHz kanaler, 2 st 40 MHZ kanaler eller 1 st 80 MHz kanal
H-bandet, U-NII-2, (100 - 140). Innehåller 11 st 20MHz kanaler, 5 st 40 MHZ kanaler eller 2 st 80 MHz kanal
Höga Bandet, U-NII-3, (149, 153, 157, 161, 165. Innehåller 4 st 20MHz kanaler, 2 st 40 MHZ kanaler eller 1 st 80 MHz kanal

Gemensamt för U-NII-2 och U-NII-3 kanalerna är att dom kräver DFS (Dynamic frequency select) samt i fallet med H-bandet som tillåter högre utssänd effekt även radar detection. Syftet är att se till att sådana enheter inte stör viss radarutrustning.
U-NII-1 kräver inte DFS. Dvs du kan ställa kanalerna manuellt inom detta frekvensband.

Dvs. Om du manuellt ställer kanaler i routern så ska du bara kunna ställa kanal 36-48 eftersom övriga kanaler inte tillåter manuellt kanalval enligt lagkraven.

Eftersom U-NII-2 och U-NII-3 kräver extra funktionalitet för att man ska få använda frekvensbanden så är det många konsumentroutrar och accesspunkter som inte använder annat än U-NII-1. Det är också många datorer, läsplattor, mobiltelefoner mm som inte stödjer annat än det frekvensbandet vilket innebär att om routern väljer något annat så kommer du inte att kunna få kontakt med nätet från en sådan enhet.

Av sba74
Skrivet av Ozzed:

Jag tycker det är orimligt. Tillämpar man den principen är det ju fullt möjligt att tillverka och tjäna pengar på produkter som är farliga, helt riskfritt.

Det är välkännt att om tillverkare kan snåla in på saker utan att det får konsekvenser för dem så gör de oftast det.

Dessutom blir det plötsligt väldigt krångligt att driva butik, om man som ägare skall behöva sätta sig in i att varenda produkt man säljer uppfyller de krav som tillverkaren påstår att det gör.

Jag tycker inte det skall finnas incitament att sälja farliga produkter. Det borde inte vara värre än att vill mam sälja till ett land får man tillverka produkten på ett sådant sätt att den uppfyller kraven för att så säljas i det landet.

Det är ju av den anledningen som den som köper av tillverkaren och importerar till Sverige måste se till att ha avtal som täcker in sådant så att det faktiskt blir kostsamt för tillverkaren.

Jag kan hålla med om att i en ideal värld skulle hela världen leva efter dom svenska elsäkerhetsreglerna så slapp vi bry oss.
Men i praktiken är det väldigt svårt att försöka tillämpa Svenska lagar på en kinesisk tillverkare. Kinesiska tillverkare skall efterleva kinesiska lagar, Svenska tillverkare skall uppfylla Svenska lagar osv.

En kinesisk tillverkare har väldigt svårt att hålla sig uppdaterad med alla dom olika regelverken som finns i världens alla länder. Dom har dessutom inte något ansvar för vert den som köper produkten finns. Där måste det istället vara så att dom ur ett affärsmässigt perspektiv skall se till att producera en produkt som uppfyller dom krav som specificeras av det avtal som finns mellan tillverkaren och den som köper och importerar produkten till ett annat land.

Av sba74
Skrivet av Ozzed:

Varför skall ansvaret ligga på säljaren snarare än tillverkaren? Vad är logiken i det?

Av den enkla anledningen att som svensk distributör så skall du ha ansvar för det du säljer. Om det är problem med varan så är det sedan upp till den som importerat produkten till Sverige att se till att ha avtal som täcker upp sådant.

Det är betydligt svårare för svenska myndigheter att utöva någon som helst makt eller utkräva ansvar för en utländsk tillverkare eftersom dom ju faktiskt inte lyder under Svensk lagstiftning.

En kinesiskt tillverkare har i grunden bara en legal skyldighet att uppfylla kinesiska regler. Sedan är det upp till den som köper större partier därifrån och importerar till Sverige att se till så att dom i avtalen specat vad produkten måste uppfylla.
Det är väl dessutom så att det inte finns något förbud mot att tillverka undermånliga eller farliga produkter men det är inte tillåtet att sälja farliga produkter till konsument.

Av sba74
Skrivet av Djhg2000:

Tja det beror väl lite på hur man ser det. Det finns vad jag vet ingen officiell märkning som heter "China Export", å andra sidan finns det en CE-märkning som inte betyder "Conformité Européene". Eftersom "China Export" redan är en de facto etablerad term för märkningen som används för att efterlikna en riktig CE-märkning är det trots allt (i brist på bättre) det lättaste sättet att förmedla budskapet.

Om du har en bättre term för avsiktligt felanvänd CE-märkning är jag öppen för förslag.

Om man kollar specifikt på CE märkning så är det rätt viktigt att känna till att den egentligen inte säger så mycket om det är en oseriös tillverkare.

CE märkningen görs av tillverkaren själv och det som krävs är att dom skall ta fram vissa dokument. Bland annat riskbedömning, specifikation över vilka normer produkten uppfyller och lite annat. då får dom sätta på stämpeln. Men det finns ingen oberoende kontroll som rutinmässigt verkligen granskar produkten eller att dokumenten faktiskt är korrekta. Det är istället stickprovskontroller som görs av exempelvis elsäkerhetsverket eller liknande.

