Inlägg

Inlägg som Vilorin har skrivit i forumet
Av Vilorin

Hej Andreas,

Tack så mycket för svaret. Med ditt svar som hjälp och lite mer fumlande bland diverse gallerier har jag nu konstaterat att det faktiskt visst händer nåt när man klickar på stjärnorna för att ge betyg. Vad gäller fråga 2) antar jag att du med totalpoäng menar den genomsnittliga poäng som galleriet fått.

För att förtydliga för andra i forumet som eventuellt ställer sig samma fråga:

Till höger om stjärnorna står antalet röster som galleriet hittills fått. Den enda bekräftelse man får på att ens egen röst faktiskt har registrerats är att detta antal genast ökar med 1 när man klickar på stjärnorna. Ingen annan bekräftelse ges. Observera oxå att om man redan har röstat på detta galleri kommer antalet inte att öka när man klickar på stjärnorna eftersom varje medlem endast får rösta en gång per galleri.

Av Vilorin

Angående betyg och röstning i gallerier

Hejsan,

Idag satte jag mig och surfade runt lite grann i diverse bildgallerier. Jag hittade ett par stycken som jag var riktigt imponerad av och tänkte att jag skulle ge dessa ett betyg. I samma veva insåg jag, via en del gallerikommentarer, att jag oxå ska kunna se fördelningen av betyg för ett av mina egna gallerier. Nu har jag suttit en bra stund och klickat och kollat och donat utan att komma fram till hur man gör dessa saker. Faktum är att jag börjar undra om det bara är jag som är dum i huvudet och att det är för uppenbart för att jag ska inse hur man gör... Vad det gäller att själv lägga en röst verkar det som att man ska kunna klicka på stjärnorna för att göra detta men det händer ingenting när jag klickar där.

Jag har alltså 2 frågor:

1. Hur röstar man i ett galleri?
2. Hur ser jag betygsfördelningen som ett av mina egna gallerier har fått?

Tydliga beskrivningar uppskattas eftersom jag uppenbarligen inte är kapabel att komma på detta själv. =(

Tack på förhand!

Av Vilorin
Skrivet av Somersby:

vad är det för dator? Den ser liten och smidig ut, är på jakt efter något liknande!

Som jag skrev tidigare är det en gammal HP arbetsstation som jag inte har någon närmare spec på och som numera är utkastad. Har egentligen ingen koll men jag har för mig att HP säljer liknande arbetsstationer (fast i modernare tappning naturligtvis) fortfarande.

Av Vilorin

Jag sitter på en rigg som är lik din (se sign.). Under de dryga tre år jag haft den (MB, CPU, RAM) har jag uppgraderat grafikkortet från HD4870 -> HD6970 -> HD7970 vilket hela tiden har varit den enda logiska uppgraderingen (bortsett från SSD) då det aldrig varit CPUn som flaskat. Som läget ligger nu förväntar jag mig att göra åtminstone ytterligare en uppgradering av grafikkortet på denna rigg innan jag anser att det kanske är dags att byta.

Faktum är att detta är en av de få riggar jag haft som till fullo tillfredsställt mina krav på både prestanda och stabilitet under så pass lång tid och som jag verkligen hoppas att jag kan köra tills den rasar. Modernare processorer parat med bra moderkort må vara en hel del snabbare och ha god överklockningspotential men de tillhandahåller enligt mig ingenting som inte min nuvarande rigg redan kan ge mig.

Det är ytterst få program idag som är skrivna på ett sådant sätt att de kan utnyttja de många trådar (hexacore och uppåt + HT) och ökade prestanda som modernare processorer kan tillhandahålla. Några få undantag är väl renderingsprogram eller folding om du håller på med sånt, men jag får intrycket att det som är mest prestandakrävande för dig är spelandet. För min del skulle mer optimerat skrivna program (bättre utnyttjande av kärnorna) bara ge mig ytterligare en anledning att hålla kvar vid min rigg så länge det går eftersom jag inte håller på med varken rendering eller folding. Just nu använder jag inte ens HT och skulle kunna slå på denna funktion igen vid behov. Denna evolution av programmen är dock inget jag tror kommer att ske under de närmaste åren.

I slutändan handlar det väl mest om vad var och en använder sin dator till antar jag...

Möjliga anledningar till att ändå uppgradera:

- lägre effektuttag
Moderna processorer har ju definitivt högre prestanda/watt så detta skulle kunna vara en anledning till att ändå uppgradera, både med hänsyn till ekonomi och miljö. Ekonomiskt har jag dock svårt att tro att det lägre effektuttaget betalar de nya komponenterna på sikt. Precis som jag verkar du pyssla en del med överklockning så det här är kanske inte nåt du bekymrar dig över särskilt mycket.

- SATA3-stöd (6 Gbit/s)
För att till fullo utnyttja skriv/läs-hastigheter till/från SSD. Detta känns dock som ett icke-argument då SATA2 (3 Gbit/s) mer än väl täcker hastighetsbehovet till vardags och jag har svårt att tro att man skulle märka nån större skillnad mellan de två. Vill man ändå absolut ha SATA3 går det att lösa enkelt och billigt med lämpligt instickskort.

- USB3-stöd
Om man ofta använder sig av externa diskar eller dylikt och absolut vill ha högre överföringshastigheter via USB skulle detta kunna vara ett argument men liksom med SATA3 går detta att enkelt och billigt lösa med lämpligt instickskort.

- PCI-express 3.0
Här har jag inte tillräckligt med kunskap på rak arm men jag tror inte att dagens grafikkort ens klarar av att till fullo utnyttja bandbredden som PCI-express 2.0 tillhandahåller. Undantagen ska väl vara extremkorten GTX690 och 7970X2 i såna fall.
PCI-express: https://en.wikipedia.org/wiki/PCI_Express#PCI_Express_3.0
GTX600-series: https://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_600_Series
HD7000-series: https://en.wikipedia.org/wiki/Southern_Islands_%28GPU_family%...

