Inlägg

Inlägg som ZizzoZ har skrivit i forumet
Av ZizzoZ
Skrivet av Lorault:

Testa byt CPU-kylare med fläktstorlekarna som stöder 120 eller 140. 92mm är skit tyvärr.

Mycket bra tips, skall absolut kolla på det! Tack!

Skrivet av loefet:

Håller med till 100%, välj en storleksklass av kylare som är så nära chassits begränsning som möjligt. Små kylare har man bara i chassin som inte stödjer större.

Kolla upp TJmax på din CPU och ändra fläktkurvan så att du kommer till en Maxtemperatur som är närmare än vad du har nu (moderna CPUer tillåter ju upp till 90C). Tillåter du högre temperaturer så blir det ju att fläktarna går långsammare = tystare.

Apropå fläktarna så hade jag satt: två 140 mm i fronten (in) , en 120 mm bakåt (ut) och en 120 mm i toppen längst bak (ut).
Den främre i taket tar ju bara bort det svala luftflödet som de främre fläktarna blåser in (kanske till och med skippat den andra i toppen).

Sedan hade jag även sett till att täta fläktplatserna i taket för att göra så att ingen luft du blåser in smiter ut den vägen, då takplatser enligt mig är till för om man använder vattenkylare.

Ska kolla över en alternativ kylare med större fläkt/fläktar, Har en AMD Ryzen 5 3600x CPU, så den är ju inte jätte ny men ändå relativt modern.

Skrivet av FarbrorBarbr0:

Jag skulle börja med att kladda fram en egen fläktkurva för din CPU-kylare om du inte har gjort det, och se om du får ner ljudnivån, innan du köper fler chassifläktar. Inte för att det skadar - mer för att det är gratis att rita fläktkurvor. Nu har jag ingen Intel-processor, men 67 grader är väl fullt godkänt för en luftkylare. Så pass bra att jag ändå skulle prova att låta den bli några grader varmare på bekostnad av lägre fläkthastighet.

Har en AMD Ryzen 5 3600x cpu, ska testa att laborera lite med fläktkurvorna, har inte gjort det än. Skall även kolla på att köpa kylare med större fläktar som man nämnt ovan. Tack!

Skrivet av Rouge of Darkness:

Har 2 st i fronten 1 st i röven 120mm fläktar som kör fast hastighet på 600rpm

Kan dra upp dem till ca 2000rpm men gör typ ingen skillnad mer än att det låter mer.

Så känns som att även om du adderar mer vindsnurror kommer det inte göra speciellt stor skillnad i slutänden.

Finns även en video på tuben som gämför 1 till tror det var 8 fläktar i chassit och har för mig att summan på videon blev att över 2 st fläktar (1 in och 1 ut) gör väldigt minimal skillnad.

Sen brukar chassifläktarnas effekt vara ganska begränsad just på gpu såvida du inte har en sk exhaust kylare dvs en kylare som dumpar värmen bakom datorn istället för att vispa runt den då luften har en tendens att stå relativt still där nere i hörnet.

Det du kan göra är vända nätagget med fläkten uppåt så du använder nätagget som utsug vid gpun och se om det gör någon skillnad när du får lite cirkulation runt gpun.

edit:
här är videon jag nämnde.
https://youtu.be/8OmkmluAYAQ

inte samma chassi men fortfarande relevant då possitioneringen på fläktarna är väldigt lika oavsett chassi.

Tack för videon och ditt inlägg, skall testa att byta kylare till en med större fläktar, sen kan det faktiskt vara intressant att vända PSU för att se vad det gör med värme och fläkthastigheter. Bra tips!

Skrivet av GuuFi:

Försök nå övertryck med fläktarna i fronten, då styr du luftflödet genom filtret och ser till att den inte suger in damm och skit + förstör flödet genom att suga in luft från glipor.

Dvs mer luftflöde från fronten än fläktarna som står för utblås, om du gör det med flera/större fläktar eller genom att styra varvtal spelar mindre roll.

Luft tar lättaste vägen ut, har du för mycket ös i toppen så går mindre sval luft till CPU-kylaren än om du skulle ha mer luftflöde i bakdelen av chassit.

Så sätta 2st 140mm i fronten och ingen i taket är den vägen du hade börjat med

Skrivet av Ostbullen:

Jag hade kört på din plan beskriven ovan, dvs 2 st 140mm fram in och 2st 120mm bak/top ut. Du verkar ju ha rätt goa temperaturer redan, så du kan ju prova att göra som @FarbrorBarbr0 föreslog och ändra fläktkurvan mot lite högre temperaturer. Jag kör sj mina chassifläktat på 600rpm, och processorfläktarna får inte gå över 80%, i utbyte mot lite högre temperaturer.

