Inlägg

Inlägg som olger har skrivit i forumet
Av olger

Behöver hjälp med uppgradering av moderkort, processor och RAM.

Efter fyra års användning har mina minnen och min processor nu börjat haverera. Tänkte därför passa på att göra en liten uppgradering från det jag sitter på i nuläget. Just nu har jag följande delar:

Moderkort: DFI Blood-Iron P45-T2RS
Processor: Q6600
RAM: Crucial Ballistix PC2-6400 2x2GB DDR2

I och med bytet skulle jag vilja känna att jag inte bara ersätter trasiga delar utan också kliver upp en bra bit i prestanda i dem programmen jag håller på med. Framför allt så spelar jag med datorn, men jag gör mycket annat också. Utför tex en del bild och videoredigering i program som Photoshop (CS5). Har funderat på dessa delar:

i7 930+ Asus P6T SE+ Corsair 6GB (3x2GB) 1600MHz PC3-12800

Denna uppsättning har jag själv använt vid bygge till en polare (fast med en 920), och jag var riktigt nöjd med resultatet. Något utav en personlig preferens därför, men 6000 är mycket pengar jämfört med AMD alternativen.

AMD Phenom2 X6 1090T BE / AMD Phenom2 X6 1055T+ AM3 Moderkort (Vilket?)+ Corsair 4GB (2x2048MB) 1600MHz XMS3 (Införskaffar en uppsättning till för 8GB i efterhand)

Jag har ingen aning om vad det är för skillnad på 1055T och 1090T men med ett totalt pris på runt 4000 för moderkort, minne och processor så tilltalar 1055T mig ganska mycket. Hur står den sig mot en 930:a eller en 1090T? Är det stor skillnad?

Summering:
Jag behöver alltså hjälp med att förstå hur stor skillnad det blir mellan det billigaste och det dyraste alternativet, tankar kring mina val samt förslag på ett bra AM3 moderkort. Tack på förhand!

Av olger
Skrivet av andelf:

Jag har för mig att Windows-datorer har kunnat föra detta sedan Vista. I W7 sätter du bara upp ett nytt trådlöst nätverk och säger att du ska vara ihopkopplad med det befintliga nätverket. Det finns något fancy namn för det hela, men jag kommer inte på det just nu. Det SKA gå att göra med ETT nätverkskort också. dvs: datorn är endast en accesspunkt.

EDIT: Jag har inte testat detta själv.

Jag tror du syftar på ICS dvs Internet Connection Sharing vilket mycket riktigt fungerar ypperligt att dela sitt trådlöst vidare. Om man har en nätverkskabel. Du kan bara vara ansluten till ett trådlöst nätverk, inte två på samma gång, så det man gör är att man drar en kabel antingen emellan routern och mellanpunkten, eller mellan mellanpunkten och klienten. Men jag skulle helst vilja uppnå detta helt trådlöst, torde ju finnas någon form av program eller något?

Av olger
Skrivet av gurraaaa:

English Russia Some Cool Ideas For Better Mobile Connectivity

det kanske är något?;D
fast det är för 3g modem

Av någon anledning känns det inte som svaret jag letade efter

Av olger

Sätta laptop på att ta emot och förstärka trådlös signal?

Hej hallå, är bortrest för tillfället och har bara tillgång till ett trådlöst nätverk, och när jag sitter i rätt del av huset så fungerar det ypperligt, 3-4 pinnar i aktivitetsfältet och mycket bra hastighet. Men i rätt del av huset är både kök, trapp och toalett belagd, och min stationära är så klart vid sovrummen. Där får jag 0-1 pinnar och det är långt ifrån användbart.

Till saken: jag vill lämna min laptop i köket, dedikerad till att ta emot den trådlösa signalen och skicka den till min stationära. Är detta möjligt? Har ett internt nätverkskort på laptopen och ett usbkort på stationära, windows 7 på båda. Vet att om detta ska funka med trådade nätverk måste man ha två nätverkskort, men eftersom trådlöst bara är logiska nätverk började jag undra!

Av olger

Snabb fråga angående CMOS Batteribyte

Är det samma batterityp och styrka till alla moderkort?

Har tänkt byta på en gammal OEM dator där XP nu börjat klaga på att batteriet snart är slut, och hade WEBHALLEN.com - Varta Knappcellsbatteri CR2032 Lithium (3V) i åtanke.

