Inlägg

Inlägg som Chrisj har skrivit i forumet
Av Chrisj
Skrivet av lincoln:

Flera konstigheter med resonemanget.

1. 1080Ti var top-of-the-line. 4070 är inte ens nära top-of-the-line. Mer korrekt jämföra 1080Ti med 4090.

2. De som betalade 8300 för Ti då, är nog snarare samma personer som betalade 24k för ett 4090 nu, dvs inte samma personer som klagar på 4070-priset.

Jag köpte ett 1080 för 4444:- (nytt) till sonen när det begav sig. Typ ett år efter lanseringen. Det var näst bästa som fanns att få tag på då.

Men *inte en chans* att jag skulle betalat 8300 för ett Ti då, även om det var 'top of the line'.

För mig framstår prissättningen av 4070 som fel. 8k för ett kort som *inte ens är nära* toppkort går helt enkelt bort.

1. Då blir min följdfråga: Hade priset varit ok om de inte släppt något kort som var snabbare än 4070? Varför/varför inte?
4090 är sett till kretsyta lika mycket större än 1080Ti som 1080Ti är större än 4070, varför är det en bättre motpart i jämförelsen?

2. Är du säker på det? Jag tycker mig se ganska ofta att folk beskriver att de har ett 1080/1080Ti och ondgör sig över priset på 4070, när de köpte vid en tid som av skäl helt utanför Nvidias kontroll var väldigt billig för oss.

Tyckte för övrigt aldrig jag såg något 1080 för under 5k sommaren 2017, jag köpte själv då. Men om vi utgår ifrån det priset och omvandlar till dollarkostnaden du betalade i maj 2017 så är det ~$511,5. Givet inflationen på 25% sedan dess så är det värt ~630$ idag, vilket motsvarar ungefär 6700kr idag. Jag tror ändå att du skulle tycka att 6700kr är för mycket för en gpu, fastän du gav lika mycket i köpkraft för ett par år sedan för ett kort med ungefär 1/3 så mycket råprestanda och sämre funktioner i övrigt.

Skrivet av Ryzer:

Titan-korten var väl ändå halo-produkter på den tiden.

Stämmer, men många verkar anse att de inte tillhörde GTX/RTX serien utan var "egna" och därför inte räknas. Sen köper jag att gamingprestandan var likvärdig på TitanxP och 1080Ti.

Av Chrisj
Skrivet av Bogey:

Jag läste hela ditt inlägg, inklusive den sista konkluderade sentensen.
-"Men att svenska försäljningen går bra/dåligt är nog ett nästintill obefintligt orosmoln sett till den globala bilden."

Läste även vad du skrev innan du editerade detta inlägg jag svarar på.

Jo, jag är uppenbarligen läskunnig och det var otrevligt.
Tack och adjö.

Hur lyckas du tolka inlägget så som du gör då?

Av Chrisj
Skrivet av Clasito:

Folk vill inte betala dessa summor för midrange chip (eller low-end enligt en del). 1080Ti kändes som en väldigt bra deal dels för att det var top of the line men också för hur mycket snabbare den var än 1080.

Sen kommer det alltid vara otacksamt att jämföra andra kort mot 1080Ti då den anses vara den bästa GPUn senaste årtiondet.

Tänker mest att vi får något mer än dubbla prestandan till ett lägre pris jämfört med som du säger, den bästa GPUn senaste årtiondet. Ändå är folk redo att ta fram högafflarna? 1080Ti hade, med dagens dollarkurs, haft ett lanseringspris på 10kkr med moms men utan att räkna inflationen. Med inflation inräknat så är vi uppe i 12500kr.

Av Chrisj
Skrivet av Bogey:

Du tror att det bara är här i Sverige som folk tycker att gkort är svindyra? Really?

Du tror att det är pga Sverige de pausar produktionen? Really?

Förstår inte riktigt hur du tolkar andra stycket på det sättet. Skriver uttryckligen att korten ligger för högt i dollarpris?