Skall börja med att kolla över kylaren till cpu och även kolla på fläktkurvorna. Kan ju vara intressant att kolla hur mycket man kan testa att ändra gränserna. Tack för svar!

Av ZizzoZ

Hur många fläktar hade ni kört med i chassi

Hej

Lite kort info om vad jag har.
Chassi: Corsair 4000D Airflow (En 120mm fläkt bak och en 120mm fläkt fram. Men finns plats totalt för 3st 120mm (eller 2 st 140mm) fram, 2st 120mm i taket och 1st 120mm bak.
GPU: GeForce RTX 2060 Super
Kylare: Noctua NH-U9B SE2
PSU: Corsair RM850X V2.

Jag har just nu de 2 original fläktarna i, men har köpt 1 st 120 mm och 2 st 140mm. Min plan var från början att sätta 2st 140mm i fronten. De 2 original 120mm i taket och en 120mm bak.

Spelat MW och ligger mellan 70-80 grader på GPU och CPU har varit upp på max 67grader. Men fläktarna går på ganska högt varv, iaf CPU fläktarna.

Så till min fråga, chassit är tystare än mitt förra så jag är nöjd med ljudet och tempen ligger ju inte så farligt högt. Men hade ju varit nice om man kunde få ner ljudet ytterligare. Tror ni att fler fläktar hade gjort att dom kan gå långsammare och då blir det tystare att flytta samma mängd luft. Eller tror ni att fler fläktar bara skulle leda till högre ljud?

Tack för era synpunkter

Av ZizzoZ
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Igen fara.
I sådana fall är det lite varmt. Wraith Stealth kan hålla sådana temperaturer. Men inget att oroa sig för.

Jag har redan varit in och beställt ett monteringskit från noctua så får väl bli till att byta sen när grejerna kommit hem. Borde väl kyla bättre tror du inte? Känns ju både som större element och dessutom 2 fläktar på noctuan.

Av ZizzoZ
Skrivet av Zargoz:

Vad har du för cpu kylare? Den som följde med? I så fall borde du byta ut den.

Japp den som följde med, se mitt svar till Eric här nedanför, tror inte att det är den minsta som man tydligen fick med förr. Tycker du ändå man skall byta?

Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Noctua skickar ut gratis AM4 monteringskit.
Om det är med Ryzen Stealth kylaren låter det hyffsat så bra. Hört om en del som haft ~90° C vid stresstester.
TJ Max är först vid 95° C enligt AMD.

Stort tack för ditt tips om monteringskit! Ska nog beställa en sådan och byta sen, om den får plats xD

Enligt denna bild så är det en Ryzen Spire jag har.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/50214?l=eyJyZXNvdXJjZSI...

Av ZizzoZ

@axel95
Hej! Detta slutade det med att jag köpte: https://www.inet.se/kundvagn/visa/13467669

När jag spelar så ligger jag på en CPU temp på ca 70 grader och GPU på stabila 80 grader. Låter detta normalt? 😊

Tack!

Av ZizzoZ
Skrivet av Axel95:

@ZizzoZ: Nytt ram måste du ha för du använder ddr3 minnen och Ryzen använder ddr4. Du måste skaffa ett am4 monteringskit för din kylare. Men det följer även med en kylare till cpun.

Tack för hjälpen 👍😀

Av ZizzoZ

@Axel95: Är lite osäker på mitt ram som sagt men har 16gb. Tycker du det behöver bytas? Kan man flytta över fläkt från befintlig cpu?

Tack!

Av ZizzoZ

Uppgraderingsråd - Moderkort och cpu, mer?

Hej!

Jag har väldigt dålig koll på vad som finns på marknaden idag och tänkte att jag återvänder hit för lite tips och förhoppningsvis hjälp!

Jag har en dator från 2011 som jag uppgraderat allt eftersom(ram och gpu). Sitter på jobbet nu så skall försöka göra mitt bästa för att få ihop en lista på vad som sitter i datorn idag.

Moderkort: MK Asus P8P67 PRO Socket 1155, P67, ATX, Rev 3.0 (Inköpt 2011-05)
CPU: Intel Core i5 2500K 3,3GHz (Inköpt 2011-05)
Kylfläkt: Noctua NH-U9B SE2 (Inköpt 2011-05)
Nätagg: PSU Fractal Design 800W Newton R2/800W/Modulär (Inköpt 2011-05)
GPU: Gigabyte GeForce RTX 2060 SUPER WINDFORCE OC 8G (Inköpt 2020-03)
RAM: Hittar inte just men 16GB(2x8GB) - uppdaterar när jag kollat. (inköpt ca 2019-02)
Chassi: Kabinett Lian Li Lancool PC-K62, Svart, ATX (Inköpt 2011-05)

Det jag funderar på är, är det dags att uppgradera moderkort och cpu? Isf till vad? Behöver jag byta fläkt och nätagg?
Jag upplever att datorn presterar bra men är så trött på att datorn crashar på modern warfare (Min slutsats är att min dator suger ) Är inte ute efter det värsta, utan något som är bra och prisvärt.