Påpeka gärna felaktigheter i mitt resonemang eller fler anledningar som jag glömt att nämna...

Av Vilorin
Skrivet av Dr.Mabuse:

Man blir tydligen aldrig för gammal för Meccano

Hahaha! Det tänkte jag inte ens på när jag byggde hyllan men nu när du säger det så är det ju bara att hålla med!

Av Vilorin

Hej på er,

Kul att ni tyckte om konstruktionen och tack för alla snälla kommentarer och betyg. Jag hoppas som sagt att det kanske kan ge inspiration till nån annan som är sugen på att bygga nåt liknande men inte riktigt kommit till skott.

Skrivet av chainzaw:

Riktigt snyggt och kreativt!

Hahaha! Det här är definitivt en av de få gånger jag har blivit kallad kreativ så tro mig när jag säger att jag suger åt mig som en svamp av den kritiken!

Skrivet av biorrith:

Lågt i taket eller? ^^
Vad är det för specs på servern om man får fråga?

Angående lågt till tak så är allt detta byggt under en loftsäng. Grejen är den att jag har en såpass liten lägenhet att jag stod i valet och kvalet mellan soffa och TV eller datorhörna. Ingen datorhörna var ju naturligtvis otänkbart så jag var beredd att offra TV och soffa ända tills min syster gav mig den briljanta idéen att bygga en loftsäng som jag kunde ha datorhörnan under. Så här i efterhand skulle jag ha gjort loftsängen typ 5 cm högre men det är ok som det är nu oxå. Hindsight hindsight...

De prylar som finns i hyllan på bilderna är:

  • Router - Netgear WNDR3700 med dd-wrt som firmware

  • NAS - Synology DS1010+ med 5 st WD RE-4 2Tb (WD2003FYYS)

  • "server" - Ointressant gammal HP arbetsstation som en kort tid tjänstgjorde som server men som numera är utkastad. Synologys utveckling av programvaran till deras NASar har blivit så pass bra att den täcker det mesta jag behöver.

Av Vilorin

Serverhylla bygglogg

Hej alla,

Tänkte att jag skulle dela med mig av ett projekt som jag gjorde för några år sedan då jag slutligen tröttnat på att ha NAS/server/router ståendes på skrivbord eller golv med sladdar hängandes överallt. Kanske kan det inspirera och ge idéer till andra som funderar på att göra nåt liknande. Jag beslutade mig för att använda håljärn och vinkeljärn ihopskruvade på lämpligt sätt samt enkla plywoodskivor som hyllplan. Jag använde oxå dämpningsmaterial av diverse slag för att se till att minska eventuella vibrationer. Med en ny bra hylla på plats infann sig oxå inspirationen att äntligen få lite ordning på den ofattbara mängd kablar som är ett ständigt och oundvikligt gissel för alla datorentusiaster. Den prydliga kabeldragningen har dock blivit allt mindre prydlig med tiden på grund av diverse uppgraderingar, varav den största orsaken till en återigen ökande kabelhärva nog är Eyefinity-setupen som jag skaffat mig på senare tid.

En av de största fördelarna med designen jag beslutade mig för är att hyllkonstruktionen är modulär och det är relativt lätt att modifiera den befintliga konfigurationen av hyllor till storlek eller antal. Det blir heller inte svårt att bygga ut med nya moduler sidledes om NAS/server-konfigurationen skulle utökas eller ändras i framtiden. Denna möjlighet att utvidga kommer jag nog att utnyttja inom kort då jag funderar på att införskaffa mer lagringsutrymme i form av en Qnap TS-869 Pro samt 8 st WD RED diskar. Min förhoppning är att Western Digital kommer att släppa en 4TB-version av dessa diskar inom en inte alltför avlägsen framtid.

Bilderna och bildtexterna beskriver ganska tydligt vad som användes i projektet.

Enjoy!

Serverhylla bygglogg

Av Vilorin

ok, tack för svar. Har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska göra än dock...

Sitter foten fast i högtalaren med en skruv rakt underifrån eller är det någon typ av "clip"-anordning?

Av Vilorin

nja, det hade kanske varit ett alternativ om det vore vid skrivbordet jag skulle ha dom. Nu är det inte det, de ska sitta fast på en skärm vid sängen. Det stativ (Ergotron LX desk mount) jag har till skärmen gör den väldigt rörlig och jag vill att högtalarna ska "följa med" skärmen. De ska alltså egentligen inte monteras på en vägg utan på ett egentillverkat fäste som sitter fast i VESA-fästet på baksidan av skärmen och som sedan sticker ut på sidorna av den.

Lite bökigt att förklara och att få till men det vore sweet om det gick att ordna. Om jag vet att högtalarna går att väggmontera så borde det inte vara något problem att montera dem i fästet från skärmen.

Av Vilorin

väggmontering? - Creative Gigaworks t20/t40 series II

Hej alla,

Jag funderar på att införskaffa ett av Creatives 2.0-system, t20 eller t40 series II. Den information jag saknar om dessa system är huruvida det går att väggmontera dem. Jag har sökt med ljus och lykta i recensioner, unboxings, mm men ingen ger några detaljer kring detta. På ett enstaka ställe nämndes det i förbigående men jag vill vara säker innan jag trycker på köp-knappen.

Så, är det någon av er som äger ett t20 eller t40 system (av generation series II) som kan berätta för mig om Creative har sett till så att det är möjligt att montera dem på vägg?

Tack på förhand!