Dvs teoretiskt sett är det möjligt att tillverka en skitdålig och rent av livsfarlig produkt och sedan ta fram ett dokument som skickas med produkten där man mycket godvilligt tolkat det som att man uppfyller vissa normer eller rent av helt felaktigt hävdar att man uppfyller vissa normer och därför sätter på CE märkning på produkten.

Om det upptäcks och det blir importstopp till europa så är det bara att byta ut namnet på den och sedan sälja under nytt varumärke. Är man ambitiös så kan man ändra form eller färg på höljet lite.

Riktigt bra är det ju inte men det är så det ser ut i dagsläget.

Av sba74
Skrivet av skog1s:

1: På det svarar jag - Nej.
2: På det svarar jag - Nej. Det känner jag inte igen alls!

Och på det flummiga påståendet att "vissa tillverkare även slutat skicka med laddare och nöjt sig med kabeln istället" Snälla ge mig ett exempel!!! Ge mig bara ett, så får du min respekt!!!

Om du vill ha ett exempel så kan du gå in på valfri elektronikaffär och kolla på exempelvis powerbanks (som ju inte är mer än ett batteripack med USB uttag som används för att kunna ladda upp en mobiltelefon på resande fot). Dom har i stort sett aldrig med en laddare. I alla fall så har ingen av dom jag sett levererats med laddare. Dom skall laddas upp med en mobilladdare.

Av sba74
Skrivet av blomqvist:

1000 kr/år?

Jag betalar ~0,85 kr/kWh. 1176 kWh per år är ju ruskiga mängder. Det är fullt effektuttag ur min bil i 5,88 timmar (hjuleffekt).
Ett Electrolux ERF3100OOX (kylskåp, 300 liter) förbrukar 71 kWh/år.

Jag kanske räknar helt fel?

Nej. Du tänker helt rätt. Jag har något andra siffror på förbrukningen för kylskåp än du men det kan bero på att jag kollat på större kylskåp än du. Enligt specarna så verkar dom flesta moderna fullhöga (180-200cm) kylskåp dra lite drygt 100 kWh/år. Dvs ca 100 kr.

1000 kr/år kräver en förbrukning på i storleksordningen 115 watt (Under förutsättning att du har ett väldigt dåligt elavtal med 1kr/kWh).
Den värmeavgivningen i en liten USB laddare skulle väldigt snabbt steka elektroniken och starta en brand även utan att något var fel.

Av sba74
Skrivet av OldComputer:

Nej, faktiskt inte. Har fortfarande kvar laddade från gamla märkestelefoner som fortfarande fungerar (vissa äldre tar visserligen väldigt lång tid på sig). Sedan vet jag inte hur man lyckas springa omkring i lägenheten och leta efter laddaren stup i ett. Jag laddar alltid telefonen på samma plats när jag går och lägger mig, så är den färdig på två timmar och räcker i ca 36 timmar.

Sen ett tips, dra ur laddaren när den inte används, vilket sparar ca 1000 kr / år på din elräkning samt att om det börjar brinna så gäller inte din hemförsäkring om det sitter en laddare i, oavsett om den orsakade eller inte.

Vad det gäller datorn så är det bara en USB rakt in eller en genuin grendosa med USB. Fungerar utmärkt båda.

Dels är det ju så att det finns dom av oss som faktiskt behöver ha fler än en laddare eftersom vi inte är hemma hela tiden och kanske dessutom använder våra telefoner eller annat i jobbet.
Dagtid på vardagar är jag vanligen på jobbet och min mobiltelefon är min arbetstelefon också. Dvs jag använder den en hel del i jobbet. I synnerhet som många av dom möten jag har är onlinemöten eller telefonmöten så det kan bli en hel del tid med telefonen vilket faktiskt gör att batteriet tar slut. Dom flesta dagarna klarar jag mig tills jag kommer hem och kan ladda telefonen men ofta hinner batteriet mer eller mindre ta slut under dagen med följden att jag alltid måste ha med mig en laddare när jag jobbar eftersom det blir mycket dyrt att inte ha laddaren med.
Även om jag inte pratar så mycket i telefonen så drar dom appar jag behöver för jobbet (för att hålla arbetsrelaterad mail, kalender och kontakter uppdaterade) en hel del batteri.

Vad gäller kostnaden för att inte dra ur laddaren så har du antingen otur när du tänker eller har köpt väldigt speciella laddare.
En modern kyl kostar ca 100 kr/år att driva och en frys ca 150 kr. Menar du på fullt allvar att dina laddare på tomgång drar lika mycket som 10 kylskåp eller 6-7 frysskåp???? Det verkar rätt orimligt.
För att förbruka så mycket ström krävs en förbrukning på ca 115 watt under förutsättning att den är inkopplad dygnet runt 365 dagar om året.
Skulle en USB laddare dra så mycket ström utan att avge elström någonstans så skulle det vara jämförbart med värmeutvecklingen i en 115 watt glödlampa. Den värmeutvecklingen i en USB laddare utan rätt biffiga kylflänsar skulle väldigt snabbt leda till temperaturer som inga material som idag används i elektronik klarar av.
Alla laddare skulle brinna upp inom 5 minuter efter att du pluggat i dom i uttaget. Jämför med dom kylflänsar du måste ha för att hålla en processor med TDP på 100 watt någorlunda sval så inser du snabbt att det är orimligt.