Av Chrisj
Skrivet av Mr. Nobby:

Inte förvånande. Ska bli intressant och se vad som krävs innan Nvidia sänker priserna. De har ju haft utvecklingskostnader som de vill ha igen.

Skulle vara intressant att veta vad de Sweclockersmedlemmar som brukar säga att priserna är bra med tanke på inflation och kronkurs tycker nu? De brukar ju säga att det bara är på Swec som folk är irriterade gällande prissättningen på grafikkort.

Måste ju kunna hålla två saker i sinnet samtidigt. De jämförelser som man reagerar på här är de som inte tar hänsyn till kronkursen och jämför priser i kronor då och nu och tror att ett kort som kostade 3000kr med en dollarkurs på 6kr också hade kostat 3000kr med en dollarkurs på 11kr. Det är bara orealistiskt.

Det är en annan sak än att dessa kort ligger för högt sett i dollar till vad marknaden överlag är villig att betala vilket är vad som triggar Nvidia till handling i det här fallet. Men att svenska försäljningen går bra/dåligt är nog ett nästintill obefintligt orosmoln sett till den globala bilden.

Av Chrisj
Skrivet av Shepard:

Hoppas att utvecklingen fortsätter i samma riktning så att priserna kommer ner till rimliga nivåer igen.

Förra gången jag köpte ett nytt grafikkort var GTX 1080ti för 8299 sek. Jag tyckte det var väldigt mycket pengar för ett grafikkort men idag är det ingenting. Nu för tiden blir det mest spel på playstation.

Snabb undran där, jag håller helt med om att det är för dyrt, men enligt SweCs prestandaindex så presterar ett 4070 ungefär dubbelt så bra som ett 1080ti, ändå tycker vi att 8k för ett 4070 är orimligt men 8300 vid högre penningvärde var motiverat för ett 1080ti. Varför?

Av Chrisj
Skrivet av johan4:

3500 känns som ett mer rimligt pris för 4070, inte konstigt att folk inte köper. Skönt att folk verkar rösta med plånboken äntligen.

Just nu kostar det mer än man betalade för likvärdig prestanda med 3080 vid release. Svårmotiverat. 3500 kanske är att ta i, men över 5-5k, så börjar det kännas tveksamt.

Av Chrisj
Skrivet av PeCe:

Vän av matematik undrar var du får 544 ifrån!? 64 + 4 x 220 = 944. Så drygt 93% av Frontiers kärnor är GPU-kärnor.

När man läser alldeles för snabbt och inte så noga så står det 4 x 110 och då blir ju matten helt uppåt väggarna, det är skönt att ändå veta att andra har koll när jag själv fallerar

Av Chrisj
Skrivet av perost:

Det är inte så konstigt, Frontier består främst av GPUer medan Fugaku endast använder ARM64 CPUer. Varje nod i Frontier består av en 64-kärnig CPU och fyra "220-kärniga" AMD Instinct GPUer, så >90% av kärnorna är GPU-kärnor.

Vän av paragrafrytteri vill påstå att 64 utgör en större delmängd av 544 än 10%. Din > borde alltså vara en <.

Av Chrisj
Skrivet av Dreas89:

Har inte det varit poängen med alla deras kort minus 4090?

Känslan är att Nvidia vill sälja tysta, svala kort som presterar något bättre än föregångarna. Men det är precis som du säger, inte rå prestanda som är det stora fokuset.

Kan ändå förstå och uppskatta det. Nu sitter jag ju redan på ett vettigt kort från föregående generation och då blir det svårt att motivera 10k för att huvudsakligen gå ner i strömförbrukning. Däremot tilltalar 4xxx serien mycket mer på grund av den lägre strömförbrukningen. Minns fortfarande att jag kände att det största plusset när jag gick från 280X till GTX1080 var hur mycket svalare och tystare det var. Man satt inte och svettades i gaminghörnan längre då.

Av Chrisj

Vilken/vilka generationer av CPU är du intresserad av?