Förlåt för mitt förvirrade inlägg och tack på förhand.

Av ZizzoZ

3D Mark Vantage

Hej!

Jag fick byggt ihop det sista av min dator och körde en 3d Mark Advantage, såhär blev mitt resultat

http://3dmark.com/3dmv/3194467

Ser det ok ut eller är det nåt som e fel?

Av ZizzoZ

Plats i PC-K62

Hej!

Skulle bra gärna vilja ha hjälp med o kolla om detta grafik kort passar i denna burken

http://www.inet.se/kundvagn/visa/467265/plats

Av ZizzoZ

Jag ska bygga min första dator i veckan, känns som att jag kommer inte lyckas Jag fatta typ 0 av det alla skrev i den här tråden, haha

Av ZizzoZ
Skrivet av Roger W:

Tycker ditt lådval är OK om du kan leva med lite damm

Damm kan jag leva med, frågan är hur mkt av katterna den suger i sig

Av ZizzoZ
Skrivet av Roger W:

ZizzoZ, du började med Inetlänkar, så jag hängde på Du får ju även gratis frakt där som swecmedlem.

Komplett har rätt brutala fraktpriser om du inte bor nära ett uthämtningsställe, vilket jämnar ut prisskillnaden en hel del. (och även på uthämtningsställena går det nåra tior i administrationsavgift)

Tycker ditt eget ihopsatta val ser vettigt ut nu (jag missade att den SSD:n och svarta Vengeance var slut lager förresten)

Coolermaster och OCZ-aggen som några föreslagit är lite "sådär" i kvalitet och jag skulle inte rekommendera dem. Fractalagget bör vara snäppet bättre (kanske inte direkt bättre grunddesign, men bättre komponenter) och Corsair, XFX mfl är definitivt bättre.

Såg att många valt Asrock moderkorten i sina förslag. Är de bättre på något påtagligt sätt jämfört med den snäppet billigare Asusen?

Lådan du valt är väl förresten kanske inte direkt den tystaste, och den lär väl suga in en del damm, men den kyler bra såvitt jag vet.

Vad hade du valt för låda om jag får fråga Jag vill bara vara säker på att allt passar och fungerar. Den får se hur ful ut som helst

Av ZizzoZ
Skrivet av _MmattiasS_:

Det är bara att trycka in det, sätta i crossfire-bryggan (typ hälften glömmer det ) och starta datorn, sen klickar du i "enable crossfirex" i Catalyst control center.
nejnej, det är jättelätt bara du tar i ett eluttag eller ett element innan så du är urladdad. Det finns en bra guide på komplett som du kan kolla igenom om du känner dig osäker på något http://www.komplett.se/k/k.aspx?action=custserv&topic=buildyo...
Det vill till mycket om du ska lyckas förstöra något när du bygger ihop den. Kolla bara en extra gång att du sätter ramminnerna åt rätt håll och 2 extra gången att processorn sitter åt rätt håll ta aldrig i (förutom möjligen när du sätter i molex-sladdar ) så är det lugnt.

Underbart tack även du för all hjälp

En sista fråga, alla länkar ju med inet för o visa paket. Men jag har jämfört priser o allt( det jag kollat hittills) blir billigare på komplett, Är det en smaksak vart man köper eller är det bäst på inet?

Av ZizzoZ
Skrivet av _MmattiasS_:

det ser bra ut. Nätagget räcker och blir över för 2st 6950

Låter bra det Om man skulle vilja köra crossfire sen då, är det bara o köpa ett till 6950 o trycka in? Eller kräver det lite jobb

edit: Är det allt för svårt att bygga ihop ett paket som detta och hur mkt kan gå fel? Jag har aldrig byggt en dator förut, endast bytt ut typ grafikkort osv Eller ska jag skaffa hjälp?

Av ZizzoZ
Skrivet av jespervestman:

ursäkta att jag snor tråden men vet inte riktigt vart man ska fråga en antagligen "dum" fråga, jag är inte så insatt i datorer eller dess hårdvara.. men hur kommer det sig att inget datorpaket verkar ha ljudkort? behövs det inte eller?