En normal laddare som skall kunna förse en läsplatta med 2A laddström är normalt sett specad till 100-250V och max 0,2A
Det innebär att den under inga omständigheter är kapabel att suga i sig mer än 0,2A. Det gäller dessutom vid den lägre spänningen. Dubblar man spänningen så halverar man max ström.

Dvs en laddare som kan ge 2A, 5V drar vid full laddning maximalt 0,1A med våra 230V elnät. en laddare för en mobiltelefon som avger 0,5A drar betydligt mindre.
Det innebär att även en rejäl laddare somm du mot förmodan lyckas maxa hela tiden teoretiskt sett inte är kababel att suga i sig ström för mer än 200 kr/år. Men det är teoretiskt. I praktiken är dom siffrorna tilltagna rejält i överkant. det inser du snabbt om du betänker att även dom siffrorna rätt snabbt skulle steka elektroniken i en laddare. Dom faktiska siffrorna är betydligt lägre. hur mycket lägre varierar lite från laddare till laddare.

Under tomgång vilket en laddare är merparten av tiden så drar den några enstaka milliampere eftersom det inte finns någon förbrukare i andra änden utan det bara är en viss tomgångsström genom elektroniken på primärsidan.

Det skulle med andra ord förvåna mig mycket om du kan hitta en endaste godkänd USB laddare som ens i teorin kan dra ström för mer än 100kr/år vid konstant max uttag av laddström och jag kan svårligen tänka mig att det finns någon USB laddare som på tomgång förbrukar ström för mer än 10-20 kr på ett år.

Av sba74
Skrivet av cRitZa:

@Commander: jag har tyvärr bara lite insikt i DRM, vad är det som är så sjukt, kan du ge ett exempel?

Det är egentligen flera saker som är djävligt sjukt med DRM.
Som exempel så tillämpade många tjänster fram till inte för så länge sedan DRM på nedladdad musik och film där det inte gick att spela upp på en annan enhet än den där du först laddat ner materialet.
Dvs om du hade en stationär dator som du hämtade materialet till och en media PC i vardagsrummet så kunde du inte spela upp det du köpt i vardagsrummet utan var tvungen att sitta och titta på filmen eller lyssna på musiken i arbetsrummet.
du kunde heller inte ta med dig musiken i din MP3 spelare, mobiltelefon eller till bilen.

Dom lägger också på kryptering på DVD skivor och blueray som var tänkta att förhindra kopiering av dessa. Det är olagligt att knäcka kryperingen.
Tyvärr så hamnar detta i strid med vår rättighet att göra en så kallad privatkopia. Jag får alltså enligt svensk lag göra en egen kopia på film eller musik som jag äger. Det är därför vi betalar kasettskatt på hårddiskar, mobiltelefoner och andra lagringsmedium.

Med andra ord så tvingar svenska lagstiftare mig att betala extra när jag köper lagringsmedia för att jag ska ha rätt att göra en privatkopia samtidigt som dom som producerar mediat lägger på DRM som gör att jag inte kan utnyttja den möjligheten och faktiskt förhindrar mig från att fritt använda mediat på det sätt jag önskar för privat bruk.

Dvs dom inskränker möjligheterna för mig att använda materialet inom dom ramar som lagen säger att jag ska ha rätt till.

Det är också DRM som gör att netflix, HBO nordic m fl inte går att få med bra kvalitet på annat än windows 10 datorer samt vissa TV appar. Det har att göra med att den DRM som dom kräver inte utan vidare går att implementera överallt.

Så i sin iver att göra det svårt att kopiera så tvingar dom mig att istället gå till andra källor som kan tillhandahålla materialet med bra kvalitet på bild och ljud och utan onödig DRM som förhindrar att jag använder materialet på det sätt jag önskar (som är fullt lagligt med köpt material)

det mest flagranta exemplet var nog ändå sony som lade in en extra zon på sina CD skivor som gjorde att den i tysthet installerade ett rootkit på datorn som gjorde den sårbar för virus och malware och dessutom var väldigt svår att bli av med.
Allt det i syfte att göra kopiering svårare och därigenom förhindra att jag använde lagligt inköpt material på det sätt som jag har rätt till enligt Svensk lagstiftning.

det är dessutom mot lagen i i stort sett samtliga länder att utan varning installera programvara på någons dator utan att denne har en chans att ge sitt samtycke och utan att informera om vad man faktiskt installerar.

detta har man hållt på med väldigt länge. Åtminstone sedan slutet av 90 talet när internet började bli ganska stort.

Istället för att ta fram bra tjänster som levererar media elektroniskt och på det sätt och med den kvalitet som kunderna önskar så har man försökt att istället bara jaga kunderna samt dom andra leverantörerna.

Dom har alltså bestämt sig för och kämpar med näbbar och klor för att vi inte skall kunna få tillgång till media på det sättet.

Detta enbart för att dom skall kunna upprätthålla sina affärsmodeller som ger väldigt mycket pengar i fickorna på skivbolag och filmbolag. Mer konkurrens leder till lägre priser för kunderna och minder pengar till bolagen.
Det finns ju gott om undersökningar som visar att dom som laddar ner mycket i snitt också köper mer. Dvs nedladdningen genererar inköp av lagliga media som man annars inte hade gjort för att man upptäcker sådant man inte upptäckt innan.

det är inte heller artisterna som eventuellt skulle förlora. Det är bolagen som tar den stora delen av kakan av vinsterna. En artist får bara någon krona per såld CD skiva. (I den mån CD skivor fortfarande säljs.)