Av Chrisj
Skrivet av Bobiri:

Cykel är fruktansvärt skönt. Få upp pulsen lite på morgonen gör att jag kommer till jobbet pigg.

Har cirka 5km till jobbet och hatar åka kollektivt. Så cykel är min räddning. Prioriterar det över elscooter då jag får in ett ”gratis” träningspass om dagarna.

Brukar cykla i en T-shirt (jacka och annat över såklart). Väl framme går jag in på toan, fixar håret och byter om till skjorta. Så att man blir svettig och ofräsch till jobbet går ju att lösa på väldigt enkla sätt.

Själv har jag 3,2 mil cykelvägen till jobbet. Då är scootern rätt tacksam eftersom den går med i kollektivtrafiken bättre än en cykel och ändå går att köra hela vägen.

Av Chrisj
Skrivet av SuperSverker:

Det räcker ju att bara kolla på MSRP (Inflation)

Radeon 5970 med dubbla Hemlock låg ju på $699 ($967)
Radeon 5870 hade MSRP på $379 ($524)
Radeon 5850 hade MSRP på $260 ($359)
Radeon 5770 hade MSRP på $160 ($221)

Jämför vi med idag...
7900 XTX = $999
7900 XT = $899
7800 XT = $599 (Rykte)
..
7600 XT = $249

Så prismässigt ligger ju 7600XT lagom, problemet ligger snarare över medelklassen.
(Ja, det finns fler faktorer som påverkar priset men det ger en fingervisning hur satans dyr övre medelklassen är nu för tiden.

Edit*

Jag hade hellre sett att man slutade lansera kort så otroligt långt isär, när medelklassen kommer börjar man ju redan titta på nästa generation..

Tror det täckts till leda här på forumet, men det som tydligast hänt är att prosumerklassen med kort, det som var bland annat Titan, flyttats in i konsumentklassen som ett högre steg. Hade vi varit kvar i samma upplägg som vid GTX480 som jämfördes med innan så hade 7800XT varit toppkortet. Precis som tidigare får man punga ut rejält om man vill ha det absolut bästa som går att få, men är du nöjd med ett kort motsvarande 7800XT så får du likväl mer prestanda per krona nu än för ett par år sedan och detta är trots kronans drastiska fall som gör alla importvaror, typ GPUer väldigt mycket dyrare.

Av Chrisj
Skrivet av Rupenbritz:

Oklart hur du räknar, men enligt mitt album (Alienware Chassit med Nya komponenter) köpte jag en Asus GTX480 från Webhallen 2010-09-28 och betalade 2875kr.
Kollar du prisjakt historiken (kan endast hitta OC versioner dock) runt 3000kr 2011 så detta pris stämmer rätt bra överens med marknaden.

Självklart borde vi ta med inflation

"2 875 kronor september 2010 motsvarar 3 770 kronor mars 2023"

Så för 3770kr i dagens värde, fick man top of the line grafikkort 2010/2011. Nu får man budget korten för det.

Du räknar med en dollarkurs på 6,5. Den realiteten finns inte längre kvar. Att dollarn kostar dubbelt så mycket i kronor nu jämfört med 2010 är ju inte Nvidias fel och inte en prisökning mot svenska konsumenter som vi kan lasta dem för. Förstår inte riktigt varför man skulle bortse från det när man klagar över hur dyr hårdvaran har blivit.

Av Chrisj
Skrivet av Tigerhamster:

Kan ju inte tala för andra, men jag har ingen tv och spelar framför allt hemifrån (lunchen, pendling etc) eller före läggdags. Om allt mitt spelande hade varit soffspelande hade det varit skitfint med dockan. Nu finns inte behovet för mig. Men tänk att kunna använda samma maskin till båda syften.

Visst, det finns kompromisser i båda läger för att kunna ha en produkt som gör det. Du nämner joycons, lägre prestanda är vanligt.

Men svårt att ta med sig sitt PS till jobblunchen, säger jag.