Så vitt jag minns så är det samma typ av batteri (Knappcell) men styrkan varierar, och jag tänkte att jag skulle dubbelkolla här.

Av olger

Just ja, det minns jag nu, att när jag skulle montera över ett moderkort som enligt Dell var ATX till ett vanligt chassi så gick inte det, för formen var lite off. Detta innebär väl mer eller minde nytt moderkort för honom?

Av olger

mATX i ATX chassi?

Som topic antyder, går det att montera moderkort med formfaktorn mATX i ett vanligt ATX chassi? En polare till mig har nämligen problem med temperaturerna i ett jättetrångt mATX chassi från Dell, och vi tänkte nu montera över allt i ett Define R2. Fungerar detta?

Av olger

Bumpar tråden då det rör sig om exakt samma fråga.

Jag har nu installerat ett Geforce 7300LE i datorn och testade starta datorn. Först så vägrar datorn ge bild i två starter, på tredje kommer jag in. Kopplar i en tredje skärm i det extra kortet.

Testar högerklicka på skrivbordet och tar mig till skärminställningar, och hittar den nya skärmen. Standard inställning för skärmen är ''Koppla från den här bildskärmen''. Testar sätta på ''Utvidga skrivbordet till den här bildskärmen''. Då sätts en annan av mina skärmar på ''Koppla från den här bildskärmen''. Jag testar verkställa ändå, får ett meddelande om att det inte går att köra de inställningarna.

Kan med andra ord bara använda alternativet ''Koppla från den här bildskärmen'' kan alltså inte spegla eller utvidga skrivbordet till den nya skärmen.

Har testat den nya skärmen i mitt riktiga grafikkort, där fungerar det bra att köra den som sekundär. Det är med andra ord fel på antingen mitt 7300 eller inställningarna för att köra tre skärmar. Kan tilläggas att nvidias kontrollpanel inte ens upptäcker skärmen. Har testat installera senaste drivers, efter installation så fick jag startproblemet igen, vilket leder mig till att tro att det är någon sorts driverinstallation den gör när den inte vill ge bild.

Vad tror ni felet är?

Av olger
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ceogar
Hmm jag vet att i vista så kunde det bli lite jobbigt med kort från två olika tillverkare, men vad jag tror jag har hört att i windows 7 funkar det med två olika. ( Väldigt svaga käller men kanske kan googla lite på det? )

Citat:

Ursprungligen inskrivet av guos89
Windows 7?

Bara köpa ett till grafikkort som passar ditt moderkort och ansluta skärmarna till det!

Låter lovande, jag ska gräva fram ett gammalt grafikkort här hemma. Kom nämligen på att jag borde ha något kort liggandes någonstans. Tack för alla svar!

Av olger
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ceogar
Du kan typ köra ett 6600 GT och det kommer funka klockrent. Jag hade nog försökt att hitta något litet, typ som detta: http://www.inet.se/artikel/5408617/gigabyte-geforce-8400gs-51...

Jag hade för mig det, att man kunde köra vad som helst.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av HvDumle
Jo, ett 8400 (eller annat kort) att koppla 2 skärmar till på skulle fungera ypperligt. Skulle föreslå ett passivt kylt (större kylfläns) och kanske sätta på en lågvarvig fläkt också.

Antar att du också fått frågan "Har du TVÅ skärmar?" Jag fick höra den första gången 1999.

Hehe, jag har blivit relativt van vid den frågan vid det här laget.

Vet någon om det går bra att köra ATI också, eller måste det vara Nvidia?

Av olger

Tack för alla svar!

Ja, kanske ska förtydliga hur jag vill ha det med SLI och så:

Ska ha min primära skärm på mitt GTX295 (Intern SLI) och köra tunga spel och liknande där.

Sedan vill jag ha ett extra grafikkort med extra skärmar för att ha webbläsare, torrentklient, skype med mera på. Denna ska såklart inte vara i SLI med 295, utan bara vara där för utökad skrivbordsyta.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av olofsson_tom
Det kanske är dags att köra gtx295 sli?

Ack, om plånboken ändå inte var min rival

Citat:

Ursprungligen inskrivet av HvDumle
På frågan "Skulle det fungera bra?" är svaret ja.

Okej, du har inte lust att utveckla lite?

Av olger

Extra grafikkort för extra skärmar?