Av sba74
Skrivet av affero:

Den här hade ju varit bra för mig som precis plocket upp fjällvandring som hobby, om den inte hade en så kass kamera. Man vill ju kunna ta bra bilder på fjäll'a

Om du vill ta bra bilder så är det väl kanske inte primärt en mobiltelefon du skall ha.
I stort sett vilken dedikerad kamera som helst tar bättre bilder än valfri Smartphone. Det ligger lite i sakens natur eftersom man alltid har begränsningen att i en mobiltelefon får man inte plats med mer än en väldigt liten optik kombinerat med en väldigt liten sensor vilket medför att bilderna inte kan bli lika bra.

Att det sedan finns mobiltelefoner som tar godtagbart bra bilder är en annan femma. Men ska du ta bra bilder med den optik som finns i en mobiltelefon så behöver du processorkraft för att korrigera för alla problem som den minimala optiken skapar vilket medför att du får dålig batteritid. (eller en extremt långsam kamera).
Dvs hade man försökt klämma in bra fotograferingsmöjligheter i den också så hade dels priset hamnat någon annanstans och dels hade det sekundärt drabbat batteritiden och då hade den kanske inte klarat att hänga med på en vandring i en vecka.

Med en dedikerad kompaktkamera (som ju inte väger särskillt mycket) så har man lätt en batteritid som gör att man klarar en veckas fotografering om man inte tar extremt mycket bilder.

Av sba74

Telefonerna på den tiden var riktigt odödliga.
Jag tror morsan fortfarande använder sin 3310 faktiskt. Hon har inte känt något behov av att ha en massa appar i telefonen. Hon kommer åt det hon vill via datorn även om hon nu börjar fundera på att byta ut den. Delvis för att batteriet är så gammalt vilket gör samtalstiden väldigt dålig. Den klarar fortfarande några dagar på standby dock om man inte pratar i den.
Min 3110 fungerade felfritt för något år sedan när jag testade att starta den. (Hade sparat den i en byrålåda av nostalgi). Men i senaste flytten fick den åka till elektronikåtervinningen..

Av sba74
Skrivet av Ozzed:

Med det resonemanget skulle förmodligen spel fortfarande körts i 256X240 och varit monokroma. Både färgdjup och högre upplösning är dyrt, det är så det är.

Det jag tycker är tråkigt är att det är ett väldigt fokus på kostnad hela tiden. PS3 kostade 6000Kr när den kom och piskade PC prestandamässigt. PS4 kostade 4000Kr vid lansering och klarade inte av att piska PC'n alls... Vad fan är det som hänt?? Om 2000Kr är det som fattas för att driva utvecklingen frammåt så tycker inte jag det är något att bråka om liksom.

Jag tycker konsoler ska bli dyrare och dyrare om det är det som krävs för att leverera bättre upplösning och flyt. Nej, jag säger inte att jag vill ha 128K nu "för att det går", men 4K är helt rimligt eftersom vissa faktiskt har det idag och köper man en ny TV så är det i de flesta fall 4K som gälller.

Vad som hänt är väldigt enkelt.
PS3 hade en teoretisk processorkraft som var enormt hög för en konsoll.
Men Cellprocessorn kostade också 400 miljoner dollar att utveckla och den var ganska dyr att producera och krånglig att koda för.

Resultatet var att dom sålde varenda PS3 med förlust i hoppet om att tjäna tillbaka pengarna på spelförsäljningen.
Det gjorde dom nog också men jag tror att det var starkt bidragande till att den generationen konsoller fick leva så länge.

Idag har man plockat ihop en konsoll som man kan sälja utan att gå med förlust på varje såld enhet.
det får resultatet att det är ganska klena komponenter sett till prestanda.

Det är ingen som argumenterar för att högre upplösning är dåligt.
Din jämförelse med 256*240 och monokrom är ju riktigt dum. Det är ingen som argumenterat för det.
Det skulle ge ohyggligt mycket prestanda över till ingen nytta.

Skulle du själv vilja spela på en konsoll med 8k upplösning men som bara klarade av att rendera typ 7-8 fps???
Jag skulle inte vilja det.
Jag vill att dom skruvar upp upplösningen så högt som möjligt utan att dom behöver pruta för mycket på fps eller rendering av detaljer i bilden.

En dåligt renderad 4k bild kan i många fall vara bättre än en bra renderad 1080p bild.
I synnerhet på en 1080p fullHD tv som dom flesta sitter med.

Av sba74
Skrivet av Ozzed:

Det jag kan utläsa är att folk förederar låg upplösning med bättre flyt/fler visuella effekter än hög upplösning med lite sämre flyt, vilket jag vänder mig emot.

Sen ser man ju hur det är, så fort en telefon får högre upplösning än typ 1080p så säger folk att det är "onödigt"...

Nej. Däremot är det ju så att om man har begränsade systemresurser till sitt förfogande så måste man prioritera vad man gör först.
I fallet med Xbox Scorpio så har den ju som jag förstått det inte prestanda för att köra 4K upplösning i 60fps.
Man kommer att få köra antingen högre upplösning i lägre FPS eller köra 1080p upplösning med bättre detaljrendering och bättre flyt.