Hade joy-consen bara haft en rundad baksida och varit lite större så man inte krampade sönder hela handen när man håller dem i mer än 30min så hade det varit lugnt. I och med att den ändå inte går ner i fickan storleksmässigt så kunde man lika gärna gjort just kontrollerna lite större och mer greppvänliga.

Av Chrisj
Skrivet av Rupenbritz:

GTX480, längesen

Har bara ägt 1 amd kort och var inte nöjd, aldrig lämnat nvidia campet sedan

Jämför bara riktpriser vid release nu vilket var $499 för GTX480. Justerat för inflation sedan 2010 när det släpptes och dagens dollarkurs så hade det motsvarat 6500kr, lägger vi sedan på momsen på 25% så hamnar vi 8250kr. Det var en tid med svag dollar så det var väldigt gynnsamt att köpa t.ex. GPUer då för svenskar och blir inte riktigt rättvisande att jämföra de snart 15 år gamla priserna med dagens priser utan att justera för kursförändring och inflation.

Av Chrisj
Skrivet av BostonGurkan:

Ja, det känns inte som ett solklart val ändå... De 3k jag skulle spara in på kort sikt hade i så fall kunnat gå till en framtida uppgradering. Med tanke på den usla prestandan per krona som man får nu för tiden så är det svårt att sia i hur det kommer utvecklas över tid. Kan nog inte förvänta mig att kunna sitta på kortet lika länge som jag gjorde med mitt 5700 xt (5 år). Samtidigt så känns det som att 16gb snart kommer vara obsolete om uppskalningsteknikerna inte bromsar de skenande vram-kraven som dagens spel har.

5700xt släpptes väl för snart 4 år sedan?

Edit: Ser nu att jag var typ 12:a på bollen.

Av Chrisj
Skrivet av Thomas:

Intressant att den säljer så sjukt dåligt på Mindfactory jämfört med det där.
https://ourdigitech.com/hardware/amd-ryzen-7800x3d-becomes-th...

50 st på en vecka jämfört med 7800X3D på 1860 och 5800X3D på 1070. Delvis är det väl för att 7800X3D var ny där, men även i allmänhet verkar AMD extremt populära på Mindfactory mot andra butiker.

Har svårt att tänka mig att 7800X3D och 5800X3D skulle vara så mycket mer populära än alla andra processorer bland befolkningen i stort. 7800X3D är ju ensam större än hela 13xxx lineupen i den statistiken.

Av Chrisj
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Behov av både ny laptop och desktop snart. Men jag avvaktar på nästa hela tiden.
Största problemet för mig är att jag inte vet vad nästa är och först senare kan jag avgöra om mitt val var bra.

När det gäller laptops vill jag ha en som är otroligt tyst vid väldigt lätt last som netflex, word, lite surf. Dv.s. en energisnål cpu vid små laster. Egentligen samma sak med desktop, bara att jag där man lägga många tusen på en kylning. Jag tycker det är konstigt att de flesta fortfarande accepterar att deras dator väsnas när de arbetar och vissa förstår inte ens varför det skulle vara ett problem?

Prestandamässigt börjar cpu med ram bli så bra så om man behöver mer så jobbar man ofta fel. Man ska inte köra laster lokalt, lokalt kör man bara lite grundläggande saker och sedan snabba tester. 16 core cpu, 192GB ram och kanske 20TB nvme ssd bör räcka för nästan alla med detta tänkt idag.

Så en dator med dubbelt så många cores, 10x mer utrymme och 15x mer ram än normaldatorn borde räcka för nästan alla?

Av Chrisj
Skrivet av alebaler87:

Precis köpt ny dator, har rtx 3080 och spelar på ultrawide 2k skärm. La runt strax under 40000 på datorn, skärm, mus tangentbord. Om en nyköpt dator för dom pengarna inte klarar spelet lär dom inte sälja många ex🤣

Måste varit dyr kringutrustning, en 3080 med en kompetent processor för den upplösning går ju på under 20k.