Hallå! Är lite förvirrad vad gäller flera skärmar på flera grafikkort. Just nu har jag ett GTX295 som jag använder två skärmar på, men jag planerar att skaffa ytterligare en skärm, och nu är då frågan:

Kan jag köra ett extra grafikkort i min andra PCI-E plats, bara för att få in två till skärmar, utan att det uppstår problem eller flaskar mitt 295?

Kan man köra med vilket grafikkort som helst, eller ska man hålla sig inom samma märke/serie? Om jag skulle köpa tex ett sånt här:
http://www.inet.se/artikel/5408617/gigabyte-geforce-8400gs-51...
Skulle det fungera bra?

Av olger

Router, Switch och hur jag ska koppla dem.

Hej, fick för någon månad sedan fiber draget, och med uppsägningstid på det gamla abonnemanget och så vidare så är det i alla fall igång nu, men jag behöver ha en router och switch till det, och en sista koll på allting så att det stämmer. Här följer en så komplett nätverkskarta som jag kan ge:

http://data.fuskbugg.se/skalman01/-natverkskarta.png

Och här är vad jag tänkte använda mig av för utrustning
Router: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=478369
Switch: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=483537
Andra switchen: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=104031 (Äger redan denna)

Så mina frågor till er är nu

1. Kommer den där utrustningen passa bra till mitt 100/10 fiber, eller ska jag titta på annat, i så fall, vad? Är min switch jag äger nu tillräckligt bra?

2. Lite väl rookieaktig fråga kanske, men klarar en router av att dela mer än en IP per uttag? Om jag kopplar switchen i en port i routern, får jag då en IP på varje uttag på switchen?

3. Kommer tv/telefoni och liknande tjänster fungera felfritt? Som det är nu går det ju rakt från fiberskåpet in i sitt lilla modem, efteråt kommer det gå via både en router och switch före.

4. Är det något annat jag bör tänka på vad gäller utrustning/installation?

Det var allt för nu, tack på förhand!

Av olger

Ursäkta den lite underliga frågan men.. ska man verkligen ha två stycken cf-bryggor om man bara kör två grafikkort? Är det inte en kabel mellan två kort?

Av olger

Använder foldingen internet något? Annars kan jag köra medans jag tankar!

Av olger

Några snabba frågor om HD2 då jag överväger ett köp:

Klarar den AVI bra?
Fungerar GPS:en bra?
Finns det flash till webbläsaren?
Hur är batteritiden?
Hur är det med apputbud?

Väger mellan denna skönhet och en iphone..

Av olger
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Knakmupp
Haf är väl inte så bra om man vill ha ett tyst chassi vad jag har förstått, men du kanske bara är ute efter en kall dator...

Ljudnivån spelar ju roll, men betydligt mindre än kylningen.

I alla fall så bestämde jag mig för R2, då jag verkligen inte gillar HAF's utseende och har stort behov av dammfilter.

Enda frågan nu är ju hur många och vilken typ av extrafläktar man ska köpa. Funderar på Noctuas 120mm, eftersom de verkar ge mest. 140mm lockade inte riktigt mig, kan ju eventuellt bli svårt att ersätta i framtiden.

Är Fractals inbyggda fläktar något att hänga i julgranen eller bör man byta dem med?

Av olger
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Camel-en
Då grafikkorten börjar bli stora nu och många frågar om dom får plats i div olika chassin. Så kanske vi skulle göra en tråd där vi samlar det maximala fria monterings måtten för grafikkort i olika chassin. Då utan moddning av chassit.

Skulle inte vara helt fel faktiskt.

Ingen som har lust att ge mig de två olika lådornas fördelar/nackdelar i förhållande till varandra?

Av olger
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Noobenu
Jag har ett HAF chassi, är grymt nöjd med det.
Har ett 4890 i det och det finns mycket plats kvar.

Hur är det i övrigt då?

Av olger

Har kollat lite på HAF (https://www.inet.se/?page=product&stockid=6900652&) och undrar lite över fördelar och nackdelar om man jämför den med Define R2.

En fördel HAF har är väl storleken. Tex så får väl inte 5890 plats i R2, men i HAF får det väl plats? Detta är ju inte speciellt relevant för just mig, men det är ju skönt med ordentligt med yta att jobba med. Och med tanke på att komponenterna bara växer och växer så är det ju lite mer framtidssäkert.

Någon som har lust att jämföra de två lite? Lutar fortfarande åt R2 men jag vill vara säker innan jag beställer