Det kommer alltid att finnas utrymme för förbättring fram tills man kör spelen i 250 fps med VR glasögon med 18k upplösning.
I nuläget så har vi begränsningar som gör att vi inte utan vidare kan skruva upp både fps och upplösning hur högt som helst.

Man får ju inte glömma att 4k bilder innehåller ca 4 ggr så många pixlar som en 1080p bild.
Det innebär att det krävs 4 ggr så mycket prestanda att rendera en äkta 4k bild som en 1080p bild.

Det man menar här är att om man vill maximera den upplevda förbättringen av spelupplevelsen så är det kanske så att man inte automatiskt ska satsa på att bara höja upplösningen utan det kanske ger mer payoff att satsa på bättre flyt, bättre detaljrendering eller liknande.

I dagsläget är det ju så att många av dom tyngre spelen faktiskt har vissa problem att upprätthålla 1080p med 30fps på dagens konsoller och då kanske det är vettigare att försöka satsa på det.

Sen kommer ju ett läge när flytet är så bra att det ger bättre avkastning för ökad prestanda att öka upplösningen.

Visst. Kan man så är det ingen dum idé att skruva upp upplösningen men det får inte ske på bekostnad av att flytet i spelet blir dåligt. I synnerhet inte om majoriteten av alla som äger konsollerna sitter på Tv apparater eller projektorer som inte kan visa mer än 1080p i nuläget.

Det handlar ju om att göra det så bra som möjligt för så många som möjligt i den kundkrets man har nu.

Av sba74
Skrivet av star-affinity:

Aha, är det så så blir det lite märkligt.
Men hur avgör man att fuktskadan inträffat "inom specifikationens ramar" och inte utanför den?

Fast det är klart. Om det är något fel på telefonen och vätskeskadan inträffar "inom ramarna", då vill man ju att det ska gå på garantin.

Ganska enkelt. Om telefonen har en viss klassning så kräver det att den skall klara ett visst djup under en viss tid.
Om man då trycktestar telefonen i enlighet med klassningen och telefonen är tät så skall inget vatten kunna tränga in. Om du då har en vattenskada i telefonen så har du antingen befunnit dig utanför specifikationens ramar alternativt har du glömt att stänga någon lucka.

Om telefonen vid trycktestet läcker så är det ett fel eftersom den avviker från specifikationen och det skall dom fixa. Det skall dom göra på garantin om jag fattat det rätt.
Problemet är väl att det är väl först när telefonen tagit in vatten som man upptäcker att den är otät och då hävdar dom att fuktskador inte täcks av garantin. Dock är det ju så att om du inte varit utanför specarna så skall dom ta ansvar för att telefonen inte är så tät som specen säger.

Oavsett vad så har vi ju reklamationsrätten i Sverige som man kan åberopa om dom inte vill ta något på garantin.

Av sba74
Skrivet av Commander:

Hm trodde att GPS klarade något längre än så, men känns som Gyro, Barometer samt GPS även Accelerometer borde kunna approximera ganska väl iaf inom deras garanti område.

Havsvatten lär väl påverka men igen känns som att det borde gå iaf till nån meter eller två,

Nja. GPS signalen är som sagt mikrovågor och den signalen försvinner väldigt fort. Det räcker ju med att man befinner sig under ett hustak för att den ska lägga av. Vatten absorberar dom signalerna betydligt bättre. Jag missstänker att det bara är frågan om några cm vatten innan GPS tappar mottagningen.

Gyro och Accelerometer är inte i närheten av att kunna användas till det. Dom mäter ju bara hur telefonen är vinklad samt hur fort den accelererar. Dessutom har den inte tillräckligt känslighet för att klara av att avgöra exakt om du accelererar den sakta. Jag är rätt övertygad om att du kan flytta telefonen 100 m i höjdled utan att vare sig accelerometer eller gyro registrerar det. Dom är för dåliga för det.

Dvs det finns inga sensorer som kan avgöra på hur stort djup telefonen befunnit sig. Med undantag om telefonen har en barometer som kan mäta trycket då och om den har loggat värdet. Men det är väl få telefoner som har barometer inbyggt.

Av sba74
Skrivet av Ozzed:

http://www.anandtech.com/show/9394/analysing-amoled-power-eff...

Här kan ni se att S6 har en strömsnålare display än S4, som har lägre upplösning, så nej. Det är inte så att högre upplösning innebär att en display drar mer ström. Det är en seglivad myt. Hela artikeln innehåller mycket bra information om hur det faktiskt ligger till. Jag rekommenderar varmt att ni läser igenom hela innan ni fortsätter diskussionen då den reder ut de flesta myter och missförstånd.

Nu måste jag fråga hur du tänker. Du påstår att högre upplösning inte drar mer ström och hänvisar till en artikel som jämför olika generationer av skärmar. Dvs det som undersöks är om Samsung blivit bättre på att göra sina skärmar energisnåla med nyare teknik.

I artikeln så står det på två ställen att högre upplösning drar mer ström.

Exempelvis i delen kring strömförbrukning i förhållande till ljusinställning så nämner man att S5 är effektivast och att såväl S5 LTE som S6 uppvisar högre förbrukning för samma ljusstyrka trots att dom är nyare generationer av skärmar. Och man menar att detta är till följd av att dom telefonerna har högre upplösning.