Jag e inte heller så haj men jag har förstått det som att det är integrerat i moderkortet Med optiska utgångar o allt vad det innebär

Av ZizzoZ
Skrivet av _MmattiasS_:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/459890/2011-05-21 Utan SSD Med 2st Grafikkort. Med detta paket får du helt klart mest FPS
http://www.inet.se/kundvagn/visa/459900/2011-05-21 Med SSD men bara ett grafikkort... fast...
Om du ändå inte ska uppgradera senare så får du bättre så här: http://www.inet.se/kundvagn/visa/459908/2011-05-21...

Så frågan är alltså... ska du ha en uppgraderingsvänlig eller bara bäst dator för pengarna just nu? och ska du ha SSD?

Igentligen så vill jag väl bara ha SSD för att testa och se vad det är Men sen så är det väl bra om det går att uppgradera den. Såg att det va olika grafikkort i olika paket. Om jag har det här paketet

http://www.inet.se/kundvagn/visa/459934/pkt1 Och vill ha möjligheten att uppgradera med ett grafikkort till (men börja med 1) vilket ska jag köra med då?

Och är det något jag har missat?

Av ZizzoZ
Skrivet av Roger W:

Jepp!

Om du inte planerar två grafikkort alls, så skulle du antagligen kunna snåla ännu några spänn på moderkortet och ta något lägre än PRO, men det är ju ingen enorm prisskillnad mot snålmodellerna, och du tappar möjligheten till dubbla kort.

Corsairagget du valde är tveklöst bra och tar i princip vilket singelgrafikkort som helst, och kan nog som gränsfall kanske köra två 6950 på sikt. (fast två skulle jag nog själv inte köra på det agget)

Vill du snåla men ändå klara två grafikkort framöver så funkar XFX Core 750 bra. DOCK har det inte löstagbara (modulära) kablar, så det blir en större kabelhärva i lådan. Annars kan du tex ta Fractal-agget du valde från början.

Du valde en liten 60 gigs SSD i första paketet, men slog till på en 120gig i andra förslaget. Det blir ju en del mer pengar, men å andra sidan så brukar de större SSD:erna vara snabbare...
En 60 giggare rymmer inte mycket mer än OS, de viktigaste programmen och nått enstaka spel.
På en 120giggare kan man ju slänga in några program och spel till om man vill...
Kör du lite blandade spel och vill ha grymma laddtider så kanske det finns värde i en 120giggare. Kör du bara nått enstaka spel, eller varierar mellan massor av olika spel (och inte använder jättemånga nyttoprogram) så kanske det räcker med en 60 giggare.

Första paketet hade 4 gig minne totalt, andra hade 8gig. Inte för att behovet är jättestort, men jag tror i och för sig att det kan vara värt att skaffa 8 gig direkt för att slippa oroa sig om det framöver. Så resonerade jag iallafall
Du valde de blåa Vengeance minnena förresten. Enda skillnaden mot de svarta är såvitt jag vet färgen och drygt 30 spänn.

Jo, jag rekommenderar förresten att du skaffar en bättre CPU-kylare än standard. Behöver inte kosta skjortan!
Tex finns Cooler Master hyper 212+... Så länge du ställer ner varvet på fläkten via BIOS så är den hyfsat tyst och ger en mycket svalare processor än den mesiga standardkylaren. Bra om du vill klocka sen! (något som du säkert kommer prova förr eller senare )

Jag har väl inga planer just nu att köra crossfire men det är väl alltid bra att ha möjligheten att kunna uppgradera

Kanske räcker med en 60 gb ssd ändå. Hade bara tänkt köpa en för att testa och se hur det fungerar Anledningen till att jag tog en 120 gb va för att 60 inte finns i lager Men så ivrig behöver jag väl kanske inte vara

Lika så med minnet så fanns dom blå i lager

Jag kan ju som sagt inte så mkt så det där med klocka vet jag inte om man kommer testa på Men är väl alltid bra med lite kylning

Tack så jätte mkt för hjälpen Du förklarar t.o.m så jag förstår Det är jäkla bra

Av ZizzoZ

http://www.inet.se/kundvagn/visa/459745/2011-05

Nåt sånt kanske?

Jag e inte så duktig på sånt här men crossfire är när man kör 2 grafikkort?

Av ZizzoZ

Dator endast för spel syfte ca 10 - 12k

Hej!

Fick inte köpt mig en dator när det va tänkt så är väl bäst att fråga igen så man får det senaste o bästa

http://www.inet.se/kundvagn/visa/459705/2011-05-21

Är väl det som jag skulle tro är bra?

Vad säger ni?

Spelet jag sikter på härnäst är Diablo 3