I stycket under det så diskuterar man lite kring utvecklingen på strömförbrukning för varje ny generation och kommer fram till att skärmarna blir bättre för varje ny generation med undantag för skiftet S5 till S5 LTE därför att man då gjorde hoppet upp till 1440p i upplösning.

Artikeln som sådan har inte för avsikt att påvisa energiförbrukning i förhållande till upplösning utan utforskar energiförbrukning i förhållande till olika generationer av displayer.
Däremot nämner man att hoppet upp i upplösning leder till att man inte ser förbättringar i energieffektivitet mellan vissa generationer.

Du vill alltså bevisa något och för att styrka din tes hänvisar du till en artikel som undersöker något helt annat och därför är i stort sett irrelevant.
Däremot nämner den som en sidonot att högre upplösning leder till högre förbrukning vilket ju är motsatsen till det du vill bevisa.

Högre upplösning leder till högre förbrukning av ström inom en generation. Det är ett välkänt faktum.
Orsaken är enkel. Dels krävs det mer beräkningskraft i grafikprocessorn för att generera bilddatat.
Dels kräver en display med högre upplösning mer energi i sig för dom displaytyper som förekommer på telefoner. Det kostar helt enkelt lite mer energi om det är fler pixlar som skall slås på och av i matrisen.

Det har gjorts stora framsteg som lett till att displayen på en telefon idag inte drar mer eller i vissa fall drar mindre än en telefondisplay gjorde för 2-3 år sedan trots att man ökat upplösningen .

Men hade du gjort en display med 4k upplösning med den teknik som man hade i exempelvis samsung S4 så hade den tömt batteriet innan du ens varit halvvägs till jobbet.
Och hade man valt att nöja sig med lite lägre upplösning på S6:an så hade man kanske sluppit bära med sig en laddare överallt man går för att inte riskera att plötsligt sitta där med en död telefon.

Dvs tillverkarna gör telefoner med idiothöga upplösningar som inte batteriet orkar driva någon längre tid för att alla är så djävla dåligt pålästa och tror att högre upplösning inte kostar energi.
Upplösningen är ju lätt att bevisa men standbytid och användartid är man väldigt diskret med eftersom den blir så fruktansvärt dålig med dom högupplösta displayer man har.

Ytterst få personer är nöjda med batteritiden på sin smartphone men det är ytterst få som tycker att deras skärm är för lågupplöst.

Och tittar du på vad som drar ström i en modern telefon så ser du att just skärmen står för en väldigt stor del av energiförbrukningen.
Det finns ju en sådan funktion i Android.

Av sba74
Skrivet av str8forthakill:

@sba74:
Så bevisa din fantasi genom att ställa din dator utomhus när det är mellan -5 till -10C skyddad från eventuell snö, idle över natten. Och bevisa att det inte finns någon is innuti chassit på morgonen.

Verkligheten fungerar inte som en handfull faktorer på ett papper säger.

Jag vet inte vart du vill komma med att återkommande använda fantasi.
Det är i vart fall inte ett respektfullt och sakligt sätt att argumentera. Det är en maktmetod som har till uppgift att försöka förminska någon i syfte att försöka rendera dennes argument som mindre trovärdiga.

Gissningsvis beror det på att du inte har några bra argument. Du har inte någonstans förklarat hur det skulle bildas is i lådan. du har inte visat på något i din argumentation som faktiskt stödjer det du säger. Du har bara gjort samma återkommande påstående som inte har någon saklig grund.

Jag kommer inte att ställa ut min dator på balkongen. Och det är av den anledningen att datorer liksom all annan elektronik tar skada av kraftiga temperaturväxlingar. Dessutom så blir ju datorn kall och om jag sedan tar in den i inomhusluften där det hela tiden tillförs fukt från matlagning, duschande mm så riskerar det att bli kondens i lådan då. Men det har du kanske inte tänkt på.

Du kan få en halv poäng för ditt påstående att verkligheten inte fungerar som en handfull faktorer.
Uträkningar och modeller är ytterst sällan kompletta beskrivningar av verkligheten. Det är ofta approximationer. Men dom approximationerna är också i samtliga fall tillräckligt bra för att beskriva verkligheten för oss vanliga dödliga.

Exempelvis så är newtons teorier inte korrekta. Däremot är dom tillräckligt rätt för att vi inte skall kunna ha någon möjlighet att upptäcka felet i dom. Däremot när man pratar om GPS satteliter så ger dom ett litet fel på någon millisekund per dygn som snabbt skulle göra att GPS:en skulle navigera hundratals meter fel efter bara några minuter. Där krävs einsteins relativitetsteori för att det skall bli korrekt. Men då pratar man om extrema vetenskapliga tillämpningar.

Faktum kvarstår att luft som har 80% relativ luftfuktighet inte har kondenserande fukt. Det kan du inte argumentera emot för det är ett fysikaliskt faktum. Då kan du lika gärna förneka att 2+2=4.
Om den luften kommer i kontakt med ett föremål som har samma temperatur eller varmare än luften så kommer luftfuktigheten aldrig att kunna gå upp. Den kan bara bli lägre om du inte tillfört fukt.
För att kondens skall kunna uppstå så måste föremålet vara kallare än omgivande luft.
Anledningen är enkel.
Vatten har en specifik ångbildningsvärme på 2260kJ/kg.
Dvs för att du skall kunna få ut 1 g vatten i form av kondens ur fuktig luft så måste det vattnet avge 2260 Joule.
Den värmeenergin kan bara avges genom värmetransport och det kan i sin tur endast ske om det finns en temperaturskillnad. Vattenångan i luften behöver alltså ett kallare objekt att avge sin värmenergi till för att kunna övergå i flytande tillstånd.

Om du försöker argumentera emot det så innebär det att du argumenterar emot samtliga fysiker sedan början av 1800 talet och det innebär också att du bryter mot två av dom fyra huvudsatser som är grunden i fysik. Nämligen första huvudsatsen: "Energi kan inte skapas eller förstöras. Bara omvandlas från en form till en annan. Och andra huvudsatsen som i huvudsak går ut på att en spontan process endast kan gå åt ett hål. I det här fallet så stämmer formuleringen "Värme kan inte av sig själv gå över från en kropp vid lägre temperatur till en annan med högre temperatur."

Dessa fyra regler av vilka du vill bryta mot två är grundläggande för hela den moderna fysiken och forskningen.
Dvs du sitter just nu och påstår att du vet bättre än alla världens forskare och vetenskapsmän.
Ingen har någonsin kunnat prestera ens indicier som skulle tyda på att någon av huvudsatserna skulle vara felaktiga. Tvärtom har samtliga försök man någonsin gjort visat att dom stämmer.

Dom enda undantagen där är dom som påstått sig ha byggt evighetsmaskiner men dom har å andra sidan aldrig visat ritningar eller förklarat hur det skulle fungera. Om någon enda av dessa maskiner hade fungerat så borde dom ha tagit patent och sedan blivit stormrika på kraftverk som producerar oändligt med energi helt utan föroreningar och miljöförstöring.

Av sba74
Skrivet av str8forthakill:

@sba74:
Nu tänker du helt fel
En 2-3mm metalliskt objekt ute i minusgrader, metalliska komponenter, i idle under natten när det är som kallast och datorn genererar inte mycket värme tack vare låg idle strömförbrukning. dvs den lilla värme som alstras är begränsad till mindre ytor som inte är i direkt kontakt med chassit och blåses ut av fläktar. Delar inklusive insidan av chassit kommer att frysa, så du påstår att is/frost inte innehåller vatten?

Din fantasi utgår från att all värme som alstras i datorn är 100% jämt fördelad även genom hela chassit och all luft som blåses in är 100% omgående lika varm som komponenterna. Din jämförelse med en bil fungerar inte alls, den är isolerad från miljön omkring.

Det är ingen fantasi.
Vintertid varierar den relativa luftfuktigheten kring 80%. Det innebär att vi inte har kondenserande fukt.
För att få kondenserande fukt så krävs att temperaturen sänks eller att man tillför fukt.
Även om den mesta av värmen från processor, grafikkort, hårddisk mm ventileras ut så kommer det att vara något varmare inne i lådan än det är utanför. Inte mycket men det är tillräckligt för att det inte ska bli problem med frostbildning som sedan kan smälta och skada komponenterna. Obs att det gäller så länge som den är skyddad från nederbörd. Typiskt sett så är det någon grad varmare i lådan än utanför och det gäller oavsett omgivande temperatur.
Om man antar en typisk dator inomhus med 20grader rumstemp.
Då har man en CPU temp på kanske 35grader, HD temp på kanske 30 och en temp i lådan på kanske 25.
Ställer du den utomhus och det är 10 minusgrader så kommer det att bli 5 minus i lådan, 0 grader i hårddiskarna och 5 plus på CPU.
Anledningen är att för att en viss effekt skall kunna transporteras bort så krävs en viss temperaturskillnad. Den temperaturskillnaden är samma för en viss effekt i ett visst system oavsett vilken temperatur som man utgår ifrån.
Dvs när alla komponenter i datorn går på idle så är lådan 5 grader varmare än rummet. Då är lådan 5 grader varmare än omgivningen och det spelar ingen roll om den temperaturen sedan är 40 plusgrader eller 40 minusgrader.

Det är en termodynamisk grundregel och den kan du inte argumentera mot utan att samtidigt presentera en avhandling som förkastar hundratals år av vetande.

Dvs du får inte frostbildning och kondens i lådan om den står utomhus med datorn igång. Det krävs kondenserande fukt för det och det kan inte uppstå annat än i extremfall om du har en värmekälla i lådan. Har du datorn avslagen så är det en annan sak för då kommer den inte att vara varmare än lådan och då kan det vid temperaturförändringar uppstå beroende på att lådan kommer att ändra temperatur något långsammare än omgivande luft.

Vad gäller att bilen skulle vara isolerad från omgivningen så har du fel. Den är inte isolerad från omgivningen.
En bil är i stort sett en plåtlåda med glasfönster som sedan är försedd med ventilation. Den isolering som finns i en bil är ljudisolering med högst tveksam termisk funktion.
Av den anledningen så kommer en bil som är uppvärmd och ställs utomhus att bli lika kall inne som omgivningen inom loppet av bara 10 minuter.
Jämför du med en datorlåda så är det också en plåtlåda, ibland med fönster som är försedd med ventilation.
enda skillnaden är ljuddämpningen. Men OK då. Sätt in lite ljuddämpningsmatta i datorlådan så får den samma karaktäristik som en bil.

Det kommer kanske att kunna bli minusgrader inne i delar av lådan under perioder men det är viktigt att skilja på minusgrader och frost. För att frost skall bildas så måste det finnas kondenserande fukt och det får du inte i en datorlåda om datorn är på oavsett hur kallt det är ute så länge som fuktigheten ligger kring 80%. Eftersom datorn värms lite av komponenterna så kommer det att vara varmare i lådan och då kommer den relativa fuktigheten i lådan att vara lägre än i omgivningen.

Is och frost innehåller vatten ja. Det betyder att för att det skall kunna bildas is och frost så måste det finnas vatten. Och det måste finnas vatten i tillräcklig mängd för att bilda is eller frost. Tillräcklig mängd är i det här fallet kondenserande fukt i luften och det har du inte normalt sett under vintern.

Vill du ta reda på om det finns förutsättningar för kondens och därigenom frost så kan du själv leta reda på ett psykrometriskt diagram eller ett mollierdiagram (Psykrometriskt diagram är betydligt mer lättanvänt för det här syftet) och se att för att åstadkomma kondens så krävs tillförd fukt eller sänkt temperatur. Dvs om du använder en frys som datorlåda och sätter ventilation genom den så kommer du att få kondenserande fukt och frost eftersom du blåser in luft i en kallare miljö som då blir mättad på fukt pga temperatursänkningen. Men som tidigare sagt. Det finns idag inga kommersiellt tillgängliga tillbehör till datorer som fungerar enligt den principen.

Det är ganska grundläggande fysik.

Hur tjock lådan är är inte relevant.

Vart någonstans skrev jag förresten att jag fantiserade om att all luft i lådan omgående fick samma temperatur som komponenterna??????? Mig veterligen så har jag inte skrivit något som ens skulle kunna tolkas som det.
Tvärtemot så är transport av värme beroende av temperaturgradienter. Dvs det måste vara olika temperatur i olika delar av lådan för att värmetransporten skall bli effektiv. Det gäller även om en datorlåda har ett fantastiskt högt alfavärde (Mätvärde på isolerförmåga)

Läs vad jag skriver och hitta inte på saker och påstå att jag sagt det.

Du kan aldrig någonsin flytta värme utan att det finns en temperaturskillnad. Dvs även om lådan vore byggd i aluminiumfolie och processorn är tagen från en mobiltelefon så kommer den processorn att generera lite värme och för att den värmen skall kunna tramsporteras ut så krävs att lådan är varmare än omgivningen. Värmetransporten mätt i energi är direkt proportionell mot temperaturskillnaden. Dvs om temperaturskillnaden är 0 så är också transporten 0 vilket skulle innebära att temperaturen kommer att stiga i lådan.

Det är fysiska grundregler som vi helt enkelt har att förhålla oss till och det finns inget sätt att argumentera mot dom.

Jag har ingen aning om vad du har för utbildning eller kunskaper i just frågan om kondensbildning, frost och termodynamik Jag vet dock att jag har en teknologie kandidatexamen i kemiteknik och i den så ingår det en hel del ämnen där vi måste kunna räkna på sådana här saker för att veta exakt vilka förutsättningar vi har i ett system. Faktum är att sådana här saker är ytterst grundläggande och något som man måste kunna för att ens kunna tillgodogöra sig den utbildningen.

Och jag vågar lova med 100% säkerhet att i det här fallet så har du fel

Av sba74

Lite felaktigt exempel

@str8forthakill: Nu har du faktiskt tagit ett exempel som inte alls är relevant som jämförelse.
Du pratar om att man skulle jämföra en dator som är fylld med värmealstrande komponenter med en bil med påslagen AC (som ju faktiskt kyler luften.

Det finns idag inga kommersiellt tillgängliga kylare eller andra komponenter för datorer som fungerar som en AC (eller som ett kylskåp). Så lämna alla sådana jämförelser därhän för dom tillför inget. En AC gör att det blir kallare i bilen än utanför och en processor gör att det blir varmare i datorn än utanför. Det är motsatsen till varandra. Det är ungefär som att jämföra en varmluftsugn och ett kylskåp

Dessutom går inte AC-pumpen igång på dom flesta bilar om temperaturen går under 4-5 plusgrader.

En dator innehåller massor av värmealstrande komponenter vilket medför att även om du har all ventilation i världen så kommer den att vara något varmare än omgivningen och den relativa fuktigheten inne i datorn kommer alltid att vara lägre än vad den är utanför.
Dvs du kan aldrig skapa kondens i en dator (Om du inte har en läckande vattenkylning).

Ställer du datorn ute och den är avstängd så kommer du att få lite frost i den ja. det beror på att temperatur och fuktighet i luften ute varierar och datorn kommer att släpa efter i förändringarna och då kommer den att kunna få frost invändigt i sådan omfattning att det kanske kan bli problem om du sedan startar den.

Men det händer inte om det är något varmare i datorn än utanför och det räcker med så lite som någon enstaka watt i värme för att helt ta bort den effekten.

Dvs om datorn är igång och står skyddat från regn så kan det aldrig bli kondens eller fukt i skadlig omfattning i datorn. Det är en fysikalisk omöjlighet.

Däremot är det en dum idé att ha datorn ute eftersom datorkomponenter liksom så mycket annat mår bäst i en stabil miljö och den kommer därför att hålla sämre om den utsätts för det varierande klimatet som är utomhus.